To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, November 6, 2013

Sizzling Spaghetti with Shitake

Assalamualaikum wbt

Salam Maaf Hijrah..selamat tahun baru islam 1435H & selamat melangkah ke bulan November! Welcome musim tengkujuh a.k.a November Rain!! perut sentiasa lapar..sentiasa nak mengunyah huhu

kita mulakan dengan resepi hot plate..almaklumla bila masuk musim hujan, tekak & perut mesti rasa nak makan yang panas2 jer kan..so kita try buat sizzling, 1st try alhamdulillah.

Sizzling mmg antara menu favourite wiyah & suami kalau ke foodcourt Tesco,Carefour, Giant & pasaraya yang parking free sewaktu dengannya hihi.. kalau ke food court antara yang wajib adalah hot plate & claypot!! Setakat hari ni antara sizzling yang best wiyah pernah try & teringat2 kesedapannya di Food court Jusco Klang & Giant Kuantan..Tesco Kb ok la not bad & Mesra mall kerteh sangat ok la so so tp sekali rasa cukup la kot ekeke

itu masa zaman takde wafi lagi..boleh feeling makan sambil tengok org sekeliling tp skarang fuuuhh..tak semudah tu! so the solution kena la beli hot plate & claypot..kalau teringin nak makan feeling mcm dulu2 lagi maka kena la buat sendiri & tunggu anakanda sayang tidur dulu,hurmm baru la dapat menikmati sebaiknya..

kurang serinya takde sayur sawi..guna kobis panjang pon ok la, asalkan ada rasa cukupla ekeke

Resepi asal adalah sizzling yee mee tapi ubah cket kepada spaghetti coz tak jumpa yee mee yang org melayu punya..daripada wiyah ragu-ragu nak makan..maka wiyah tukar kepada spaghetti brand Kimball, murah & berkualiti tinggi..tanpa was-was hanya Rm2.90 sepeket,

Masa duk godek2 resepi byk juga yang share resepi sizzling ni..tapi rata2 yang cakap resepi dari Lilydvalley @ Myresipi super duper sedap & ditambah lagi godaan dari blog k.nor secubit garam  masa wiyah ber'blogwalking' , alhamdulillah lama juga resepi terperam..akhirnya tergerak hati nak cuba ..hasilnya wallah mmg terbaik, suami suka & wiyah pon suka


SIZZLING YEE MEE 

Bahan-bahan:

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ k.nor guna mee segera cintan
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 1 sudu besar cili mesin ~ yg ni K.Nor sj tambah, biasa la anak tekak melayu :)
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram *
  • 3 sudu besar kicap cair *
  • 1 sudu besar kicap pekat *-wiyah guna brand JALEN
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara penyediaan: (masak dalam kuali/periuk biasa terlebih dahulu)

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk. Masukkan 2 cawan air.
  3. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  4. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2.
  5. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2 
p/s: Untuk hidangan didalam hotplate

panaskan hot plate kemudian masukkan spaghetti/ yee mee/mee disertai dengan sayur kobis/sawi/carrot. Tambahkan kuah sizzling ke dalam hotplate sehingga kuah menggelegak & pecahkan telur hingga separuh masak. Hidangkan bersama cili jeruk & sambal cili merah. Yummmy..

ok daaa..selamat mencuba ;-D

4 comments:

azian said...

salam kenal wiyah...
maaf lambat terjah blog wiyah ni...busy sikit(ngeh ngeh ngeh...busy banyak sebenonya...)
bestnya buat sizzling kat rumah...hadoyaiiii...mcm tak berapa nak rajin jekkk kl yan nak buat...kikiki

Wiyah said...

wslamm..
salam kenal ax
zian..maaf wiyah juga jarang ber'online' & blogwalking aka terjah blog skang ni..super duper sibuk as fulltime house wife ,..btw thanks coz sudi singgah sini, nice to meet u ;-)

lovelywa said...

wahh..senang aje rupenye ehh buat kuah sizzling nih..tapi malas mengatasi segalanya lah..so jadiklaa susah..kekeke..tp bole cube nanti nih..buat ari weken pon best gak kan..thanks sharing ye ;)

Bbwana adienia said...

salam kenal dr SRC..

saya singgah sini dan follow..sudi la singgah dan follow blog sya ya di http://www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq..suka tengok macam2 ada sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...