To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, November 18, 2013

Special Entry To All TTC'ans- Tawaran Hebat!!

Asslamualaikum wbt

Di doakan pada semua kawan yang sedang menjalani TTC..terus kan usaha kalian, jgn berputus asa & semoga Allah mengurniakan nikmat ITU suatu hari nanti..In Sha Allah.
Di sini wiyah nak kongsikan diantara ikhtiar yang wiyah pernah lakukan samaada tradisional /moden..ada yang wiyah kongsikan cerita disini & ada juga yang tidak berkesempatan utk dikongsi faktor masa/internet /kesihatan/ appoinment klinik hosp dll. Alhamdulillah hari ni terdetik utk mengongsikan pengalaman wiyah..maaf walaupun setahun berlalu, harap ianya membantu kalian..

mohon scroll sampai ke bawah kerna ada BERITA BAIK menanti anda!!



*****************
Alhamdulillah syukur anakanda Aisy El-Wafiy  menginjak ke usia 1 tahun pada 21.11.13 ..cepatnya masa berlalu. So, this is special entry utk semua kawan2 TTC yang sedang berusaha/ikhtiar utk hamil. Sedikit perkongsian dari pengalaman yang tak seberapa, semoga wiyah dapat membantu rakan2 seangkatan.
**************** 
"terlebih dahulu wiyah mohon maaf kiranya entry ini ada mengguris hati rakan2/pembaca/silent reader/ atau sesiapa sahaja yang berkaitan dgn ubatan/kaedah rawatan yang akan wiyah kongsikan"

Dulu nya wiyah juga tergolong dalam kategori wanita/isteri yang tak pernah berputus asa untuk merasai nikmat alam hamil/mengandung/melahirkan zuriat sendiri. Berusaha..apa saja yang kawan2 syorkan ubat itu & ini, pasti wiyah akan dapatkannya antara cepat dan lambat. Yang pasti perlu dapatkannya!!..Alhamdulillah dikurniakan suami yang sangat sentiasa memahami /menyokong/ berkorban masa/wang ringgit/perasaan sedih pilu gembira bersama. (menulis ketika anakanda sdg lena di ulit mimipi)

# Utk makluman..sejarah kehamilan yang wiyah alami# 5x okeh...
  • 1st 2008- Ectopic pregnancy @ 7weeks (left follopian tube has been removed)
  • 2nd 2009- Miscarriage @ 10weeks - No D&C
  • 3rd 2010-Miscarriage @ 12weeks - No D&C
  • 4th2011-Miscarriage @ 7weeks -No D&C
  • 5th 2012- Aisy El Wafiey (21-11-2012)
# Diantara amalan/kaedah/ubatan yang wiyah cuba ikhtiar..wiyah tak pasti yang mana satu serasi dgn wiyah..apa pun sekadar perkongsian ikhtiar/usaha kami utk mendapatkan zuriat ..wallahuwaklam #

1. Berurut/sengkak rahim- wiyah difahamkan drp bidan menyatakan bahawa rahim wiyah sangat rendah & perlu di perbetulkan melalui cara "angkat rahim". Menurut kata bidan, rahim wiyah tak dapat menampung coz kedudukan rahim terlalu rendah. Masa mengeandung di sarankan tak buat kerja berat & makan benda yang bersifat tajam. 

Setiap kali selepas keguguran, (2bln ke atas) wiyah akan pergi berurut & setiap kali berurut tiap kali la menangis meraung disebabkan "angkat rahim" tersangat la sakit (bagi wiyah yg mungkin x tahan sakit). 
Bergantung juga pada bidan tu, bidan tu akan urut 3hari (pagi) berturut2. Last sekali, masa sesi "angkat rahim" akan bunyi ""karkkk"..part ni mmg sakit gila & lps tu rasa lega yang amat sangat. #Emak yang suggest..bidan urut mak since mak muda2 lagi!!

2. Wiyah juga ada mengamalkan minum air rebusan herba dari mekah buah "Adam & Hawa""Daun Zuriat" sekarang dah ada jual air rebusan buah Adam Hawa ni pernah ternampak ada yg promot kat fb , dulu bersusah payah nak minum air rebusan ni . Setiap hari rebus/panaskan, minum bersama2 suami sambil berdoa pada yang ESA. Lebih dari 6bulan juga rasanya wiyah amalkan minum air rebusan ni. #Emak & K.long yang belikan!!
buah " Adam & Hawa"..sebiji bulat & sebiji lagi bujur, means for men & women!

daun zurriat..minum air rebusan daun ni!

