To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, March 20, 2013

Siakap Kukus Asam Boi

Assalamualaikum wbt..

hai kawan2...apa khabar semua..sihat? sekarang ni musim demam, ramai yg demam disebabkan keadaan cuaca yang tak menentu..apa pun wiyah doakan semoga semuanya dlm keadaan yg sihat dibawah lindungan Allah swt..in sha allah

alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik utk menguruskan aktiviti harian yang tak pernah habis...erk?? mcm merungut jer, hehe..a bit la! penat jugak rupanya yer jd full time housewife ni..kena btol2 kuat utk jadi wife & super dupper mommy!.panjang plak tazkirah hr ni yer ;-)..

ok la mlm ni nak update resepi kami tadi..Siakap Stim Asam Boi syukur alhamdullillah bluuuurrrp kenyang yg amat..1 lauk jer pon masak mlm ni, RM 6.89 sekor beli kat TESCO..puas hati berbaloi2 !


sejak duk umah ni..1st time masak ikan siakap, hari2 lain byknya ayam & sayur2 jer...cemuih dah rasanya since dr berpantang lauk yg lebih kurang jer selalu kan, skali skala tukar angin la plak

  • 1 ekor ikan siakap
  • 3 cawan air & 2 sb sos ikan nampla
  • 5 batang serai (dititik)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah (dihiris)
  • 5 biji cili padi (dibelah 2)
  • 1 biji tomato (dipotong 8)- tak letak
  • sedikit carrot (disagat memanjang)
  • 1/2 paket asam masin putih 
  • 5 biji limau kasturi (di ambil jus nya)
  • daun sup/ batang supkukus
Cara Penyediaan:
(since ikan ni lebih besar dari periuk kukus wiyah yang comel tu..so wiyah guna kaedah ala2 kukus a.k.a rebus dalam kuali)
  1. Masukkan air ke dalam kuali  & biarkan hingga mendidih (ikut bajet sendiri nak kuah banyak mana)
  2. Masukkan bahan-bahan lain ke dalam kuali kecuali (ikan, carrot & daun sup). Tutup kuali & biarkan kuah mendidih menggunakan api yang sederhana.Masukkan garam & lain2 SESEDAP RASA. Rasakan masam, masin & manisnya. 
  3. Masukkan ikan & tutup kuali sekali lagi . Biar ikan sehingga betul-betul masak. Tambahkan carrot & daun sup. Tutup api.
  4. Siap untuk dihidangkan.
p/s: kuahnya terasa masam2, manis & masam seperti asam masin. Mmg sesuai bagi yang kurang selera makan. Dimakan bersama dengan nasi panas masa hari hujan..memang selayaknya menambah2 hehehe

Selamat mencuba ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...