To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, October 29, 2011

New Background...OK or KO?

assalamualaikum & very good morning to all readers...

hehe..macam cikgu baru masuk kelas & nak mulakan sesi pengajaran je kan...wiyah kebosanan actually,,skarang dah nak masuk kul 2 pagi...mata masih bulat tak mengantuk langsung gara2 tido sekejap lepas maghrib tambah lagi ngan bangun tdo minum nescafe...akibatnya mata terbuntang luas!! walaupon dah biasa tdo kul 3 pagi...tp sepatutnya hari ni kena tido awal coz esok we all 1 umah bujang nak wat trip ronda2 kota melaka sempena keje berlambak tp tak tau nak buat yang mana dulu...last2 ini yang didahulukan!! bersenang2 dahulu bersusah kemudian..nanti terima la akibatnya padan muka kat diri sendiri yang tanggung kahkah..

tiba2 rasa rindu kat famili nak wat trip ilmiah bawak anak buah sbg pengisian cuti sekolah nanti...

family trip ke mini zoo kemaman, terengganu...1 truck ni khas utk famili wiyah!!

ok best jugak datang sini tp kalau ada masa yg panjang lagi best rasanya coz  boleh explore semua yang ada..pass masuk pon hanya RM 10 jer..nanti wiyah cite pasal mini zoo ni,,may be ramai yg tak tahu coz baru 3 tahun di buka!

sume housemate dah selamat layan mimpi masing2..wiyah sorang stayed up & tergatal tangan nak adjust blog konon nak bagi nampak SIMPLE & SEDAP MATA MEMANDANG !! rasanya dah sedap tengok coz lebih teratur...u all rasa macamana??? SENANG & LAGI TENANG NAK BACA or lagi BERSERABUT dari DULU???..

minta jasa baik kawan2 semua bagi komen & pendapat pada wiyah utk memudahkan sesi penglihatan yg tak menyakitkan mata ANDA semua ...segala komen & pandangan sangat lah wiyah hargai,,ucapan terima kasih wiyah dahulukan ;-D


Nasi Lemak Hujan Panas

assalamualaikum..wbt

ini menu breakfast hari sabtu yang lalu..1 minggu berlalu  & baru teringat nak publish....huhu.n3 tertangguh & di sebabkan bermacam2 halangan utk publish...haha bagi macam2 alasan yang tak munasabah!...nasi lemak ni khas wiyah buat ut mr.suami yang duk tertanya2 kenapa nasi lemak wiyah buat kat batu pahat tempoh hari color hijau Nasi Lemak Pandan...tafsiran wiyah: mr.suami jeles & bagi hint minta buat kan nasi lemak la kot..so sebagai isteri solehah apa salahnya penuhi hajat suami kan..walaupun tak dinyatakan niat tu dengan kata-kata ..hakhak solehah kah wiyah??? hurmmm duk termenung jap pikir 10x kahkah

Nasi Lemak Hujan Panas

cara penyediaanya sama jer dengan nasi lemak yang lain iaiutu gunakan beras, santan & daun pandan sbg bahan asas dalam nasi lemak ni...bezanya mungkin color2 yang wiyah letakkan pada nasi tu,,bagi nampak luar biasa cket dari yang biasa kita beli dari kedai tu..kata homemade mesti la luar biasakan..

ok wiyah bagi tips utk warnakan nasi ni yer: 
- (wiyah gunakan beras siam wangi utk masak nasi lemak)

  1. mula2 masak nasi lemak macam biasa & bila nasi tu hampir masak/ kering airnnya boleh la di titik kan pewarna kat atas nasi tu..letak setompok contohnya color purple setompok, color merah setompok & color hijau setompok
  2. kemudian tutup semula periuk tu & tunggu sampai nasi masak & kaup/gaulkan perlahan2 biar color bercampur2 & elakkan nasi daripada hancur
suami cakap..macam nasi tipu jer! nak makan pon rasa takut..hehe

utk sambal nasi lemak:
- (wiyah gunakan ikan tongkol/ aya yang dikukus dahulu & kemudian di goreng seketika + ikan bilis)
  1. blender 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih
  2. 5sb cili kisar/lada kering
  3. 1/4 ketul menisan
  4. 1/2 cawan air
  5. 1 helai daun pandan di simpul
cara penyediaan :
  1. panaskan 3sb minyak masak & tumiskan bahan kisar bersama cili kisar sampai naik minyak or naik bau
  2. masukkan daun pandan + manisan + air + bahan lain SESEDAP RASA
  3. akhir sekali masukkan ikan tongkol/aya ( yang dah siap dikukus & goreng seketika) + ikan bilis
  4. masak sampai kuah pekat & naik minyak
dihidangkan bersama2 dengan nasi lemak + sambal ikan tongkol/ aya+ ikan bilis goreng + telur mata + kacang tanah (wiyah takde stock) + timun + hot dog/ nugget (jika suka)


ok selamat...minum pagi walaupun dah petang hari tapi still blom basi lagi tau ;-D

