To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, March 7, 2013

Moist Carrot Cake Untuk Mertua

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah..bumi kota bharu dibasahi hujan 2 hari berturut...cuaca mendung & lembab! jadi lemau jer..asyik lapar & mengantuk huhu..dlm kepala asyik terfikir nak makan jer, habis la..walaupun tak ambik nasi..tp still ambik makanan yg tinggi kandungan kolestrol, lemak, gula, minyak...adusss tadi pagi before mr.hubby pergi kerja dia sempat berseloroh..muka baby jd bulat la..nampak besar..huh apakah maksudnya tu???

lps ni kena diet bersungguh2 la..bia dah ada yg tegur tu, so kena alert la kan..kata nak diet tapi ber'entry' makanan jugak..haha, sebenarnya ni sempena mak mertua dtg umah..petang2 tu mcm takde apa jer nak makan sementara tunggu wafiey tidur & mr.hubby blik kerja..means br bleh keluar berpoya2, br best complete family kan ;-)

Moist Carrot Cake utk Mertua...wallah baunya harum semerbak masa tgh bakar tu! habis sebiji MIL makan, esok tu tanya lagi..ada lagi tak kek carrot semalam..huhu kesian la plak, so wiyah buat kan lagi..alhamdulillah mak mertua suka! hihi

satu adunan dpt 2biji saiz sedang..satu nak simpan makan esok plak! erk??

terdetik hati nak wat carrot cake since malam sebelum tu ada beli carrot yang sgt gemuk2 & fresh..duk terfikir nak buat apa, carrot juice??? we all tak minum ice buat masa sekarang la sbb hujan..hihi , pastu br terfikir buat kek la..hr tu pernah buat tp kureng menjadi! dlm hati harap2 menjadi..jgn buat malu muka depan mertua kan..;-)

seeeeee..gemuk & fresh kan carrot ni! 


BAHAN-BAHANNYA

  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1 camca teh baking powder*
  • 1/2 camca teh soda bicarbonate*
  • 1/2 camca teh garam halus*
  • 1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis (*disatukan dan diayak)
  • 2 biji telur gred "A"
  • 3/4 cawan minyak jagung
  • 3/4 cawan gula halus (resipi asal guna 1 cawan)-wiyah gantikan dgn 1/2 cawan gula perang
  • 1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar- wiyah tak letak
  • 1/2 cawan kelapa kering
  • 1/2 cawan kacang walnut, cincang-wiyah guna biji kuaci, biji labu putih & badam

Cream Cheese Topping- wiyah tak buat, just gantikan dgn kuaci labu sbg topping...almaklumla MIL yang nak makan,,tak makan cheese2 sume ni ;-)

Enjoy...hepi coz mak mertua mintak resepi & minta buatkan lagi bila balik dungun nanti! ...wiyah?? malu2..hehe


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...