To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, February 25, 2013

1st try..Mee Kari Berapi

Assalamualaikum wbt

terasa nak meng'kari ' jer tapi takde daun kari...pasu pokok kari yg bawak semasa dari kuantan, tak tau la terjatuh dari lori ke hape..sampai sini pokok kari tu takde & bunga yang lain semuanya tercabut..hangin btol la! tak best kalau nak masak kari tp xder daun kari ( itu wiyah la)..then otw balik umah kat tepi taman perlahan kan kereta ternampak pokok kari...so apa lagi kira wakaf la kan, hak kerajaan Malaysia sbb kat tepi jalan kanhaha, siap ambik anak pokok kari lagi tanam kat umah..tak salah kan, lagi pon pokok tu terbiar jer ;-D

cari2 resepi jumpa kat umah kak Rozi Salehin , thanks akak...sodap sgt resepi ni, sori yer wiyah ada alter2 cket mengikut apa yang ada kat umah kecik ni..hehe

my 1st Mee Curry..alhamdulillah menepati citarasi kami ;-)

alkisahnya teringat kat mee kari kakak wiyah..kalau kat umah tu tang kari2 ni dia mmg expert, sbb dia pandai buat so org lain pon ala2 malas la..nak2 wiyah kalo blik umah mak mmg tersgt la malasnya nak ke dapur..rasa nak makan yg org masak jer..

tapi bila duk berjauhan macam ni..terpaksalah rajin kan diri utk masak sendiri, walaupon nak buat tu punyala pikir macam2...susah la renyah la..tp bila dah start buat tu baru la terpikir sebenarnya antara nak dgn tak nak jer..rajin ngan tak rajin jer, semuanya bergantung pada diri sendiri ..paham kan??? hehe


Mee Kari Berapi
Sumber : Rozi Salehin , Olahan oleh: wiyah
Bahan kuah:

  • Santan secukupnya
  • isi ayam + udang segar + isi kerang + ketam segar
  • fish cake &fish ball
  • 5 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1cm lengkuas*
  • 1cm halia* dikisar/tumbuk bersama
  • 1tangkai daun kari
  • 1sb udang kering - ditumbuk
  • 4 sb rempah kari ayam/daging BABAS
  • 5sb cili giling  (pedas gila lada kering ni)
  • 1 biji kentang - direbus dan dilecek

Bahan-bahan sampingan: dicelur seketika
  • 1paket mee kuning
  •  sawi
  • taugeh
Cara Penyediaan:

  1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk, masukkan daun kari & bahan yang bertanda * sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili giling & rempah kari,. Masak sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan  ayam, udang kering, udang segar, isi kerang, ketam segar sehingga separa masak. Masukkan santan. Kacau biar sekata dengan api sederhana tambahkan fish ball & fish cake .
  3. Masukkan kentak yang dilecek bagi memekatkan uah

Cadangan menghidang:

Masukkan mee diikuti kuah serta bahan yang lain. Letakkan sawi & taugeh diatasnya. Tambahkan telur rebus jika suka.

anyone?? ;-D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...