To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, June 29, 2011

Masakan ala2 Thailand @ Andaman Tom Yam

assalamualaikum..w.b.t

salam bersiaran dari Polisas...n3 ni jumaat lepas punya citer..dah nak seminggu da pon!! haha..just nak share satu Restoran Andaman Tom Yam makanan ala2 thailand...Lokasinya betul2 tengah bandar kuantan tepi Green Leaf Hotel...sume makanan ala thailand ada kat sini!! service pon oke...tak menunggu lama kejap je sampai!! tu yang terbaikkan ;-)

banyak gak menu yang sedap2 kat sini...tp kat sini antara yg wiyah slalu order kalo datang sini,,just nak tukar selera makan yang masam2 cket ;-) antara favourite menu best kat sini:

- tom yam campur/ ayam/ seafood [ memang tip top la]
- sup tulang/ekor
- som tam betik / mangga [ pilihan utama]
- kailan ikan masin
- burung puyuh goreng berempah
- siakap steam asam boi / sweet sour/ 3R [ pilihan utama]
- paprik campur
-daging masak  merah

Som Tam Betik Muda...rasa masam manis, udang & kacang tanah yang ditumbuk kasar...mmg tip top la...meleleh air liur bila letak atas meja...!!


Siakap 3Rasa...Manis Masam & Masin!! complete rasa dia...rasa pedas2 & masam!!...licin we ol makan dua orang...pelahap btol la!

just order 2 menu ni jer coz makan utk 2 orang kan..order banyak2 takut tak terhabis plak kan,,slalunya wajib order tomyam & kailan tapi kali ni tak terasa nak plak....

p/s : hurm...to u ol kalo datang kuantan tu,,jemput2 la singgah merasa makanan ala2 thailand kat sini!! promote kuantan plak...kehkeh

Tuesday, June 28, 2011

Lovely Moment Giveaway

1st GA yang wiyah nak join...terbuka hati to move 1 more step!!


untuk join sila klik link Shahzura's Life Lovely Moments GA
hadiah sangat menarik, berbaloi & unik!!! Jom ramai2 join GA sempena  4th Wedding Annivesary Shah & Zura Berjanji Setia Sehidup Semati... pada 070707!! ....

U...I pertaruhkan pikcer CINTA candid bersama cayang I ni utk bolot sume hadiah2 yang U offer tu..;-D
(join contest saja utk suka2 & untuk try2)

memories @ Gunung Senyum April 2011

hurm...ada market ke pikcer ni eh heheh ;-)

Sunday, June 26, 2011

Apam Polkadot versi 1st trial

assalamualikum...w.b.t

salam hari minggu semua...haih busy sokmo sampai nak cuci mata blogwalking pon kojap2 jer!! abor jer la ;-0...tuntutan kehidupan!!....

oke...wiyah sebenarnya excited nak share...1st kueh/apam yang wiyah wat dalam hidup...mesti u oll terkejut kan...btol serius 1st kueh,,mak wiyah pon terkejut gak..eh pandai buat kueh..dgn nada perli ke beli neh!! fuhhh umur dah nak masuk 3 series baru nak belajar masak kueh bagai kan...takpe takpe at least masih ada minat nak belajar kan walopon da tua...belajar melalui internet jer...dunia serba canggih & moden!! nak attend class tak sempat coz slalu wat hari bekerja... 

dah lama sangat teringin nak wat kueh apam nie... housemate wiyah yang perkenalkan,,planned nak wat kat umah sewa tapi last2 tak wat gak..takde masa!!...tapi semalam wiyah sahut cabaran diri sendiri...kalau tak buat bila lagi aku nak mula belajar wat kueh kan...pagi pergi beli bahan2 sume & balik cargas terus ke dapur & realisasikannya...wiyah refer full recepi refer kat blog SINI.....maaf yer wiyah ada alter cket2   resepi akak...

mempersembahkan APAM POLKADOT
-alhamdulillah jadi kenyataan-

dedicated untuk en.suami.....senyum jer!!

