To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, December 3, 2013

Johnny's Sauce Steamboat : Menu musim hujan!!

Assalamualaikum wbt

Iklan tak berbayar: Jemput Singgah Ke Page wiyah "Vitamin Souq"..supplement/vitamin lengkap untuk anda seisi keluarga.

haiii en tekak..kenapa nak makan benda yang pelik2 hukhuk ..sian kat tuan punya badan asyik kena layan tekak je sbb nak jaga hati perut!! Projek minum petang khamis lepas..knp khamis?? haha jgn fikir yg bukan2 yer..sebabnya hari khamis en.suami balik kerja awal..kul 3.30pm maka nya ada org yang jagakan  anakanda wafi sementara mummy nak masak2 layan tekak..

tak tau la lately asyik lapar aje..dah la tu mengada nak makan yg bukan2..hujan sepanjang hari bercampur dgn angin kuat..kejenya pikir nak apa ..nak makan apa!!

sos steamboat ala2 Johnny's,,,seriously mmg sedap & ada persamaan tp not totally 100% la..TQVM pada blog Aisyrania yang sudi berkongsi resepi ni..wiyah save kat buku, kat lappy takut hilang punya pasal..kuno kan hehe

wiyah takde periuk pressure cooker,slow cooker & periuk khas utk steamboat tak bleh nak grill2 bagai... yang ada cuma rice cooker jer, alhamdulillah ada drp org yg takde kan..angkat naik letak ats meja sambung karen..jadi la kan, asalkan boleh..antara nak ngan tak nak jer !alternatif kata org.. muhehehe jgn marah yer..wiyah gurau jer


  • Combo Steamboat Selection-Semua ada just pilih jer!
  • Tauhu Kering * ini wajib...mumy n babah mmg suka tauhu ni..
  • Cendawan - pilih shitake & jerami
  • Sayur -pilih carrot, brocoli  & kubis cina
  • Ayam atau Udang -buat stok
Note:
  • basuh bersih semua bahan, asingkan dalam bekas ikut kategori... 

masa baca resepi nampak macam agak remeh..tapi bila buat rasanya takde la susah sangat, ok jer..just potong2 then rebus dlm tu..menu sihat tanpa setitik minyak tapi tak sihat tang frozennnn food tu..sekali sekali takpe tp jgn selalu yer, pesan kat diri sendiri jugak..ekeke

  • Air secukupnya
  • Bawang putih 3-4 ulas * dicincang
  • 2 kiub pati ikan bilis / 2 kiub pati ayam * mumy pakai jenama knorr
  • Tulang dan sedikit isi ayam * supaya kuah tu nanti jadi macam stok..
  • Daun ketumbar * dicincang
  • Sedikit garam * kalau kuah masih tawar..lau kuah dah ok tak perlu garam ok...
Cara wiyah: tekan cook..tunggu sampai sup menggelegak..masukkan bahan yang lambat empuk dulu cth mcm ayam, daging (tapi wiyah tak letak sume tu)..simple jer..so letak semua bila dah terapung @ naik atas..masukkan sayur..tunggu kejap dah boleh makan dgn sos..haihhh kecur liur la plak bila duk cite2 ni..mcm nak kena buat lagi jer esok?? perlu ke..perlu ke??
makan berulang2 dari petang hari  sampai ke pagi esoknya..dekat 4x kot wiyah duk ulang ambik kat dapur,,bangun pagi panaskan kuah rebus lebihan & makan lagi. Mmg tak menjemukan sos ni..buat lagi telan liur bila teringat balik..dapppnyer dappnyer ! tak rugi mencuba..

ini pinggan pertama..paling suka cendawan shitake , crab stick, babycorn & sosej


  • 8 tangkai lada merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 sb minyak bijan
  • 5 sb apple cider * nak pakai cuka biasa pun boleh 
  • 5 sb sos ikan
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb kicap 
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 sb sunquick *  
  • Bijan * disangai 
  • 1 sb tepung jagung * dibancuh dgn sedikit air suam untuk pekatkan sos..
  • Daun ketumbar * racik halus
  • Garam dan gula secukup rasa
CARA :

  1. Kisar lada bersama bawang putih.Masak atas dapur bersama air, minyak bijan,sos ikan,apple cider @ cuka, kicap,sos tiram..
  2. Masak sampai pekat then baru masuk sunquick dan bancuhan tepung jagung ( kalau perlu je ) .
  3. Perasakan dengan garam n gula masukkan sikit bijan yg dah disangai dengan daun ketumbar.
ok..setakat ni jer pelajaran kita hari n i yer, in sha Allah minggu depan kita buka topik lain plak..feeling jadi cikgu jap ekekek

2 comments:

Cinta Zakirah said...

Sedapnya..teringin steamboat la pulak aih..

Wiyah said...

Zakirah:itu la hujan2 ni duk teringin itu teringin ini,,lagi tak dapt lg tu la duk meroyan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...