To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, March 25, 2013

Grandmother Hinckley's Blueberry Muffin

Assalamualaikum wbt


malam2 sebelum tdo wiyah suka blogwalking dulu sampai la btol2 mata ni ngantuk..paling wiyah suka singgah kat blog k.azie or Azie Kitchen..resepinya sgt best2, slalu C&P dlm koleksi jer..alhamdulillah akhirnya try gak resepi2 k.azie...antara resepi yg wiyah pernah try perfect vanilla muffin, carrot cc,beriani pakistan,nasi kerabu tp tak sempat nak tayang coz bila bunyi ting jer...dah ada org g yang rajin jenguk oven hihi

wiyah suka baca celoteh k.azie..baca blog nya membayang kan seolah-olah wiyah baca artikel kat magazine ..& novel kalau part cerita flash back k.azie..gambaran ceritanya jelas wiyah dpt gambaran..jauh kan wiyah duk bayang dr tapak asal umah k.azie yg kini dah jadi tapak universiti sekarang ni


normally resepi yang k.azie share khas utk 2-4 org makan jer..dlm 9 biji muffin (wiyah mkn dua org jer)..hehe, sgt memudahkan wiyah utk try mem'baking' sbg hidangan petang..thank yer kak.azie


 dah lama teringin nak buat muffin yang guna fresh blueberry ni sebenarnya..baru semalam hajat kesampaian..alkebetulan ada beli bluberry masa shoping groceries last week, hurmm so b4 blueberry tu habis wiyah ngap tiap kali buka peti ais..lebih baik wiyah penuhi hajat yang dah lama terpendam tu

Oleh: Azie Kitchen 


Bahan bahan: Menghasilkan 9 biji muffin

  • 3 sb butter
  • 2/3 cawan gula kaster
  • 1 biji telur, pukul
  • 1/2 cawan susu
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sk baking powder
  • 1/2 sk garam
  • 1 - 1 1/2 cawan fresh blueberries
  • 1 sk vanilla extracts (saya tambah)

Cara2 Penyediaan:

  1. Putar mentega bersama gula sebelum dimasukkan telur. Kemudian masukkan susu.
  2. Masukkan pula tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan akhir sekali masukkan garam. 
  3. Kemudian masukkan fresh blueberries yang telah dilap kering dengan kertas tisu. Masukkan adunan ke dalam acuan muffin yang telah di spray dengan canola oil atau masukkan ke dalam cawan kertas.   
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20-25 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven.

nak sikit??? meh umah wiyah..nanti wiyah buatkan hehe




4 comments:

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Wiyah said...

rainy day ;-)

thanks bro..in sha allah kan ku gapai segala impian! chaiyok2

Azie Kitchen said...

As salam,
Aduh adik ku Wiyah, sungguh terharu membaca apa yang Wiyah tulis. Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog kak azie. nnt boleh add facebook akak ya

Wiyah said...

wsslam...thanks k.azie coz sudi singgah blog caca marba wiyah ni, btw sgt2 suka dgn resepi2 yg akak share..;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...