To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, October 31, 2012

WW: 35week pregnancy!

Assalamualaikum wbt

otw ke HTAA utk appoinment dgn pakar O&G..serta CTG Baseline utk jantung baby...Alhamdulillah segalanya dlm keadaan normal & terkawal..syukur pada mu Ya Allah

membesar & membulat dgn jayanya..alhamdulillah masih boleh drive ke sana sini ;-)
Hari ni : 31 Okt 2012 dapat anak buah baru..Syukur segalanya selamat, amin ya rabbal alamin

mata sembab,hidung bulat , muka berminyak2 & kembang semangkuk tak boleh blah..last week berat naik over d targer! 1.7kg in 2 weeks bayangkan betapa bersemangat nya mommy ni ;-)

esok ada appointment klinik lagi..rasa takut plak nak naik penimbang tu huhu

Tuesday, October 30, 2012

Donut Kentang with Blueberry Filling

Assalamualaikum wbt

Update resepi petang semalam..donut ni adalah antara donut paling sedap yang wiyah pernah buat...sangat sedap & berpuas hati dengan texture nya..gebu & padat dengan isi ubi kentang yang telah di lenyek..Maaf bukan nak angkat bakul yg besar ni sendiri tp realiti, mungkin dah mmg resepinya sedap & bukan disebabkan wiyah yg buat yer ;-)

tetiba terasa nak makan donut kul 5pm..hurm bila dah teringin tu haruslah terus bangun ke dapur, sediakan bahan & uli adunan..kemudian tutup dengan kain lembab..baru lah tenang nak solat asar! hihi ...sabar jer la kan..donut lg penting dr solat..ouchh bukan begitu sebenarnya cuma nak bagi adunan mengembang terlebih dahulu ;-)


ngam2 mr.husband balik kerja..donut dah siap digoreng cume belum digaul bersama gula icing sahaja! ok la jugak coz tak mengambil masa yang lama utk makan donut yg sedap..just adunkan & biarkan ia mengembang! hurm..tak guna cite panjang bukan bleh tapau pon kan hihi..pernah buat resepi Chineese donut dari k.izah jugak & kali ni  juga nak share resepi yang wiyah godek2 dr dapur k.izah daut - muffin lover!


Donut Kentang & Blueberry
Olahan dari resepi ' Donut Keledek Jepun' : Izah Daut

Bahan-bahan Utama:
  • 200 gm tepung gandum - 2 cawan tepung
  • 100gm ubi kentang - wiyah guna 1 biji sederhana besar
  • 1 1/2 sk yis segera mauripan *
  • 1 sudu besar susu pekat manis *
  • 50gm gula halus*
  • 60ml air suam * (satukan bahan2 bertanda *)
  • 1 1/2 sb mentega
  • 1 biji telur kuning -wiyah tak letak
  • 1/2 sudu teh garam
  • Gula ising untuk salutan
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara Penyediaan:
  1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek bersama mentega hingga halus ketika masih panas.Sejukkan.
  2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek gaul hingga rata dan masukkan bahan-bahan campuran * sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
  3.  Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain lembab / plastik sehingga mengembang.
  4. Bulat-bulatkan adunan & masukkan filling bluberry/strawberry/choclate chip atau mengikut bentuk kesukaan anda.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.

sekian...wassalam, lain kali kalau tiba2 teringin tengah malam malam pon boleh buat hihi

Monday, October 29, 2012

Handmade Khas Untuk Anakanda Tercinta

Assalamualaikum wbt

Excited menyambut 1st baby..hasil keras tangan dr moomy buat anakanada! walaupun takde ilmu jahit menjahit, tak pernah ada minat menjahit & of course takde mesin jahit !! dirumah hanya da set jarum & beberapa gulung benang basic color..tp demi utk mu anakanda, mommy cuba sedaya upaya utk membuatnya..mengambil masa hampir 2bulan utk disiapkan..Alhamdulillah walaupun senget benget , tak kemas jahitannya..tp mommy sgt berpuas hati ;-)

