To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, February 25, 2013

1st try..Mee Kari Berapi

Assalamualaikum wbt

terasa nak meng'kari ' jer tapi takde daun kari...pasu pokok kari yg bawak semasa dari kuantan, tak tau la terjatuh dari lori ke hape..sampai sini pokok kari tu takde & bunga yang lain semuanya tercabut..hangin btol la! tak best kalau nak masak kari tp xder daun kari ( itu wiyah la)..then otw balik umah kat tepi taman perlahan kan kereta ternampak pokok kari...so apa lagi kira wakaf la kan, hak kerajaan Malaysia sbb kat tepi jalan kanhaha, siap ambik anak pokok kari lagi tanam kat umah..tak salah kan, lagi pon pokok tu terbiar jer ;-D

cari2 resepi jumpa kat umah kak Rozi Salehin , thanks akak...sodap sgt resepi ni, sori yer wiyah ada alter2 cket mengikut apa yang ada kat umah kecik ni..hehe

my 1st Mee Curry..alhamdulillah menepati citarasi kami ;-)

alkisahnya teringat kat mee kari kakak wiyah..kalau kat umah tu tang kari2 ni dia mmg expert, sbb dia pandai buat so org lain pon ala2 malas la..nak2 wiyah kalo blik umah mak mmg tersgt la malasnya nak ke dapur..rasa nak makan yg org masak jer..

tapi bila duk berjauhan macam ni..terpaksalah rajin kan diri utk masak sendiri, walaupon nak buat tu punyala pikir macam2...susah la renyah la..tp bila dah start buat tu baru la terpikir sebenarnya antara nak dgn tak nak jer..rajin ngan tak rajin jer, semuanya bergantung pada diri sendiri ..paham kan??? hehe


Mee Kari Berapi
Sumber : Rozi Salehin , Olahan oleh: wiyah
Bahan kuah:

  • Santan secukupnya
  • isi ayam + udang segar + isi kerang + ketam segar
  • fish cake &fish ball
  • 5 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1cm lengkuas*
  • 1cm halia* dikisar/tumbuk bersama
  • 1tangkai daun kari
  • 1sb udang kering - ditumbuk
  • 4 sb rempah kari ayam/daging BABAS
  • 5sb cili giling  (pedas gila lada kering ni)
  • 1 biji kentang - direbus dan dilecek

Bahan-bahan sampingan: dicelur seketika
  • 1paket mee kuning
  •  sawi
  • taugeh
Cara Penyediaan:

  1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk, masukkan daun kari & bahan yang bertanda * sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili giling & rempah kari,. Masak sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan  ayam, udang kering, udang segar, isi kerang, ketam segar sehingga separa masak. Masukkan santan. Kacau biar sekata dengan api sederhana tambahkan fish ball & fish cake .
  3. Masukkan kentak yang dilecek bagi memekatkan uah

Cadangan menghidang:

Masukkan mee diikuti kuah serta bahan yang lain. Letakkan sawi & taugeh diatasnya. Tambahkan telur rebus jika suka.

anyone?? ;-D

Friday, February 22, 2013

Rendang Ayam Pencen & Nasi Impit

assalamualaikum wbt

Gara2 terliur Rendang Ayam Rantau & Pulut Kuning kat rumah Rohah Damai Qalbu semalam.., maka bermenu hari raya la wiyah & suami har ni hehe..uish tak tau la kenapa ngan tekak ni..selera pelik2 Tak pernah2 wiyah makan ayam pencen apatah lagi nak beli & masak sendiri. Pergi RTC wakaf Che Yeh tgk mcm2 ada oooww ..angau sekejap kat situ, almaklumla g pasar seminggu sekali jer..maka membeli la dgn sepuas hati sampai tak muat peti ekeke

Menu pagi minggu(hari jumaat yer ..haha) : Nasi impit bersama rendang ayam pencen

plan asal nak beli daging lembu fresh jer  tapi bila ternampak ayam yang dah siap dibakar kulitnya (agak kekuningan & perang) terus tanya tokei tu..ayam apa ni?? ayam pencen tokei tu jawab..terus wiyah cakap nak separuh. Bila dah balik rumah baru terpikir nak masak apa ngan ayam ni ek??..sedap ker?? borak2 ngan kakak.. dia suggest buat kari or rendang coz kalau goreng or buat sup mmg keras macam kayu dia kata haha..terus teringat rendang rantau kat umah Rohah,, sesuai jer wiyah kan perantau ahakkks gelenya!

wiyah makan bersama nasi impi coz tak pernah buat lagi seumur hidup ni + periuk kukus menyorok dalam kotak + MALAS...haha


