To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, August 29, 2012

WW: Riang Ria Aidilfitri 1433H

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah dapat bersua lagi setelah 10hari kit a menyambut hari raya..pelbagai ragam, pelbagai cerita..apatah lagi juadah yang dihidang kat atas meje..huhu sangat memukau pandangan mata..xdapat nak control sumenye nak..nonstop hinggakan naik 1.3kg sepanjang raya ni..huhu sgt dasyat! patutla badan terasa sngat la berat...
Actually tahun ni xbayk pikcer raya..just raya pertama jer, yang lain2 xsempat nak bergambar since sibuk bapa mertua masuk ward terkena serangan jantung..Ya Allah Kurniakankanlah kesihatan yang baik & jauhkanlah mereka semua dr penyakit yg memudaratkan..amin

Wajah2 Ceria Kesayangan Hamba..Aidilfitri 2012

Practice make perfect..InsyaAllah tahun depan dapat beraya bertiga

Ayah Bonda tercinta

kami yg excited..raya 2 3/4 tahun ni, insyaAllah akan jadi 3!...baby girl or boy??? 

b4 g solat sunat raya pon sempat posing lagi..anak buah punya keje ;-)

we look blue ;-)

Famili kakak yang pertama..

Famili abg yg ke2 xder (kena baca khutbah kat masjid umahnya)

Famili Kakak yg ke-3

adik yg ke-5..via skype coz xdpt balik raya bersama! flight ptg raya pertama..nasibla ;-)

Famili adik yang bongsu..no-6!


cucu-cucuku gangster!...so 16 org cucu dah..4org xder kat sini

Sesi Bermaaf -maafan







wassalam...semogi dipanjangkan usia, bertemu lagi syawal ditahun akan datang ..insyaAllah



Monday, August 27, 2012

Pernah Makan Mee Lidi Goreng????

Assalamualaikum wbt

Pernah makan mee lidi tak?? pernah tengok mee lidi tak?? may be ada yang tak pernah koz...meh nak cite ckit pengalaman masa wiyah duk Besut dulu ( ni kes mengidam)..last2 blik kuantan beli banyak2,, kat besut mr.husband pergicari kat merata kedai mmg takde jual..siap makcik tu jawab seumur hidup makcik tak pernah dgr lagi mee lidi..apatah lagi makan mee lidi! then tanya lagi rupanya macam mana..mr.husband pon xreti nak cite, almaklumla tahu makan jer..huhu...ingat nak masak utk makcik kedai tu tp xsempat coz mr.husband kena transfer kerja plak..hurm tak merasa la makcik tu! agak2nya apa yang makcik tu bayangkan ek..maybe lidi penyapu tu kot digoreng,,, huahaha

Jom try..bleh jadikan menu sampingan utk tetamu yg datang bertandang musim raya ni ;-)

memperkenalkan inilah..Mee Lidi Goreng!!

Meh wiyah tunjuk ..maybe ada yang 1st time dengar perkataan @ makanan " Mee Lidi" ni..actually Mee lidi ni rupa dia ala2 spagethi macam tu..tapi sedikit lembut dr spagethi la, since wiyah di haramkan dr makan mee kuning oleh doktor kecuali dr anak2 beranak spagethi,, bunyi agak mengada kan!! ...so wiyah dah beli stok Mee Lidi ni banyak2 kat sbg alternatif bila wiyah teringin nak makan mee goreng..Harga Mee Lidi ni..kalau tak silap wiyah  RM1.20 sebungkus..


Mee Lidi Goreng Seafood

Bahan-bahan:
  • 1 bungkus Mee Lidi (direbus sama cara mcam spagethi)
  • Sedikit ayam,sotong & udang
  • 2ulas bawang putih & 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 3sb pes cili kering
  • 2sb kicap pekat
  • Sedikit sayur- wiyah letak carrot, kobis & baby corn

Cara Menyediakannya:

  1. Mee lidi direbus bersama sedikit minyak bagi mengelakkannya melekat antara satu sama lain. Basuh & toskan.
  2. Tumiskan bawang yang ditumbuk sehingga wangi, masukkan pes cili kering hingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam, udang & sotong, masak seketika. Masukkan kicap pekat & bahan perasa SESEDAP RASA.
  4. Kemudian masukkan Mee Lidi yang telah ditoskan tadi bersama sayuran lain. Gaul sebati & boleh tambahkan sedikit air sekiranya agak terlalu kering.
  5. Siap utk dihidangkan bersama cili jeruk & keropok keping (versi org timur makan mee @ nasi goreng wajib kena da keropok keping)
Mee Lidi ni..lagi sedap kalau dimakan masa panas2 ditambah dengan cili jeruk..memang menambah2!  (itu wiyah & husband la),  bila dah sejuk dia akan sedikit mengembang & may be akan jadi sedikit muak bila makan..or goreng masa naka makan! senang siap terus makan..hehe

Wednesday, August 22, 2012

Minggu ke-3 & 4 Iftar 2012

Assalamualaikum wbt

Bersua kembali di minggu terakhir Ramadhan 2012 (masa tulis tp xpublish)..tp skang dah masuk minggu raya ;-)..rasa macam kejap jer masa berlalu, semoga dipanjangkan usia untuk bertemu Bulan Ramadhan lagi tahun hadapan InsyaAllah.