Tilam 100% kekabu oval shape with 1 bantal karipap bertelinga , 1 bantal 4 segi  & 2 bantal golek (tiada dlm gambar, siap lebih awal so simpan dlm kotak.. mls nak buka kotak)

yang ni plan nak wat travel..senang nak angkut coz kecik, setakat ni dah beli 3 jenis tilam baby + yg ni jadi 4..melampau kan ekeke

yang ni plak swaddle baby, asalnya beli kain flannel cotton kat kamdar utk buat tempah binder ..tp tukang jahit ckp kain byk lebih, dah buat barut 15helai (3 jenis kain) still ada kain lebih lagi...ambil kain lebih & wiyah terfikir nak buat swaddle ni, mmg sgt bercinta utk siapkannya! tp bersyukur..bila dah siap swaddle, sgt bepuas hati senyum sampai telinga..swaddle ni lain dr yg lain, takde jual kat mana kedai even dalam & luar negara tau! ekeke..ayat melampau kan!

corak kartun lebihan dr set cadar baby pon boleh la..en.suami gelak jer tgk wiyah ;-)

zoom dr dekat..swaddle with polkadot lace! 

Syukur dah sampai ke tahap trimester & minggu2 terakhir..insyaAllah lagi 3mggu menantikan saat2 yang indah tu akan tiba..semoga segalanya dipermudahkan olehNYA amin ya rabbal alamin

Sunday, October 28, 2012

Salam Eiduladha & Nasi Lemak Susu Cair

Assalamualaikum wbt

Salam Eiduladha 1433H..Semoga pengorbanan tahun ini memberi sejuta makna dalam hidup kita insyaAllah! Maaf lambat plak ucapan ni..almaklumla rakaman bukan siaran langsung ekeke..dah la hari ke-3 plak tu ;-)

sehebat manakah pengorbanan kita pada tahun ni? apa pun pengorbanan yang kita buat bergantung kepada niat asal kita..bkn kepada berapa bahagian or brapa ekor haiwan yg kita korbankan..betul tak?? since wiyah & suami dah mula pening & sakit perut may be disebabkan daging! kata org daging fresh lg cepat bertindak pada badan kita..hurm di atas dasar kesihatan wiyah & suami sebolehnya mengurangkan pengambilan daging..tahap kawalan!

Nasi Lemak..Eiduladha ke-3


hr ni pagi2 lagi en.suami  dahbg hint..baby! abg rasa mcm tak sedap la nak breakfast kat luar..rasa sakit perut la & mcm2 lagi..so paham2 jer la maksudnya kan ;-)..so wiyah ke dapur , tak tau nak masak apa sebenarnya sbb takde apa2 dlm esbok tp last2 jd jugak nasi lemak ni ..

Nasi lemak basmathi tak ber'santan' yg digantikan dgn susu cair  + sambal bawang semata-mata + ayam goreng 2 ketul + telur 2 biji ngam2! 

Jemput makan semua & salam Eiduladha ^_^ peace !!

Sekian..wassalam

Wednesday, October 24, 2012

!st time me'roti' Garlic Rolls with Mushroom Soup

Assalamualaikum wbt

Mood nak meroti membuak2 @ 34 weeks pregnancy! macam2 roti nak menerai lps dah jadi skali hurm....selang sehari buat roti ekeke..di ikuti ngan pizza ;-) Garlic Roll resepi roti pertama yang wiyah try..alhamdulillah 1st try, so Mr.husband cakap not bad la..next time bleh improve..buat 1/2 adunan & buat kecik2 jer coz takut tak menjadi or tak masak

wiyah just buat garlic roll & mushroom soup just guna yg instant Campbells Cream of Mushroom Soup, panaskan & tambahkan sedikit isi ayam serta lebihan garlic spread kedalamnya ..

bakar 1/2 jam befor Mr.husband balik dr kerja..so makan panas2 sesuai ngan musim hujan, kejap je licin pinggan tu hehe

