Assalamualaikum wbt
Iklan tak berbayar: Jemput Singgah Ke Page wiyah "Vitamin Souq"..supplement/vitamin lengkap untuk anda seisi keluarga.
haiii en tekak..kenapa nak makan benda yang pelik2 hukhuk ..sian kat tuan punya badan asyik kena layan tekak je sbb nak jaga hati perut!! Projek minum petang khamis lepas..knp khamis?? haha jgn fikir yg bukan2 yer..sebabnya hari khamis en.suami balik kerja awal..kul 3.30pm maka nya ada org yang jagakan anakanda wafi sementara mummy nak masak2 layan tekak..
haiii en tekak..kenapa nak makan benda yang pelik2 hukhuk ..sian kat tuan punya badan asyik kena layan tekak je sbb nak jaga hati perut!! Projek minum petang khamis lepas..knp khamis?? haha jgn fikir yg bukan2 yer..sebabnya hari khamis en.suami balik kerja awal..kul 3.30pm maka nya ada org yang jagakan anakanda wafi sementara mummy nak masak2 layan tekak..
tak tau la lately asyik lapar aje..dah la tu mengada nak makan yg bukan2..hujan sepanjang hari bercampur dgn angin kuat..kejenya pikir nak apa ..nak makan apa!!
sos steamboat ala2 Johnny's,,,seriously mmg sedap & ada persamaan tp not totally 100% la..TQVM pada blog Aisyrania yang sudi berkongsi resepi ni..wiyah save kat buku, kat lappy takut hilang punya pasal..kuno kan hehe
wiyah takde periuk pressure cooker,slow cooker & periuk khas utk steamboat tak bleh nak grill2 bagai... yang ada cuma rice cooker jer, alhamdulillah ada drp org yg takde kan..angkat naik letak ats meja sambung karen..jadi la kan, asalkan boleh..antara nak ngan tak nak jer !alternatif kata org.. muhehehe jgn marah yer..wiyah gurau jer
- Combo Steamboat Selection-Semua ada just pilih jer!
Tauhu Kering * ini wajib...mumy n babah mmg suka tauhu ni..- Cendawan - pilih shitake & jerami
- Sayur -pilih carrot, brocoli & kubis cina
- Ayam atau Udang -buat stok
Note:
- basuh bersih semua bahan, asingkan dalam bekas ikut kategori...
masa baca resepi nampak macam agak remeh..tapi bila buat rasanya takde la susah sangat, ok jer..just potong2 then rebus dlm tu..menu sihat tanpa setitik minyak tapi tak sihat tang frozennnn food tu..sekali sekali takpe tp jgn selalu yer, pesan kat diri sendiri jugak..ekeke
- Air secukupnya
- Bawang putih 3-4 ulas * dicincang
- 2 kiub pati ikan bilis / 2 kiub pati ayam * mumy pakai jenama knorr
- Tulang dan sedikit isi ayam * supaya kuah tu nanti jadi macam stok..
- Daun ketumbar * dicincang
- Sedikit garam * kalau kuah masih tawar..lau kuah dah ok tak perlu garam ok...
makan berulang2 dari petang hari sampai ke pagi esoknya..dekat 4x kot wiyah duk ulang ambik kat dapur,,bangun pagi panaskan kuah rebus lebihan & makan lagi. Mmg tak menjemukan sos ni..buat lagi telan liur bila teringat balik..dapppnyer dappnyer ! tak rugi mencuba..
ini pinggan pertama..paling suka cendawan shitake , crab stick, babycorn & sosej
- 8 tangkai lada merah
- 4 ulas bawang putih
- 5 sb minyak bijan
- 5 sb
apple cider *nak pakai cuka biasa pun boleh - 5 sb sos ikan
- 2 sb sos tiram
- 2 sb kicap
- 1/2 cawan air
1/2 sb sunquick*- Bijan * disangai
1 sb tepung jagung *dibancuh dgn sedikit air suam untuk pekatkan sos..- Daun ketumbar * racik halus
- Garam dan gula secukup rasa
CARA :
- Kisar lada bersama bawang putih.Masak atas dapur bersama air, minyak bijan,sos ikan,
apple cider@ cuka, kicap,sos tiram.. - Masak sampai pekat then baru
masuk sunquick dan bancuhan tepung jagung ( kalau perlu je ). - Perasakan dengan garam n gula masukkan sikit bijan yg dah disangai dengan daun ketumbar.
ok..setakat ni jer pelajaran kita hari n i yer, in sha Allah minggu depan kita buka topik lain plak..feeling jadi cikgu jap ekekek
2 comments:
Sedapnya..teringin steamboat la pulak aih..
Zakirah:itu la hujan2 ni duk teringin itu teringin ini,,lagi tak dapt lg tu la duk meroyan hehe
Post a Comment