Jom wiyah nak share recipe Apam Polkadot versi orang baru belajar

Bahan A:                                    

-3 biji telur B       
- 3/4 cawan gula halus      
- 1sk ovallete     
- 1sk esen vanila

  Bahan B:

 - 1/2 kotak kecil fresh milk
 - 1 cawan tepung gandum + 1cawan tepung self raising
 - 1sk baking powder

Cara-caranya :

1. campurkan semua bahan A & mesin sampai putih dan kembang [wiyah blender jer]
2. then masukkan bahan B sikit-sikit & mesin sampai likat 
[ bila dah kembang & likat then boleh bahagikan ikut warna yang suka...macam kat bawah nie]

merah , purple & hijau

wiyah guna color favourite wiyah....perisa yam & pandan & strawberi

time ni...dah boleh panaskan periuk kukus...& buat macam proses buat kueh/apam
bila dah masak jadi la macam nie...

wiyah masukkan....blueberry & choclate filling

suami smile & surprised [ mesti tak caya coz wiyah macam main2 jer nak wat] ...bila dgr wiyah jerit dari dapur!! yes  yes...alhamdulillah jadi [ tak sabar2 nak bukak tudung periuk kukus]...hehehe

1 adunan tadi dapat lebih kurang 60 biji apam ditolak2 dgn yang dah masuk ke mulut sambil mengukus..macam2 corak wiyah wat/lukis atas apam nie,,,anak buah duk mengira...eh ada smile la,,eh ada sad la..hehe aje je suka2 coz tau anak buah balik sume dis week dats y agak excited nak wat,,,pembakar semangat sebenarnya!!

siap untuk dibawa untuk merasai 1st kueh dari air tangan wiyah..untuk mak, ayah, kakak,adik & anak buah semua....masing2 tanya,,btol ke tak cik yah wat kueh nie,,??? macam tak caya jer..haha baru ko tau!!...[ayat berlagak ngan anak buah...hehe]...overall bagi komen yang membina...lebih bersemangat utk try resipi yang lain... 

oke....daaa minggu depan nak balik umah mertua,,,hurm nak wat lagi lah...saja nak menggedik ngan mertua!! kehkeh,,,sebagai habuan... hari ni suami menghadiahkan Panasonic electric oven 35L...dasyat beli yang besar terus!! terima kasih suami...sebagai galakan untuk belajar wat cupcake & kueh raya nanti...next month bagi yang lain plak yer hikhik

Wednesday, June 22, 2011

Mathematics is Absolutely Amazing!!

Absolutely amazing!!
Beauty of Mathematics...even its just a number

tertengok info ni ditampal kat depan bilik lecturer UTHM,,Datin Hanizah (wife dato' NC)...absolutely interesting & informative! apa lagi terus snap pikcer ...dah berbulan duk dlm handphone baru hari ni terperasan & tergerak hati nak share kat sini...hehhe

kagum betapa geniusnya orang ini..sape?? al-khawarizmi kah?? al-farabi kah?? atau adawiyah kah?...haha whatever!

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

cuba perhatikan betul2...wiyah dah wat different color,,betapa teliti & tersusunnya ilmu matematik ni...nombornya berturutan dan berkait antara satu sama lain...

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 + 10 = 11111111111

Look at the symmetry number!!

p/s : ada lagi beberapa artikel dlm hp ni
nanti wiyah share lagi yer
b4 that think about it!!




Tuesday, June 21, 2011

Kenapa sesetengah wanita sukar mengandung ??

assalamualaikum..w.b.t

Message yang di forward oleh en. suami ke email wiyah...suami mintak wiyah baca & kongsikan dgn kawan2....now i make it!!! Kenapa kita ukar mengandung...mungkin ini di antara faktor2 penyumbang....kebenarannya hanya Allah s.w.t yang tahu

Utk mengelakkan fenomena ini terjadi (selain dari qadha' dan qadar Allah) , elakkan perkara2 berikut bg wanita yg inginkan anak : 

perkara yang perlu di elakkan!!

- Minum coca cola, pepsi cola, minuman bergas 
- Makan junk food, 
- Segala jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah seperti jeruk mangga dan ceremai. 
- Makan makanan fast food seperti KFC, Mc Donald dan piza
- Makan burger dan nuggets 
- Makan jambu batu. 

Suami pula dikehendaki meminum susu lembu tepung full cream atau susu segar. Kalau merokok perlu berhentikan tabiat ini.Tidak ketinggalan dari petikan akhbar , si isteri juga kena minum susu lembu sama ada dalam bentuk tepung fullcream atau susu segar. 


