To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, July 31, 2012

GIVEAWAY TUDUNG FAREEDA by Errina Rahim

Assalamualaikum..wbt

mak buyong nak join GA @ 22 weeks pregnancy!...GA ni di anjurkan oleh tokei kedai Butik Tudung Fareeda Pn. Errina Rahim...tiba2 ada mood nak join lepas jalan2 kat umah Eka d pink lover tadi...slalu gak duk usha2 tudung yang eka pakai mmg cun2 tudung eka tu, wiyah slalu gak cuci2 mata tengok tudung yang d latest kat fb FAREEDA..Nyata Jelita..tapi usha jer la nak beli tak mampu huhu..so kali ni saja try nasib ngan GA kot2 ada rezki baby ni..so bolehla mak buyong ni melaram ngan Tudung FAREEDA..Nyata Jelita  ;-)

  • Jadi Followers blog rina- Done
  • Buat New Entry bertajuk "GIVEAWAY TUDUNG FAREEDA by Errina Rahim -Done
  • Klik pada gambar dan save kemudian letakkan gambar beserta link giveaway ke dalam entry tadi- Done
  • Ceritakan kenapa anda amat suka pada TUDUNG FAREEDA Nyata Jelita secara ringkas sahaja. - Sangat berangan2 nak pakai Tudung Fareeda ni since before puasa lagi, siap g test kat kedai lagi! 1st time sarungkan kat kepala terus jatuh hati coz awningnya terletak elok jer kat kepala..terus perasan diri terasa macam cantik  ;-) & terus mengidam nak pakai pakai tudung fareeda raya nanti (berangan jer la), pakai ngan baju pregnant mesti sgt2 jelita raya nanti!!.."apapun still berangan jer coz perlu bergantung pada poket en.suami" huhu... hurmmm adakah ini di ketegorikan sebagai mengidam yer??? 
  • Kongsikan bersama gambar tercantik anda memakai tudung fareeda @ yang tidak ada boleh letakkan gambar tudung yang anda impikan.- Wiyah tak pernah ada Tudung Fareeda huhu so wiyah tak leh nak share picture la ;-(
  • Selepas publish entry, sila link kan entry anda ke dalam ruangan comment entry giveaway ini supaya saya boleh berkunjung ke blog anda.- Done
  • Wiyah nak tag GA ni kat CIK MOON & Mak Buyong Twin Baby Emme ;-)... Jom kita tambah2 pahala di bulan yang penuh berkat ni! 

Monday, July 30, 2012

Minggu Pertama Iftar 2012

assalamualaikum wbt

Selamat berpuasa semua...rasa macam kejap jer dah hampir separuh kita berpuasa & baru hari ni wiyah berkesempatan nak update! mood penat berpuasa agaknya..hehe, So kawan2..macamana puasa tahun ni ok ke tak?? cuaca panas sgt kan..mmg tak tahan kalo ada kat luar time siang hari,..wiyah mmg totally say NO la utk outing day time! malam jer boleh itu pun sayarat mr.husband lps solat terawih..huhu

syukur Alhamdulillah..wiyah dah masuk 22mggu, anothel 18 week to go! tp doctor hanya bagi sampai 36mggu saje..due to few problems! Hopefully everything will going smoothly..amin ya rabbal alamin..

wiyah just nak update menu iftar wiyah & husband & our baby tahun 2012 ni..alhamdulillah wiyah puasa berdua ..& bagi mr.husband plak puasa 2 1/2..haha macam2 la. Tak sabar rasanya..nk tggu tahun depan utk raya bertiga plak..insyaAllah

MISI : Say NO to Bazar Ramadhan

Day 1 & 2...Sambut Puasa & berbuka di rumah mertua

Day 3.. Masak Nasi Lemak Hujan Panas


Day 4 : Maggi Goreng ( sabar jer la..maggie buat berbuka..kahkah)


Day 5 : Nasi Putih + Kari Ikan Kerisi + Ulam + Sambal & Popadom + Puding Gula Hangus


Day 6 : Nasi Minyak + Ayam Masak Merah + Acar Masak & Popadom


Day 7 : Berbuka kat umah mak ayah wiyah

Hari yang lain2 akan di upadate mengikut tahap kerajinan wiyah :-)...ok daaa selamat menjalani ibadah puasa

Friday, July 13, 2012

Ketam Labuan Masak Phat Phet

assalamualaikum wbt

haih dah lama tak share resepi kat sini sampai lupa dah cara penulisan wiyah..hehe. Hurm rasanya dah lama sgt wiyah tak share resepi kan..almakllumla wiyah pon jarang ke dapur skang ni apatah lagi nak masak..tak berselera dgn masakan sendiri. Wiyah lebih suka beli bahan mentah & bawak balik umah mak , biar mak yang masakkan..wiyah just prepare bahan mentah, pastu makan ramai2..bertambah selera rasanya.

baru2 ni b4 ke sabah..wiyah dah pasang angan2 nak makan ketam fresh kat Labuan coz duk terliur adik wiyah duk tayang lauk ketam jer slalu..teringin nak rasa ketam sana. Hurrrrm bila pergi pasar terjumpa & terus beli, sangat2 murah ketam kat sana. Rm18/kg dah la fresh pastu besar2 plak tu, wiyah ambik 5ekor ngam2 jer 1kg...alhamdulillah rezeki nak makan ketam kat Labuan tercapai dimakbulkan & mak wiyah suruh masak sendiri nak makan style mana coz mak tau wiyah ni cerewet cket..so wiyah masak aje la mengikit bahan yg ada.

actually..bagi seafood ni lebih sedap dimasak dgn cara yg simple bagi mengekalkan kesegaran & keaslian rasa seafood tu sendiri ..utk itu wiyah try masak phat phet, selalunya wiyah gunakan ayam or ikan utk masak thailand style ni.

