To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan 1432H

Bulan sya'ban berlalu meninggalkan kita...bulan ramadhan muncul dengan senyuman anak bula menandakan kita akan memuylakan ibadah puasa pada esok hari...1 ramadhan 1432H bersamaan1 ogos 2011

Rebutlah peluang keemasan di bulan Ramadhan
Bulan Ramadhan adalah bulan yang terlalu banyak kelebihannya. Di dalamnya terdapatnya malam lailatul Qadar iaitu malam kemuliaan yang lebih baik dari 1000 bulan. Pada bulan tersebut Allah membuka pintu syurga, menutup pintu neraka dan mengikat syaitan-syaitan untuk memberi peluang kepada manusia membersihkan diri mereka sebersih-bersihnya. Amal-amal ibadah dan kebajikan digandakan Allah di mana yang sunat diberi pahala wajib/fardhu dan yang fardhu menyamai 70 fardhu di bulan-bulan yang lain.



Salam Ramadhan 2011 buat semua umat islam diseluruh dunia...semoga amalan ibadah kita pada bulan yang mulia & ditunggu-tunggu ini diterima olehNYA...Beramal lah kita seolah-olah kita akan mati di esok hari..

Ikhlas dari :

Ayie & Wiyah serta keluarga
Ramadhan 2011



Mari kita Menjala Roti Jala

assalamualikum..wbt

macam yang wiyah janjikan utk share resepi & cara menjala roti jala yg comel & special dedicated utk ayahanda 

botol mayonis muncung tiga yang wiyah gunakan utk menjala...dah lama beli tapi baru semalm sempat nak menjala,,almaklumla asyik sibuk je...

buat roti jala ni..perlukan masa yang agak lama & kesabaran yang tinggi utk menjala actually,,thas y hari sabtu or ahad jer wiyah boleh ke dapur...heheh alasan kan!! ok jom wiyah share resepi ni..

bahan2 utk menjala :

2 biji telur
2 cawan tepung
2 cawan air
sedikit garam & pewarna 

-blender jer semuanya & boleh dijala kan macam ni
buat jer la jala sesuka hati...ini style wiyah sbb nk cepat habiskan adunan tu,,,buat 2 adunan &  color....slalunya orang menjala bulat2 macam tu..ikut info yang wiyah google la tp wiyah tak pandai nak wat bulat2 tu...so jadi la macam ni heheheh

then...lipat kiri & kanan pastu gulungkan macam buat kueh popia tu...gulung rapat2 coz takut terbuka nanti

hasil dua adunan dapat dl 40 ketul lebih kurang..pink + kuning telur + hijau + coklat

dimakan dengan kari ayam atau pun sambal tumis ikan bilis atau kuah pengat durian...wiyah tak pandai sgt masak kari,,tahun ni br semlm masak kari..hehehe,,so kari ayam boleh match kan dgn style masing2...

ini style wiyah..makan dgn kari ayam & sambal ikan bilis

ok janji dah ditunaikan...so boleh la cuba buat bln pusa nanti,,biasa la kalo bln puasa mmg nak makan macam2 kan..ok selamat berpuasa

Yogurt Steamed Cupcakes

assalamualaikum...wbt

salam hari ahad...salam berhujung minggu ..salam menyambut ramadhan almubarak 1432H,,selamat menjalani ibadah puasa di bulan yang mulia....banyaknye salam yer,,n3 last utk bln July ;-)...ye ke?? kekeh sajer nak share resepi hari jumaat lepas ...mana tau nak buat time buka pose nanti ke kann

resepi ni wiyah ambil dari izzah muffin lover , dah try buat & alhamdulillah resultnya wiyah puas hati walaupun tak segebu kak izzah punya...buat utk potluck kat ofis,,apam yang ketiga wiyah buat apam polkadot, apam belang & hari ni 1st time try wat apam yogurt nie,,bahan2 sume dah ada tp takut nak try...hehe,,takut jugak kalau2 tak menjadi or tak mekar macam reepi asal ...

adunan pertama..purple + coklat + original yogurt color


kak izzah...mintak izin C& P resepi kat sini yer...