Garlic Rolls 
Sumber :Yatiememories
Bahan2 Utk Garlic Rolls 
  • 3 cawan tepung gandum ~ Yatie guna tepung roti
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu besar yeast
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar olive oil - wiyah ganti minyak jagung
  • 1sk bread softener &1 sk bread improver (wiyah tambah)

Cara-Caranya
  1. Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
  2. Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik
  3. Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
  4. Doh akan naik sekali ganda
  5. Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
Garlic Spread (atau boleh gunakan yang dah siap kat pasaran-brand buttercup )
  • 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
  • 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
  • sedikit lada hitam kisar ~ ita tambah, Yatie pun sama
  • Gaulkan semua bahan
  • Siap digunakan
Kita sambung citer Garlic Roll td :-)
  1. Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
  2. Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
  3. Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang.
  4. Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
  5. Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
  6. Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan.
  7. Kita akan mendapat 8 potongan doh.
  8. Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis.
  9. Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
  10. Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi.
  11. Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
  12. Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit.

Panduan :- Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan

Jemput makan Garlic Rolls cicah Mushroom Soup ;-)



Monday, October 22, 2012

Sarapan Pagi dengan Laksam Kelantan

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah mood kembali pulih seperti sedia kala..walaupon tiap masa terbayangkan wajah terakhir arwah, tiap perkara hingga terbawak2 dalam mimpi..kekadang tu wajah ayah mertua kadang tu adik ipar, seakan2 tak dapat terima ketentuan takdir Allah..Ya Allah ampunilah kami semua, kami memohon diberi kerdhoaan utk menerima takdir Mu..kami mendoakan semoga rohnya tenang disana, semoga Allah meringankan azab seksaan kubur..amin ya rabbal alamin

kita yang hidup harus meneruskan tanggungjawab sbg khalifah sebaik-baiknya..wiyah sbg isteri & mommy to be juga perlu menjalankan amanah terbaik dr Allah utk menjadi yang terbaik buat keluarga..InsyaAllah (panjang plak muqaddimah hari ni ..hehe)

ok la..wiyah just nak share resepi Laksam yang wiyah buat beberapa mggu yg lepas tp baru berkesempatan nak update kat sini..utk tatapan kawan2 & rujukan buat wiyah

sesuai dimakan ketika breakfast & minum petang

LAKSAM KELANTAN
Sumber Resepi: Mr Yani
Olahan Resepi : Wiyah

Bahan-bahan utk Laksam: (wiyah buat 1/2 adunan sahaja)
  • 3 cawan tpg beras
  • 1/2 cawan tpg gandum
  • 4 cawan air suam
Note : Juga boleh dibeli yang dah siap, RM2 utk 3batang di pasar Dungun.

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan kukusan sebelum membancuh adunan. Bancuh adunan sehingga sebati. Adunan tak terlalu cair ataupun pekat sgt.
  2. Sapukan sedikit minyak pada tudung periuk/ loyang bagi mengelakkannya daripada melekat.
  3. Tuangkan 1 senduk adunan ke atas tudung periuk (wiyah guna loyang rendah). Kukus lebih kurang 5 minit atau sehingga masak.
  4. Angkat &biarkan seketika kemudian baru digulung utk menghasilkan laksam yang licin dan cantik. Ulangi step 3 & 4 sehingga adunan habis.
Bahan untuk kuah:
  • Ikan selayang/ kembung (direbus,dibuang tulang & dihancurkan isinya)
  • 3 cawan Santan 
  • 4 ulas bwg merahr, 2 ulas bwg putih & 1 inci halia (ditumbuk/kisar)
  • 1sb lada hitam * ditumbuk kasar
  • 2 keping asam gelugur
Cara Penyediaan:
  1. Masukkan santan kedalam periuk & didihkan seketika dengan api yang kecil.Masukkan semua bahan-bahan, kacau sentiasa bg mengelakkan kuah drp berketul-ketul disebabkan oleh isi ikan.
  2. Tambahkan bahan rasa mengikut cita rasa sendiri.
Nota : Kalau mak wiyah tak masukkan garam coz garam disediakan berasingan. Ditambah ketika menghidangkannya. kemasinan bergantung pada tahap masin seseorang.

