To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, January 27, 2013

Menu pertama seorang ibu :Daging Goreng Kunyit

Assalamualaikum wbt

alhamdulillah dah boleh masuk dapur, curi2 masa time wafiey tdo..menu pertama dapur baru..masak menu yang mudah & cepatla bila ada anak kecik ni kan..hari dah mula mengganti puasa yg sebulan ditinggalkan..segalanya utk wafiey, syukur wafiey dah 2bln++ & sihat walafiat

dah lama tak update menu kat sini sampaikan lupa dah style wiyah menulis..ekeke, hr ni sesi panaskan dapur & lap semua periuk kuali..


menu campak2 jer..style wiyah bila beli barang basah wiyah akan bersihkan siap2 potong & simpan dlm esbok! bila nak masak just keluarkan..basuh semula & dah boleh mula masak..memudahkan kerja,

By : Wiyah
  1. Daging lembu potong nipis & diperap bersama garam ngan kunyit dlm 1/2 jam
  2. bawang besar holland 
  3. cili padi/ cili besar -lagi sedap kalo ada cili thailand yang orang wat lada jeruk or solok lada tu coz lada ni kurang pedas 
  4. carrot, kacang panjang/kacang buncis & tomato
  5. Daun bawang/daun sup utk hiasan
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan kuali & masukkan daging yang diperap tadi masak sehingga air daging kering & daging empuk. Pastikan kuali ditutup yer.
  2. Kemudian masukkan sedikit minyak masak & goreng daging sehingga warna nya agak perang.
  3. Masukkan bawang besar & sayuran lain. Tambahkan secubit gula & garam  SESEDAP RASA. Siap utk dihidangkanbersama nasi panas .

Jemput menjamu selera semua ..satu lauk jer hari ni ;-D

6 comments:

eKa said...

eka sgt suka.apa saja yg goreng ber
kunyit

♥ ROS ♥ said...

ni buat nak bertukang di dapo..hahahha

Wiyah said...

eka:sama la kita ..simple & sedap, boleh menambah luar dr biasa hehe

Wiyah said...

ros: bertukang? haha..ketuk2 campak jer kalo wiyah, janji ado lauk ;-)

ain naim said...

da try..memng best..simple n sgt mudah nk masak..tq 4 d resepi..jom singgah blog sy..http://mamashahfiras.blogspot.com..

ain naim said...

da try..memng best..simple n sgt mudah nk masak..tq 4 d resepi..jom singgah blog sy..http://mamashahfiras.blogspot.com..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...