To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, January 29, 2012

Menu Sihat & Berkhasiat

assalamualaikum w.b.t

salam berhuhjung minggu semua..apa aktiviti hari ni?? mesti best kan dpt spent time with family & friends...huhu hari ni wiyah just duk melangak kat umah jer,, gara2 senggugut yg teramat sangat! ada sape2 yg tau petua utk kurangkan senggugut coz wiyah jarang kena senggugut tp x tau la dis month knp jd macam ni... asyik baring je..nak kuar makan pon x larat..last2 hubby tolong apa yg patut..wiyah gagahkan diri gak masak yg mana termampu..makan ala kadar jer la,,tapi masih terasa bestnya walaupun simple coz kita makan ngan org yg kita sayang kan hehe...gatal kau wiyah! ;-)

ikan tongkol goreng..tak perap ngan apa2 pun,,keluar dari peti ais terus goreng! + celur kangkung & sambal 

lauk tambahan..singgang kepala ikan tongkol + kacang bendi,,semalam punya hehe [ fyi..ikan singgang ni kalo diperangat lagi sedap coz lg terasa masam & ikan lg terasa manisnya]..eh ye keee?? yer..ni mak wiyah slalu praktikkan..nanti wiyah share cara masak singgang klate ni eh...

selain dari celur kangkung..wiyah jadikan salad daun utk tambahan menu,,almaklumlah menu semuanya tawar2 kan...so tambahkan sambal belacan (tapi xder belacan) ckit bg tambahkan kick time lunch..

Sambal Belacan Thai style without  belacan!
  • 10 biji cili padi + 3biji cili merah besar
  • 2 ulas bwg putih dibakar
  • 1biji limau nipis
  • gula & garam
Caranya :
  1. blender semua cili & bawang putih
  2. perasakan dengan garam, gula & air asam limau..[lg sedap kalau lebih rasa manis & masam]
  3. boleh simpan dalam peti utk jangkamasa 1 minggu boleh bertahan
p/s : sedap dimakan dengan semua jenis menu..terutamanya ulam2!




yang lain2 kat just utk tayangan peribadi jer..alang2 wiyah dah edit pikcer so wiyah upload jer la skali kan..;-) perut dah kenyang..mata buntang xleh nak tdo coz sakit perut + pinggang x reda lagi..tggu hubby solat asar jap then nak g lepak2 amik angin kat tepi pantai..harap2 reda ckit sakit ni..

Friday, January 27, 2012

Nasi Goreng Mamak Telur Puyuh


menu breakfast + lunch hari ni..puas duk mikir nak apa hr ni yer,, last2 nasi goreng jugak jadi pilihan tekak ni..b4 solat zohor duk tung tang tung tang dulu kat dapur,, hari ujan perut dah mintak diisi..so yg paling cepat nasi goreng je la since nasi sejuk ada sikit..hehe

selongkar peti tgk apa yg ada..hurm jadilah menu tangkap muat nasi goreng telur puyuh...masak nasi goreng ala2 mamak style 

amacam...ada gaya nasi goreng mamak tak??hehe.. jom wiyah share menu yang tak seberapa ni...

Nasi Goreng MamakTelur Puyuh

Bahan yang diperlukan :
  • 1 mangkuk nasi sejuk
  • 1 biji bawang besar + 1 ulas bwg putih [ potong dadu]
  • 2sb cili giling
  • 2biji telur puyuh [ 1 biji goreng mata kerbau & 1 biji masukkan dalam nasi]
  • sedikit chicken ball & daun salad 
Cara penyediaan:
  1. panaskan sedikit minyak & tumis bawang sampai wangi
  2. masukkan cili giling & masukkan perasa SESEDAP RASA
  3. masukkan nasi gaul rata & pecahkan telur [biar dia agak masak baru gaul ] 
  4. siap boleh hidangkan bersama chicken ball + telur puyuh mata kerbau + salad

Alhamdulillah kenyang sampai ke petang ni...syukur rezeki dariNYA

alangkan ulat dalam batu pon dapat makan..inikan pula manusia kan,,insyaAllah selagi kita berusaha Allah akan sentiasa memberi peluang untuk kita...eh apa kena mengena ngan nasi goreng ni,,,hehe

ok la...daa,,tunjuk pikcer kat mr hubby...dia cakap nampak macam sedap jer nanti bleh la wat utk abang plak yer..ngeh2 insyaAllah sekiranya panjang umur & masih di beri kekuatan,, akan wiyah tunaikan...begitu juga untuk kawan2 semua..

Macaroni goreng fast food

assalamualaikum..wbt

salam hari jumaat semua..hari yang baik hari yang mulia,, semoga hidup kita diberi keberkatan olehNYA,,alhamdulillah syukur kerna masih diberikan peluang untuk menikmati keindahan alam ciptaan Allah yang maha esa..Al-kuliyyah bersama wiyah 2012 ;-)

hurm..nak share menu malam tadi,, Macaroni goreng fast food ...kawan wiyah minta tulis resepi yang tak seberapa dari wiyah..coz wiyah just goreng macam goreng mee jer,,apa pon wiyah tunaikan permintaan tu walaupon segan coz wiyah bukan expert  tang masak2 ni..huhu

menu dinner malam tadi..dah jemu makan nasi,,skali skala ubah selera pon ok gak kan

actually wiyah nak wat macaroni seafood tapi pergi cari udang + sotong +ketam..semuanya tak ada!! nak isi ayam dah agak jemu..fuh tiap2 hari ayam xbes gak kan..last2 call en.suami minta belikan chicken ball + blackpepper sausage sebagai alternatif..

