Perghhh..lauk dia mmg cukup meletop222 + ulam2 + sambal belacan ...mmg kick giler,,lg pedas + pasam = lg power!
So hr ni...jom kita share lauk yg wiyah masak untuk santapan hari minggu kami dirumah,,,since bgn agak awal & bley g pasar tani mega kat tepi stadium kuantan..
Ikan ni dibeli dari kedai en.google!
Jom try resepi ni :
Bahan2:-
1. of courselah ikan patin
2. tempoyak ( ikut suka byk mana yer)
3. 1inci kunyit hidup + 15 biji cili padi + 4biji cili besar ( blend semua)
4. daun kesom + daun kunyit
p/s : lauk ni mmg x gunakan sebijik bwg pon yer! so jgn nk tambah2 nanti lain plak rasanya... bawang mmg xsesuai langsung utk masakan ni tau!
Cara nak masak :-
1. didih kan air dlm periuk,,ikut nak banyak mana kuah la
2. then masukkan bhn2 yg blend+tempoyak+ikan
3. masak sampai kuah jd agak pekat (kalau cair mmg confirm x sedap)..tambah lg tempoyak
utk tambahkan pekat & masam (api kecik je yer)
4. masukkan daun kesom + daun kunyit td!! then perasakan SESEDAP RASA
5. sedia dihidangkan dgn nasi panas+lauk ni+sambal belacan +ulam-ulaman
senang & kejap jer masak lauk ni..jgn masak lama sgt coz takut ikan tu hancur plak nanti! hidangkan mcm yg wiyah tayang kat bawah ni yer..hehe,,mesti cuba tau!
....
....
....
....
last skali mesti ada buah= balance menu! BUAH DELIMA
okeh happy cooking to u all..ada masa mesti try tau!
No comments:
Post a Comment