Friday, October 28, 2011

Green Apple Pastry

assalamualikum wbt

salam malam jumaat...hujan je sepanjang hari,,,mata pon redup jer..nak keje semestinya la sangat malas kan!! so hari ni wiyah duk buat keje yang tak mendatangkan hasil jer...huhu,, sambil tu nak wat rajin cket nak share n3 ni...1st time buat & alhamdulillah it was great...d 1st pastry from my cute oven! hehe

Green Apple Pastry


actually pastry ni dah lama beli..dah dekat 1bulan kot duk dlm freeze tu tapi seru nak membuatnya masih belum sampai hinggalah mode nya btol2 sampai..baru la mencuba nya..hehe wiyah dapat resepi ni masa berblogwalking kat PASTRY PAGE  & kat blog doh karipap famous macam2 menu berasaskan pastry ada kat sini...sangat simple & cepat utk disediakan..dats y wiyah suka!

1st pastry dari wiyah...dah la 1st time buat pastu alter plak resepi orang,,,haihs mintak maaf yer tuan punya resepi ni..wiyah just alter ikut kesesuaian bahan yang ada kat dapur cute wiyah tu jer...maaf banyak2 ;-)

Nama asal : Green Apple Pastry ( Nama asal : Apple Port Pastry)
Sumber resepi : Tun _ Telani

Bahan2 utk inti :
-  1 biji epal hijau ( potong dadu kecik2)
-  2 tbsp gula (blh lebihkan kalau suka manis)
1 tsp tepung jagung
-1/4 c air
-1 tsp cinnamon powder ( wiyah lwtak kayu manis sbb takde yang serbuk hehe
- sedikit kuaci & kurma ( wiyah tambah utk penambah rasa & menceriakan warna )
·                  
Cara2 penyediaan inti:
-   masak epal, gula, tepung jagung yg dibancuh dgn air, dan cinnamon powder sampai pekat
- de-freeze puff pastry ke suhu bilik [ wiyah guna jenama KAWAN]
-  Potong puff pastry segi empat tepat (ikut muat acuan)

cara membakar :
pre-heat oven terlebih dahulu
- bakar pastry tadi separuh masak lebih kurang 10minit @  suhu 170
- keluarkan dari oven & letakkan inti epal hijau tadi & bakar semula dalam 10 minit atau sehingga masak @ kuning keemasan)

wiyah buat menggunakan 1 biji epal hijau & 4 keping pastry yang dipotong 4...so dapat 16 biji Green Apple Pastry yang sangat rangup & sedap! berpuas hati..masak ngam2 time mr.hubby balik dr kerja..freshly baked for special person in my life ! ;-D

p/s : wiyah jumpa pastry puff ni dekat giant or carefour saja...dekat supermarket lainwiyah tak pasti samaada tak jumpa cari or tak dijual kat situ..apa yang yang pasti pastry ni mmg memudahkan kerja wiyah kat dapur coz nak masak macam2 tapi nak kerja yang mudah & cepat!! ini lah jawapannya kan ...;-D

Thursday, October 27, 2011

Wafer Segera Gardenia

assalamualaikum wbt

salam perayaan cahaya...heheh,,alhamdulillah safely arrived batu pahat at 7pm ngam2 jer ngan cite soffiya...macam dah tak leh nak missed dah cite tu,,hari2 makin best & xsabar nak tengok!

ok skang dah berpuas hati dpt online via lappy + broadband...nasib baik masih boleh digunakan lagi walaupun dah kemek & bercalar2 kesan kena pijak!! alhmdulillah masih rezki wiyah agaknya...syukur tak payar kena keluarkan duit beli yang baru hihi,,mlm ni share cite resepi baru la leh tak..?? 