Coca cola dan Pepsi Cola was invented by American Jews dengan satu objektif iaitu untuk merosakkan kesuburan manusia. Itulah sebabnya mereka begitu bersungguh-sungguh memasarkan produk ini diserata dunia. 




Namun ironinya ialah di negara mereka sendiri iaitu Israel, produk Coca Cola dan Pepsi Cola tidak ada dijual kerana sememangnya mereka ingin meramaikan bangsa Yahudi. 
Namun apa yang penting sekali sebelum melaksanakan tip atau petua ini ialah mendapat redha Allah. 



p/s : kite juge kena redha dgn qadha' dan qadar Allah..jika ditakdirkan kite tak dikurniakan zuriat/darah daging sendiri..maka redha lah...kite hanya berusaha dan bertawakkal .

Monday, June 20, 2011

Lemang Periuk Kera + Rendang Tok & wiyah

assalamualaikum..w.b.t

happy lunch hour!! hurmmm lunch apa hari ni..monday blues tak? hhaha...wiyah br je blik lunch & jap lagi nak kena jaga exam Engineering Maths kul 2.30pm tp b4 tu nak update blog dulu sementara tggu nak solat zohor..hhehe

oke...ceritanya begini!! kehkeh dah basi pon cite ni sebenarnya tp semalam tgk NONA kat TV3 ada slot masakan yang masak Lemang Periuk Kera resepi drp Rompin Pahang...terus teringat,,,eh aku rasa hari tu aku macam ada ambik pikcer & interview budak2 kolej komunti pasal neh...terus godej2 album  & jumpa la pikcer2 tuh...ala br last 2 week tak la lama sangat kan....masih dalam bulan Jun lagi  ;-)

ada ada jemputan ke Festival Usahawan Muda~ Jom Cari Kerja anjuran  Kolej Komuniti Kuantan baru2 ni..POLISAS kena hantar wakil 10 orang so wiyah pon terlibat sama...majlis dirasmikan oleh YB Dato' Seri Khalid Nordin,,Menteri Pengajian Tinggi...

gosip apa tu dato'?

ketibaan Dato' seri disambut dengan paluan kompang,,tarian singa & indian music [xtau nama kehkeh]....1 Malaysia la katakan...mesti la semua ada kan ;-)

festival di sertai oleh seluruh kolej komuniti zon timur....& yang paling menarik perhatian wiyah adalah kat bawah ni,,,lama wiyah duk tanya2 & borak ngan budak2 ni...rasa teruja coz tak pernah tengok patah lagi makan...

Lemang Periuk Kera + Rendang Tok

di promosikan oleh pelajar2 dari Kolej Komuniti Rompin, Pahang

4 ketul + Rendang for RM10....

menurut student2 neh...hanya periuk kera betina sahaja yang akan digunakan untuk buat lemang ni,,,ini kerana periuk kera betina ni GEMOK macam wiyah...haha,,proses pembuatan nya sama mcm lemang  biasa..beras pulut + santan bezanya cuma ianya dikukus utk 45 minit bukan dibakar macam kita slalu tgk dalam buluh tu..

agak besar lemang ni sebenarnya...keunikan makanan orang melayu,,macam2 boleh dipelbagaikan yer...asalkan rajin semuanya boleh jadi 

lemang yang dah siap dimasak & sedia utk dijual..rata2 mmg teregun la dgn menu ni!

sambil tu boleh gak merasa..tapi rasa dgn serunding ayam bukan ngan rendang tok tau! lemang ni boleh dimakan dengan periuk kera tu skali a.k.a kulit lemang...tak macam lemang buluh yang biasa kita makan tu...bes kan tak perlu belah2 buluh lagi

sempat bergambar 2 keping jer....oke la daripada takde kan ;-)

ok lah...nanti kalo terjumpa lemang ni,,boleh try menu ni! oke nak g solat & teruskan tugas hari ni...oke daaa ;-)


Sunday, June 19, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak

Assalamualaikum...w.b.t

n3 hot from out small kitchen...just finish!! wiyah pernah wat n3 pasal ikan patin masak tempoyak versi 1 kat SINI ...masa tu baru mula2 belajar wat resepi ni,,banyak kali gak masak coz nak bagi dapatkan rasa yang sama makan kat RNR Temerloh & Pak Akob Ikan Patin House..en.suami jadu food tester..oke itu cukup... ini kena tambah..macam2 komen daaa!! tapi alhamdulillah last2 jadi gak..