KETAM PHAT PHET


Ketam Phat Phet
Bahan-bahan :
  • 1kg ketam (dibersihkan, peram garam kunyit & goreng seketika)
  • 3biji cili besar, 10biji cili padi *
  • 3ulas bawang putih, 1 biji bawang besar * [kisar bersama]
  • 2batang serai (dititik)
  • 3helai daun limau purut (wiyah xletak sbb xder stok)
  • 1batang carrot 

Cara Penyediaan:
  1. Goreng ketam yang telah diperap bersama garam kunyit sehingga kemerahan. Angkat & ketepikan.
  2. Asingkan sedikit minyak lebihan goreng ketam tadi & tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau. Masukkan serai & daun limau purut.
  3. Masukkan ketam, carrot & perasakan SESEDAP RASA. Gaul ketam bersama kuah sehingga rata. Sekiranya agak kering boleh tambahkan sedikit air.
  4. Siap & boleh dihidangkan bersama nasi panas.


Mood memasak dah kembali normal & insyaAllah bila dapur dah berasap maka blog ni juga akan ada entry..byk entry yg nak tulis tp kena tggu btol2 stabil dulu kepala ni haha..ok daaa

Thursday, July 12, 2012

Ambil mood nak menulis semula..Cuti2 Sabah

kesempatan tgh2 rajin ni..wiyah just nak abadikan kenangan wedding annivesary kami yang ke-5..percutian yg tak dirancang ttp alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar walaupun kandungan hanya berusia 17mggu..tabahkan hati & doa tak putus dari kami semoga semuanya selamat..dgn tujuan utama nak jemput mak & ayah wiyah yang dah sebulan ke rumah adik wiyah di Labuan..tak sampai hati rasanya nak biarkan diaorg balik sendiri..akhirnya wiyah & suami buat keputusan utk amik famili wiyah sambil bercuti sempena annivesary ke-5 perkahwinan kami...Note : Cerita tak detai sepenuhnya, wiyah just cite apa yg ingat berdasarkan gaambar yang ada..teruk kan g bercuti tp tak ambil gambar, nak wat camano mood xdo hehe..sori gambar ni pun wiyah malas nak edit letak watermark ke mmg malas sgt..terima seada nya ;-)







assalamualaikum wbt

salam semua kawan-kawan..apa khabar?? harap semua berada dibawah lindungannya & dipermudahkan segala urusan. Alhamdulillah setelah sekian lama menyepi kat sini, hari ni mood utk review, blogwalking entry terbaru kawan2 yg wiyah byk ketinggalan..hopefully mood rajin akan berterusan insyaAllah.

Syukur alhamdulillah, kandungan wiyah dah masuk minggu ke 20, masih berbaki 20minggu lagi...separuh perjalanan wiyah dah lalui...sememangnya tak dinafikan byk cubaan & ujian utk wiyah, tetapi cuba tenangkan diri serta bersabar dan sokongan yg tak putus2 dr suami, keluarga, kawan2 rapat utk wiyah hadapi kurniaan rezeki dari Allah ini dengan penuh rasa kesyukuran.



wiyah share sedikit gambar sbg kenangan..ambil dr fb adik wiyah coz wiyah still xde mood nak bergambar & posing2 hehe..entry ni just utk kenangan kami & our baby @ 5month pregnancy.

Perjalanan dr Labuan-KK menaiki feri



Di Kota Kinabalu
Pasar Filipina, Kota Kinabalu : Dr belakang--> Mak, adik, ayah, wiyah & husband


sibuk shoping sourvenir..wiyah mampu tgk jer, tutup hidung coz tak tahan bau pasar,,macam2 bau ada berpeluh2 nak tggu diaorg nak abis shoping  huhu

ada persamaan x muka kami..apsal wiyah nampak pendut+ gendung dlm gambar ni ek??

hajat hati nak g tgk monyet belanda..tp x kesampaian coz dah nk dekat nak maghrib, bot pon dah xde huhu melepas daa ( mak ayah wiyah ckp : mcm xpernah tgk monyet huahaha..kena sebiji kan!)

Layangan, Labuan 

Penginapan kami : umah adik wiyah

syukur alhamdulillah 42 tahun bersama & masih menyayangi ant satu sama lain, masih kekal bahagia hingga ke anak cucu..susah senang bersama, cinta org dulu2 mmg kekal coz cintanya dari setulus hati walaupun tak kenal antara satu sama lain masa berkahwin..semoga kita juga dikurniakan perasaan kasih, sayang & cinta sebegini hingga ke akhir hayat insyaAllah



mengidam nak makan ketam fresh kat Labuan, Alhamdulillah dapat..wiyah bawak bekal petai dari kuantan haha

misi mencari perabot jati..wiyah nak cari jam tp out of stock daa huhu,

lepas gian main bola..ngan budak2 pon jadi la huahaha --> mr husband & brother in law

Babai Sabah..Panjang umur, murah rezeki , diberi kelapangan waktu..InsyaAllah kami datang lagi..ber3 or  ber4 hehe..amin



ok..sedikit sebanyak, just utk kenangan kami utk masa kan datang. Thanks for everything utk adik & adik ipar wiyah for the treat us..huaaa hutang u all tak bayar lagi, mana nk cekau duit neh! p/s: tggu duit ada byk cket eh..nak setel www dulu ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...