YOGURT  STEAMED CUPCAKES @ Apam Yogurt
sumber: kak Rima , Annakak Nor
.
2 cawan gula castor *kurangkan
1 sdt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 sdt double action baking powder
1 sdt serbuk koko
1 sdt pes coklat

Cara-cara :

Campur semua bahan di atas dalam mixer.
Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) &; campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup..
**Pes coklat &; serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan..cth : jem/filling..&; pewarna kesukaan**


adunan yang kedua orange + green + original yogurt color


apam ni ada yang mekar & ada yang tak mekar,,,ada juga yang just tersenyum jer!! haih tak tahu la kenapa...nampak gayanya kena try lagi la ni..cr reason kenapa jadi tak mekar ek,,

ready utk dibawa ke ofis...1 bekas utk wiyah & lg 1 bekas utk en.suami bawak ke ofis...alhamdulillah licin semuanya..hehe


insyaAllah next time try buat utk mak mertua plak...hopefully berkesempatan la nanti! sajer je nak test power..haha padahal baru jer belajar,,ok pada kawan2 sume jemputlah try coz mmg sedap apam ni especially yang coklat & bluebery purple tu tau..

Saturday, July 30, 2011

Roti Jala Istimewa Untuk Ayahanda !!!

assalamualaikum wbt...

salam berhujung minggu di akhir bulan sha'ban...lg 2 hari kita akan menynambut bulan ramadhan!! bersyukur padaNYA kerana masih diberi kesempatan utk mengimarahkan bulan ramahan & insyaAllah akan meraikan serta memeriahkan di bulan syawal nanti...misi hari ni wiyah nak tunaikan sume hasrat ayah wiyah...wiyah mmg sensitif kalo mak ayah sakit & req apa2 ,,,walau usah macamana pon insyaAllah wiyah akan cuba tunaikan & buat yg terbaik...

- ayah nak makan buah limau bali...alhamdulillah wiyah dah jumpa hari ni & dah beli pon,,lps asar nanti kita makan yer ;-)


pikcer ihsan dr en. google

- ayah nak makan roti jala...alhamdulillah juga wiyah dah siap buat & akan balik umah ayah lepas asar nanti


hopefully ayah wiyah..happy & berselera makan hari ni

wiyah amik resepi kat my resepi ,,resepi dia sng coz just gunakn cawan utk sukatan,,,wiyah mls nk timbang2..mls nk ambik & kena simpan dlm almar semula...take time tu!! ;-)

dah lama berniat nk wat roti jala ni...since beli botol muncung tiga..dah dkt sebln!! alhamdulillah hari dpt di realisasikan dgn jaya nya...disamping ayah wiyah mengidam nk mkn roti jla + kari ayam!...kakak wiyah dah merata cari & jumpa 3 ketul tp x serasi ngan selera plak....hurm 4 ur info ayah wiyah tgh x sihat sekarang ni,,,naik ruam mcm demam campak bengkak & sebgal2 1 badan.....

Roti Jala + kari ayam khas untuk ayah

Roti jala + kari ayam + sambal ikan bilis [khas utk mak coz mak wiyah x makan ayam & daging]

Alhamdulillah hr ni anakanda akan tunaikan impian ayahanda yer...semoga ayah cepat sembuh & dapat menyambut puasa serta menjalankan ibadah tahun ni dgn kesihatan yang baik...
next time wiyah share resepi roti jala ni + kari ayam & cara nak menjala yer...hari tak sempat nk tulis panjang! time is limited...mlm ni ada BBQ dgn jiran2 wiyah lagi so need to short cut la... ;-)

Thursday, July 28, 2011

Tom Yam Ketam

assalamualaikum...wbt

hurm,,,,sgt penat hari ni..sampai merah2 muka kepabnasan kat lab! huhu..apa2 pun stil enjoy ngan proffesion skang ni..tiap2 hari adalah sgt seronok,,hak hak over ko wiyah!!

n3 tertunggak & n3 b4 tggu maghrib actually..tgk tv sambil on9 & makan eggless kek batik coklat yang buat petang semalam...insyaAllah nanti wiyah spare resepinya yer...saje je nak masukkkan n3 ni,,just nak update hahaha,,ketam masak tom yam yang wiyah masak last sunday,,nak dekat 1mggu br nak update..dah bau masam pon! ;-)


actually dah banyak minggu wiyah cari ketam tapi asyik takder je..yang ada pon x fresh so of course la reject kan!! last2 hr ahad lps dah siap beli barang basah semua..terjumpa la plak ketam neh,,akibatnya peti jadi penuh ngan barang basah & terpaksa kena masak terus utk lunch time tu jugak....nak tak nak masak la jugak ,,plan asal nak masak lain tp jadi lain la plak...

