Assalamualaikum wbt
Mood nak share menu sudah datang ..hehe,, orang lain duk sibuk share juadah raya tp wiyah menu yg ntah musim apa pon tak tau ..hahabtw masa raya wiyah tak masak apa pon coz beraya kat umah mak & umah (1st day) & mertua (2nd day)...semuanya dah ready, wiyah just ngappp jer la..x dibenarkan tolong apa2..just tolong bancuh air & layan tetamu jer la
Just menu biasa jer tp tulis gak utk wiyah review masa akan datang..almaklumla manusia kan mudah lupa! kot tiba2 teringain & mengidam lagi ker kan..hehe, Mangga epal ni wiyah beli masa kat Beranang, Selangor..terliur sgt tengok buah tu segar2 sampai kecur air liur time puasa..sabar jer la huhu, esok nya balik terus kan projek meng'kerabu' ni ;-)
Kerabu Mangga Ikan Bilis
Kerabu Mangga Ikan Bilis
Bahan-Bahan:
- Satu cawan ikan bilis (digoreng garing)
- Satu biji mangga muda (wiyah guna mangga epal)
- Setengah cawan kacang tanah (ditumbuk kasar)
- 4 keping daun salad - wiyah ganti dgn tomato
- 1 biji bawang kecil - wiyah xletak
- 3 biji cili api - diracik halus *
- 1 biji limau nipis diperah airnya *
- 1 sudu gula pasir * digaul bersama
Cara Menyediakannya:
- Mangga muda disagat / dihiris halus
- Tomato dibuang biji & potong memanjang
- Cili api diracik halus & digaul bersama air limau nipis serta juga gula
- Akhir sekali, gaul rata semua bersama bahan2 yang lain.
p/s:
sekiranya tidak dimakan segera, ikan bilis dan kacang jangan digaul bersama dulu untuk mengekalkan keranggupan ikan bilis dan kacang tersebut
Cadangan Hidangan:
- Makan segera bersama nasi panas dan lauk-lauk yang lain atau bersama nasi ayam (sgt menepati citarasa wiyah)..terasa makan kat Secret Recepi jer ,, hihi
slurrrrrp...alhamdulillah en.suami pon suka ngan menu kali ni, menepati citarasa katanya..kalau tak berselera makan ..next time bleh buat lagi..;-)
2 comments:
salam wiyah,
tertelan ayaq lioq ni!! mala suka letak sos ikan kalau buat kerabu mangga ni ..
kan2 telan liuq,,gulp..skang buang tebiat terliur buah mangga kat umah org plak hihi, nanti nak try buh sos ikan la plak ;-)
Post a Comment