RENDANG AYAM RANTAU
Oleh:rohaisha
Bahan-bahan: (wiyah buat separuh resepi)
  • 1 kg ayam- wiyah guna 1/2 ekor ayam pencen
  • 30gm cili kering | kisar
  • 6 ulas bawang merah | kisar
  • 4 ulas bawang putih | kisar
  • 3cm halia | kisar
  • 10cm lengkuas | kisar
  • 3 sudu besar kerisek
  • 1/2 cawan santan pekat
  • Air secukupnya
  • Air asam jawa
  • 6 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit
  • Garam 
  • Gula- wiyah guna gula melaka
  • Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan:
  1. Tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.Masukkan ayam dan biarkan perencah bergaul rata.
  2. Masukkan air dan daun limau purut.Biarkan mereneh bersama ayam.
  3. Apabila ayam separa empuk, masukkan santan pekat dan bancuhan air asam jawa.Biarkan kuah menjadi pekat barulah dimasukkan kerisek.Perasakan juga dengan garam dan gula.Taburkan hirisan daun kunyit.Biarkan sekejap.
  4. Tutup api setelah masak.

ada lebihan rendang ...so utk tgh hari wiyah masak nasi colorfull ni makan bersama rendang & sambal belacan...amacam rajin ke malas wiyah ni? ekeke

Thursday, February 21, 2013

Ala-ala Chicken Chop wif Black Pepper Sauce

Assalamualaikum wbt

dah lama rasanya tak makan chicken chop..6bln lbh kot, tu pasal la teringin sgt, byk org mengidam!! erkkkk?? hehe

tp bila difikirkan anak kecil..hurm tak pe la next time jer la! pujuk hat sendiri..mana la tau kan time tgh syok makan dia mengamuk haaaih aptb ...hurm dah terkena sekali kat giant kuantan hari tu, last2 tapau..balik umah semua dah bengkak coz org tu curah kuah kat atas ayam..sudahnya rezki tong sampah la ;-(

so the solution is..kita buat sendiri ikut apa yg ada jer..alkebetulan masa CNY baru2 ni..tesco ada wat offer barang yg berkaitan, so beli apa yang patut utk seminggu punya stok..paling byk borong ada broccoli & corny flower..suka sgt2 di steam n makan bersama salad mayonis ;-D

anyone?? cukupla sekadar ada rupa..ala2 pon jadi la kan..hehe

Ala-ala Chicken Chop 
Sumber original: Dapur makcik kampung 
olahan ala-ala by Mummy wafiey


Bahan-bahan utk ayam : 2org makan

  •  wiyah gunakan 8 ketul nugget ayam Brand Ramli sebagai ganti ayam seperti chicken chop yg original tu
  • goreng sehingga warna keemasan @ garing



Bahan Sampingan:
  • Carrot, corny flower & broccoli- di steam
  • 1 tin baked bean
  • Chicken sausage
  • Mayonnaise
Sos Lada Hitam (Black pepper sauce)
  • 1/ biji bawang besar holland- dipotong dadu 
  • 2 ulas bawang putih- dipotong dadu 
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • Cendawan butang (yang dalam tin)
  • 3sbSedikit sos tiram 
  • 1sk seasoning maggi
  • 3sb Sos manis ABC 
  • 2sb tepung jagung
Cara membuat sos.
  1. Panaskan sedikit minyak & tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga layu dan naik bau. Masukkan sos lada hitam ke dalam periuk dan tambahkan 1/2 cawan air..
  2. Maukkan cendawan butang , sos tiram, sos manis ABC & bancuhan tepung jagung.
  3. Masakkan semua bahan-bahan pada kepekatan yang di inginkan.  
p/s: Tak perlu masukkan gula, garam & bahan perasa tau! Semuanya dah sesedap rasa ;-)


selamat mencuba ^_^

Wednesday, February 20, 2013

WW: AEW turn to 3months!



Assalamualaikum wbt

Rasa kejap jer masa berlalu..pejam celik siang & malam wafiey dah 3 bulan...happy being a wifey to lovely hubby & mommy to lovely son ..wafiey ;-)

dah pandai main air liur & menyembur since 2bln lebih

dah pandai merajuk bila org tak layan dia bercakap & lambat dapat susu...suka tgk dia merajuk sambil cebik2 mulut ;-)
pandai buat muka..suka jelir2 lidah!
1st picture @ our new home sweet home ..rumah di tengah sawah ^_^

Monday, February 18, 2013

JJCM @ Mail Ikan Bakar, Tanjung Lumpur

Assalamualaikum wbt

Cerita dah basi..tahun lepas punya cite tapi nak share gak,
ini cite jjcm 2 hari sebelum bersalin..kira last request la kat en.suami..erk ye ke? uhaha..tgh mlm ni br sempat nak update, br perasan ada entry yg blom publish..,ni kedai ikan bakar favourite wiyah & suami..citarasa rempah/rencah ikan bakar dia sgt memikat jiwa hihi..kalau ke tanjung lumpur mmg ni la kedai yang kami terjah! tak kira walaupun org ramaikereta bersusun takde parking..sanggup tunggu turn utk dpt kan parking & meja..hehe

sangat mudah utk cari lokasi kedai ni..berhadapan kedai ana ikan bakar petai jalan menuju ke tanjung lumpur, lokasinya betul2 tepi jalan besar

setiap malam full house..apatah lagi mlm minggu macam ni la ramainya umat manusia kat kedai ni

harga ikan pon not bad..yg penting fresh! masih berbaloi dgn rasanya yg istimewa!