tom yam ni masam mcm biasa jer...just bahan utama jer wiyah tukar,,,mesti korang sume dah tau kan!! heheh...segan plak wiyah nak tulis kat sini!

style wiyah wat tom yam bleh refer kat SINI

just wat n3 ni utk share idea...selain drp ayam,udang  & sotong ketam jugak sedap utk buat tom yam tau!! wiyah pon pernah buat tom yam ikan siakap...serius mmg sedap! tp kena lebihkan serai & masam coz tak nak bg hanyir sangat ...itu jer heheh

Jom...selamat menjamu selera!..kalo bulan puasa..tgk apa pun sure terliur nya kan...hurm kalo bln puasa tom yam antara menu favorite coz nak bg selera..masam2 kan!! yummmy ;-) 

Monday, July 25, 2011

Puding Kacang Merah

assalamualaikum...w.b.t

hai...dah lama nak wat puding,,bahan2 sume dah ada just masa yg tak de...so sabtu lp bw kat umah kak azlita ternampak puding yg cun melecun ni,,,terus berkenan & ajak en.suami zasss pergi beli kacang merah...


resepi asal puding ni dari dapur kak azlita...tiap resepi yang akak buat mesti wiyah jadi terliur & tak sabar2 nak try....macam yg akak cakap mmg best puding ni...rasa macam aiskrim jer bila makan!! nak2 makan bila puding tu sejuk dr peti & makan plak waktu tgh hari...mmg best la ,,wiyah bg 5bintang kat puding ni...puding yang akak buat la,,yang wiyah kurang menjadi,,huhu sbb kacang terlebih masak so wiyah blender jer semua...kalo wat based takut jadi cacat plak puding tu..sori yer kak ter 'alter' cket...apa pun thanks akak sudi share resepi ni ;-)

jadila macam ni....sumenya sebati ;-)

wiyah mintak izin share C&P resepi akak kat sini yer...

PUDING KACANG MERAH

bahan2 utama :
1 cwn Kacang Merah
1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
240g Gula
1 tin Susu Cair 
1 sb Tpg Jagung
1 heai Daun Pandan
Sediki Pewarna Merah Jambu
secubit garam 

cara sediaan:

- Rebus kacang sehingga empuk.
- Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
- Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.
- Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
- Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
- Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.
- Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
- Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
-Hidangkan sejuk. 

ini rupa bentuk dari tuan empunya blog....nampak menarik & sedap kan!! hurmmm dats y la wiyah tergoda...bila tgk sekali terus nak try buat ...hehe


kat bawah ni plak yang wiyah buat...jauh panggang dari api kan!!..hahah malu sebaenarnya nak share tp takpe la just utk rujukan diri sendiri & hopefully ada penambahbaikan masa akan datang ..insyaAllah

ada lg sesuku kat dlm peti..separuh wiyah dah bg jiran & lg satu adunan dah bg kat kakak semlm...just tinggal utk en.suami yg otw dr kl...hurm sabar menanti nak dinner sama...

insyaAllah semoga en suami selamat sampai ke rumah mini kami....amin ;-)

SEGMEN : Mari Cari Kembar Blogger

nak join GA lagi la..ni kalike-3 wiyah nak join GA,,,td BW kat blog khairi.com...terberkenan la plak kat segmen ni ;-) GA ni dr cik najihah...sgt menarik la coz tak pernah2 plak org wat GA macam ni kan...


hurm....ada kembar ke wiyah ni???? mana la tau kan..kot2 ada kembar,,;-) so bleh tgk dr segi fizikal, character ,minat, perangai & perwatakan & lain2 ada persamaan tak yang macam kat dalam zodiac tu ramalkan kan...
apa2 pon,,,tiap kelahiran dikatakan ada 4 kembar kat muka bumi Allah ni...ok wiyah lahir pada 09 Jan 1982 beramaan 13 rabiul awal 1404 Hijrah

