To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, August 29, 2011

Salam Aidilfitri 2011

assalamualikum w.b.t

salam 29 syawal 1432H....Salam aidilfitri 2011 buat semua keluarga ,kawan2, blogger.. Semoga Aidilfitri tahun ini memberi seribu erti kepada kita semua...maafkan diatas kekhilafan lalu kami... maaf kan kiranya sepanjang wiyah menulis kat sini..wiyah ada mengguris hati & perasaan pembaca semua,,,membuatkan pembaca marah, sakit hati & menyampah dgn entry wiyah..seikhlas hati wiyah tak berniat sedemikian..maaf dari hujung rambut ke hujung kaki,,Semoga hidup kita diberkati olehnya...Amin Ya rabbal alamin

~ Tema raya tahun ni..berpantang dalam color turqois
tapi tak boleh makan semua makanan..;-(
ikhlas dari kami :
Ayie & Wiyah


Saturday, August 27, 2011

Diuji lagi untuk kali ke-4..aku redho

assalamualikum wbt

salam ramadhan ke-27 & selamat pulang ke kampung & salam aidilfitri 2011...buat semua kawan2 , blogger & silent reader..thanks coz sudi singgah & jenguk kat sini

saat n3 ni ditulis wiyah baru jer discharge dari wad @ HTAA due to miscarriage again for the 4th time pregnancy!! alhamdulillah syukur coz complete abortion @ toilet at home by 4am on 25 August 2011 thursday... 

segalanya telah tertulis & dirancang baik olehNya.....semoga ada hikmah disebalik semua yang berlaku..Kami redho & pasrah dgn kehilangan BABY kami untuk kali ke-4,,sesungguhnya ketentuan dariMu adalah yang terbaik buat kami,,kami berdoa agar ada lagi rezeki untuk kami..

tahun ni raya dalam berpantang ;-(

akan kami terukan usaha & momohon doa pada Mu ya Allah..

pada semua...wiyah ucapkan selamat hari raya & berhati-hati semasa dalam perjalanan & selamat ampai ke destinansi yang ditujuui..insyaAllah

Monday, August 22, 2011

Menu Iftar ke-21 ~ Murtabak Maggie

assalamualaikum w.b.t

hurm menu iftar ke-21...nak makan murtabak tsgt2 semalam tapi dah terkena sekali beli murtabak sakit perut sampai ke tgh hari,,may be inti yang dia buat tu dah basi kot! nak beli kat bazar pikir 2 3 kali...last2 minute wiyah cakap kat en.suami nak masak murtabak sendiri la...en.suami cakap,,eh pandai ke buat? hurm wait & see la...10 min jer dah siap murtabak wiyah..haha panas2 berbuka terus makan..rangup & pedas! nyum2..;-)


murtabak maggie/ mamee versi teringin sangat nak makan...

meh wiyah share simple menu neh...teringat last makan murtabak time sek menengah dulu,,ting 2 kot masa sek kat kelantan...dah lama sangat tak makn,,dats y teringat & terus teringin time tu jugak...;-)
pakai maggie brand mamee tp maggie juga yg dapat nama..knp yer?? beruntung btol la maggie ni kan...

bahan2:

1 bungkus maggie/ mamee kari berapi [ rebus maggie & toskan ]
1 biji telor + 1/2 biji bawang besar [ bancuh bersama perencah kari maggie ]
3sb minyak masak

cara masak:

satukan maggie/mamee yang dah siap rebus tadi bersama2 dengan telur yang siap dibancur bersama rempah kari & bawang besar- kacau hingga sebati!

gaul sebati macam ni yer..

then panaskan minyak & masukkan bancuhan maggie bersama telur tadi jadikan leper macam lempeng tp jgn tebal sangat..lembik kurang syok nanti,,,masak sampai agak garing & angkat dan boleh dimakan bersama2 dengan sos cili kalau suka...

suami cakap pandai baby wat murtabak ...wiyah makan 3keping suami 1keping cukup la kan,,yer la wiyah kan berdua mesti la makan banyak...alasan jer lebih,,heehe

Sunday, August 21, 2011

Ketam Cili Padi~ Iftar ke-20

assalamualaikum..wbt

ahi semua...salam berhujung minggu,,salam ramadhan ke 21,,,kita dah masuk ke fasa terakhir iaitu 10 ramadhan terakhir,,malam2 ganjil yang dijanjikan malam lailatul qadar...alhamdulillah wiyah & suami menjalaninya sekadar yang termampu..

hurm..hari ni wiyah nak share menu ketam cili padi...ketam daripada abang wiyah yang sentiasa murah rezeki,,setiap hari ada jer orang yang datang hantarkan lauk..macam2 ketam, sotong, udang & ikan yang bermacam2 ikan yang tersgt lah fresh...so wiyah just ambik ketam 2 ekor,,xtau nak masak apa last2 masak cili padi...oke jom wiyah share resepi nye..