Wafer Segera dari Gardenia

tahu tak gardenia ada produk baru???? hurrm kalau tahu baguslah coz selain daripada roti gardenia skarang dah keluarkan produk wafer segera ni..hanya perlu pilih jer nak perisa yang mana!! haha senangkan..bila lapar boleh terus ngap jer..tak perlku pergi kedai bagai ...i likeeee ;-D

wafer dari gardenia di ubahsuai jadi macam ni...makan dengan blueberry peanut + vanilla ice cream masa masih suam2  mmg sgt sedap sambil layan cite soffiya bersama mr.hubby semalam...errrmm yummy !!

ni dia rupa produk baru dari gardenia,,memudahkan kerja wiyah actually..harganya just RM 1.90 utk 2 keping,,wiyah suka produk ni coz just re-heat jer wafer ni dalam oven dalam 3 minit...& sapukan dengan mentega/ planta , peanut + blueberry , ++ vanilla ice cream

promo..promo,,sila dapatkan di kedai runcit yang berdekatan dengan harga RM 1.90 per pack!! ;-D

kami makan berebut...syok juga skali skala macam ni,,alhamdulillah licin rezeki kurniaan dariNya,,,yang penting elakkan pembaziran kerana membazir itu amalan......sape??? jawab sendiri yer...sendiri mau ingat

ok just share d idea...mana tau kot2 ada yang teringain nak makan wafer malam2 ni kan so senang tak perlu nak bancu tepung semua...daaaa nite!

Tuesday, October 25, 2011

1 minggu tak online..beku otak! U all boleh ke?

Assalamualaikum...wbt

Entry cepat & pendek..online via iPad pinjam kejap dr mr.hubby,,gara2 broadband tercicir masa tergesa2 nk balik dr batu bahat ke Kuantan last week..nasib baiklah housemate wiyah terjumpa kat depan umah..akibatnya angau tak bleh nak online even galaxy tab ad tp still x leh nak online gal coz x support picture..pe Hal pon xtau la..haish sgt2 sakit hati coz 1 mggu xleh nak ngadap blog & tak boleh nak ber blogwalking,,Huhh sgt2 jelessss tgk macam2 menu & cite baru...tapi just dapat tengok & cuci mata jer...

Apapun pendapat peribadi wiyah guna laptop lagi berpuas hati rather than iPad & galaxy tab..oppps sorry it's just my personal opinion..jgn Ada yg terasa yer..hehe

Ok..esok dah blik bt Panay boleh online mcm bias,,,hurm times out & masa utk masak dinner plak...menu mlm ni ketam mask cili Padi! Nyuumm nyumm :-d...esok cuti kan so happy deepavali dari wiyah bg yg menyambutnya...

Thursday, October 20, 2011

Ayam Masak Kicap Jalen

assalamualaikum wbt

salam musim hujan  yang tak berenti ..hehe,,haih perut ni asyik lapar je la ,kenapa yer bila tiba musim hujan or hari hujan jer...perut mesti cepat lapar kan! asyik minta di isi jer...huh dah lepas makan pon masih terfikir nak makan apa lagi...haih kadang tu tgh makan mu bleh fikir lagi jap lagi nak kunyah apa plak...terukkan kan!! aduiii wiyah wiyah cane nak sahut cabaran doc utk lose weight in 3 month before next pregnancy neh...aduyai nafsu makan semakin menjadi2!! 

tapi dalam masa yang sama masih nak wat n3 pasal makanan gak..aduss nak wat cane dah sememangnya minat duk kat kat dapur nak buat try itu & ini walaupun mulut asyik merungut macam-macam...nak tak nak perlu ke dapur jugak kan ;-D haih ini la tugas perempuan..bak kata orang dulu2 walau belajar setinggi langgit pon kalau dah namanya wanita kat dapur jugak la tempatnya!! wiyah setuju ngan kata-kata tu... u all cane??? setuju tak??

hurm meh la wiyah share resepi yang senang lenang tak perlu tung tang tung tang kat dapur..dlm masa tak sampai 20 minit pon dah bleh siap sumenye!..sgt mudah sebenarnya masak ni kan hakhak

