To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, January 15, 2013

Kenduri Kesyukuran & Cukur Jambul Aisy El-Wafiey

Assalamualaikum wbt

Hi morning monday..monday blues anyone?? hehe..bg yg bekerja la..hurm tp bg housewife mcm wiyah pon sama gak monday blues coz perlu setelkan wafiey sorang2..huhu, kalau hari cuti ada nya mr.suami yg membantu buatkan sus, mandikan & tidorkan wafiey...huh start next week dah kena tukar jadi sunday blues la plak..kami dah jadi ore klate la tahun ni..;-)

entry hari ni sekadar refresh utk wiyah menulis mcm dulu2..rindu nak menulis tapi batasan waktu yg sgt terhad..perlu bahagikan masa antara tanggungjawab & minat

just nak share majlis cukur jambul wafiey yang wiyah buat masa hari ke-38 , sesungguhnya sangatla bercinta utk buat entry ni..ambik masa berminggu huh, apa pon utk kenangan wiyah gagahkan jugak menulis dengan harapan bila wafiey besar nanti wafiey tau betapa sayangnya Mommy & Daddy pada wafiey!

tag utk majlis kesyukuran wafiey..buat sama2 dgn sepupu wafiey a.k.a anak saudara en.suami

alhamdulillah hari ni wafiey dah 54 hari..kejap jer rasanya. wafiey dah pandai cari suara org yg panggil nama dia sambil ternganga2 mulut bunyikan suara 'aaaaa'' ooo..hehe sgt seronok, 

1st gambar as a complete family!

kat bawah ni..just share gambar di sekitar majlis kesyukuran hari berkenaan..buat pada hari Jumaat & jemput semua ahli masjid kampung wiyah yg bersolat Jumaat pada hari tersebut..antaranya pelajar tahfiz, pelajar pondok & saudara mara terdekat..harapan kami semoga majlis diberkati Allah swt & wafiey menjadi anak yang soleh, insan yang berguna didunia & akhirat ..insyaAllah

disuap air zam zam..wafiey tidur sepanjang majlis

Diantara bahan/adat yang yang digunakan utk majlis..setiap bahan mempunyai maksud2 tertentu

kelapa muda: rambut yg dipotong diletakkan ke dalam air kelapa & diletakkan dibawah pohon/pokok yg teduh dgn tujuan utk menyejukkan kulit kepala

buah kurma & air zam zam : makanan sunnah Nabi Muhammad s.aw, sebagai makanan & minumam pertama bayi yang baru lahir

Asam limau & garam : adat org melayu..bak kata pepatah sebagai "asam garam kehidupan"

behind the scenes!


the goodies!!

mak bidan yang berurut wiyah..buat sekaligus adat 'pelepas' kata org tua2..wiyah pon tak nak cite camana..upacara selepas 40har berpantang. Semua bahan di dicampurkan semasa mandi bersama2 baby

ok daaa..jumpa lagi ;-)




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...