Update jugak walaupun dah masuk minggu raya..just utk kenangan wiyah pregnant tahun ni, harap2 tahun depan jadi lebih rajin & komited + semangat dengan adanya org baru dalam keluarga kami..InsyaAllah

Hari ke-18 : Panaskan lauk yang makcik wiyah bagi..Ayam percik kelantan + Daging Masak Kicap + Nasi Puteh & Kailan Ikan Masin (wiyah masak sendiri)


Hari ke-19 : Memenuhi undangan iftar di Hotel Grand Continental, Kuantan

Hari ke-20: Simple menu Nasi Puteh + Sardin + Ikan Tamban Goreng rangup + Telur dadar & ulam timun



Hari ke-21:Take away Pizza Hut via coupon buy 1 free 1..1 supreme chicken & 1 Hawaian Chicken
sangat berbaloi..dpt 2 regular pizza dgn harga Rm 22.70



Hari ke-22: Iftar di KKTM Beranang, Selangor & moreh di Satay Hj Samuri , Kajang

Popiah Pak Ali Kajang @ Bazar Beranang

Hari ke-23 : Iftar dalam kereta  dalam ladang kelapa sawit otw balik ke kuantan @ Rembau kalo xsilap
Air katira & mutabak ayam + Murtabak Maggie

Hari ke-24: Nasi Putih + Ikan keli berlado + sambal ikan bilis petai + sayur kobis goreng kicap



Hari ke-25 : Nasi Ayam + Kerabu Mangga ikan bilis


Hari ke-26 : Mi Lidi Goreng Seafood


Hari ke-27 : Tapau Nasi Ayam & Yong Tau Foo dari Food Court Kuantan Parade
( xsempat nak masak coz wiyah shoping last minute..apa2 syukur sume setel dlm masa 3jam..hehe)

Hari ke-28, 29 & 30 : Berbuka puasa ramai2 kat umah mak wiyah..macam2 menu ada xsempat nk snap picture sbb busy sgt ngan anak buah yg macam2 hal ..hehe

Alhamdulillah..berakhir sudah ramadhan 1433H dengan seadanya,.tarawikh juga dapat dilaksanakan sebaiknya.. semoga tahun hadapan dapat bersua lagi..semoga dipanjangkan usia utk menjalani ibadah puasa dengan lebih baik bersama org baru ..insyaAllah.


Thursday, August 16, 2012

Salam Aidilfitri 1433H @ 24weeks pregnancy

Assalamualikum wbt

Dikesempatan ini..wiyah nak ucapkan selamat tinggal Ramadhan 1433H & Selamat datang Syawal 1433H kepada semua kawan2, blogger, silent reader & pada semua yg sudi menyinggah kat sini..Semoga amalan ibadah kita diterima oleh Allah swt & mendapat keberkatan..amin

-Harapan semoga tahun hadapan kita dipanjangkan usia & dapat bertemu lagi InsyaAllah-
Mohon maaf diatas segala kekasaran bahasa yang mungkin menyinggung sesiapa sahaja sepajang wiyah menulis disini..maaf diatas segala ketidaksengajaan..Jutaan ampun wiyah pohonkan.

Ingatan tulus IkhlasDari :
Wiyah, Husband & our  baby


Syukur alahamdulillah..tahun ni kami akan beraya 2 3/4..insyaAllah tahun depan bertiga plak..setelah 5 tahun kami beraya berdua..Sesungguhnya Doa kami didengari. Apa yg lebih mengembirakan..kami buat detail scan last week & alhamdulillah progress baby so far so good, normal & active! Doc xleh nak ambil picture baby coz baby gerak terlalu active..patutla perut wiyah rasa macam berkeroncong jer slalu..sepanjang hari, rupanya2 disebabkan baby bergerak terlalu active..it's ok wiyah sgt happy dgn perkembangan baby..pengalaman yang sangat indah tak dapat nak diluahkan dgn kata..

sgt2 tembam..berat naik 3kg sepanjang pregnant!! Doc sudah bising..huh

" bergenang air mata KAMI tgk baby yg sedang bergerak2 dlm perut"
Doc kata..baby tengah azan (tapak tangan pada telinga)..so sweet, so excited & cant wait to face d moment..