Sunday, July 24, 2011

Sambal Sotong Terengganu

assalamualaikum...w.b.t

hai..lamanya tak bersiaran,,,terangat la sibuk lately nie dengan benda2 yang  rasanya tak perlu disibukkan bg pasangan yg xde baby rasanya...hahaha,,nak berbelog pon agak limit masa,,rupanya berat jugak tugas sbg pendidik ni kan....hah kepenatan sepanjang hari balik umah terus jer flatttt...huhu

okelah...banyak plak membebel,,wiyah nak update satu resepi la hari ..kena taip cpt2 coz nak g berjimba2 merempit plak jap lagi...;-)...hari ni wiyah nak share resepi dr terengganu,,slalu kalo tengok mak mertua or adik ipar masak macam ni...kalo style wiyah lain cket...tp last 2 3 day rasa nak masak macam ni plak...hurm sedap..rasa manis, masin & pedas!! Jom wiyah nak share resepi ..

Sambal Sotong Terengganu



bahan2 utama :

- sotong fresh sedang 1/2 kg [ bersihkan & potong ikut citarasa]
- cili kering + cili merah + bawang besar + bawang putih [ blender semua]
- tomato & carrot [ ikut suka nak isi ke tak]
- gula melaka or menisan [ ini tambahan bahan gantikan gula] * bahan gantian kpd gula

cara masak :

1. tumiskan bahan blender sampai wangi or cili masak
2. then masukkan sotong & tutup kejap
3. masukkan gula melaka or menisan , garam & air asam jawa sesedap rasa
4. tutup & masakkan hingga sotong empuk
5. ok siap dihidangkan dgn nasi putih + ulam [ ni style wiyah..xperlu byk2 lauk..complete dish  ;-)]

p/s : wiyah lagi suka kalau sambal ni dimasak sampai kuah dia jadi pekat & dia akan beri kelainan rasa...air sotong & sotong pon stil lg rasa fresh]

- orang terengganu sememangnya gantikan gula dengan gula melaka or menisan..reason nya kenapa??? huhu tak tau la..hahah

wiyah masak 5 ekor sotong sedang...tak mampu nak habiskan kan,,tp seriously mmg sedap & gula melaka or menisan tu berikan rasa berbeza drp yang biasa yang wiyah masak..rasa lemak2 manis masin & pedas!

oke kalau nak rasanya macam mana...bleh try nanti yer ;-)


Monday, July 18, 2011

Apam Belang Harum

assalamualaikum...w.b.t


hai semua...keje banyak tak sempat nak up date,,just buka2 tengok jer huhu!! skang ni nak wat slide jap tp b4 tu nak amik mood..so update dulu n3 kueh apam  ni,, hehe

petang sabtu BW kat blog masam manis..tengok kueh apam ni!! terus berkenan alang2 sume barang dah ada...apa lagi harusla wajib wiyah buat terus kan...pukul 12malam baru nak start buat,,orang nak tdo wiyah duk sibuk nak mengukus kueh..hehee

tp alhamdulillah menjadi & for d 1st time cuba buat!..bau wangi 1 rumah..btol la kata tuan empunya resepi,,mmg sedap apam ni sangat2 gebus okeh :-)

wiyah tokok tambah jadi Apam Belang Harum...asalnya Apam Belang jer hehe,,disebabkan baunya yang wangi sgt  so wiyah kasi up cket la jd harum..[ jgn marah yer tuan punya resepi]

menarik tak...kak azlita siap ajar cara nak membelang apam/kek ni,,thanks akak!! skang ni wiyah dah tau cara nak membelang kueh...jasamu di kenang!!

Jom wiyah share resepi yg best ni,,sumber asal dari blog MASAM MANIS
mintak izin C&P yer kak..yang wiyah tokok tambah harap ampun ;-)


bahan2 yang diperlukan:

4 biji telur 
2 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanila 
300 gm tepung gandum 
220 gm gula halus 
250 ml santan kara  
1 sudu teh baking powder 
pewarna

cara nak adun/ buat :

1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)


Alhamdulillah ...resepinya sangat mudah,,bila free nanti wiyah nak try lg sekali coz tak puas hati ngan cara membelang...corak jadi tak sama kiri & kanan...maklum lah tangan baru pandai nak mengadun kueh ;-)

cara membelang bleh refer kat blog masam manis yer..


