To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, September 27, 2012

Musim sotong sudah tiba..Mari kita bikin ketupat!

Assalamualaikum wbt

yeay..musim sotong sudah tiba! sotong segar2 murah2..just RM10/kg! tiap kali pergi beli barang basah mesti nak beli sotong..WAJIB BELI! antara favourite menu yg wiyah & suami ..inilah dia KETUPAT SOTONG..kadang versi terengganu (color putih) & kadang tu versi kelantan (color sedikit pink/merah)..mengikut mood selera wiyah ;-)

slalunya wiyah buat utk menu minum petang..makan sama2 tggu en.suami blik kerja..mmg ber'ekor2' la en.suami makan..suka wiyah tengok & bila tgk suami suka dgn cara masakan wiyah..maka lagi la wiyah suka menerai itu & ini..en.suami adalah pengkritik utama masakan wiyah ;-)

wiyah buat 10 ekor..hambik makan petang + malam sekali, kenyang bersandar ;-)

KETUPAT SOTONG VERSI KLATE

Bahan utama:
  • Sotong 1kg 
  • Lidi pencungkil gigi (utk tutup perut sotong)
  • 2 cawan beras pulut (direndam selama 1/2jam)
  • 1/2 kg santan 
  • 2 ulas bawang merah, sedikit halia (dihiris memanjang)
  • 1 ketul gula melaka/menisan (gula merah)
  • Secubit garam
p/s: ada juga sesetengah org yg masak pulut dulu, kemudian dimasukkan ke dalam perut sotong..tp bg wiyah lebih suka beras pulut dimasak bersama sotong coz bau nya jd lebih wangi bila bercampur santan ;-)

Cara Penyediaan:
  1. Sotong & beras pulut dibersihkan.
  2. Masukkan beras pulut ke dalam  1/3 perut sotong, jangan masukkan terlalu banyak coz takut perutnya pecah nanti ;-)
  3. Masukkan kepala ke dalam perut & pin kan menggunakan lidi tadi dgn kemas. Buat sehinnga habis.
  4. Susun sotong yang telah siap tadi kedalam periuk, masukkan santan dan bahan2 yang lain.
  5. Masak dengan api perlahan & dikacau selalu sehingga sotong masak serta kuahnya menjadi agak pekat. Sedia utk dihidangkan.
ada lebihan beras pulut so wiyah masukkan jer dalam kuah tu..bukan sebab perutnya pecah yer ;-)..ok..selamat mencuba

2 comments:

mala said...

mala x pernah mkn ketupat sotong. kelantan & terengganu pun blm sampai ;-)

Wiyah said...

alolo.siannya mala, takpe mala sampai tempat yg jauh dulu..yg dekat kemudian pon xpe ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...