Ayam Masak Kicap Jalen


hari ni tiba-tiba raya nak makan nasi berlaukkan kicap...duk pikir nak masak ikan ke telur ni...hurm last2 mr.hubby cakap senang2 baby masak ayam masak kicap jer...menu yang paling mudah utk disediakan since still ada stock ayam.. so wiyah pon iyer kan jer & make it reality! 
Bahan2 yang diperlukan :
  • ayam [ potong ikut suka & banyak mana] ~ perapkan dgn garam & kunyit 
  • kicap pekat + kicap manis [ wiyah guna kicap JALEN] ~ tolong promote kicap jap ;-D
  • bawang besar  + cili merah/ hijau [ di mayang ]
  • tomato [ potong 8]


cara untuk sediakannya :
  1. gorengkan ayam yang dah diperap tadi sampai masak/garing
  2. tumiskan bawang + cili hijau/merah sampai wangi
  3. masukkan kicap & masak dengan api yang perlahan
  4. masukkan ayam & bahan perasa yang lain SESEDAP RASA
  5. siap & boleh dihidang kan dgn nasi panas + telur dadar kalau suka
Jemput makan semua..bila dah kenyang mata jadi layu & bangun rasa lapar lagi..apa nak jadi yer..;-)





Sunday, October 16, 2011

Hujan & Bubur Nasi Goreng Kampung SAJI

assalamualaikum wbt

hurm ini semlm punya cerita...disebb kan sumenye malas nak ke dapur walaupu semuanya kelaparan,,kul 1 plan nk g drive tru kat McD parit raja..alih2 orang yang tukang plan tertido la plak disebabkan hari hujan...tunggu bangun tak bangun sampai la kul 4,,huhu

so utk lunch semalam kami just makan bubur nasi perisa nasi goreng kampung SAJI yang sangat simple ni...itu jer perasa yang ada kat dapur,,,hurm sebat aje la janji ada rasa kan,,simple life is sweet ;-D

ini cawan yer bukan mangkuk ...cawan pertama bubur nasi perasa nasi goreng kampung SAJI

paham2 la kan bila hujan jer perut mula la menggeletar mintak di isi itu dan ini..mula la rasa nk makan macam2 yg karut marut hehe...disbbkan sangat malas & perut sgt lapar wiyah just masak nasi bubur dengan menggunakan api yang sgt kecil kat dapur sambil wat keje coz mata nak lelap pon tak leh nak lelap...sbb tak banyak guna tenaga buat bubur nasi ni  just campak2 jer..kahkah


lepas 1/2 jam makan...uishh rasa lapar lagi!! so wiyah makan lg 1 cawan bubur nasi perasa nasi goreng kampung SAJI ni ditambahkan plak ngan blackpepper yang dirembat dr McD..tiap kali pergi mesti rembat hahah,,bukan curi yer coz kita bayar utk gov tax & bagai so kita ada hak kan...btul ckp wiyah??

meh wiyah share resepi bubur nasi yang simple tp sedap ni :

Bahan-bahannya:

- 1/2 cawan beras 
- 1/2 batang carrot dicincang dadu
- 2 biji bawang merah
- 1 paket perencah nasi goreng kampung SAJI

Caranya:

1. masakkan beras tadi sampai jadi " nasi dah menjadi bubur'...hehe
2. selepas dah btol2 hancur beras tadi masukkan semua bahan2 yang lain,,perasakan SESEDAP RASA
3. siap boleh dihidangkan ngan ikan bilis, bawang goreng, daun bawang jika suka

Jemput Makan Bubur Nasi Perasa Nasi Goreng Kampung SAJI semua....totally wiyah makan 2 1/2 cawan bubur nasi semalam,,,gullllp bila dah kenyang siap2 g jenjalan tgk wayang..release tension la katakan..tension la sgt!! padahallll....tuhan saje yang tahu  ;-D

Nasi Lemak Bujang Di Pagi Ahad

assalamualaikum...wbt

salam hari ahad & salam berweekend semua...huhu lama tak online disbbkn oleh broadband buat hal,,apa kes kat parit raja ni signal celcom tak brape ok plak..kalo dpt pon haish mesti putus2..skit hati btol la haiii ini pon pinjam yg housemate punya sementara  dia tdo dek kerana kekenyangan makan nasi lemak pagi ni...mana taknya slalunya hari2 lain we ol sama skali tak pernah breakfast pon..huhu

kawan2 semua breakfast apa hari ni??? 


wiyah masak nasi lemak untuk hari ahad yg membosankan di batu pahat ni..slalunya hari minggu ada kat kuantan tp dis week malas nak balik coz perlu siapkan assignment yg bertimbun2...kalau balik kuantan mmg confirm tak sentuh langsung la kan...hurm banyak lagi ni ntah bila  la nak siap!