credit to mr.google 

SALAM AIDILFITRI 1433H...MAAF ZAHIR & BATIN

Tuesday, August 7, 2012

Minggu ke-2 Iftar 2012

Assalamualikum wbt

syukur alhamdulillah dah masuk hari ke-18 kita berpuasa..semuanya dipermudahkan walaupuna adakalanya dugaan datang tak terduga, berkat kesabaran & ketabahan kita segalanya dipermudahkan urusan. Hari ni wiyah just nak update menu mak buyong berpuasa tahun ni..continue from 1st week iftar 2012 utk kenangan tahun mendatang insyaAllah..apapun tiap2 hari adalah menu nasi mmg wajib bagi kami..jarang sgt kami beli kueh coz takde sape yg akan sentuh kueh melainkan nasi..so memudahkan kerja wiyah..just cukup dengan 1 lauk, 1 sayur & nasi! Alhamdulillah suami mmg tak cerewet..terima jer apa yg wiyah masak walaupon ntah2 apa2 la rasanya ;-)

masih dengan MISI : Say No to Bazar Ramadhan ( separuh berjaya..coz air slalu beli jer hikhik)

Hari ke-9: Nasi + Paprik ayam, udang, sotong + telur dadar & ulam timun


Hari ke-10: Berbuka dirumah arwah To'ki & tok belah suami coz bapa saudara suami meninggal disana, tahlil arwah dibuat sekaligus dgn majlis berbuka puasa. Semoga roh arwah diletakkan dalam kalangan org2 yg di kasihi.

Hari ke-11: Nasi putih + Hati lembu goreng berempah + daging goreng kunyit + kacang panjang goreng pedas


Hari ke-12 : Nasi beriani udang + udang masak merah + kari ayam + acar mentah & popadom


Hari ke-13 : Nasi putih + Ikan talapia masak merah + ulam salad + kari ayam( lebihan nasi beriani) & kacang kuda sbg dessert moreh


Hari ke-15: Berbuka puasa dirumah mak wiyah

Hari ke-16 : Berbuka puasa di padang MPK 1..beramai-ramai berbumbungkan langit membiru& berlapikkan rumput menghijau..fuhhh sangat ramai umat manusia yang berbuka kat sini..seronok skali skala berbuka cara santai & lepas makan terus solat...then shoping barang raya


Hari ke-17: bebuka di rumah pak saudara wiyah sempena majlis solat hajat utk 2 pupu wiyah yg akan jalani pembedahan pagi 18ramadhan..semoga semuanya selamat inyaAllah.

Wednesday, August 1, 2012

Macaroni Carbonara..ada yang teringain nak buat iftar hari ni??

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-12 kita berpuasa..kejap jer rasanya hari ke hari berlalu & hari wiyah berkesempatan nak ngan lama cket blog ni..hr ni free xde apointment klinik & hosp..tp esok lusa mggu dpn still mcm bias sibuk mengalahkan doktor..huhu

hari ni wiyah nak share 1 resepi mudah..dah lama rasanya wiyah tak share resepi kat sini kan,,wiyah masak tp xde hati nak ambil gambar, siap masak jer terus makan..tak menyempat nak berfoto2 macam dulu hehe..pada kawan2 yang teringin bleh la try yer..ala2 secret resepi! bulan ramadhan bleh la jimat cket tak payah ke sana...kat umah pon bleh dapatkan rasa yg sebiji sama...

Macaroni Carbonara ala2 SR


untuk step lebih detail bleh tgk kat SINI ...wiyah pernah buat & attach picture lebih detail utk cara memasak nya...buat masa muda2 dulu time jd student, skang nak jadi mak budak stil kemaruk nak makan itu ini  juga hehe..

Bahan-bahan: Hidangan utk 2-3 org makan
  • 1 biji bawang besar & 2 ulas bawang putih (dipotong dadu)
  • 2 cawan macaroni ( direbus bersama 1sb minyak)
  • 1 tin prego carbonara @ prego sos spageti 'keju & Herba' ( ikut suka nak guna yg mana satu)
  • 1/2 tin cendawan butang
  • 5batang crab stick & sosej (option)
  • 3keping slice cheese
Cara Menyediakannya:
  1. Tumiskan bawang besar  dan bwg putih sehingga sedikit layu & naik bau
  2. Kemudian masukkan crab stick + sosej + prego sos + cendawan. Kacau mesra dan masukkan makaroni yang telah siap rebus tadi. [Kalau lambat lg nak makan..boleh letakkan macaroni dalam pinggan & curahkan kuak ke atasnya masa nak makan] 
  3. Akhir skali masukkan slice cheese, tutup api & siap untuk dihidangkan. Sesuai dimakan masa masih panas.
Note: Menu ni tak perlukan perasa tambahan eg: garam coz sos prego ni dah lengkap rasanya..tp kalo nak tambah takde masalah, ikut selera masing2 ;-)


Jom kita ber'makaroni hari ni'..quality picture is so bad, ambil gambar sekadar ambil jer..bila nak wat entry baru perasan gambar sgt2 teruk..apa pon redha jer la, terima seadanya yer ;-)

Selama beriftar...masak menu apa yer hr ni?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...