Ketam masak cili padi ala2 wiyah style...;-)

bahan2 utama :

- 2 ekor ketam [bersihkan & perap ngan garam +kunyit]
- 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih + 1inci halia + 2biji cili merah + 5biji cili padi [ blender semua bahan-bahan sampai lumat]
- sedikit sos cili

cara masak:

mula2 goreng ketam yang dah diperap tadi sekejap jer...agak2 masak macam ni

t
ketam yang diperap garam & kunyit ...siap digoreng

then....tumiskan bahan2 yang diblender lumat tadi sampai wangi or garing...masukkan bahan tambahan SESEDAP RASA & siap utk dihidangkan dgn nasi panas

p/s : kalau makan seafood tak bes makan dgn banyak2 lauk ...coz masa utk menikmati tu agak lama,,so wiyah masakkan 1 lauk jer utk iftar ke-20 a.k.a MALAS heehe

oke..jemput menjamu selera,,,jemput makan!! ;-) 


Friday, August 19, 2011

Faktor kemungkinan 2 line!

assalamualaikum..wbt

kepada kawan2 yang seangkatan dengan wiyah...seperti yang wiuyah janjikan...wiyah nak share faktor kemiungkinan wiyah mengandung mungkin disebabkan oleh beberapa faktor dengan izin dariNYA

Period bulan Mei : 24 -30 Mei 2011 [6 hari]
Period bulan June : Tiada
 Period bulan Julai : 1 - 3Julai 2011 [3hari & tersgtla sikit]
Period bln ogos : 6 Ogos 2011 [ sikit2 tp berpanjangan]

so hari subur wiyah berkemungkinan pada: hari ke11,12,13,14,15 & 16 [wiyah conider hari subur]
at the same time wiyah makan serbuk bunga kurma yang abang wiyah belikan dari mekah pada hari subur berkenaan...ada link kat post tu,,kat mana boleh dapatkan produk serbuk bunga kurma!boleh beli kat blog tu or kirim kat orang yang ke mekah...pada bulan tu wiyah hanya makan serbuk ini sebagai jalan alternatif mendapatkan zuriat insyaAllah dengan izin darinya yang Maha Berkuasa..MahaPencipta..Maha besar & alhamdulillah dengan izin dari NYA juga...doa wiyah didengari & dimakbulkan...kini disahkan mengandung 7minggu !!

cara wiyah makan/minum ubat ni :

1/4 sudu teh serbuk
fresh milk yang di panaskan sekejap
1/2 sudu teh madu

1. bancuh bahan2 tadi & minum bersama2 suami semasa masih suam
2. amalkan minum & semasa minum selawat 3kali serta bordoa kepadaNya agar dikurniakan cahayamata

doa wiyah amalkan:[lebih kurang la...kadang2 tu ayat wiyah berubah2 juga] ;-)
Ya Allah Ya tuhanku..hanya padamu ku bermohon,,kurniakanlah kami zuriat/cahayamata sebagai penyeri rumahtangga kami..sebagai pengikat kasih sayang diatara kami..

hari yang sepatutnya wiyah dtg period minggu pertama...wiyah pening kepala yang berpanjangan & selepas 2 3 hari wiyah datang period tp dlm kuantiti yang sangat sikit...tapi pening & xsedap badan berterusan...ambil keputusan utk buat test kit/pregnancy test masa bangun sahur coz air kencing pertama/pagi mempunyai kandungan hormon hcg yang tinggi..

berdebar2 menunggu result dlm 5minit kot...sementara wiyah buat air & en.suami pergi tengok sambil mamai2 muka tak basuh,rambut macam hantu...eh 2 line la baby?? masa tu tuhan jer yang tahu perasaan ni..ya Allah syukur sangat2 tp kerisauan plak coz wiyah tgh period...so what d signs? what d meaning? alhamdulillah skang dah ok..& hopefully sumenye berjalan lancar amin

pada kawan2 TTC wiyah doakan kalian..jagn berputus asa & teruskan usaha..insyaAllah tiba masanya nanti  