Bahan untuk ulam:
  • timun batang,kacang panjang,taugeh,kobis,daun kesum(diracikhalus)
Aksesori tambahan:
  • belacan (potong dadu kecil2)
  • garam (bergantung pad individu)
  • limau (kasturi/ nipis)

Sambal cili:

  • cili merah
  • belacan (wiyah tak letak)
  • garam
  • limau (wiyah ganti dg sedikit cuka)

* Blender semua bahan sehingga hancur


Cara menghidang  utk satu hidangan:
  1. Potong laksam mengikut citarasa masing-masing. Kemudian tambahkan kuah ke atasnya & sedikit garam.
  2. Tambahkan bahan-bahan ulam bersama aksesori tambahan. Siap utk dimakan.
wiyah buat sebagai menu sarapan pagi..alhamdulillah kenyang syukur!


Thursday, October 18, 2012

Darinya kita datang kepadanya kita kembali

Assalamualaikum wbt

Al-fatihah..allahuakbar Ya Allah..Tahun ni adalah tahun paling banyak peristiwa pahit,sedih & ujian wiyah & suami alami..Jumaat yang lepas 12/10/12 adik bongsu en.suami pergi untuk selama-lamanya di saat kami mengadakan kenduri tahlil arwah hari ke-40 pemergian ayahanda (30/9/2012) en.suami..bersamaan hari ke-64 pemergian bapa saudara en.suami (15 ramadhan)..bersamaan dengan majlis tahlil untuk tok & tokki yang pergi menghadap seruan ilahi pada mei tahun lepas 

Ya allah..ku bermohon padamu, kau ampunkanlah segala dosa-dosanya, kau ringankanlah azab kubur mu pada mereka-mereka yang kami kasihi..kau letakkan lah mereka dalam kalangan para solihin..amin ya rabbal alamin

semua ini berlaku dalam waktu terdekat..dikala kami semua masih sangat2 memerlukan kehadiran mereka merka yang kami sayangi..apa yg lebih menyentuh hati di kala & saat isterinya sangat memerlukannaya di ketika ini kerana sedang sarat mengandungkan cahaya mata ke-2 mereka. kandungannya kini sudah mencecah minggu ke-37..Ya Allah besarnya ujian Mu buat kami, kami memohon padamu semoga diberikan kekuatan utk menempuhi ujian ini..berilah kekuatan utk isterinya menghadapi saat getir itu, kau permudahkanlah urusannya utk meneruskan amanah mendidik & membesarkan anak-anaknya dengan rahmatmu.. 

gambar terakhir arwah di aidilfitri yang lalu..meninggalkan seorang anak berusia 4 tahun & anak ke-2 yg bakal lahir dlm masa terdekat,,alfatihah

Sekuat mana seorang wanita cuba menghadapi DUGAAN . .
Setabah mana seorang wanita cuba melalui UJIAN . .
Setenang mana seorang wanita cuba menyembunyikan KESEDIHAN. .
Adakala air matanya akan tetap jatuh berguguran dipipi walaupun dalam senyuman . .
lumrah wanita penuh dengan KASIH SAYANG dan KELEMBUTAN . .
hati wanita mudah TERGURIS dan TERHIRIS . .
hanya LELAKI SEJATI yang dapat menjadi PENAWAR buat dirinya. .




Peringatan utk diri sendiri: 

Kadang-kadang Allah sembunyikan kita matahari
Dan Allah berikan kita hujan , guruh dan kilat
Kita tertanya-tanya kemana pula perginya sang mentari
Rupa-rupanya Allah berikan kita PELANGI


satu perkara yang membuat kita BAHAGIA adalah KASIH SAYANG.
satu perkara  yang membuat kita DEWASA adalah MASALAH.
satu perkara  yang membuat kita HANCUR adalah PUTUS ASA.
satu perkara yang membuat kita MAJU adalah USAHA.
satu perkara  yang membuat kita KUAT adalah DOA.

