To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, September 25, 2012

Panduan utk 1st tme Mommy to be!


Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah syukur 30minggu telah berlalu..rasa macam sekejap je masa berjalan, insyaAllah sekiranya tiada apa2 masalah..may be wiyah akan bersalin pada antara minggu ke 36-38..jaminan doktor yang wiyah tak boleh pergi sampai ke 40minggu disebabkan beberapa masalah kesihatan..

sebelum wiyah teruskan entry ni..wiyah mohon sejuta maaf andai kata entry ni ada mengguris hati kawan TTC..insyaAllah wiyah doakan semoga kalian dikurniakan rezki cahaya mata..sesungguhnya Allah maha mengetahui bila masa yang sesuai dengan kita!

so far..mostly barangan keperluan baby wiyah dah sediakan sedikit sebanyak menggunakan checklist yang wiyah google dr blog ibrahim-jihan.. terima kasih byk2, checklist ni sgt2 membantu wiyah utk membuat persediaan our 1st baby..of course mmg excited masa shoping barang baby..xboleh nak kawal diri ;-)..Jom wiyah share checklist keperluan baby..ada tambahan sikit2 wiyah tanya dr kakak2, kawan & org yg berpengalaman

NOTE: quantity bagi setiap barang wiyah tak follow, depends pada kita nak decide the qtty! Kalau ikutkan senarai wiyah mmg over budget..bila nak basuh baru perasan yg wiyah beli pakaian baby lebih dr 50 pasang!! wow mmg wiyah sendiri pon terkejut..hehe, tak perasan masa membeli sbb byk peringkat..bila kumpul2 semua yg sama color & pattern pon ada..hihi sabar jer la ;-)

Clothing ( wiyah bersalin musim hujan..so kena consider baju lebih skit)

  • Baju Lengan Pendek - 4
  • Baju Lengan Panjang - 4 (kalau rumah sejuk/kalau tak 2 pun cukup - tambah bj lengan pendek)
  • Seluar Pendek - 2
  • Seluar Panjang - 6
  • Baju Jalan - 2
  • Barut - 10 - dapatkan 2 saiz
  • Bedung - 3 helai
  • Handkerchief - 4
  • Romper & carters - 3
  • Mittens & Booties - 8
  • Socks - 2
  • Hat - 1

Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2! Kalau rumah panas..beli yang baju yang lubang-lubang..selesa baby pakai siang..

Feeding (Bergantung kepada nak Breatfeeding or campur)

  • Breast Pump* - 1
  • Termos - 1 
  • Feeding Bottle - 2
  • Bottle and Teat Brush - 1

Nursery 

  • Baby Cot* 
  • Mattress - 1
  • Baby Pillow & Bolster - 1
  • Baby Pillow & Bolster Case - 1
  • Mosquito Net - 1
  • Receiving Blanket - 1
  • Blanket - 1

Bathing 

  • Bath Tub - 1
  • Toiletries (Travel Pack)- 1p
  • Towel - 2
  • Cotton Balls - 1p
  • Cotton Buds - 3p
  • Baby Comb/Brush - 1
  • Baby Manicure Set - 1
  • Nasal Aspirator - 1 - penting kalau baby selsema

Diapering 

  • Changing Mat - 1
  • Baby Wipes (Pureen) - 2p
  • Disposable Diaper (Newborn) - 1p
  • Napkins - 2p
  • Diaper Rash Cream (Drapolene)- 1 ( xjumpa cari)

Traveling

  • Stroller* - 1
  • Infant Carrier/Moses Basket* - 1
  • Diaper Bag - 1
  • Baby Sling* - 1

Others

  • Nappy Kleen - 1
  • Bakul Baju Baby* - 1 (wiyah beli storage box jer)
  • Minyak Telon - 1 ( bayini mestika, yu yee)
  • Gripe Water - 1Album* - 1 ( x tau air apa ni)
  • Toy* - 1

Mommy's Care

  • Socks - 2 @ lebih
  • Kain batik ( berpantang kan mana bleh pakai seluar)
  • Nursing Bra - 4
  • Nursing Pad (Washable) - 2
  • Nursing Pad (Disposible)- 1p
  • Maternity Pad (Pureen) - 2p
  • Disposable Panty - 3p
  • Nipple Cream - 1

Semoga checklist ini dapat menjadi info pd semua mommy to be ;-)

9 comments:

mala said...

salam wiyah, selamat bersalin ya. Gripe water utk hilang kembung perut.

Ena's Palace said...

byk nye baju baby....terlalu xcited membeli sampai tak pasan da beli byk yer...tapi mmg giler tau kalu soping baju baby nih...cantik2 plak tuh!

Wiyah said...

mala: owh utk kembung baby eh..jenis minyak ke jenis air? kata gripe water..still confuse hihi

Wiyah said...

Ena's Palace: aah tak treperasan, bila dah kumpul barula..ya allah byknya baju baby..huhu

Leen said...

Salam Wiyah... bestkan membeli brgan bby.. naknak mcm kite yang sgt2 menantikan saat manis ni. Yang bertambah best when husband tak argue apa-apa bab membeli brg baby and keperluan si ibu...hehehe sebab dia pun teruja!

Take care OK. Leen pun dah 32weeks. Auwmmmmm tak sabar

mala said...

grape water tu utk di minum (suap dgn sudu kecil atau pun guna picagari) ... ada dosage kat label/kotak dia

Wiyah said...

Leen : tahniah leen..tak lama lagi kan, aah btol la..wiyah setuju! excited ngan 1st baby, sume nak sambar! husband wiyah pon sama..mmg x de argue pasal shoping brg2 baby & mommy..every month budjet mmg lebih utk baby ;-)

Wiyah said...

mala: thanks sgt2..br wiyah bleh imagine, ok nanti wiyah cari kat farmasi! info mala sgt2 membantu ;-)

mala said...

lagi satu elok juga di beri masa baby nak tumbuh gigi.

wiyah bersalin musim hujan ni kena alert sikit tengok baby takut cepat kembung sbb cuaca sejuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...