To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, February 21, 2013

Ala-ala Chicken Chop wif Black Pepper Sauce

Assalamualaikum wbt

dah lama rasanya tak makan chicken chop..6bln lbh kot, tu pasal la teringin sgt, byk org mengidam!! erkkkk?? hehe

tp bila difikirkan anak kecil..hurm tak pe la next time jer la! pujuk hat sendiri..mana la tau kan time tgh syok makan dia mengamuk haaaih aptb ...hurm dah terkena sekali kat giant kuantan hari tu, last2 tapau..balik umah semua dah bengkak coz org tu curah kuah kat atas ayam..sudahnya rezki tong sampah la ;-(

so the solution is..kita buat sendiri ikut apa yg ada jer..alkebetulan masa CNY baru2 ni..tesco ada wat offer barang yg berkaitan, so beli apa yang patut utk seminggu punya stok..paling byk borong ada broccoli & corny flower..suka sgt2 di steam n makan bersama salad mayonis ;-D

anyone?? cukupla sekadar ada rupa..ala2 pon jadi la kan..hehe

Ala-ala Chicken Chop 
Sumber original: Dapur makcik kampung 
olahan ala-ala by Mummy wafiey


Bahan-bahan utk ayam : 2org makan

  •  wiyah gunakan 8 ketul nugget ayam Brand Ramli sebagai ganti ayam seperti chicken chop yg original tu
  • goreng sehingga warna keemasan @ garing



Bahan Sampingan:
  • Carrot, corny flower & broccoli- di steam
  • 1 tin baked bean
  • Chicken sausage
  • Mayonnaise
Sos Lada Hitam (Black pepper sauce)
  • 1/ biji bawang besar holland- dipotong dadu 
  • 2 ulas bawang putih- dipotong dadu 
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • Cendawan butang (yang dalam tin)
  • 3sbSedikit sos tiram 
  • 1sk seasoning maggi
  • 3sb Sos manis ABC 
  • 2sb tepung jagung
Cara membuat sos.
  1. Panaskan sedikit minyak & tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga layu dan naik bau. Masukkan sos lada hitam ke dalam periuk dan tambahkan 1/2 cawan air..
  2. Maukkan cendawan butang , sos tiram, sos manis ABC & bancuhan tepung jagung.
  3. Masakkan semua bahan-bahan pada kepekatan yang di inginkan.  
p/s: Tak perlu masukkan gula, garam & bahan perasa tau! Semuanya dah sesedap rasa ;-)


selamat mencuba ^_^

6 comments:

zunaidi mahmood said...

Viah nampaknya semua ni makanan gegemaran saya ni!!!!

~aYu~ said...

gulp. sedapnya.. wat sendiri lagi best. puas hati..

Wiyah said...

en zunaidi: hoho ..apa lg, mintalah mem besar masakkan hehe

Wiyah said...

ayu: aah btol tu..br tau mudah jer buat sos ni, tak remeh sgt..siap la berciken chop saje la umah ni nanti hihi

Ina Haireina said...

terliur tgknye.. meriah dari kedai punye.. hehehe.. boleh cube ni...

Wiyah said...

ina:boleh makan byk sesuka hati..bleh tambah kuah, lai lai ina..bleh try wat nanti erk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...