To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, September 30, 2012

Sarapan di pagi minggu

Assalamuaalikum

salam berhujung minggu semua..apa perancangan hr ni?? wiyah bangun awal hr ni coz sakit perut may be sebab lauk kenduri semlam kot..bagun lapar & prepare utk breakfast dgn apa yg ada jer..cukupla sekadar mengadar perut kan ;-)



ok daa..nak siap2 continue shoping barang mommy plak hr ni ;-)

Thursday, September 27, 2012

Musim sotong sudah tiba..Mari kita bikin ketupat!

Assalamualaikum wbt

yeay..musim sotong sudah tiba! sotong segar2 murah2..just RM10/kg! tiap kali pergi beli barang basah mesti nak beli sotong..WAJIB BELI! antara favourite menu yg wiyah & suami ..inilah dia KETUPAT SOTONG..kadang versi terengganu (color putih) & kadang tu versi kelantan (color sedikit pink/merah)..mengikut mood selera wiyah ;-)

slalunya wiyah buat utk menu minum petang..makan sama2 tggu en.suami blik kerja..mmg ber'ekor2' la en.suami makan..suka wiyah tengok & bila tgk suami suka dgn cara masakan wiyah..maka lagi la wiyah suka menerai itu & ini..en.suami adalah pengkritik utama masakan wiyah ;-)

wiyah buat 10 ekor..hambik makan petang + malam sekali, kenyang bersandar ;-)

KETUPAT SOTONG VERSI KLATE

Bahan utama:
  • Sotong 1kg 
  • Lidi pencungkil gigi (utk tutup perut sotong)
  • 2 cawan beras pulut (direndam selama 1/2jam)
  • 1/2 kg santan 
  • 2 ulas bawang merah, sedikit halia (dihiris memanjang)
  • 1 ketul gula melaka/menisan (gula merah)
  • Secubit garam
p/s: ada juga sesetengah org yg masak pulut dulu, kemudian dimasukkan ke dalam perut sotong..tp bg wiyah lebih suka beras pulut dimasak bersama sotong coz bau nya jd lebih wangi bila bercampur santan ;-)

Cara Penyediaan:
  1. Sotong & beras pulut dibersihkan.
  2. Masukkan beras pulut ke dalam  1/3 perut sotong, jangan masukkan terlalu banyak coz takut perutnya pecah nanti ;-)
  3. Masukkan kepala ke dalam perut & pin kan menggunakan lidi tadi dgn kemas. Buat sehinnga habis.
  4. Susun sotong yang telah siap tadi kedalam periuk, masukkan santan dan bahan2 yang lain.
  5. Masak dengan api perlahan & dikacau selalu sehingga sotong masak serta kuahnya menjadi agak pekat. Sedia utk dihidangkan.
ada lebihan beras pulut so wiyah masukkan jer dalam kuah tu..bukan sebab perutnya pecah yer ;-)..ok..selamat mencuba

Tuesday, September 25, 2012

Panduan utk 1st tme Mommy to be!


Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah syukur 30minggu telah berlalu..rasa macam sekejap je masa berjalan, insyaAllah sekiranya tiada apa2 masalah..may be wiyah akan bersalin pada antara minggu ke 36-38..jaminan doktor yang wiyah tak boleh pergi sampai ke 40minggu disebabkan beberapa masalah kesihatan..

sebelum wiyah teruskan entry ni..wiyah mohon sejuta maaf andai kata entry ni ada mengguris hati kawan TTC..insyaAllah wiyah doakan semoga kalian dikurniakan rezki cahaya mata..sesungguhnya Allah maha mengetahui bila masa yang sesuai dengan kita!

so far..mostly barangan keperluan baby wiyah dah sediakan sedikit sebanyak menggunakan checklist yang wiyah google dr blog ibrahim-jihan.. terima kasih byk2, checklist ni sgt2 membantu wiyah utk membuat persediaan our 1st baby..of course mmg excited masa shoping barang baby..xboleh nak kawal diri ;-)..Jom wiyah share checklist keperluan baby..ada tambahan sikit2 wiyah tanya dr kakak2, kawan & org yg berpengalaman

NOTE: quantity bagi setiap barang wiyah tak follow, depends pada kita nak decide the qtty! Kalau ikutkan senarai wiyah mmg over budget..bila nak basuh baru perasan yg wiyah beli pakaian baby lebih dr 50 pasang!! wow mmg wiyah sendiri pon terkejut..hehe, tak perasan masa membeli sbb byk peringkat..bila kumpul2 semua yg sama color & pattern pon ada..hihi sabar jer la ;-)

Clothing ( wiyah bersalin musim hujan..so kena consider baju lebih skit)

  • Baju Lengan Pendek - 4
  • Baju Lengan Panjang - 4 (kalau rumah sejuk/kalau tak 2 pun cukup - tambah bj lengan pendek)
  • Seluar Pendek - 2
  • Seluar Panjang - 6
  • Baju Jalan - 2
  • Barut - 10 - dapatkan 2 saiz
  • Bedung - 3 helai
  • Handkerchief - 4
  • Romper & carters - 3
  • Mittens & Booties - 8
  • Socks - 2
  • Hat - 1

Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2! Kalau rumah panas..beli yang baju yang lubang-lubang..selesa baby pakai siang..