Jemput Makan semua....silakan rasa,,jfn malu-malu...ngeh nngeh

Friday, July 15, 2011

Comot Muffin ~ My 1st Banana Muffin !!

Bismillahirrahmanirrahim

wahhhh agak lama dah wiyah tak bersiaran....hurm tak tau la mood nak menulis agak malas la lately neh!!! may be sbb busy dgn macam2 urusal hal ofis, TKP,keje,notes la bla bla...haip apa la wiyah ni kan,,duk enterframe prob kat sini plak hihi,,xder la bkn prob pon actually just a daily routine

oke..hari ni wiyah nak action cket..haha,,pssst psst wiyah dah pandai wat muffin yang comot...;-) yea 1st try tapi sgt confident buat muffin utk birthday ayah wiyah...tak menahan bajet macam org dah expert jer!! haha tp dapat anugerah dr anak buah...kek yang comot tapi rasa dia boleh tahan...tak muak & tak manis sangat!!...haha masuk bakul tolak sendiri..

nak tengok muffin wiyah??? hehe sat lagi yer..;-)
.
.
.
.
.
jeng jeng...hish malunya nk tunjuk!!
tp serius pengalaman yang sangat bermakna..insyaAllah lepas ni akan berusaha lebih lagi ;-)

muffin pisang & pisang coklat...1st try best ever ;-)

muffin pisang yang terlebih naik...lebih dr cup la plak ;-)

muffin original pisang...bau wangi & rangup!! hehe...perasan

resepinya refer kat blog kak izzah la yer..sogan den nk share,,resepi comot nie ;-)
wiyah belajar  muffin ni kat blog Izzah Muffin Lover  , banyak info & ilmu yang berguna wiyah belajar kat sini..teknik nak bancuh, nk adun, nak bakar...sht2 berterima kasih coz wiyah still new in cake/muffin..beginner oven user!!  b4 dis just pandai beli kat kedai kek je..itu & ini tp skarang alhamdulillah seru nak belajar buat kueh dah sampai...since en.suami pon ada hadiah kan oven for our wedding annivesary yg ke-4 hari tu,,so dengan rasminya wiyah rasmi  buat kek pisang ni!...1st menu for dis oven..


p/s: skang ni...tiap2 minggu pergi kedai bakery,,nak beli itu & ini,,alhamdulillah en.suami bagi support so nak beli apa pun suami akan ckp yes...siap tolong suggest beli itu & ini..yang ni best & yg ni sesuai...wowww i love u 1000x la abang...hehe

Thursday, July 7, 2011

MISH APPLE GIVEAWAY

assalamualaikum...wb.t

yeayyyy hari  ni nak join GA lagi..walopon keje melambak kat meja ni,,,buka itu ini tapi last2 mata & tangan melekat kat lappy ni jugak...hak!! muka serius macam wat keje yang urgent & sangat2 penting jer hehe...

nak join 1st GA dr Mish Apple , sume syarat2 nya senang jer tak payah nak susah2 ...sume kat hujung jari jer...so jom la join,,penyertaan akan ditutup bila dah sampai 90 org!! tadi wiyah tgk dah 80+++ so cepat2...hehe

ok....syarat2 nyer sume wiyah dah makbulkan ...[ayat tak bleh bla...;-) ]

1. i dah follow mish apple...
2. i juga da follow kura-kura
3. i dah klik itu & ini
4. & last skali i nak tag 2 org blogger aktif ni

***********
sorang...blogger yang sgt cekal & tabah dalam kehidupan shahzuralife 
lagi sorang blogger parenting + cooking...resepi muffin yang senang & sedap izzahmuffinlover
**********

try & error is a way of  life...so I just try to get the LUCK!! 
(^_^)

Bunga Zuriat ~ Serbuk Bunga Kurma

assalamualaikum..w.b.t

hurm...hari ni cuaca tersangatla mendung macam gerhana matahari jer,,,macam musim tengkujuh sejuk pon ada jugak..berkabus tebal since dr pagi tadi,,mata pun jadi turut mendung & redup la...nak pegang pon pon malas...haih last2 wiyah teringat dengan serbuk kurma yang abg wiyah bagi 3 1 bulan yang lalu,,masih belum terusik ,,,hurm blom di share lagi,,so bila ada masa ni..wiyah try google & complete kan terus...