Desert Minggu ke-2 Iftar 2011 ~Nekbat Terengganu

assalamualikum wbt

salam bersiaran di hari ke-19 kita berpuasa...alhamdulillah cepatnya masa berlalu kan!! lg 10 hari inysAllah kita akan menyambut hari raya....alhamdulillah perkembangan semakin ok,,bleding pon da stop,,bertahan yer baby....mesti kuat tau! :-)
[ xde mabuk2 just xsuka shoping & xsuka tgk org ramai] 
tapi baju raya,kueh raya & preparation utk raya masih blom buat apa2 lagi...sangat2 xde mood nak g shoping,,xtau la kenapa! tengok org ramai2 rasa nak marah , serabut bagai...even pergi bazar ramadhan pon tak suka..hurm apa kes wiyah yg shoperholic kang dah jadi anti shoping..mushkil tu ;-) 
be strong wiyah..be positive! kesian kat en.suami yang kena buat sume keje umah...basuh pinggan, kemas umah, basuh kain , jemur kain , lipat kain bagai...hurm sabar yer abg ada lg 6bln jer heheh

oke back to d normal...desert wiyah utk lat week,,disebabkan banyak mertua & mak wiyah bagi benda yang sama...almost 12biji so kena la abiskan jugak...masih berbaki 5biji dlm peti huhu

Nekbat Terengganu

desert yang sememangnya sangat famous kat terengganu, kelantan & termasuk la pahang...ini famili wiyah jer kot sbb mmg menu wajib ada atas meja selain drp buah kurma


credit to mr.wikipidea
Kuih nekbat merupakan sejenis kuih tradisional pembasuh mulut yang diperbuat daripada tepung beras dan telur, yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Kuih nekbat biasanya disediakan dalam dua fasa. 

Pada fasa pertama, adunan tepung dibakar dan dimasak sehingga gebu seperti buahulu tetapi tawar dan lebih keras. Apabila ia kembang dan bertukar kekuningan ia sedia untuk digunakan. Nekbat yang telah dimasak akan disimpan kering atau dijual kepada pelanggan yang akan menyediakannya sebelum dihidangkan. Nekbat kering ini tahan lebih lama dan boleh disimpan di dalam peti sejuk.

Pada fasa penyediaan akhir, nekbat ini akan disira dalam air gula yang dimasak dengan daun pandan dan cengkih bagi memberi bau wangi, dan dibiarkan jelira sebelum dihidangkan berkuah dengan air gula tersebut. Nekbat yang telah disira tidak boleh dibiarkan lama, kerana ia akan menjadi kembang dan hancur.
Istilah ini juga digunakan bagi menggelar mereka yang bertubuh gempal sebagai seperti nekbat kembang.

oke...daa jumpa lg di lain n3,,sedikit malas nak berblogging coz byk kerja yg perlu disetelkan b4 cuti raya huhu..

Tuesday, August 16, 2011

2 line?? Alhamdulillah..Terima Kasih Ya Allah...Sujud Syukur PadaMu

assalamualaikum...wbt

alhamdulillah ..syukur padaMu Ya Allah,,speechless bila tengok test kit/ pregnancy test 2 line!! rasa macam tak percaya pon ada,,coz test kit/pregnancy tu RM5...harganya sgt murah & worried false result! wiyah check sendiri semasa bgn sahur 11/08/2011 hari Jumaat...tp alhamdulillah semalam dah pergi confirm kan...pergi klinik & klinik suggest pergi specialist...wiyah turutkan & confirmed now i'm pregnant on 7weeks!!! 

test @ al-farabi Specialist & Klinik khizan & at Home

tapi sedikit kerisauan coz scan tak nampak lagi...so need to for a week or few days,,,semoga sumenya berjalan lancar! Ya Allah peliharalah kandungan ku ini sehingga tiba masanya...Ku bermohon pada Mu Ya Allah

folic acid & Duphaston [ ubat utk kuatkan rahim coz wiyah ada bleeding cket2...insyaAllah harap semuanya oke]

p/s : pada kawan2 yang seangkatan dengan wiyah...our jouney to be a mommy,doakan kesihatan wiyah yer & wiyah juga berdoa semoga doa2 kita semua dimakbulkan olehNya..InsyaAllah nanti wiyah share faktor  kemungkinan doa wiyah didengari...Alhamdulillah