***********
IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
***********

wiyah copy & paste drp n3 yang dulu jer tp ada sikit alter part step tu...yang lain bahan2 sume sama jer..ikut keselesaan yang mana lagi oke...bergantung pada masing2 ;-)

actually ikan ni beli kat pasar tani mega pagi tadi...balik bersihkan ikan cara ni [ wiyah bersihkan guna asam jawa + asam limau + daun limau purut ~ untuk hilangkan bau hanyir] & terus masak,,dah lama rasanya tak masak lauk ni..tahun ni belom masak lagi..kehkeh 

masak kali ni...agak terlebih kunyit cket coz kunyit tua tak reti nak agak,,bila dah masak nak ambik ko kaler jingga jadinya..hahha!! sebat jer la..compare ngan yang 1st lagi cantik color yang dulu..

so hati2 masa masukkan kunyit yer..jgn terbabas macam wiyah! jom kita tengok resepi...cepat siap cepat boleh makan ;-)


Bahan2:-

1. of courselah ikan patin [wiyah beli patin sungai..RM 8/ ekor]
2. tempoyak ( agak2 nak kuah banyak mana..pekat & masam takat mana) -WAJIB
3. 1 inci kunyit hidup + 15 biji cili padi + 4biji cili besar + daun kesom sikit + tempoyak kat atas tu [blender skali jer semua]
4. daun kesom + daun kunyit [tambahan wajib]

________________________________________
p/s : lauk ni mmg tak gunakan sebijik bwg pon yer..nanti cakap haish wiyah ni terlupa letak bawang ker..owh tidak mmg  tak der bawang dalam menu nie..jimat da kat situ ;-) 
________________________________________

Cara nak masak :-

1. didihkan air dlm periuk,,ikut nak banyak mana kuah la
2. then masukkan bhn2 yg blender tadi sampai mengelegak ~ gunakan api kecil jer yer
3. masukkan ikan patin masak sampai kuah jd agak pekat (kalau cair mmg confirm x sedap)..mesti kena tambah lg tempoyak..utk tambahkan pekat & masam ;-)
4. masukkan daun kesom + daun kunyit td!! then perasakan SESEDAP RASA

___________________________________
p/s: sedia dihidangkan dgn nasi panas+lauk ni+sambal belacan +ulam-ulaman
__________________________________

Jemput makan kawan-kawan semua...


masih berasap...freshly cooked from our home sweet home!

kawan-kawan sila lah cuba bila ada kelapangan masa...makan bersama dari air tangan isteri & ibu sesungguhnya dapat mengeratkan hubungan seisi keluarga serta mendapat keberkatan rezeki dariNya...ceeewah berkhutbah plak wiyah neh! hehhe...but truly its fact!!

Kue Teow Hailam

assalamualaikum..wbt

salam malam minggu semua..hurrm apa aktiviti malam ni??? celebrate fathers day ker...wiyah pon nak wish happy fathers day gak kat ayah wiyah & ayah mertua...syukur kerna di anugerahkan kalian sebagai insan yang bermakna dalam hidup...kalian telah menjalankan tanggungjawab yang sebaiknya kepada wiyah & suami sebagai anak a.k.a menantu!! semoga hidup kalian dirahmati & diberkai serta diberi kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t hendaknya...Amin [ oke habis versi ucapan..hehe]

oke la..malam ni wiyah nak share resipi mee/kue teow hailam yang wiyah masak 2 3 hari lepas..hehe dah basi ek,,takpe la basi pon basi la!! actually sibuk cket 2 3 hari ni..famili in law ada datang sini..so tak kan la menantu kesayangan ni nak online kan..haruslah sentiasa ke dapur bancuh air kopi cicah biskut jagung...haha,,kesian mertua itu jer yang menantu ni mampu hidangkan ...tak sempat nak masak sori yer [p/s: next time jgn dtg hari menatu bekerja..dah kena makan biskut jer ekekee]~ bajet mertua baca blog neh huahaha

jom kita tgk resepi mee/kueteow hailam ni..


apa bahan yang diperlukan :