di sebabkan tak tau apa khasiat & kegunaannya maka ianya masih belom bersentuh...hari ni baru tergerak hati nak google & dapatkan info pasal ni untuk diri sendiri serta kawan2 yang sewaktu dengannya...;-)

sedikit info pasal sejarah & kegunaan bunga kurma ni

Serbuk bunga kurma 100% mirip dengan cairan sperma kaum lelaki ini diambil dari pucuk bunga kurma pilihan di kebun kurma Madinah. Pokok kurma mesti disenyawakaan oleh tangan manusia sahaja, sebab pokok kurma ini Allah s.w.t. jadikan dari lebihan tanah kejadian Nabi Adam a.s. Tabib Arab mengunakannya sebagai herba penambah hormon serta mengentalkan sperma. Juga dikatakan sesuai sebagai kaedah rawatan bagi memperolehi zuriat. Menjadi amalan pasangan di Tanah Arab di awal perkahwinan kerana serbuk bunga kurma dipercayai mampu mengatasi kemandulan bagi suami isteri.

ini lah rupa serbuk serbuk kurma...kotak berbahasa arab & english tanpa arahan cara penggunaannya,,dats y tak tau nak guna [alasan] ;-)

tak faham sepatah perkataan pon...apa yang dia tulis pon tak tau la... huhu! botol serbuk bunga kurma ni sebiji macam macam botol balm harimau [cuba bayangkan besar mana...kehkeh]

rupa/isi dalam serbuk bunga kurma...mcm susu tepung or horlicks je wiyah tengok....drp hasil google wiyah,,katanya serbuk ni ada bau...so far wiyah tak bau yang pelik2 lagi coz masih blom minum kan...nanti bila dah minum wiyah share la ap cite eh

KHASIAT SERBUK BUNGA KURMA
Serbuk bunga kurma dipercayai dapat mengatasi masalah berikut:

* Kemandulan bagi suami isteri
* Menambah hormon lelaki dan menambah jumlah serta mengentalkan [memekatkan] sperma laki-laki
* Menambah keharmonisan pasutri~ wiyah tak paham maksud ayat ni
* Menyuburkan rahim wanita [ tambahan info wiyah]


CARA MINUM SERBUK BUNGA KURMA 


wiyah refer kat blog Serumpun Kasih Seharmoninya sayang  kat sini gak ada jual produk sebuk bunga kurma (RM 50 utk 10 biji)  & buah adam hawa (RM 50)

Diterangkan bahawa pengambilan serbuk bunga kurma ini seeloknya diminum dengan susu suam,di campur sedikit kedalamnya serbuk bunga kurma diminum pagi dan sebelum tidur.

Juga diminum suami isteri sebelum "bersama".

Yakin dan anggaplah ini sebagai salah satu usaha untuk memperolehi zuriat yang semua inginkan. Di samping kita sentiasa berdoa dan bertawakal kepada Allah S.W.T 

ada juga yang sarankan makan dengan madu + 1/4 sudu kecil serbuk bunga kurma tu...

antara mereka-mereka yang telah berjaya mengandung dengan izin dariNya:

wiyah refer kat forum ratuhati.com link kat SINI

Mummy makan serbuk debunga kurma yang macam dalam blog ni. Alhamdulillah, serasi dengan Mummy. :) 

Cara Mummy makan:

1. Ambil serbuk debunga kurma ni sikit (sekadar hujung sudu). Ni kes sayang la nih.... Nak dapat punya la susah, so amik sket-sket jek. Hehehe.....
2. Letak madu sket atasnya.
3. Telan je la.... Hihihi....

Baunya agak kurang menyenangkan. Betul, bau macam sperma. :P Tapi nak anak punya pasal, telan je la.... Serbuknya sangat halus! Kekadang termasuk dalam hidung! Hehehee...... Mummy makan serbuk ni setiap hari selama hampir 3-4 bulan (Ogos - November 2010). 1 Disember 2010, Alhamdulillah Mummy disahkan mengandung.


bila baca pengalaman orang yan minum ni berjaya mengandung..rasa macam excited nak minum plak,,insyaAllah mulai dari hari ni wiyah akan kuatkan semangat untuk cuba minum serbuk bunga kurma  ni...