Friday, August 12, 2011

Pecal Sihat Penambat Selera

assalamualaikum..wbt

salam bersiaran di hari jumaat....hurm dah 12 hari kita pose kan,,kejap jer lg 17 hr dah nak raya... baju raya dah iap ke?? ..hehehe,,pose tak cukup terawih pe tah lagi..du sibuk nak raya...hurm ni kaletah hidup manusia kan..termasukla yg sedang menulis ni jugak..kehkeh

oke hr ni wiyah nak share resepi ni la...permintaan drp ayah wiyah jugak nak makan Pecal Sayur ni,,mintak plak wiyah yg buat kan....adus dah la tak pandai...apa lg wiyah tibai jer la versi wiyah...sayur2 + kuah ala2 nasi impit :-)...meh kita tgk resepi tetiba terjun neh 

ayah wiyah kata so far not bad la..tpp mak byk komen cket,,eh rasa kuah dia mcm nasi impit punya kuah la..org buat mcm ni tambah itu tambah ini bla bla bla....adussss baru nak diajarkan cara buat...xleh nak buat apa nasi dah jadi bubur...heeheheh

sayur2an yang wiyah guna...sumenye yang fresh,,terasa manis lag tau tp kangkung terlupa nak beli la plak...so hentam la labu mkn jer la apa yang ada ;-)

tempe + tauhu + taugeh + timun + sengkuang + kacang panjang....campur kan jer sume,,kita kasi rojak sama dia...

resepi kuah nye??? adeeh sogan la plak..tersalah kuah ni,,buat ikut syok sendiri jer ;-)
kuantiti ikut suka yer...coz wiyah pon main campak jer time ni..heeh

bahan2:

bwg besar + bwg putih + serai [ blender je sume]
pes cili kering  + kacang tanah + menisan 
air sikit [ikut suka nak kuah byk mana[

cara masak:

tumiskan bahan blender then masukkan pes cili kering [masam sampai garing]
masukkan air + kacang tanah + menisan
masak sampai pecah minyak
dah siap..curahkan jer kat atas sayur yang kita nak makan....makan ngan nasi panas2 mmg sedap!! nyumnyum
dah siap utk dihidangkan macam ni....

ok daaa...jap lg blik keje kemas2 terus balik buka puasa umah mak & esok zassss balik umah mertua plak,,ponatnyo lah yer ulang alik sana sini huhu

Wednesday, August 10, 2011

Ayam Goreng Kunyit Simple & Berkhasiat

assalamualaikum..wbt

hai ..salam bersiaran di ramadhan ke-10...hehe hari ni wiyah terrajin cket coz nak bagi hilang ngantuk di pagi hari..amik mood jap lagi nk kena handle lab...pagi2 ni nak tayang lauk la dulu buat org perut rasa grrrrrrrr...lagi la laparnya kan!! sori yer

nak share resepi ayam goreng kunyit simlpe & berkhasiat...amboi nama lauk ko! melampau yer..ahah yerla slalunya org goreng ayam jer kan..tp style wiyah,,wiyah akan tambah ngan sayur2 cket so tak payah masak 2 3 jenis lauk...sumenye dlm 1 lauk kan ...itu yang paling penting...kira 3 in 1 la..hahha dasar pemalas!! slalunya wiyah masak DAGING GORENG KUNYIT

look...ada ayam, & sayur-sayuran ~ vitamin & protin cukup dlm 1 menu ;-)

bahan2 utama :

3 ketul ayam [potong kecil2 ikut kesesuaian] ~ diperap dgn garam& kunyit
1 biji bwg besar [dihiris memanjang] + 1 ulas bwg putih [ketuk je]
bunga kobis + carrot + kacang panjang/buncis
4 biji cili padi [ dibelah 2]

cara menyediakan :

1. panaskan sedikit minyak & goreng ayam sampai agak garing
2. then masukkan bwg putih + bwg besar + cili padi
3. then masukkan sayur2 bunga kobis + carrot & last skali kacang panjang
4. tak perlu masukkan garam lagi coz dah perap ngan garam tadi kan..nanti terlebih masin plak ;-)

makan dengan nasi goreng pon sodap....ditambah plak kalo ada telur dadar/telur masin + sup kosong + sambal belacan.....menu yang simple tapi sedap & berselera tau...sila la cuba

oke..daaa slamat mencuba!!