antara menu yg kami order..permintaan sebelum berpantang nanti, en.suami bg green light suka hati nak order apa..credit to en.suami, layan wiyah makan sampai berpeluh2 kat situ hihi

ketam bunga masak merah..pedas berasap telinga ooo!

ikan pari bakar..wiyah nak siakap tp besar sgt confirm tak abis..

perfect combination..ikan pari bakar + air asam + rempah ikn bakar extra

tengok tu penuh meja..berpeluh nak abiskan semuanya! apa pun janji puas hati..

tahun 2013 kita jelajah restoran kat klate la plak..itu pon kena tggu wafiey dah besar cket dalam 6 bulan, barulah boleh jalan2 malam ;-)

Tuesday, February 5, 2013

Spaghetti Bolognaise Segera Maggi

Assalamualaikum wbt

entry dipetang hari semalam punya cerita hehe..alkisahnya 2 3 hari ni laki bini duk kemaruk nak makan makanan org itali..agak jemu nak nasi, roti pon ala2 jemu juga..disebabkan tekak ni nak makan segera..so perlulah gunakan bahan segera kan! alkebetulan stock daging kisar/cincang pon ada..apa lagi terus letak periuk kuali tung tang tung tang dah pon siap..

sebenarnya rencah Spaghetti Bolognaise Maggi ni wiyah dapat percuma beli buku majalah wanita 2bln lepas..sebelum ni tak pernah tau pon Maggi ada keluarkan produk ni, hurmmm lepas ni lagi senang la kerja wiyah kat dapur ;-)

rasanya memuaskan hati memang sedap (2kali menambah masing2)...en.suami  memuji sedap, slalunya en.suami mmg kureng cket ngan ready made paste ni..tapi kali ni en.suami bagi two thumbs up! sgt sesuai utk org bujang & small family mcm kami ;-)

Spaghetti Bolognaise Segera Maggi
Sumber : belakang paket rencah


ini cara wiyah...lebih kurang jer sebenarnya rasanya pon akan tetap sama ekeke

Spaghetti Bolognaise Segera Maggi
By : Wiyah a.k.a Mommy Wafiey

Bahan di perlukan:
  • 1 paket rencah Spaghetti Bolognaise Maggi
  • 1/2 paket daging kisar-kalau yang brand Ramly ada 2 ketul, just guna 1 pon dah memadai
  • 1/4 paket spaghetti- direbus bersama 1sk minyak zaitun
  • 1biji bawang besar holland
  • 3sb sos cili 

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan 2sb minyak zaitun & tumiskan bawang besar holland sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging kisar sehingga separa masak.
  2. Masukkan 3 cawan air dan perencah spaghetti bolognaise Maggi serta sos cili. Masak sehingga kuah mendidih dan menjadi sedikit pekat.
  3. Hidangkan bersama spaghetti yang dah direbus tadi. Makanan itali dah siap..tak payah pergi jauh2 pizza bagai hehe

ok bleh try nanti..kalau nak tau rasanya macamana sila ke pasaraya terdekat dapatkan segera rencah spaghetti bolognaise maggi...harganya wiyah tak tau berapa sebab dapat free ;-D

Sunday, February 3, 2013

Happy Sunday tapi bukan hari minggu!

assalamualaikum wbt

Hari minggu yang sangat tak best..sebabnya kelantan ada hari pertama bekerja setiap minggu, still rasa janggal lagi..skalau di Pahang lalunya hari ahad macam  ni kami pergi berjoyah ukur mall sana sini

Mood: bosan duk umah sorang2 
menulis entry sebelah tangan kanan& pegang AEW sebelah tangan kiri..sesekali pergi ke dapur kacau kari daging kat atas dapur huhu

disebabkan sgt bosan makan berusaha gak nak update pikcer anugerah cinta terindah AEW yang berumur 2bln setengah, usung ipad ke hulur kehilir..sampai jd byk sgt typo disebabkan tangan wafiey yang laju nak touch juga ;-)

kena buli ngan daddy before mandi..hihi

dah siap mandi..main air liur plak, abis basah baju..kena tukar baju lg

test walker kat tesco kota bharu..mula-mula nangis tp bila digerak2an dah boleh tersenyum suka..kaki wafiey tak sampai lagi, daddy dah tak sabar nak bagi wafiey naik walker ;-)

nak gi inject wafiey 2bulan hari tu...menangis satu klinik suara wafiey jer!

ok daa..till we meet again next entry ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...