Macaroni Goreng fast food

Bahan yang di perlukan :
  • 1 genggam macaroni [di rebus terlebih dahulu]
  • 1 biji bawang besar +  1 ulas bawang putih [ di cincang halus]
  • 3sb cili giling
  • 1 batang blackpepper sausage + chicken ball
  • 1 biji telur
  • 2 biji cili padi 
  • sedikit sayur [ wiyah guna carrot + baby corn ]

Cara menyediakan:

  1. panaskan 3sb minyak & tumiskan bahan yang dicincang
  2. masukkan cili giling, masak sehingga naik bau & terbit minyak
  3. masukkan hirisan chicken ball & sausage & sayur , biarkan seketika dalam 2minit...masukkan telur
  4. kemudia masukkan macaroni yang siap direbus & perasakan SESEDAP RASA [ wiyah tambahkan sedikit kicap coz warnanya yang agak kurang menarik]
  5. siap & sedia utk dihidangkan..
p/s : macaroni lebih sedap dimakan ketika masih panas coz apabila sejuk ianya akan menjadi sedikit kembang & muak bila makan..apapun bergantung kepada individu 



macaroni kurang pedas coz en.suami tak selesa perut..so wiyah kurangkan cili & tambahkan sedikit kicap bagi menceriakan warna nya...sebelum masak hanya segenggam tapi bila dah siap masak...masyaAllah jadi 3x ganda inilah rezki namanya..kami makan separuh & lagi separuh wiyah hantar kat umah adik wiyah..alhamdulillah sekiranya kita bermurah insyaAllah akan dimurahkan juga rezeki buat kita ..

wiyah makan ini jer tapi kali 3...wakaka,,macamana la badan tak bambam kan kenkonon makan dalam pinggan kecik dpt psyco diri tak mkn banyak coz..menuruk info dr hot.fm apabila kita makan dalam pinggan kecik secara tak langsung makanan tu akan nampak banyak & membuatkan kita makan tak banyak!! huhu info ni sangat tak membantu wiyah...;-)

nak g supermarket jap..kalau rajin hari ni nak wat kek coklat la,,tp x tau menjadi ke tak!! k daaa ...nk ng beli barang dapur cket ;-)

Thursday, January 26, 2012

1st Menu as a full time housewife

assalamualaikum..wbt

apa khabar semua...lama sgt rasanya wiyah tak update resepi & dah lama sangat tak masak @ our mini home sweet home ni,, dkt 2 bln la jugak kot tak berasap dapur tu sampai la last week balik dr bt pahat nak masak  tup2 gas sudah abis...8 bulan 1 tong?? haha..nampak sgt punya la rajin duk dapur kan..ngehngeh

hurm..alhamdulillah skang wiyah jadi full time housewife untuk sementara waktu b4 posting...brapa lama dpt bertahan pon x bleh janji ngan en.suami..skang still ok lg coz br berapa 2 hr duk umah..yang lain duk dlm kete kehulu ke hilir..membizikan diri unpack barang [keje yg paling tak suka buat ..huhu]

en.suami bagi hint2..versi perli,, hari ni baby nak masak apa yer?? dah lama tak makan kat umah...ngeh2 so bila di beri hint mcm tu..nak tak nak kena la juga g kedai cari barang  basah cket,,barang dapur mmg dah licin sume! & for d 1st menu wiyah just hidangkan ayam goreng kunyit + nasi goreng as per req dr en.suami 

1st menu year 2012...dah nak ujung January baru 1st menu ;-D


Ayam Goreng Kunyit + Baby Corn 

wiyah pernah masak menu ni banyak kali jugak,,,versi potong kecil2 & sayur yang pelbagai bleh tengok kat SINI & SINI

Bahan2 yang diperlukan:
  • 3 ketul ayam [potong kecil2 ikut kesesuaian] ~ diperap dgn garam& kunyit
  • 1 biji bwg besar [dihiris memanjang] + 1 ulas bwg putih [ketuk]
  • bunga kobis + carrot + kacang panjang/buncis [wiyah guna baby corn jer]
  • 4 biji cili padi [ dibelah 2]
Cara penyediaan :

1. panaskan sedikit minyak & goreng ayam sampai agak garing
2. then masukkan bwg putih + bwg besar + cili padi
3. then masukkan baby corn
4. tak perlu masukkan garam lagi coz dah perap ngan garam tadi kan..
5. siap utk di hidangkan ;-)


Alhamdulillah ..syukur dengan permulaaan hidup tahun 2012,, semoga CINTA kami akan terus mekar & subur dalam hati kami InsyaAllah..Amin

Friday, January 20, 2012

Sedihnya menghadapi saat itu....