1. MeeKue teow 1 bungkus ~ wiyah lagi suka kue teow coz rasa licin jer hehe
2. udang + ayam + sotong [ wiyah suka byk lauk] ~ boleh tambah telur kalau suka
3. bawang putih + cili padi [ tumbuk / blender]
4. carrot + baby corn + bunga kubis
5. sos tiram + kicap pekat + bancuhan tepung jagung

cara masak :

1. tumiskan bahan kisar / tumbuk sampai wangi
2. masukkan ayam ~ masak sampai agak empuk & masukkan sos tiram + kicap pekat 
3. then masukkan sotong + udang + kue teow + sayuran
4. masukkan bancuhan tepung jagung & masak sampai kuah jadi agak pekat [ ikut selera masing2]
5. boleh hidangkan dgn lada jeruk kalau suka ;-)

slalunya...mee/kue teow hailam ni sesuai utk sesi makan malam la...nak2 kalo time hujan or musim sejuk...mmg syokk habis!!! ;-)

dimasak & dimakan masa masih panas coz bila dah sejuk dia akn kembang & serap kuah tu...so akan  jadi muak serta tak sodap nanti!! or other alternative bila nak makan baru curahkan kuah kat atas mee/kue teow tu..tp makesure kuah kena la panas2..

kue teow hailam homemade @ our mini home sweet home!!

en.suami suka kuah lebih...so untuk yang ini mmg kuahnyer banjir la...hehe,,oke pada u ol boleh try nanti...resipi nya simple jer mudah untuk disediakan specially utk orang2 yang tersayang ;-)

Thursday, June 16, 2011

Ikan Keli Berlada Oren

assalamualaikum...w.b.t

bersiaran terus dari ofis tru wifi selepas solat zohor kul 4 petang hehe...keje bkn byk pon just suka menagguh jer kejenye! ;-)...duk terpikir2 hari ni nak masak apa yer...ofismate duk bercerita nak masak tom yam, hurm macam best jer kan! macam nak wat lauk tu jugak la...haha,,,mlm ni or esok mertua nak datang...1 hal lg kena pikir itu & ini coz wiyah keje..apa cite diaorg duk umah kan ...hurm still thinking what should i do (*_*)

oke la...duk membebel jer yer,,wiyah nak share resepi ni la!! Ikan Keli Berlada Oren....oren??? knp oren tak merah or hijau kan...hurm apa2 jer la wiyah,,actually ikan keli beli kat pasar tani mega ahad lepas! tapi dah siap bersihkan & perap dengan garam & kunyit  & freez kan...nak masak ambil jer coz sume dah ready senang kan memasak cara wiyah ;-)

isi ikan keli lembut, berlemak & manis...sesuai kalo nak masak sweet sour or 3 rasa or kicap or paprik  or masak lemak & macam2 lagi leh wat 

**************
IKAN KELI BERLADA OREN
***************

4 ekor keli hidangan hari selasa malam rabu...

BAHAN2:

1. Ikan keli 1/2 kg ( 4 ekor coz ikan kecik2 je...wiyah geli ikan keli besar) - perap ngan garam & kunyit
2. bawang besar 1 labu + 3 ulas bwg putih + 2 biji cili besar hijau + 2 biji cili besar merah + 1 inci halia [ blender semua] - dats y jadi OREN coz combination color merah + hijau ..hehe
3. serai + daun limau purut


CARA MASAK:

1. goreng ikan keli sampai garing bukan hangit yer ;-) ....asingkan dalam pinggan
2. then kurangkan minyak utk menumis jer...tumis semua bahan blender + serai + daun limau purut sampai wangi/pecah minyak/ agak kering cket
3. perasakan SESEDAP RASA & curahkan kat atas ikan 

p/s : boleh dihidangkan ngan nasi puti + ulam timun [ haha ini jer kalo wiyah sbb malas nak wat sayur2...makan malam kan tak perlu byk jenis ek...walhal disebaliknya] ;-)


tengok color sambal ....OREN ke MERAH???? walopon korang cakap merah tp wiyah still akan cakap color OREN gak..ekekek jgn marah yer!

goreng garing2 mmg best....wiyah suruh tokei ikan tu buang kepala terus so senang nak bersihkan & tak geli sangat ;-)...ok cukup utk hari ni,,tunggu masa nak thumbs jer ni nak kena g cari lauk prepare utk mertua dtg kuikui ;-)....bleh try nanti yer..