hurm disebb kan semlm wiyah g tengok wayang cite "Real Steel" yang sangat best & hebat gila...tiba2 kot bangun pagi kul 10am [pagi la sgt kan] cuci muka terus masak nasi lemak utk breakfast kami [ walaupon kul 11.30am baru siap utk  makan]..santan & timun wiyah dah siap beli kat carefour b4 tayangan..punya la teringin nak makan sanggup letak dlm bag coz semlm kan hari tanpa plastik so bawaklah santan & timun tu kehulu kehilir ;-)

nasi lemak yang siap terhidang kul 11.30 pagi..pikcer taken by cik moon TQ yer

ntah knp sehari dua ni tekak ni terbau2 daun pandan dalam nasi lemak & pelik juga tapi tak nak yang dibeli coz teringin nak makan yg buat sendiri,,hurm apakah maksudnya semua ni???? cik P belum datang lagi, dah lewat 1 minggu..apakah..apakah??haish cepat sgt mcm tak logik jer..baru jer 2bln berlalu..kuasa tuhan sape yg tahu kan??? ;-)

nak resepi ke??? rasanya nasi lemak ni biasa2 jer just wiyah tambahkan flavour pandan + daun pandan lebih drp biasa pada NASI & wiyah tambahkan gula melaka kat dalam KUAH bagi rasa manis2 ckit...nak bagi wangi daun pandan kan! housemate terkejut..eh kenapa nasi color hijau?? tersipu2 malu wiyah nak jawab kahkah

Sila ambil bau jer yer coz dah selamat ngap ...hurm ntah bila la lagi nak buat lagi,,

k daaa...pssst psst wat aktiviti apa hr ni? hehe busy body kan ;-D

Wednesday, October 12, 2011

Kek Karamel..Edisi 1st try

assalamualaikum wbt

hurmmm bersiaran dari parit king, batu pahat..dah selamat samapai sini & sambil2 bosan wiyah nak update menu percubaan masa blik bercuti baru2 ni...blogger2 masakan asyik duk tayang kek karamel jer lately ni,,aduh tak menahan tiap2 hari asyik duk baca resepi yang sama..akhirnya selepas setel sumua keje edarkan questionnaire wiyah..wiyah teruskan ngan misi ni plak..punya la takut tak menjadi mesti kena gelak ngan mr.suami huhu..

.thanks kepada yang share resepi hebat ni ..resepi step by step dari Masam Manis dapur kak azlita aziz yang banyak kali duk tayang kek karamel ni..patu tengok plak kat blog/dapur kak fiza nordin..haih makin angau & mengidam la...tiap hari wiyah duk angau terbayang2 nak buat kek karamel ni..resepi asal dari kak munirah baharom dan akhirnya..rasa tak sabar tggu mr.suami blik keje & nak tayang serta hidang Kek Karamel ni...hehe,,

tarrrra...walaupun rupanya tak cantik gara2 tak sabar nak tggu dia keluar kat atas pinggan tu,,jadi cacatla sket texture kek karamel ni..apapun rasanya mmg tip top 1st class la..tak manis sgt & ada rasa lemak,manis, pahit  karamel..just nice

percubaan me'layer' kan kek karamel ni...wiyah buat perasa coklat, perasa pandan & pewarna biru...so kek karamel ni ada macam2 rasa..

sebelum dibakar menggunakan teknik steam bath..menurut pemilik resepi...ambil lidi & lukiskan kat atas tu,,so wiyah try & terjadi ala2 bentuk bunga la plak..tak jadi potongan macam yang ditunjukkan...hurm tangan wiyah keras nak lukis2 ni mmg confirm tak jadi huh

freshly baked from my small oven...gebu sgt & tak sabar nak tggu sejuk utk bagi regangan kat tepi kek tu bagi memudahklan proses utk keluarkan dia,,asyik ulang alik pergi buka oven jer..haha

Kek Karamel dah mula meregang dari tepi..wiyah tunggu sampai betul2 sejuk sebelum diterbalikkan kat atas pinggan..tunggu sampai kek ni jatuh sendiri kat atas pinggan. Memang tak sabar tunggu saat ni ;-)

yeayyy dah keluap pon...disebabkan tak sabar terus jer potong 1/4 kek ni dah lesap kat perut baru la teringat nak ambil gambar,,keekeh sangat gelojoh wiyah ni

sekejap je habis..mana tak nya letak dalam peti,,kejap2 buka potong ngap! mr. suami saja dah 3 slice..wiyah? makan sampaila ke potongan yang terakhir...blurrrp kenyang 1 hari makan kek karamel ni jer 

ada masa..next time nak cuba buat kek karamel alunan kasih dari dapur kak fiza nordin plak  la ;-)