p/s : InsyaAllah..pada kawan2 yang masih mencari2 produk ni,,bleh kirim kat kawan2 or sedara mara yang nak g umrah bulan  puasa ni ker...tak pon beli online kat link yang wiyah bg kat atas...semoga apa yang kita usahakan membuahkan hasil yang lumayan...Amin Amin Ya rabbal Alamin

Wednesday, July 6, 2011

Karamel Ubi Kayu

assalamualikum...

hai & salam bersiaran...dah lama wiyah tak update menu kat dapur wiyah kan!! ermmm...actually agak jarang masuk ke dapur skang neh...penyakit M kembali menular,,,haih kadang tu nak buat air pon malas..en.suami yang jadi mangsa...kena buat air/ keluar beli air...ahhaha,,pemalas tahap maksima dah skang neh!

tp hr ni nak share 1 menu la...disebabkan mak wiyah dah bagi 2ketul ubi kayu so nak tak nak kena masak jugakkan!! pikir punya pikir ni jer yang paling senang nak buat ...rebus & tinggalkan jer kat situ sampai empuk!..jom kita tgk menu shortcut neh ;-) 

***************
Karamel Ubi Kayu
***************


Bahan2 & Cara2 :

1. Rebus ubi kayu sampai empuk [ masukkan sedikit garam]
2. Masakkan gula merah sampai pekat [ sukatan ikut pada kesesuaian asing]

p/s : Curahkan karamel tadi kat atas ubi kayu yang dah masak..sedap dimakan masa masih panas coz bila dah sejuk karamel & ubi akan jadi keras or membeku ;-)


oke...simple je menu hari ni,,,aka penyakit M semakin parah..hehe






Hai CCV Babai TAM

assalamualaikum...wbt

wordless wednesday??..hurmmm hari ni mood agak down cket..ince dr pagi tadi mmg xde mood nak berborak/bercakap langsung,,,huh sindrom apakah ini??? emosi perempuan kah?? 

apa pon just nak tulis diari jer hari ni
 alhamdulillah syukur diatas kurniaan kesihatan, limpahan rahmat & rezeki daripadaNya...bersyukur dengan setiap rezeki yang diberi..semoga hari2 yang mendatang diberi lebih keberkatan melalui hari2 seterusnya....

A lot of thanks to TAM  ( My Purple Ego) coz dah banyak berjasa pada Ayie & Wiyah selama 5 tahun (July 2006 - Jun 2011)...kesana kesini kepasar malam ke kedai ( dah byk pasar malam dah kita terjah kan TAM) & byk tempat lagi yang U  dah bawak we olll...but we r so sorry we have to let U go...

&
 Welcome Black CT  CCV to Ayie & Wiyah life...lepas ni , U la plak kena ambik alih tugas TAM ,,g kedai & g pasar malam yang utamanya!! bawak kami pergi bercinta macam yang TAM buat tu...hurmmm boleh ke CCV??...

Purple Ego  to Black CT

bersama mu TAM adalah saat terindah Ayie & Wiyah...Jasa mu di Kenang!!

Merempit di kala kebosanan...ka sana ke mari mengambil angin!! ;-)

Semoga kurniaan rezeki ini diberkati oleh mu Ya Allah....Ku bermohon padaMu kurniakan kami rezeki cahayamata agar dkebosanan & kesunyian ini dapat dipenuhi sebaiknya.... Amin Ya Rabbal Alamin

Monday, July 4, 2011

1st GIVEAWAY mohdkhairi.com

assalamualaikum....

hepi monday blues to all....hurmm hari yg sgt la malas nak bangun pagi huh!! apa pun..Welcome to all students...Polisas yang berdaftar hari ini!..teruskan perjuangan anda ;-)

sama macam wiyah gak...nak teruskan perjuangan hari ni wiyah nak join GA lagi,,,heheh...ni 2nd GA yang wiyah join..macam tertarik hati jer lately neh!! hadiah pon hurmm...hadiahnya sgt la menarik, jom ramai2 kita join 1st GA dari  mohdkhairi.com nie 


syarat2 utk join GA ni sume senang jer  or klik jer kat SINI untuk view.....
so to mr. khairi I wish U a very HAPPY belated 23rd BIRTHDAY...May Happiness be with U ever & after....Allah Bless Ur Study..Ur Love ..Ur Life & may Ur dreams come true!

~ Thank You ~
(^-^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...