Wednesday, June 15, 2011

Picnic di Air Terjun Sungai Pandan, Panching Kuantan

assalamualaikum...w.b.t..

ini cite last week punya cuti sekolah.....minggu akhir anak-anak buah [almaklumlah ramai kan....16 orang + 2orang coming soon end of dis year...haha] diaorang  ajak g jalan2 & beriadah ramai2...ala2 famili day la lebih kurang...pikir punya pikir sepakat nak g ke air terjun...mula-mula nak ke Air Terjun kat Besut tapi macam2 hal tak jadi la plak...so we ol pon decide g yang dekat2 jer Air Terjun Sungai Pandan kat Panching Kuantan...perjalanan dlm 40min jer dari umah we ol...hahha

punya la beremangat nak ga mandi air terjun..kul 8 pagi dah gerak dari umah...singgah breakfast kat Restoran Zaman depan Kem TUDM Batu 10...Simpang ke air terjun tu just kat traffic light lane kanan kalau dari kuantan ;-)

pintu gerbang masuk ke Hutan Simpan Sungai Pandan.....sebelum jumpa pintu ni u all akan jumpa dulu ngan ladang2 kelapa sawit & quari berkelah...agak adventure perjalanan coz jalan tanah merah & berbatu batu & lekok + lubang sana sini coz laluan utama lori quari keluar masuk thats jalan agak teruk...tp once dah jumpa pintu gerbang ni jalan dah cun & dah terasa nyaman serta sejuk...mula la tak sabar nak mandi ....kehkeh

oke...sikit cite di petik dari en.google yer!! in english lagi u...sori malas nak google lagi & translate hehe

****************
Sungai Pandan Waterfall
****************
orang2 pahang panggil air terjun Panching jer...kalo sebut air terjun sg. pandan mmg konpom tak tahu...contoh terdekat kakak wiyah yg tak tahu air terjun sg. pandan ni kat mana..siap ajak konvoi kete lg coz tak tahu jalan...haha ntah apa2 minah tu! sabor jer la..

Located 25 kilometers from Kuantan, this beautiful waterfall is easily accessible by road.

The Sungai Pandan Waterfall spans over eleven hectares of nature's best. Consisting of a series of cascading rapids, the waterfall culminates in a large pool which is ideal for cooling off on a hot afternoon. Enjoy a peaceful picnic under the shades of tropical foliage.

Sungai Pandan Waterfalls is located 25 km from Kuantan is easily accessible by road. Taxi and bus services are available to this beautiful waterfall. You must take Bukit Koop Kuantan bus  from the local bus station at Kuantan city and the bus will stop at the junction leading to the Sungai Pandan Waterfalls.........bajet air terjun tu duk kat tepi simpang tu jer >>> pastu jalan kaki plak masuk dalam hutan nun huahaha




Pondok bayaran masuk Rm2 (dewasa) & Rm1 (kanak-kanak)..foreigner lain harga yer!! bagi wiyah its fair oke...Rakyat didahulukan Pencapaian diutamakan...hahha ada kena mengena ke??? erk
welcome to Sungai Pandan Waterfall kata aulia..;-)

kul 9.30 sampai sini....semua dah excited nak mandi tak sabar2!...ini baru 10 org anak buah...yg lain ntah ke mana...3 org tak ikut coz abg wiyah ada keje..

b4 mandi...kena makan dulu!!

tadi dah makan nasi lemak...ni makan mihun + kue teow lagi!! ...wiyah masak apa???? huahaha semua nak buah gelak..cik yah masak kacang kuda jer!! huahaha sabor je la 

lepas makan terus zasssss panjat bukit coz nak g kat air terjun yg paling atas..huhu sejuk babe & bes coz time tu tak ramai lagi orang...trek or tangga dah ada tersedia but not very well..but at least ada kan!!...wiyah suka ada jambatan gantung kat sini...main lompat2 ngan anak buah yang penakut ;-)

tangga or trek..untuk air terjun kat atas...

atas jambatan gantung...jakun cket ;-)

view dari jambatan gantung...air terjun kat bawah,,sesuai utk kanak2 bawah 12tahun jer hehe

ini baru bes...sesuai utk orang2 dewasa!! baru la nikmat g mandi air terjun kan...takat duk dalam air cetek tak rock la...hehe,,puas hati babe ;-)...meh tengok pikcer air terjun yang kat atas neh...cantik gila..