Feeding (Bergantung kepada nak Breatfeeding or campur)

  • Breast Pump* - 1
  • Termos - 1 
  • Feeding Bottle - 2
  • Bottle and Teat Brush - 1

Nursery 

  • Baby Cot* 
  • Mattress - 1
  • Baby Pillow & Bolster - 1
  • Baby Pillow & Bolster Case - 1
  • Mosquito Net - 1
  • Receiving Blanket - 1
  • Blanket - 1

Bathing 

  • Bath Tub - 1
  • Toiletries (Travel Pack)- 1p
  • Towel - 2
  • Cotton Balls - 1p
  • Cotton Buds - 3p
  • Baby Comb/Brush - 1
  • Baby Manicure Set - 1
  • Nasal Aspirator - 1 - penting kalau baby selsema

Diapering 

  • Changing Mat - 1
  • Baby Wipes (Pureen) - 2p
  • Disposable Diaper (Newborn) - 1p
  • Napkins - 2p
  • Diaper Rash Cream (Drapolene)- 1 ( xjumpa cari)

Traveling

  • Stroller* - 1
  • Infant Carrier/Moses Basket* - 1
  • Diaper Bag - 1
  • Baby Sling* - 1

Others

  • Nappy Kleen - 1
  • Bakul Baju Baby* - 1 (wiyah beli storage box jer)
  • Minyak Telon - 1 ( bayini mestika, yu yee)
  • Gripe Water - 1Album* - 1 ( x tau air apa ni)
  • Toy* - 1

Mommy's Care

  • Socks - 2 @ lebih
  • Kain batik ( berpantang kan mana bleh pakai seluar)
  • Nursing Bra - 4
  • Nursing Pad (Washable) - 2
  • Nursing Pad (Disposible)- 1p
  • Maternity Pad (Pureen) - 2p
  • Disposable Panty - 3p
  • Nipple Cream - 1

Semoga checklist ini dapat menjadi info pd semua mommy to be ;-)

Thursday, September 13, 2012

Nasi Lemak Daun Pisang Original Resipi

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah dapat bersua kembali..setelah berminggu2 menghadapi pelbagai ujian, masalah dengan tanggungjawab yang telah diamanahkan. Syukur segala wasiat amanah dapat dilaksanakan dengan sebaiknya...semoga Allah memberkati segala usaha kami & doa kami agar urusan seterusnya akan lebih dipermudahkan lagi..InsyaAllah. Amin

Rasanya dah lama rumah wiyah tak buat nasi lemak..even duduk 2org jer tp wiyah lebih prefer utk masak sendiri dr membeli sekiranya ada waktu terluang. baru2 ni balik umah suami di dungun..geram tengok pokok pisang, daunnya sangat menghijau..buatkan wiyah jd teringin nak makan nasi lemak daun pisang mengikut selera sendiri..original resipi macam makan tmasa kecik2 dulu. Tiada tambahan bahan selain sambal bilis & telur rebus sahaja.

alkisahnya..terjadi la nasi lemak ni! menepati ciri2 rasa yang wiyah nak makan..nasi yang beraroma harum + sambal yang sedikit manis & no pedas!!

daun pisang dari rumah mertua..dr dungun duk terbayangkan nasi lemak, alangkah bestnya..apa lg otw balik terus singgah beli santan bagai..projek utk esok hari ;-)

masak pada hari biasa..means hari bekerja! hari isnin u.. sbb dah tak sabar sgt nak makan...lps en.suami pergi kerja wiyah teruskan misi masak nasi lemak..bila dah siap sume, wiyah call en.suami suruh balik breakfast ngan wiyah..haha jahat kan, nasib baik la en.suami free time tu..so bleh la layan karenah mengarut isteri dia ni..sabar jer la kan..nak wat camno, dah teringin nak buat sendiri & makan ngan daddy hihi...

Alhamdulillah dapat 4 bungkus..boleh makan sampai petang! sebungkus pon boleh kenyang melingkar mcm ular sawa sbb nasi lemak ni sgt la banyak..tukang bungkus pemurah hati! hihi

amacam ada style tak nasi lemak wiyah??? hehe

Nasi Lemak Daun Pisang Original Resipi

Bahan2 untuk nasi:

  • 2cawan beras basmathi (direndam 1/2 jam)
  • 3cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan - di simpul
  • 1/4 sudu teh halba
  • 1 inci halia -diketuk @ dihiris
  • 1 ulas bawang merah - dihiris
  • secubit garam
Cara Penyediaan:
  1. Masukkan semua bahan kedalam 'rice cooker' seperti biasa.
Bahan2 untuk sambal:
  • 1 biji bawang besar *
  • 10 biji cili kering *
  • 1 inci halia * - dikisar bersama
  • 1/4 ketul menisan
  • ikan bilis halus
  • bawang besar- dihiris
Cara Penyediaan:

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang telah di kisar sehingga wangi & naik minyak.
  2. Masukkan ikan bilis, bawang besar yang dihiris serta manisan , garam SESEDAP RASA.
  3. Masak sehingga sebati rasanya. Siap utk dihidangkan.
Cara Hidangan:
  1. Bahan tambahan: Telur rebus, timun batang, ikan bilis goreng & kacang tanah goreng.
  2. Dibungkus menggunakan daun pisang & kertas pembungkus nasi ketika nasi masih panas bagi membangkitkan aroma bau daun pisang.
note: wiyah bungkus 10 minit awal then baru makan..bila buka bungkusan..walllah mmg terbaik la baunya, smbal dah menyerap pada nasi..next bleh buat lagi kalau masih larat ;-)

Tuesday, September 11, 2012

Allah Lebih Menyayangimu..Alfatihah buat Bapa Mertua!

Assalamualaikum wbt

Ucapan takziah buat keluarga en.suami diatas pemergian ayahda tercinta pada hari isnin yang lepas..03 Sept 2012 bersamaan 16 syawal 1433, 11.45am di Hospital Dungun, Terengganu. Sesungguhnya Allah lebih menyayanginya..Al-fatihah buat beliau..Semoga rohnya dicucuri rahmat & diletakkan dalam golongan orang2 yang dikasihi ...Amin Ya rabbal Alamin.

Al-fatihah buat;

Allahyarham Ramli Binti Fatimah
02 Januari 1950 - 03 September 2012
(52 tahun)

Ya Allah..kami bermohon pada Mu agar segala amalan kebaikannya di dunia diterima olehmu..Ya Allah kau ampunilah dosa-dosa sepanjang hayatnya, Ya Allah kau ringankanlah azab kubur padaNya ..Ya Allah kau tempatlah arwah dalam kalangan orang-orang yang di kasihi..Amin Ya rabbal Alamin.

Nota mommy baby: Baby wiyah tak bergerak lebih dr 24 jam..berfikir positif & terus berdoa tanpa henti mohon Allah panjangkan usia zuriat kami & dijauhi dari segala perkara negatif..Alhamdulillah syukur baby bergerak semula pada tengah malam berikutnya..fikiran wiyah & suami, mungkin baby dapat merasakan kesedihan yang kami alami menyebabkan baby tak seaktif biasa..Doa kami semoga baby kami sihat walafiat, amin ya rabbal alamin.

Monday, September 3, 2012

Kerabu Mangga Ikan Bilis..Beranang Mari!

Assalamualaikum wbt

Mood nak share menu sudah datang ..hehe,, orang lain duk sibuk share juadah raya tp wiyah menu yg ntah musim apa pon tak tau ..hahabtw masa raya wiyah tak masak apa pon coz beraya kat umah mak & umah (1st day) & mertua (2nd day)...semuanya dah ready, wiyah just ngappp jer la..x dibenarkan tolong apa2..just tolong bancuh air & layan tetamu jer la

Just menu biasa jer  tp tulis gak utk wiyah review masa akan datang..almaklumla manusia kan mudah lupa! kot tiba2 teringain & mengidam lagi ker kan..hehe, Mangga epal ni wiyah beli masa kat Beranang, Selangor..terliur sgt tengok buah tu segar2 sampai kecur air liur time puasa..sabar jer la huhu, esok nya balik terus kan projek meng'kerabu' ni ;-)


Kerabu Mangga Ikan Bilis 

Kerabu  Mangga Ikan Bilis
Bahan-Bahan:
  • Satu cawan ikan bilis (digoreng garing)
  • Satu biji mangga muda (wiyah guna mangga epal)
  • Setengah cawan kacang tanah (ditumbuk kasar)
  • 4 keping daun salad - wiyah ganti dgn tomato
  • 1 biji bawang kecil - wiyah xletak
  • 3 biji cili api - diracik halus *
  • 1 biji limau nipis diperah airnya *
  • 1 sudu gula pasir * digaul bersama

Cara Menyediakannya:
  1. Mangga muda disagat / dihiris halus 
  2. Tomato dibuang biji & potong memanjang 
  3. Cili api diracik halus & digaul bersama air limau nipis serta juga gula 
  4. Akhir sekali,  gaul rata semua bersama bahan2 yang lain. 
p/s:
sekiranya tidak dimakan segera, ikan bilis dan kacang jangan digaul bersama dulu untuk mengekalkan keranggupan ikan bilis dan kacang tersebut

Cadangan Hidangan:
  • Makan segera bersama nasi panas dan lauk-lauk yang lain atau bersama nasi ayam (sgt menepati citarasa wiyah)..terasa makan kat Secret Recepi jer ,, hihi
slurrrrrp...alhamdulillah en.suami pon suka ngan menu kali ni, menepati citarasa katanya..kalau tak berselera makan ..next time bleh buat lagi..;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...