To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, September 26, 2011

Nasi Goreng Ayam Kunyit

assalamualaikum,,,wbt

salam isnin semua...hurm monday blues in raya mood lg kah?? hehe..hari ni dah 28 syawal kejap jer kan terasa baru jer lagi,,,time2 mcm ni teringat plak kekanda kat umah tu, dah dkt 2minggu ditinggalkan...insyaAllah mggu ni balik kuantan! tiap kali balik mesti mr.hubby mintak masakkan nasi goreng..tak kira la nasi goreng apa pun..bagi wiyah lg ok coz menu yg senang & cepat dapat makan..

so hari ni wiyah nak tayang menu favourite mr.hubby...Nasi goreng ayam kunyit,, selain dr nasi goreng cina & nasi goreng serai,,wiyah share resepi yang mungkin biasa jer bagi kawan2 sume tp special utk wiyah & mr.hubby sorang tu ;-)

Nasi Goreng Ayam Kunyit


Untuk nasi goreng:

nasi putih yang disejukkan
bawang besar holland + bawang putih + cili padi [ dimayang dadu]
2sb cili giling + sedikit isi ayam/ udang/sotong +1 biji telur
mixed vegetable + daun bawang
sedikit lada sulah 
mixed vegetable
garam secukup rasa

cara masak:

1. panaskan minyak & tumiskan bahan yang dihiris dadu sampai naik wangi
2. then masukkan cili giling ( sampai garing)..masukkan ayam/udang/sotong ~[ kacau hingga semua bahan masak]
3. pecahkan telur & masukkan mixed vegetable [kacau sampai masak]
4. masukkan nasi & bahan perasa SESEDAP RASA
5. taburkan daun bawang & lada sulah 

bagi orang timur macam kami..lagi sedap nasi goreng kalo dimakan bersama dengan keropok goreng

untuk ayam goreng kunyit boleh refer kat SINI...wiyah pernah masak b4 dis,,makan bersama ngan nasi putih pon sodap jugak ..just combine nasi & lauk skali gus, senang mudah serta menjimatkan pinggan untuk dicuci..ni yang paling penting hehe

even d recipe is nothing to u but its special to us..;-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...