To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, May 7, 2013

Apam Beras Mekar Setaman

Assalamualaikum wbt

Yahooo..it's May oredi!! apa motif menjerit kat sini...hehe

malasnya nak buka lappy skang ni..busy jer manjang! padahal bukan keje pon..huhu, hurmmm sgt jarang memasak lately ni, kalau masak pon cukup sekadar memasak jer la..sebabnya?? Anak bujang kesayangan kami amatla manja..huhu, xleh nak berenggang langsung asyik nak suruh mengadap dia jer 24 jam ;-D..huhu even wiyah duk dapur wiyah akan letak wafi kat dalam bouncher ataupun stroller..dengan cara itu jer wiyah boleh wat keje! bila mcm ni..terfikir jugak macamana wiyah nak mulakan kerja & nak tinggal wafi kat pengasuh...haihhh mahu meroyan nanti!

banyak plak membebel ek...hehe, sori sori! bila cerita pasal anak mmg la kan..ada je citenya! ok la..back to d n3..disebabkan jarang buat kueh kat en.suami petang2 macam dulu, so wiyah try jugak curi masa utk buat something yg mudah cepat..curi masa time wafi tdo petang! sempatla buat menu yang mudah2 jer..try BW malam2 time wafi tdo jugak hihi..terjumpa kueh ni, thanks pada K.Yah coz share resepi yang mudah & sedap ni..yang penting tak menggunakan telur, minyak, butter bagai!! sangat menyihatkan..byk resepi k.yah yang buat wiyah telan air liur, in sha Allah ada masa nanti bleh try..

alhamdulillah..woww mekar! risau jugak tak menjadi sbb wiyah tak timbang bagai ikut resepi asal (penimbang masih belum unpacked lagi..masih di store huhu)..just agak2 adunan terus bancuh & kukus, biarkan dalam 15min buka penutup tengok semuanya terSENYUM...terus berbunga2 la hati ni tak sabar nak tunggu en.suami balik kerja, kalau tak jadi awal2 lagi isi dalam plastik & masuk tong la jawabnya hehe..mmg takkan tunjuk benda yg tak jadi!! hipokrit kan..welll well utk suami mesti la yang terbaik..perasannnn !! ;-D

 Jom wiyah share plak resepi kat sini yer..(wiyah sukat guna cawan metrik), mintak ampun K.Yah..wiyah alter cket resepi tu ..color asal adalah baby pink & baby blue..tapi dah masak jadi color ala2 oren & hijau la plak! hurm..takpe la janji senyum sudah ler :-D

Apam Beras Mekar Sejambak


Bahan-bahannya:
  • 200gm tepung beras ( 2cawan)
  • 180gm gula pasir (1/4 cawan)
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu teh baking powder(kak guna double action)
Cara-caranya:
  1. Panaskan pengukus dengan api yang kuat.
  2. Kacau gula dengan susu segar sehingga gula hancur.
  3. Campurkan dengan semua bahan dan kacau biar sebati.
  4. Bahagikan kepada 3 adunan dan warnakan mengikut kesukaan.
  5. Masukkan kertas cupcake ke dalam acuan lompang.
  6. Masukkan adunan ke dalamnya.(untuk mudah masukkan adunan ke dalam paping beg dan paip untuk satu cupcake tiga warna)
  7. Kukus selama 15 minit dengan api yang kuat.
ok daa selamat mencuba...satu adunan ni dapat dlm 27biji  ++ yang dah ngap sambil mengukus hihi

3 comments:

Rohah said...

Mekarnya..seronok tengok

wisata outbound said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Nurul Izza said...

wiyah.. hehe nnt if wiyah terjumpa iza di kb, tego2la eh..iza stay penang tapi slalu balik kb...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...