Ya Allah kau panjangkan lah usiaku & suami serta seluruh ahli keluarga ku..
Ya Allah berilah peluang pada ku & suami utk memperbetulkan segala kesilapan kami ke arah yang lebih baik..Ya Allah kau berikan lah peluang utk kami mendidik anak2 kami & melihat mereka membesar dengan ajaran mu Ya Allah..Amin Ya Rabbal Alamin

Wednesday, October 10, 2012

WW: 32 weeks pregnancy..Dah siap basuh !

Assalamualaikum wbt

hari ni entry tak bercakap..so kita layan gambar jer la! hihi..sebagai kenangan kami utk menerima kehadiran permata hati anakanda pertama kami...coming soon insyaAllah! Drp baju2 yang wiyah beli ni..Cer teka..gegirl or boboy?? hehe



















Alhamdulillah..mostly barang2 baby sumenya dah setel..hanya menunggu masa utk tiba ke saat itu..semoga semuanya selamat..amin ya rabbal alamin

Tuesday, October 9, 2012

Karamel Ubi Kayu

Assalamualaikum wbt

Cerita Semalam : wah mendungnya cuaca kat luar tu..mendung tapi meruap2 panas jer! mesti petang/malam ni hujan..kalau makan ubi kayu time hujan mcm ni mesti sedapp ni , bercakap dlm hati sorang2 kat umah! hurm apa lagi terus call mr.hubby mintak balik awal & singgah kat pasar malam beserah hr ni..belikan ubi kayu, harap2 ada org jual la! tunggu punya tunggu..tup2 kul 7pm br mr.husband sampai..mood dah spoil habis! tp disebabkan nak makan sgt, buat2 la senyum & rebus jugak  ubi kayu dengan hati gembira..

inilah hasilnya walaupun hati menangis sbb lambat sgt dapat makan ubi kayu ..tp tetap makan dengan macam org tak pernah makan ubi kayu!! mood mengidam ni sgt teruk lately! huh jgn baby pon ikut mood mommy yer..

plan nak makan ngan kelapa parut tp bila dah lewat sgt so..kita ber'karamel ubi kayu saja la har ni


Karamel Ubi Kayu
Bahan-bahan& cara penyediaan:

  1. 2 batang/ketul ubi kayu - dikupas kulit & direbus bersama sedikit garam sehingga empuk
  2. 1 ketul/kerek gula melaka - direbus bersama 1 cawan air sehingga pekat
Cadangan Hidangan: Curahkan karamel yang telah dimasak tadi ke atas pinggan yang ter'isi' ubi rebus tadi. Dah boleh ngapp, bila dah sejuk jd kurang sedap plak nanti ;-)

sesuai dijadikan sebagai hidangan menu minum petang bersama air kopi di kala hujan turun dengan lebatnya ..;-)

Saturday, October 6, 2012

Lauk kenduri hidangan tengahari

Assalamualaikum wbt

Salam berhujung minggu..apa plan hari ni? cuaca sangat panaskan..kalau ikutkan hati nak aje ajak mr.hubby pergi mandi air terjun..tp memandangkan perut yg besar ni, x nak ambik risiko..so bersabar jer la walaupun kepanasan huhu

hari ni wiyah nak share satu lauk berasaskan labu..selalunya kalau kat negeri pantai timur ianya dihidangkan di majlis kenduri kawen atau kenduri2 yang lain, dihidangkan bersama ikan goreng/ikan masin, ulaman, sambal belacan & nasi putih..kalau ada lauk ni mmg wiyah tak pandang lauk lain dah, tp bg org yang dah biasa makan may be tak heran sgt lauk kampung macam ni..tp bagi wiyah lauk ni sgt sedddap la! ;-)


disebabkan lambat sgt nak tggu ada org kawen & kalau ada pon belum tentu ada lauk ni kan..so alang2 wiyah dah terjumpa labu ni, so kuatkan semangat utk masak sendiri..tanya sama omak cara masaknya, Alhamdulillah menjadi so wiyah share kat sini ;-)


wiyah 1/4 biji jer coz just utk 2 org makan..alkebetulan kat supermarket umah wiyah tu ada jual dlm kuantiti sedikit..sesuai la dengan kami..beli syur & brg basah setiap hari coz wiyah suka yg fresh + bila teringin baru la di beli..elakkan sikap pembaziran!

