Assalamualaikum wbt
yeay..musim sotong sudah tiba! sotong segar2 murah2..just RM10/kg! tiap kali pergi beli barang basah mesti nak beli sotong..WAJIB BELI! antara favourite menu yg wiyah & suami ..inilah dia KETUPAT SOTONG..kadang versi terengganu (color putih) & kadang tu versi kelantan (color sedikit pink/merah)..mengikut mood selera wiyah ;-)
slalunya wiyah buat utk menu minum petang..makan sama2 tggu en.suami blik kerja..mmg ber'ekor2' la en.suami makan..suka wiyah tengok & bila tgk suami suka dgn cara masakan wiyah..maka lagi la wiyah suka menerai itu & ini..en.suami adalah pengkritik utama masakan wiyah ;-)
wiyah buat 10 ekor..hambik makan petang + malam sekali, kenyang bersandar ;-)
KETUPAT SOTONG VERSI KLATE
Bahan utama:
- Sotong 1kg
- Lidi pencungkil gigi (utk tutup perut sotong)
- 2 cawan beras pulut (direndam selama 1/2jam)
- 1/2 kg santan
- 2 ulas bawang merah, sedikit halia (dihiris memanjang)
- 1 ketul gula melaka/menisan (gula merah)
- Secubit garam
Cara Penyediaan:
- Sotong & beras pulut dibersihkan.
- Masukkan beras pulut ke dalam 1/3 perut sotong, jangan masukkan terlalu banyak coz takut perutnya pecah nanti ;-)
- Masukkan kepala ke dalam perut & pin kan menggunakan lidi tadi dgn kemas. Buat sehinnga habis.
- Susun sotong yang telah siap tadi kedalam periuk, masukkan santan dan bahan2 yang lain.
- Masak dengan api perlahan & dikacau selalu sehingga sotong masak serta kuahnya menjadi agak pekat. Sedia utk dihidangkan.
ada lebihan beras pulut so wiyah masukkan jer dalam kuah tu..bukan sebab perutnya pecah yer ;-)..ok..selamat mencuba
2 comments:
mala x pernah mkn ketupat sotong. kelantan & terengganu pun blm sampai ;-)
alolo.siannya mala, takpe mala sampai tempat yg jauh dulu..yg dekat kemudian pon xpe ;-)
Post a Comment