Monday, October 10, 2011

Puding Karamel Lapis Coklat & Horlicks

assalamualaikum wbt

selamat petang..actually ptg ni jiwa tersagatla kacau terpikirkan suami sahabat yang telah kembali padanya,,tak tercapai dek akal wiyah kalau la semua ni berlaku pada wiyah,,ya allah mintak jauh dari semua tu ..& bila jiwa kacau mula mulut terasa nak buat itu & ini...rasa nak makan itu & ini..sambil tu kemas peti ais coz esok lps subuh dah nak gerak balik batu pahat so kena clarkan peti ais...kalau tak alamatnya berkulat la nak tunggu wiyah blik lagi 2minggu...

sambil kemas tengok susu cair masih berbaki 1/2 tin..puas pikir nak buat apa,,tiba2 tinggggg teringat puding lapis coklat kat dapur kak fiza nordin ,,hurm apa lagi terus cargas panaskan periuk kukus...hehe
thanks for share d recipe..semasa wiyah jalan2 kat blog kak fiza nordin wiyah angau kejap tgk puding coz caranya yg simple tp nampak menggiurkan,,proses membuatnya tak sampai 1/2 jam dah siap..


Sumber : Fiza Nordin
(minta izin C&P yer kak,,sori wiyah ada alter cket resepi akak)..wiyah buat 1/2 adunan jer coz utk 2 org makan...so resepi kat bawah ni bahagi 2 la yer.. yang tulisan merah resepi wiyah & yang tulisan biru resepi asal
Bahan A ( lapisan horlicks)
1 tin susu cair (1/2 tin)
5 sb gula pasir (2sb)
3 biji telur A ( 1biji)
1 sk esen vanila (1/2 sk)
1sb horlicks or boleh guna bahan lain kalau suka

Bahan B ( lapisan coklat)
1 tin susu cair (1/2 tin)
5 sb gula pasir (2sb)
3 biji telur A ( 1biji)
1 sk esen vanila (1/2 sk)
1sk nescafe + 1sk coklat emulco

Bahan C (lapisan karamel/gula hangus)
2 sb gula (dihanguskan)
1st time try buat yang berlapis...selalunya wiyah buat yang biasa jer,,alhamdulillah menjadi & manis lemak secukup rasa..;-)
Cara-cara :-
1) Kacau semua bahan A dan bahan B dalam bekas yang berlainan.Tapis kedua2 adunan.
2) Panaskan periuk kukusan.
3) Masak gula hangus.Gunakan loyang yang bersesuaian.( kalau loyang keck maka puding akan jadi tinggi & lapisan jadi cantik..kalau loyang besar maka puding akan jadi nipis & lapisan juga kurang kelihatan)
4) Masuk 4sb adunan adunan A ke dalam loyang gula hangus dan kukus 5 minit.
5) Selang selikan dengan adunan B hingga adunan habis.

wiyah sajer je letak coklat crispi kat atas coz nak bagi rasa tambahan coklat kat puding tu...

tadi dah try slurrrp cket....sikit jer la coz nak tunggu mr.hubby balik dulu,,wiyah sejukkan dalam peti ais bagi rasa nyaman kat tekak bila nak slurrp nanti...hehe


ok...selamat minum petang & selamat mencuba ;-)
nak solat asar & angkat kain diampaian..hujan nak turun daaa

Welcome Cukina..anak buah yg ke-15

assalamualaikum..wbt

salam hari isnin semua...1st kali wiyah nak ucapkan takziah pada sahabat wiyah Murni yang sama kelas & sama2 buat praktikal kat Polisas baru2 ni atas pemergian suami tercinta,,apapun wiyah harap semoga Murni diberi ketabahan utk menerima ujian ini yang sangat besar dalam hidup...Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman..Amin ya rabbal alamin [wiyah tak dpt nak bayangkan kalau wiyah berada ditempatnya...yaAllah jauhkanlah diriku dari segala perkara buruk..panjangkan lah usia ibu bapaku, suami & seluruh ahli keluargaku..amin ya allah]

oke..sambil tu wiyah nak perkenalkan anak buah wiyah yang baru,,cucu ke-15 mak & ayah wiyah yang selamat dilahirkan pada 22 Sept 2011...semua berebut nak bagi nama,, last2 diberi nama Puteri Anis Sauqeena,,hurm dah 2 minggu pun skarang!
comelkan...rasa nak gigit2 je pipi dia ;-)

wiyah nak panggil baby cukina...bila tgk cukina rasa happy jer rasa walaupun dalam hati terasa sedihnak tengok wajah anak sendiri,,sebak rasa bila pegang cukina. bila la agaknya nak pegang anak sendiri kan ;-(