-Masak Lemak Labu Kuning-

Bahan-bahan: (hidangan utk 2-3 org)
  • 1/4 biji labu kuning (dikupas kulit & dipotong besar)
  • 2 cawan santan pekat + 1/2 cawan air
  • 2 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1sk lada hitam *
  • 1 ekor ikan kukus (selayang/kembung) * ditumbuk bersama
p/s: ada juga yang menggantikan ikan kukus dengan ikan bilis yang direndam & ditumbuk bersama bahan yang lain

Cara Penyediaan:
  1. Masukkan labu, santan, air & bahan yang ditumbuk kedalam periuk. Masak diatas api yang perlahan & kacau selalu bagi mengelakkan pecah minyak.
  2. Masak sehingga labu empuk/ masak.Masukkan garam secukup rasa & siap utk dihidangkan bersama nasi putih.
Note: Lauk ni sesuai dimakan waktu lunch coz tak muak ( lauk bersantan) berbanding waktu dinner, sesuai dimakan bersama ulaman, ikan goreng & sambal belacan. Memang bertambah-tambah la jawabnya (itu wiyah & suami la) haha

Jemput makan semua..lepas kenyang, kita solat zohor then kita zzzzzzzzzzzzzzzzzz ;-)

Thursday, October 4, 2012

Mengidam di tengah malam: Spaghetti Sardin Simple

Assalamualaikum wbt

Selamat petang semua, hurmm tgh buat apa tu? bikin menu petang kah?? ngehh, hari ni hari BSP so kena control makan utk elakkan bacaan gula jadi merah..haha, control makan hari BSP saja..hari lain semuanya telan ;-), tak jujur pada diri sendiri kan..

apa bleh buat, selera makan lately jadi macam2 plak..seperti org yg mengidam di awal kehamilan! Bagi wiyah mmg tak mengidam sangat 5bln pertama dulu..adalah nak mkn itu ini, tapi kalau dpt lambat bleh bertahan lg..tp bila dah masuk trimester ke-3 jadi pelik plak..bila rasa teringin nak makan, nak time tu jugak! haishh sabar jer la..


disebabkan itu..terjadilah spaghetti sardin simple ni, kul 10 malam tiba2 rasa nak makan spaghetti..dasyat sungguh! bisik2 ngan mr.hubby..abg tolong baby masak spaghetti boleh?? mr.hubby ckp yes..apa lg terus ke dapur tung tang tung tang dah siap..guna 2 dapur 1 rebus spaghetti & 1 masak kuah ;-), saja wiyah nak share sini..nanti baby kecik ni bleh tau apa yg mommy dia mengidam kan  heheh

Hanya menggunakan bahan yang ada di dapur, rasanya lengkap secukup rasa (ala malaysia) walaupun bahannya tak selengkap original spaghetti..huhu 

Spaghetti Sardin Simple
Bahan-bahan:

  • 1/2 paket spaghetti (rebus bersma 1sb minyak masak)
  • 2 biji bawang besar holland (dicincang halus)
  • 1 tin kecil sardin (dihancurkan) *
  • 1 tin kecil tomato puri * wiyah guna ayam brand
  • 1/2 tin air
  • 2 biji tomato masak (diblender)
  • Garam dan gula
Cara penyediaan: 15 minit masa penyediaan
  1. Panaskan sedikit minyak jagung/zaitun & tumiskan bawang besar sehingga layu serta naik bau.
  2. Masukkan sardin hancur \,tomato puri , tomato kisar & air. Masak sehingga sebati. Gunakan api yang perlahan. Masukkan bahan perasa sesedap rasa.
  3. Biarkan bahan-bahan mendidih & menjadi agak pekat. Tak perlu lama kerana sardin sememangnya sudah masak.
  4. Cara hidangan: Putarkan spaghetti & letakkan di atas pinggan, kemudian curahkan sos spghetti/ kuah ke atas nya.Siap utk dihidangkan

Jemput makan semua, alhamdulillah walaupon hanya meggunakan bahan-bahan asas sahaja, tp sudah cukup memuaskan hati dapat penuhi keinginan nak ber'spaghetti' di tengah malam! syukur Alhamdulillah dgn rezki Mu ya Allah..