3. Selain drp tu, wiyah juga ada mengamalkan minum serbuk "Debunga Kurma" yang dicampurkan bersama "Susu Segar" yang dipanaskan. Baunya tersangat "Yerkk" tapi bila minum bersama suami, secawan sorang terasa "yippie" plak..telan dlm terpaksa. huhu. Wiyah pernah share entry mengenai serbuk debunga kurma ni # Abang yang belikan!



4. Last but not least, Ini yang wiyah nak kongsikan bersama,wiyah juga mengamalkan vitamin shaklee Vitalea & GLA tetapi pengambilan secara consisten  (masa tu wiyah beli online). Sorry to say, masa beli dulu Distributor tersebut tak menerangkan cara pengambilan supplement yang betul, just baca pd botol & pembacaan drp blog..sedikit kecewa bila dpt tau sepatutnya penjual perlu memberi consultation & follow up pembeli/pengguna/custumer beliau, skarang wiyah juga adalah distributor..Pada mulanya niat utk supplement kami sekeluarga..

TAPI..bila diperhatikan ramai kawan2 yang dah berjaya dgn set kesuburan SHAKLEE

  1. Kawan wiyah- 7 tahun menanti kehadiran anak ke-2, alhamdulillah dgn pengambilan GLA + Alfalfa secara konsisten beliau berjaya hamil & selamat melahirkan bayi ke-2 pada awal bulan yg lalu (kulit baby halus ,gebu& cerah). Kini masih didalam tempoh berpantang beliau mengamalkan Alfalfa + ESP sbg milk booster!
  2. Teman setaman semasa di kuantan, berkahwin 3tahun++ dan belum pernah mengandung. Wiyah sarankan beliau cuba mengambil GLA terlebih dahulu (faktor kewangan) secara konsisten..alhamdulillah belum pon habis sebotol beliau telah di sahkan hamil 7minggu.

so wiyah terfikir juga nak bantu kawan seikhlas hati menawarkan set kesuburan serta supplement yang lain dengan harga ahli wiyah +  free consultation & follow up !! In sha Allah semoga dipermudahkan urusan kita

boleh COD area Kota bharu! Berminattt?? Jom sihat & cantik dari luar &dalam secara semulajadi! psssst wiyah sgt sukakan Vitamin E @ juga dipanggil "Vitamin cinta" atau sex foods ekekeke

boleh add fb wiyah : Robiatul Adawiyah Binti Mohamed

boleh dipilih..ta perlu mengambil semua! pm /sms/whatsapp wiyah utk pertanyaan..

Bersambung di Part 2..banyak lagi tips yang wiyah nak kongsikan

6 comments:

lovelywa said...

Gud info..kes kite sama la wiyah..sy pon penah kene ektopic gak..so now tggl sebelah jek tiub falopian sy..now dalam proses nak tambah lagik sorang..so sy cadang nak beli gak set kesuburan tuh..Insyaallah pas dapat gaji kot..

azian said...

as salam wiyah...
rezeki Allah bagikan wiyah...kite berusaha aje...yan kl boleh nak anak girl lepas ni(tersipu sipu malu...kikiki) tapi kl dapat lelaki jugak...redha jekkk laaa...

Wiyah said...

lovelywa: Kan kan..wiyah pon kalau boleh nak tambah jugak since wafi dah setahun..tp mr.hubby mintak tangguhkan dulu, bg rehat lama skit coz czer & main ngan wafi puas2 dulu..barang nak guna lama so maintenaice kena baik la hihi! kalau nak beli ngan wiyah di alu2 kan..hehe

Wiyah said...

azian: yer rezki allah nak bagi kita x tau kan.., wiyah pon kalo bleh nak tambah gegirl juga..dapat sepasang syukur alhamdulillah..tp kalau laki pon tak kisah, allah dah bagi terima ngan redha..;-)

prog muten said...

opk rm1.20 - ovulation predictor kit / kit mengesan kesuburan
upt rm1.00 -urine pregnancy test/ ujian kehamilan (urin)
termometer rm10 - satu titik perpuluhan sahaja

min pembelian 10 keping (blh cmpur2 upt & opk utk cukupkan 10)
kontek 0122723104 nor

prog muten said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya, wassup /sms 0148004302

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...