Tuesday, August 9, 2011

Ikan Kembung + Air Asam Tomato & Ikan Celup tepung

assalamualikum w.b.t

hai semua..terawih tak malam ni?? yeay eok dah hari ke-10 kita puasa...kita?? bila puasa ni kan macam2 nak makan..nak makan itu & nak makan ini...hurm ini semlm punya cerita..wiyah buatkan Ikan Kembung Bakar & Air asam Tomato....ikan fresh br sampai dr nelayan yang balik dr laut...almaklumlah umah dekat ngan laut so dpt la ikan yang fresh2 kan... murah plak tu RM8 jer sekilo utk ikan kembung sedang..tp wiyah beli 1/2 kg jer coz utk 2 orang kan....so dapat 6 ekor,,lg 2ekor buat celup tepung cicah sos...hurmmm yummy la jugak...;-)

4 ekor ikan kembung bakar yang dicurahkan dengan air asam yang mmg ummmph la...berselera sangat bila time berbuka coz rasanya yang masam2, manis ckit & pedas...si tambah plak ngan ulam daun salad!! habis ikan ni we ol berdua sebat tau...

oke wiyah share resepi Air Asam Tomato versi wiyah ni yer

bahan2:

2biji tomato sedang [ potong dadu]
1 biji bawang besar [ potong dadu]
10 cili padi [potong dadu~ boleh kurangkan kalo tak suka pedas]
2 sudu besar asam jawa extra
2sudu besar gula + 1sk garam
air limau kasturi/limau nipis [ wiyah guna 2 biji]
1 inci belacan yang dibakar
sedikit air

cara menyediakan:

campurkan semua bahan2 & gaulkan sehingga sebati....simpan dlm peti ais & hidangkan semasa nak makan,,boleh dihidangkan secara berasingan @ dicurahkan atas ikan yang dah dibakar...boleh juga dimakan dengan daging @ ayam bakar @ sotong bakar..lagi la sodapnya tau!! haih kecur plak air liur ni...heheh

p/s : air asam ni lagi sedap disediakan dlm tempoh yang lebih awal, contoh nya tgh hari coz semua bahan2 dah jadi sebati & of course rasanya lagi la sedap daripada kita buat dan terus makan tau...;-)

lagi pedas & lagi masam...wiyah lagi suka kalau buat air asam ni...buat pekat2 mmg ummmph la!

balik terawih...untuk sesi morih plak,,wiyah goreng ikan celup tepung ikan yang berbaki tadi,,,di cicah dengan sos cili mmg sedap...wiyah tambah gorengan dengan hotdog, chicken ball & crabstick yang disalut tepung yang sama...

hurm wiyah bermurah hati malam ni...hehe,,nak share resepi tepung gorengan plak ;-)...resepi mak wiyah coz b4 this mak wiyah jual goreng pisang kat kampung tapi sekarang dah bersara..goreng pisang mak wiyah glamour tau!!...rangup jer walaupun dah sejuk ..heheh angkat bakul sendiri plak yer..

versi utk sikit jer la yer...[utk sekali goreng]

2sb tepung beras + 1 bj telur + 1sk air kapur makan + secubit garam + 1sk kunyit + 1sk air cuka = gaulkan semua bahan sampai sebati & salutkan dgn bahan gorengan 

ikan celup tepung...gambar dia tak canti tapi rasanya sedap tau,,rangup jer!! heheh

ok la..banyak plak berceloteh mlm ni...sebenarnya tgh duk tulis rancangan mengajar tp bila dah duk dpn laptop ni jadi mengarut la plak..ok selamat bersahur semua yer..daaa ;-)


Sunday, August 7, 2011

Karipap Popiah

sassalamualaikum wbt

salam berhujung minggu semua...lepak2 yer kat umah,,bes kan dpt tido sampai tgh hari ..hehheh.. plan nak masak apa hari ni..mesti yg special2 coz hari ni ada byk maa utk prepare...tak sama ngan wiyah,,hari cuti adalah hari yang malas nak masak...semalam just buat kueh karipap Popiah,,yang lain sumenye dr bazar hahha,, 

kenapa karipap popiah ? hurm ni la cite org malas nak buat kulit karipap & cara yang paling mudah nak makan karipap sendiri bikin..lagi cepat & rangup okeh! lalalala...;-0

karipap popiah yang dah siap digulung...50 ketul semuanya, hasil dari sebungkus kulit popiah ready made from supermarket

caranya mudah jer untuk sediakan karipap popiah ni..just masak inti a.k.a inti karipap & beli kulit popiah...gulung , goreng & siap utk dimakan..oke wiyah share resepi inti karipap popiah ni...resepi asal drp kak long wiyah yang mmg expert buat karipap & sgtt la sedap inti karipap nya!