Monday, October 1, 2012

Menu wajib dalm setiap hidangan kami!

Assalamualaikum wbt

Selamat tengah hari..wake up me when september end! Alhamdulilllah..welcome October, syukur masih bernafas hari ini..dikurniakan kesihatan yg baik,dimurahkahkan rezeki alhamdulillah..

A big congrat to my husband..akhirnya berjaya dlm interview 'Jurutera Awam' setelah hampir 3tahun bertaraf kontrak..syukur Alhamdulillah! Rezeki baby..wiyah juga rezeki utk wiyah lps bersalin nanti, terus dpt posting! InsyaAllah..Sesungguhnya Allah mengetahui apa yg terbaik untuk kita..realitinya kini wiyah faham seadannya..Syukur dgn pemberian bonus 1bln gaji sesetelah lahirnya baby kami..Amin Segalanya untukmu Anakanda!

Ok la..hr ni wiyah nak share simple dish dr dapur kecil kami! Setiap hidangan kami..wajib mesti ada syur goreng mahupun ulam-ulaman..kalo takde rasa macam tak lengkap hidangan kami..setiap hidangan tak kira lunch or dinner, perlu ada 1 lauk & ada 1 sayur sudah memadai bg kami..Alhamdulillah, utk itu wiyah share resepi sayur goreng di sini utk rujukan wiyah & teman2..

Taugeh Goreng Taucu (Hidangan utk 2 org)
  • Taugeh 50sen (dibuang ekor/akar)
  • sedikit carrot (dipotong menajang)
  • Sedikit ikan bilis halus (digoreng)
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji bawang merah *
  • 1 biji cili besar * (dihiris bersama)
  • 1 sb taucu, 1sb kicap manis
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan sedikit minyak & tumis bahan hirisan * sehinggan naik bau.
  2. Masukkan kicap & taucu. Masukkan carrot seketika.
  3. Tutup api & masukkan taugeh, gaul sebati. Taburkan ikan bilis sebelum dihidangkan.
Note: Tak perlu tambah gula, garam coz taucu & kicap manis dah mem'balance'kan rasa nya.





 Kacang Panjang Goreng Telur

  • 1 ikat kacang (dlm 6 urat jer kot)
  • sedikit carrot (dipotong memanjang)
  • 1sb cili kicar/giling
  • 1sk kicap pekat
  • 1 biji telur
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji bawang merah *
  • 1 biji cili besar * (dihiris bersama)
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan sedikit minyak & tumis bahan hirisan * sehinggan naik bau.Masukkan cili kisar.
  2. Pecahkan telur & biar ia setengah masak, kemudian baru gaul kan rata. Tambahkan kicap
  3. Masukkan carrot & kacang, tambahkan gula , garam sesedap rasa. Siap utk dihidangkan.


Pucuk Paku Hijau Goreng Belacan

  • 1 ikatcpucuk paku
  • 1 ekor sotong sederhana
  • sedikit ikan bilis *
  • 5 biji cili padi *
  • 1/2 inci belacan *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji bawang merah * (ditumbuk/dikisar bersama)
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan sedikit minyak & tumis bahan kisar * sehinggan naik bau.Masukkan sotong hingga separu masak.
  2. Masukkan pucuk paku, masak seketika.Rasakan gula garam sesedap rasa.
  3. Tutup api & Siap utk dihidangkan.
Note: Garam jgn byk sgt coz belacan & ikan bilis  dah memberi rasa masin pada masakan.


ok..selamat mencuba, pesanan wiyah sila pastikan ada menu sayuran dalam setiap hidangan seharian anda bagi mengimbangi kadar karbohodrat, vitamin & zat2 lain yg masuk ke dasl;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...