1st time wiyah pegang baby yg umurnya kurang dr 1 minggu...mula2 mmg tak berani nak pegang tapi k.long wiyah paksa & letak kat atas riba wiyah...so kena pegang juga la kan,,1st time pegang still rasa kekok lagi...hopefully lps ni dah ok & bleh practice for our next baby

mula2 rasa macam tak percaya jer wiyah pegang baby yang baru lahir...slalunya bila dah 3bln ke atas baru wiyah berani pegang,,tp dis time agak lain & skarang bila baby nangis wiyah dah dah berani nak angkat & tepuk2..rasa selesa & yakin [ hurm tak sabarnya nak abiskan belajar]

Puteri Anis Syauqeena & abangnya Adam Harith Syauqee

dalam masa yang sama..kami berangan2 nak ada famili yang besar,,anak2 yang ramai...Allah maha berkuasa,,semoga doa kami didengari walaupur umur kami akan mencecah 3series next year..harapan agar doa kami dimakbulkan untuk merasa bahagia seperti ini..insyaAllah



Thursday, October 6, 2011

Roti Sosej & Slice Cheese

salam hari khamis malam jumaat semua ;-)....apa ce hari ni..ok kah or tak ok kah??? kehkeh malam ni wiyah sikit rajin nak menulis coz dah kenyang & xperlu masak...just tapau dari pasar malam kat umah mak wiyah hari ni...huhu since dah lama tak pergi apa lagi mcm2 la wiyah rembat..antaranya nasi lemak ikan tongkol 2, rojak ayam special 2, ayam goreng 2, bingka ubi kayu 1 & air soya panas...wah2 membeli tak ingat dunia,,last2 makan nasi lemak & aym goreng jer..yg lain2 tu tak pasti bleh habiskan ke tak..uwaaaa sumenya makanan yg high colestrol ;-(

oke2 back to de story...wiyah nak share menu minum petang semalm, since ada sosej+ cheese dalam peti..puas duk pikir nak buat apa..last2 teringat pernah tgk roti sosej ni tp tak pasti kat blog sape..sori yer kalau tuan empunya menu ni terbaca...serius wiyah tak ingat,,buat ni pun agak2 yang wiyah ingat jer..huhu

fresh from my kuali..masih berasap masa wiyah potong...cheese mencair & mengalir slurrrp best ;-)

Roti Sosej & Slice Cheese
( menu menambah lemak..sori pada yg sdg berdiet )

Bahan-bahan yg diperlukan ( utk 2 0rg makan )

4 keping roti sandwich ( gardenia)  ~ digelek hingga agak nipis
4 batang sosej ( ramli) ~ direbus or digoreng sekejap
4 keping Slice cheese ( Craft)
1biji telur & serbuk roti


caranya :

- letakkan slice cheese kat atas roti & letakkan sosej  di atas slice cheese tadi ( paham tak ayat wiyah ni..;-)
- gulungkan semua bahan & gamkan dengan telur

- panaskan minyak & celup gulungan roti tadi ke dalam telur
- kemudian ratakan celupan tadi dengan serbuk roti
- goreng dengan api yang sederhana 


p/s: hidangkan semasa masih panas coz cheese sedang mencair & apabila sejuk cheese akan membeku dan muak bila kita makan..alternative boleh makan roti ni dgn sos cili macam wiyah yang sume bende nak cicah ngan sos cili...

SELAMAT MENCUBA & MENAMBAH LEMAK ...hehe

Tuesday, October 4, 2011

Pernah makan Mangga Cukanan???

assalamualaikum...

hai bloggers...apa aktiviti hari ni? hurm wiyah masih lagi berada di kuantan meguruskan proses edaran questionnaire utk kajian akhir wiyah nanti,,alang2 buat kerja biar sampai habis kan..so terpaksalah ponteng kelas petang ni & hari khamis...bukan pe kalau boleh kerja kita tak nak di pass kan pada org lain, biar kita buat sendiri..itu kan tanggungjawab kita :-)