Inti Karipap

inti karipap popiah yang dah siap & ready utk digulung

bahan2 utama :

1/2 kg ubi keledek [ potong dadu]
2 biji bawang besar [potong dadu]
3sb pes cili kering/ cili mesin
daun kari & rempah kari ikan adabi
ikan bilis [ dimesin kasar]
sedikit air 

cara menyediakan :

- tumiskan bawang besar +daun kari sampai wangi
- masukkan pes cili kering 
-  masukkan ubi keledek & tambahkan air 
- masukkan ikan bilis mesin & masak sampai kering/ ubi empuk

p/s : sejukkan inti dulu& bila dah sejuk boleh la di gulung macam buat kueh popiah tu..& gunakan sedikan bancuhan tepung sbg gam pelekat hujung gulungan tu,,

- boleh juga di frozen kan bila nak makan baru la goreng...senang kan ;-)

karipap popiah yang dah siap & tak sempat di frozen kan coz tatamu ramai kat umah wiyah semalam... lepas goreng terus lesap semuanya..tak sempat nak ambil gambar selepa digoreng huhu...

Selamat Menjalani Ibadah Puasa yg ke-7
semoga ibadah kita semua di terima olehNYA...amin

Saturday, August 6, 2011

Sira Pisang- Dessert Minggu Pertama Iftar 2011

assalamualikum w.b.t 

salam berhari minngu,,yeayyy hari & esok boleh bermalas-malasan sampai pengsan,,heheheh!! alhamdulillah dah nak masuk seminggu kita berpuasa...pagi ni nak buat cupcake & apam polkadot utk bekalan balik ayah mertua hari ni..sementara menunggu susu dr kedai oleh en suami..wiyah nak update dulu deert wiyah minggu ni,,Sira Pisang! simple & berkhasiat buat kami yang sangat rajin ni....heheh takla sebenarnya mmg favorite wiyah & suami...taknak yang lain nak yang ini jugak..next week baru yang lain..aci ke macam tu ;-)

Rasa kuahnya yang manis & pisang nangka yang masam + lemak manis

bahan2 utama :

- 4 biji pisang nangka [potong memanjang]
 - gula 5 sudu besar
- 3 cawan air
- daun pandan & sedikit pewarna kuning telor

cara masak/sediakan :

masukkan air + gula + daun pandan + pewarna [masak sampai gula hancur]
masukkan pisang & masak sampai pisang masak/lembik

wiyah suka sediakan masa berbuka puasa & dicampurkan dgn beberapa ketul ais bagi menambahkan sejuk & selera tekak ...makan dengan kurma, terasa hilang dahaga...

oke...selamat berbuka puasa & selamat menerai  ;-)

Friday, August 5, 2011

Daging Masak Lada Hitam

assalamualaikum..wbt

salam ramadhan..alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-5 kita berpusa.,,rasa cepat jer masa berlalu walaupun seksanya nak habiskan 1 hari menunggu maghrib...sangat mencabar puasa tahun ni coz cuaca yang sgt panas!!...so camane puasa u oll's ok tak? harap2 sume nye ok la kan..;-)

hari baru wiyah ada mood nak update blog..blik keje sibuk ke dapur & malam lepas jer terawih terus pengsan..mmg x sempat nak berbelog langsung...hr ni rasa mcm relax cket,,may be dah dpt biasakan aktiviti hampir 1 minggu berpuasa kan..;-)

oke lah..wiyah nak share 1 menu yang wiyah masak time buka pasa... tak ingat dah hari apa,,hentam lah labu asalkan ada sudah,,hehheh,,wiyah nak share resepi Beef  Blackpepper or Daging Masak Lada Hitam


setiap hari wiyah akan masak 1 menu jer...nasi & lauk, itu pun tak terhabis jugak! air & kueh slalunya beli jer..senang & cepat kerja wiyah...just utk 2 orang akan tak berbaloi masak byk2..btol tak?? padahal malas kan ;-),,,ok jom kita tgk bahan2 utk masak daging lada hitam ni...wiyah tak pasti resepi ni dari mana coz dah lama sgt .. maaf yer pada tuan empunya,,slalunya  masak lauk ni time raya haji!! walllah mmg syok la kan... 

