Assalamualaikum
Iklan: Jemput Singgah Ke Page wiyah "Vitamin Souq"..supplement/vitamin lengkap untuk anda seisi keluarga.
Maaf yer kawan-kawan, wiyah sedikit busy lately..x sempat nak jalan2 lawat rumah kawan2 semua..lama sgt wiyah dah tak share resepi..terperuk dalam draft..
Hari ni wiyah nak share resepi peberet ...nak2 time hujan macam ni, dpt lauk ni dah cukup buat wiyah bertambah2..hurm pajeri nenas @ pajeri terung semuanya suka. 1st time buat cedok resepi kat blog K.Nor Secubit garam, tapi wiyah paling suka pajeri nenas yg mak buat..of couse air tangan mak paling best kan!! SETUJU TAK???
musim hujan ni tak berani nak beli ikan laut..coz khuatir ikan yg di awet! so beli ikan keli /patin/talapia segar..confirm tak di awet!!
Percubaan pertama buat pajeri nenas..slalu makan yg mak wiyah buat mmg puas hati sedap tak terkata ..wiyah buat sedikit berkuah makan sama ikan goreng , ayam goreng atau pun ikan masin dgn nasi panas...wallllah mmg terbaik la! Confirm menambah2 la wiyah..telan liur bila teringat balik ngeee :-)
Kalau menurut resepi mak wiyah a.k.a resepi asli masakan org terengganu wajib gunakan rempah masak & rempah gulai cap bunga ros, kalau takde rempah ni maka tak cukup syarat la maksudnya hehe, Ini pun wiyah import dari pasar dungun, cari kat area pasar n kedai kat kota bharu tp takde jual pun huhu..aptb :-)
Makan sama itu ikan keli n ayam goreng..mmg xcukup sekali..2x baru cukup syarat ;-D
PACERI NENAS@ PAJERI NENAS
Sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
- 1 biji nenas ~ dibuang kulit dan hiris membulat (wiyah celur sekejap)
- 1 labu bawang besar *
- 3 ulas bawang putih *
- 1inci halia *
- 1 sudu besar udang kering *- dikisar bersama
- 1 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari (daging)- 2 sb rempah gulai -cap bunga
- 2sb rempah masak -cap bunga
- 3/4 cawan santan fresh@pekat (kotak) 2 cawan air lebihan celur nenas
- Rempah menumis-5 bj cengkih,3 bj buah pelaga,1 btg kulit kulit kayu manis,1/2 kuntum bunga lawang
- 1 sudu besar kerisik
- garam, gula
- minyak
Kisar bahan2 bertanda * dan ketepikan.Bancuh rempah kari bersama rempah gulai bersama sedikit air hingga menjadi paste.
- Panaskan kuali dan masukkan bahan2 penumis (cengkih, pelaga, kayu manis dan bunga lawang).Bila wangi masukkan bahan2 yg dikisar tadi. Tumis sehingga kering sedikit dan masukkan rempah tadi.
- Goreng hingga pecah minyak
dan masukkan nenaswiyah masukkan kemudian sebab wiyah celurkan terlebih dahulu nenas.Kacau seketika dan masukkan santan fresh dan air. Masukkan juga kerisik, garam dan gula.Biarkan mendidih dan masak sehingga kuah pekat. - Akhir sekali masukkan nenas, masak seketika bagi ianya sebati dengan kuah. Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.
4 comments:
as salam wiyah...
ok..tak pernah lg buat pajeri nih...sbb tak berapa suke tp pernah mkn tak ingat kat mana, mak aihhh...sedap plakkk....hihi
wslam..azian
Dulu2 masa keck tak suka jugak, tp bila dah lps kawin jadi mcm suka plak lauk org veteran..maksudnya wiyah dah semakin tua la kan!hukhuk...cer try skali mkn ngan ikan goreng panas2 mesti menambah2 nanti ..btw tq sudi singgah sini
babe my feberet too..da lama gak xbuat..makan nga ikan gelama masin kan..best giler..makan memang xngkat kepala la jawab nya!!!
Buat tak resi, saya beli je..hehe
- Alat buang Duri Nenas
Post a Comment