view drp jambatan gantung....air terjun paling atas!!! nice view

b4 mandi...1st trip masih sempat bergambar...2nd trip dah lupa mana kamera tak sempat bergambar ngan anak2 buah..

dah tu dia....mandi tak ingat dunia!

tak perasan en. suami ambik gambar time ni....duk bertapa dalam air!!


pikcer en.suami tak bleh banyak2 coz dia tak menutup aurat....so sekeping cukup la abg yer!! ;-)...pakaian tak melepasi syarat utk seor muslim...ekekeeke

lps mandi puas2....bilas ngan air paip & bersihkan badan!! ....main2 awat game cket


then makan lagi skali....kali ni makan nasi plak,,walopon just lauk sardin + asam pedas ikan pari + ikan goreng tp masing2 siap menambah2 lagi...huhu semua kelaparan duk dalam air berejam-jam

aulia....dah ada aura baby ke ngan cik yah??? manja semacam jer ek....en. suami pon perasan!! biasanya budak2 lebih tahu dai kita kan...kata orang la! kalau betul syukur alhamdulillah...amin [pakai tudung yg sama gak coz tertinggal tudung ;-) ]

suatu hari nanti....hopefully! 

we r happy...dah nak balik!! hoooyeh aulia kata...;-)

ok....kanak2 riang semua a.k.a anak2 buah wiyah...next chool holiday kita g tempat lain plak yer!! well planned cket...ada bbq & sup nasi baru la besh kan...ajak atuk & nenek skali...


Daging Masak Merah

assalamualaikum w.b.t....

wordless wednesday???? hurm ramai yang wat tajuk n3 mcm ni hari ni yer...knp jd wordless agaknya yer??...huhu wiyah hari ni sgt2 banyak bercakap hokey...td ada class mekanik struktur II fuhhhh punya la penat..ajar bab lain ..bab lain plak yg bdk2 ni blurrr...tukar unit la cara tekan nak masukkan formula dlm calculator la...haih sabar jer la!! ini la kerja pendidik kan...pengorbanan masa,tenaga ilmu & macam2 lg....sangat mulia! apa pun wiyah gt puas hati coz they all can accept all those things....alhamdulillah!

ok la..banyak plak membebel eh hari ni! bulan ni adalah bulan daging ...haha puncanya sbb beli daging 1/2kg tak habis2 lagi,, boleh masak 3 4 jenis menu...o macam2 da pikir nak wat pe ngan daging tu...mula2 masak daging goreng kunyit then masak sup daging cendawan , mee goreng basah & last masak ni plak...daging masak merah resepi dari SINI


*****************
Daging Masak Merah
*****************
masak cket jer..tp bila dah siap masak alamak banyak la plak..ini la murah rezeki kurniaan Allah namanya kan ;-)

Jom wiyah nak share resipi ni ...[resepi ni utk 2 org makan je ;-) ]

bahan2 :

1. daging lembu 200gram [ rebus sampai empuk & hiris nipis]
2. bawang besar holland + bwag putih seulas + cili hijau + cili merah
3. sos cili + sos tomato (cap kimball) + sos ikan (cap pisau @ knife)

cara masak :

1. mula goreng daging [ agak2 kuning cket jer..jgn garing sgt coz takut keras plak]
2. then buangkan cket minyak gorengan tadi...tumiskan bawang putih + bawang besar + cili2
3. masukkan sos cili + sos tomato + sos ikan
4. then perasakan SESEDAP RASA...

wiyah suka makan ngan nasi putih/nasi goreng + sup kosong/ sup cendawan/sup sayur + sambal belacan + telur dadar

rasanya....wallllah ala2 macam makan kat kedai masak ala thailand style coz sos ikan tu beri rasa yang berbeza pada masakan tu...slalunya wiyah tak pernah guna pon coz was-was tapi baru2 niwiyah terjumpa sos ikan CAP KNIFE or CAP PISAU yang dijamin halal..tanpa was-was & ragu2 lagi ;-)....lepas ni masak mesti curah sos ikan la,,,haha


okeh...bleh try nanti yer coz sangat simple & sedap!! mudah utk disediakan...slalu order kat kedai jer  tp skang dah bleh wat sendiri alhamdulillah syukur...suami pon cakap lagi bes yang ini dari yang kat kedai itu....ahaks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...