******************
Daging Masak Lada Hitam
******************

Bahan2 utama: 

1. daging lembu 300g [ dihiris nipis]
2. kicap pekat + kicap cair + sos lada hitam + lada hitam yang di tumbuk [ bahan perapan]
3. bwg besar + bwg putih [bahan tumis di mayang halus]
4. carrot + cili benggala + tomato + daun bawang [ bahan tambahan]
5. sedikit air & bancuhan tepung jagung

cara masak/menyediakan :

1. perap daging dengan bahan perapan dlm 1/2 jam
2. panakan minyak & tumiskan bahan hiris sampai wangi
3. masukkan daging + air & masak sehingga daging empuk
4. masukkan bahan2 tambahan kecuali daun bawang & perasakan SESEDAP RASA

p/s : resepi ni sesuai dihidangkan masa masih panas coz bila dah sejuk jadi macam muak cket,,kuah jadi membeku/pekat 

carrot yang wiyah gunakan utk bahan tambahan...sajer buat bunga2 bagi berselera cket time buka puasa..heheh,,

 sebelum dihidangkan..taburkan daun bawang yang dah dihiris bagi menambahkan lagi selera,,,tambah elera aje wiyah ni kan!! ;-) actually resepi ni jadi lagi sedap kalau lagi pedas2 lada hitam tu bangkit...rasa yang asli tau!!

amacam teringin tak??? (*_*)

oke...Selamat Berbuka Puasa,,hari nak masak apa tak tau lagi ;-) 

Tuesday, August 2, 2011

Eggless Kek Batik

assalamualaikum...wbt

salam ramadhan...alhamdulillah hr ni dah masuk hari ke-2 kita berpuasa. harap2 hari ni dapat lebih bertahan dari hari semalam...semalam cuaca sgt2 la panas& badan rasa sgt2 tak larat,,,tak tahan utk tunggu waktu maghrib...heheh macam budak2 kan!! apalah wiyah ni..balik keje terus mandi njk bagi segarkan badan & then br masuk ke dapur..itu pon just masak nasi & basuh pinggan jer..yang lain2 sume nye import dari bazar...& dapat kueh dari jiran kiri & kanan..wiyah bagi apa???

plan nak membalas resepi KEK BATIK...menjadi ke tak bergantung pada stamina hr ni..hehe,,ok ni yang wiyah wat last week....baru hr ni terperasan dah ada dlm draft...ingatkan dah publish...heheh byk gt makan semut sampai sumenye lupa.. ;-)

wiyah gunakan biskut meri original....makan cicah air milo pon sodap nie!! heheh

- ada juga yang masak kek batik ni yang gunakan telur...tp wiyah tak gunakan telur coz agak muak rasanya biala biskut + telur + butter + coklat lg....saje share resepi  hari ni,,mana tau kan kot ada yang teringin nak makan kek batik ke hari ni kan ;-)

Bahan2 utama :

1. biskut meri { ikut suka coklat or biasa}
2. 1 cawan milo + 2 sb susu pekat manis + 2ssb gula + sedikit coklat masakan + 3/4 cawan air
3. 1/4 bar butter

cara menyediakan :

1. panaskan periuk/kuali then masukkan bahan tadi 1 cawan milo + 2 sudu susu pekat manis + sedikit coklat masakan + 3/4 cawan air
2. masak sampai semuanya larut/ cair then masukkan butter [ masak sampai butter cair]
3. tutup api & masukkan biskut yang dah dipecah2kan tadi...
4. angkat & letakan dalam bekas terus padatkan...biarkan sejuk then masukkan dalam peti sejuk dlm 2 jam...atau sehingga kek batik menjadi keras

p/s: resepi ni ngam2 jer rasa manis,masin & lemak nya SESEDAP RASA

biskut meri yang sudah dipatah2 kan...patah 4 oke,, then  kek batik yang dah dipadat kan & ready utk dimasukkan dalam peti

Kek batik yang dah siap...utk adik & kakak wiyah.....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...