assalamualaikum w.b.t

alhamdulillah...i'm officially complete my study in TVET Education at UTHM!! yahoo...sekarang rasa sangat tenang & lapang sangat jiwa ni...semuanya telah berakhir,,

tapi untuk mengakhiri satu perhubungan tu sangat la sukar...rasa macam tak nak hadapi perpisahan tu tapi kita sebagai manusia..itu adalah lumrah alam,, satu ketentuan ilahi  setiap pertemuan pasti ada perpisahan
alhamdulillah pukul 10++ malam tadi wiyah selamat sampai kuantan di iringi dengan perasaan sebak & juraian air mata untuk tinggalkan kawan2 yang banyak memberi makna dalam hidup wiyah...pertemuan ni rasanya seperti satu pertemuan yang menjadikan wiyah lebih menghargai kehidupan persahabatan, ikatan yang tak mungkin lenyap di ingatan...

huh...tak boleh nak menulis...rasa sedih plak,, still ingat situasi sebelum berpisah petang semalam,,, sangat melekat kat jiwa..tak perbnah rasanya dalam hidup rasa touching macam ni dalam persahabatan,, tak sanggup nak horn & babai korang semalam...sori yer sampai ke yong peng pon still menangis & teringat kat korang

Muna , Aja , Nuha & MBVians Julai 2010- Jan 2012
Yang Indah Itu Pertemuan
Yang Manis Itu Kemesraan
Yang Pahit Itu Perpisahan
Yang Tinggal Hanyalah Kenangan

hari last final exam..kami semua ke kluang atas urusan & atas urusan tersebut memberi satu memori yang indah tanpa di sangka-sangka oleh kami...Ma Ma Ma semua,, ini kenangan kita,, kita abdikannya sebagai satu kenangan manis yer ;-)

kenangan bersama u all...ma abadikan kat blog cabuk ni,,,








No words to descibe how much i appreciate u in my life
where ever u go..what ever u do..
please forget me not! 

Wednesday, January 11, 2012

Yeay goverment bagi birthday present!

assalamualaikum wbt

wah..mencatat rekod!! lama gila wiyah tak bertenet haha...hati mmg teringat gila nak ber 'fb' & ber 'blog' tapi apakan daya masa mmg sangat2 tak mengizinkan,,skang ni sedang menggila ngan final exam + correction PS b4 compilation due date 27th January 2012...rasa macam semput bernyawa coz semua benda perlu disetel kan dalam masa yang masa

disebakan sangat2 sibuk sampai kurang teringat  (means teringat la juga kan ;-) my sweet 30th birthday on last monday!! haha sweet la sgt..muka pon dah berkedut2! huhu macam tak caya jer..i'm 30 right now!...1st wish wiyah terima dari of course my other half  said "welcome to 3 series"..hehe baby dah tua ..abang muda lagi..huh sangat sakit hati but i like coz mr.hubby offer something yg special ...abis study nanti boleh redeem  ;-D ...dalam usia yang dah mencecah 3dekad ni...1 jer wish wiyah

*************************
  "Ya Allah, kurniakanlah bagi ku rezeki cahayamata..Sesungguhnya ku amat menginginkannya"...amin amin ya rabbal alamin
************************
walaupon wiyah berjauhan dengan suami & famili tapi wiyah masih bersyukur coz masih ada kawan2 yang sentiasa bersama saat senang & susah..goverment pon sama macam tau jer wiyah takde duit tapi nak beli macam2 buku kahkah..tup2 dapat berita gov nk bagi baucer RM200 utk semua student ipta...wah hepi!
so pagi yang cerah kini sudah terang..
**************
9hb January 2012 bersamaan dengan umur 30 tahun
*************
pergi tuntuk kat library UTHM & terus pergi shoping buku2 idaman ;-)

beli semua ni..total RM 170 ( just tambah RM 20),,berbaloi kan coz ada 20% less lagi! 1 bauncer simpan nak bagi kat si ulat buku mr.hubby wiyah ;-)

paling suka dapat beli buku masakan idaman malaya (dapat 5 buku tp tak melebihi RM50...best kan ) + esiklopedia solat yg harga asal RM100 tp lepas less RM80 jer...kalau takde baucer & saja2 nak beli mmg tak la ikan..huhu sangat berkira part ilmu  haha

ok..dah dapat buku masakan yg chef hanieliza,,wiyah suka cara penulisan & cara penyediaan chef hanieliza ...takat ni dah ada 6 biji buku kecil & 3 biji buku kompilasi masakan beliau..sangat teruja & puas hati dapat beli buku ni !

momen2 sepanjang dapat hari goverment bagi hadiah kat semua student IPTA sempena birthday wiyah  ..hehe

kat laman library..sorang budak jadi mangsa tukang amik gambar we all, sori dik yer ;-)

kat kaunter pon jadi...siap kakak kaunter plak yg offer nak tolong ambikkan gambar we all 

depan library paling hebat di asia...library UTHM ;-)

KAMI yang EXCITED dapat beli banyak buku IDAMAN
thanks UTHM..thanks GOMEN & thanks KAWAN2 coz menceriakan hari berkenaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...