ok la membebel plak yer..wiyah nak stori pasal buah mangga cukanan yang wiyah beli dekat segamat masa otw blik kuantan mggu lepas.. u all pernah dengar or makan tak buah mangga nie?? hurm wiyah dengar nama pon tak pernah..apatah lagi nak merasa kan..so bila tokei tu recommend kan buah mangga ni, wiyah macam tergoda jer dengan kata2 dia...katanya bau buah ni wangi & rasanya isinya keras serta manis mcm madu!! wow bleh percaya ke cakap dia..nak tau btol ke tak kena la beli kan heheh

mangga cukanan...bentuk fizikal sama gak macam buah mangga yang lain,,masa wiyah snap pikcer ni buah mangga ni dah agak masak (dah 3 hari duk dlm peti) tp texture dia masih keras...harganya RM6/kg & wiyah just  beli 2 biji bila timbang ngam2 jer 1kg pandai kan wiyah ....hukhuk bluwekkk ko wiyah!

tanggapan pertama mmg tokei kedai tu ckp btol la..mmg buah mangga ni bau agak wangi & manis2..itu blom makan lagi just bau yer ngehngeh...then bila di kupas,,,wah mmg btol la statement tokei tu & terus ngap wahhhhh sgt2 la juicy mangga ni...rasanya sgt la manis & isi dia masih keras even dah agak masak... 

 texture isinya masih keras kan..walaupon buah dah masak sgt,,hurm ada lg 1 biji malam ni lps dinner bleh ngap lagi..

hari selasa wiyah singgah kat pasaraya Eng Hong Balok..mmg ada buah ni jugak,,harganya lg murah just RM 3.99/kg...so wiyah beli lagi tp bukan utk wiyah,,belikan utk mak & ayah bila wiyah cite pasal mangga ni...mak ayah wiyah pon ckp tak pernah dgr jugak..may be pernah makan tapi tak tau nama sebenar nama mangga ni kan ! yang nyata isi buah mangga ni mmg best sgt,,tak rugi beli mmg puas hati sgt..haha promote eng hong plak!

hah best kan nampak...juicy jer,, hurm apa lagi kalo ternampak kat mana2 tu beli jer coz mmg sgt bes,,may be tgh musim mangga ni kot skarang ni...so sementara masih bermusim sila la dpatkannya  ;-) wiyah mmg suka makan buah2...

Monday, October 3, 2011

Guava Deep in Peach @ Jambu Berperisa Epal

assalamualaikum wbt

hai everyone...hurm lama x menulis kot,,,balas sgt2 ape ke hal ntah...kalo dulu rajin bebenor skang access makin canggih mudah jadi  makin malas la plam...adehhh manusia2 kan ;-)..anyway thanks to mr suami for the Samsung Galaxy Tab...i like it..thank you very much next time dslr plak yer..semoga dimurahkan rezeki abang insyaAllah

pssst pssst ...pernah makan ni tak?? meh nak cite sket..

apa ni?? oke ni buah jambu batu berperisa epal yang sangat best..;-)

menurut apa yang wiyah tahu...buah ni berasal dari thailand,,kalau kat plastic dia tulis Guava Deep in Peach.. drp yg wiyah google buah jambu batu ni diproses dengan cara yang dikupas and diwarnakan seakan-akan warna buah epal hijau kan & diperisa dengan rasa asam boi...arsa buah ni masam, masin & manis2 cket..tak perlu susah2 nak cicah/ tabur ngan asam boi lagi..kerja mudah potong terus ngap jer..hehe

wiyah terkejut gak pegi shoping barg dapur hari ni..tgk2 kat bahagian buah,,eh eh ada buah ni la..dah lama tak makan..buah ni susah nak dapat, last wiyah makan time g cameron highland tahun lepas...mungkin buah ni dah makin glamour kot..dats y ada jual kat mana2 dah skang ni kan..hehe

ada gak yang tak suka makan buah ni coz maybe disebabkan pewarna dia kot...tapi kalo wiyah bab makan2 ni tolak batu ngan kayu jer..yang lain sume bedal !

buah jambu epal ni makin ceria..kalau dulu ada color hijau jer rasanya,,tapi skarang dah ada yang color merah..memang sebijik la macam buah epal kan!! ;-)

apa lagi..bila nampak tu tanpa fikir panjang wiyah terus jer sambar...4 biji utk RM 5.99,,agak murah la rasanya coz kalo dulu beli 2 biji RM5 itupun 1biji yang besar & 1 biji yang kecik cenoet heheh

Jemput makan semua...dari petang tadi asyik duk ngap buah ni jer coz mengidam baru2 ni tak dapat cari so skarang walaupun tak mengandung lagi...we all tetap penuhi hajat tu!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...