To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, April 13, 2012

Blackpepper Beef..

assalamualikum wbt

salam,, wiyah mintak maaf banyak2  ..wiyah update resepi yg terperap kat draft..tak perasan wiyah tak publish rupanya, walaupun dah basi hikhik,, wiyah update juga utk rujukan wiyah masa akan datang ( almaklum la blog ni adalah buku resepi wiyah)..& utk share ngan kawan2,,resepi wiyah biasa2 aje sesuai dgn org yg baru setahun dua masuk ke dapur,, apa pun mmg banyak lagi yang perlu wiyah pelajari selok belok ilmu kat dapur ni...insyaAllah we learn by the time !

Menu harian wiyah & hubby sememangnya simple. Just cukup ada satu lauk yang berkuah & perlu ada ulam samaada salad atau timun sudah memadai bagi kami. syukur alhamdulillah.

Blackpepper Beef ( Daging Masak Lada Hitam)
Sumber : Dapur kecil wiyah  (bahan sama tapi kaedah lain)


Bahan-bahan: ( 2-4 org makan)
  • 250g daging batang pinang (dihiris nipis & lebar)
  • 2sb kicap pekat *
  • 2sb lada hitam (ditumbuk kasar) *
  • 1/2 cawan air * dibancuh bersama
  • 1 biji bawang besar (hiris bulat)
  • 1 batang carrot , 1 biji tomato & 1 biji lada besar hijau
  • 1sk tepung jagung + 2sb air (bancuh bersama)

Cara Penyediaan:
  1. Masukkan daging kedalam kuali. Tutup kuali & masak sehingga air daging agak kering. 
  2. Masukkan minyak & goreng daging seketika. Jangan lama sangat nanti keras plak nanti.
  3. Masukkan bahan bertanda *, gaul rata. Masukkan carrot, tomato, cili besar. Masak seketika.
  4. Tambahkan bancuhan tepung jagung & bahan perasa SESEDAP RASA.

wiyah hidangkan daging lada hitam ni bersama dengan nasi kukus, daun salad & sambal belacan..wiyah dah tayang nasi kukus tu baru2 ni kan ;-D

Selamat menjamu selera & selamat mencuba.

5 comments:

eMMe said...

kalo suke makan daging, mmg berselera la... tapi emmi selera dgn ikan je, tgk ayam n daging, tak boleh, rase nak muntah...pembawakkan kot, dulu suka makin daging, ayam semua...

Wiyah, tahniah kepada kamu, kite rezeki anak tahun ni same, Alhamdulillah...

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.sedapnyeee! i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

Wiyah said...

kalo berselera mmg sedap mkn pe je ek..tp selera tgh down hidang la lauk yg sedap cane pon,, still x leh nak telan..lauk yg simple kicap + telur lagi berselera kan emme

congats gak kat emme..double happiness coz twin baby, sama2 kita jaga diri kita semoga selamat semuanya insyaAllah..amin

Wiyah said...

sherwieyna..thanks coz sudi singgah sini,, comel la baby u geram nak cubit pipi dia,, hehe boleh ker? btw salam kenalan..happy to knowing u ;-)

lizazoul said...

salam wiyah.. hrp2 nya chat sokmo & selamat menempuh alam kehamilan nan indah 40 weeks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...