To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, September 26, 2013

Beef Steak & Sweedish Ikea Gravy

Assalamualaikum wbt..

"Wake Me Up When September End"

Tenggelam timbul tenggelam timbul..September is was nearly ends..mood ke laut sungguh la, walaupun rumah di tengah bendang sawah & amatlah jauhnya dengan laut hihi..bila timbulnya hambis terus update entry makanan,.hurm wiyah dan makanan mmg tak dpt nk dipisahkan..pantang tgk orgh tayang pikcer maanan kat pesbuk..mula la meleh airi liur

hurmmm ini pon ira gara2 teringin sangat la ni..tertengok kawan2 kat fb duk post mkn meatbal kat ikea..haih telan liur!! seriously seumur hidup tak pernah merasa lagi menda alah ni..so for the solution is untuk memenuhi keinginan tekak & perut kena la aggap umah ni macam IKEA yer..feelingg duk kat IKEA la kejap haha


sangat2 teringin nak makan yang Ikea punya meatball tu, tapi alahai jauhnya nak ke sana semata2 nak makan meatball, haihhhh mmg confirm takkan dilayan la kan!

try google resepi..alhamdulillah ada yang sudi berkongsi resepi sehebat chef , terus ke dapur godek2 peti...syukur semua bahan ada kecuali daging isar/ meat ball..yg ada daging lembu fresh sahaja, maka misi diteruskan lagi..fikir punya fikir malas nya nak buat meatbal, last2 ini la jadinya takde meatball tapi ada Beef Steak..makan bersama gravy ala2 Ikea tu..kalau mengikutkan cadangan penggunaan meatball utk resepi ni adalah dari brand MARINA & AZMY..inshaAllah next kalau terjumpa boleh beli & buat lagi, tak puas makan lg hihi

en.suami suka isteri lagi la suka 4x ekeke...next time abg try beli lamb plak kita wat mcm ni, actually hot plate ni baru dirasmikan..beli masa bulan puasa yg lepas ingatkan nak try buat sizzling tp belum berkesempatan lagi nampaknya 

makan ini cukup mengenyangkan..mungkin banyak kot...sbb tu kenyang sgt ekekeke, ok jom wiyah share resepinya kat sini..btw thanks pada yang sudi berkongsi resepi..Semoga Allah merahmati kalian Amin

Beef Steak with Sweedish Ikea Gravy
Olahan By: Mommy Wafiey
Bahan untuk Steak
Sumber : MyResipi
  • 2 kpg Daging lembu (ketuk pada daging dengan hulu pisau utk melembutkan tekstur daging)
  • 2 sb cuka
  • 3 sb sos tiram
  • Lada hitam yang ditumbuk
  • Sedikit garam & mentega/marjerin (untuk memasak daging)
P/S: Semua bahan digaul n perap selama 30min dalam peti sejuk..kalau blh perap dalam bekas tertutup.

Cara Penyediaan:
  1. Gunakan mentega untuk memasak steak.. Cairkan mentega dlm fry pan..Bila cair masukkan daging....Masak pada api yg sederhana..Balik2 kan daging supaya daging masak sepenuhnya...Boleh juga buat half cook steak terpulang pada keinginan masing2
Bahan-bahan untuk Gravy/sos:
Sumber: Eray
  • 1 ulas bawang besar kuning (holland)-diced
  • 1 biji tomato (diced)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 3 sudu mentega (ganti dengan minyak jagung, lebih sihat)
  • 2 sudu tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 2 sudu sos tiram
  • 3 sudu kicap manis
  • 1/2 sudu serbuk lada hitam
  • gula dan garam secukup rasa-  wiyah takletak langsung
nota: 
-Tak menggunakan kiub ayam, gabungan semua di atas dan berikan rasa yang sedap sangat
- kacau sekerap mungkin, mengelakkan sos dari berketul-ketul

Cara-caranya
  1. Tumiskan sebentar bawang besar kuning dengan sedikit minyak jagung. Tumiskan sekali tomato bersama-sama bawang besar tadi.
  2. Dan layu, angkat dan letak dalam pinggan.
  3. Dalam kuali yang sama, tuangkan sedikit minyak jangung, masukkan tepung gandum dan goreng hingga warna bertukar coklat (api sederhana).
  4. Masukkan air dan susu segar, biar mendidih sebentar.
  5. Masukkan pula sos tiram, kicap, gula, garam dan lada hitam. Biar mendidih lagi.
  6. Akhir sekali, masukkan bawang dan tomato yang telah ditumis tadi.
nota: sebab nak betul-betul macam meatball ikea, saya blend sos yang dah siap tadi hingga halus. rasa semua bahan bersatu dengan sedapnya.

4 comments:

mala said...

salam wiyah ... amboi makan sedap dia. rajinnya ... kalau pi ikea mmg wajib pekena meatball dia.

Princess Feyqa said...

wah sedapnyee nampak!

Wiyah said...

wslam..hr terlebih rajin gini la, kalau time malas..nk msk megi pon alahai sepoloh kali pikir ekeke

Wiyah said...

feyqa: mmg tak di nafikan kesodapannya jelas terserlah..cer try skali mesti nk lg heehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...