To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, May 30, 2011

Sizzling Mee @ Giant Kuantan Terbaik!!

bismillahirrahmanirrahim....

hurm...u ol suka makan sizzling mee or hot plate or claypot tak??? kat mana yer tempat yang sedap...bleh syare sini,,hari ni wiyah nak share 1 tempat yang wiyah tahu kesedapannya tak tertanding lagi ngan byk2 gerai hot plate lain yang wiyah pernah pergi...

1st skali bagi wiyah paling sedap sizzling mee/hotplate or claypot neh dekat Jusco Klang...memang terbaik la! kalau dulu time study kat UiTM shah Alam,,bila pergi tengok wayang mesti wiyah makan ni or yongtau foo kat foodcourt sini...nyum nyum besnyer... ;-) 

2nd kat foodcourt Giant Kuantan...mmg terbaik la!! yang bagusnya giant ni beroperasi dari kul 9.00 pagi sampai kul 11.30 malam...so kalo kul 10 malam terasa nak makan ni pon sempat lagi pegi makan & shoping2 barang dapur,,segala jenis mee adalah favourite wiyah & suami ;-)

nak tengok rupa sizzling mee kat Giant neh??...meh jom tengok cuci2 mata telan air liur eh,,,sempat lagi kalo nak g giant skang neh..hehe 

harganya murah jer : RM 4.50 add on egg + 60 sen so jadi la RM 5.10 kalo nak tambah telur
[ including sambal cili & cili jeruk...tp time ni dah habis]

sizzling yee mee + mushroom + egg...suami punya!

pikcer kurang jelas coz wap panas time wiyah snap pikcer tu...nampak macam kabus cket ek!


sizzling mee + mushroom + egg wiyah punya...


kejap jer...slurrrp slurrp dah pon abis!! haha buruk lantak..rasanya kalo bagi lagi satu pon habis kot,,,;-)


camane...nampak sedap tak??? dijamin sedap...serius haha


hah ..tunggu apa lagi,,pergila ke giant skarang..hehe!! tukang promot tak dapat apa pon lalallala

Dedicated to my partner..my spouse..a part of my life!

bismillahirrahmanirrahim....

hurm dah byk hari tak buka diari ni..asyik sibuk je memanjang ke sana ke mari,,undangan san sini,..hal itu ini...even demam tak baik tapi masih mampu berjoyah ke sana sini...;-) akibatnya dah dekat 10 hari demam sampai kang blom recover sepenuhnya lagi...batuk dan selsema buatkan tak bleh tdo malam coz tak bleh bernafas!!!

apapun masih bersemangat utk celebrate our 4th annivesary & 29th my hubby's birthday...just biasa2 jer,,masih lagi meraikannya berdua lagi...ke mana saja masih berdua!! ;-( 
alhamdulillah we spent time together d whole day is our's!! 27 & 28 may every year...

our wedding invitation card...4 years ago!! ...but still fresh in our mind

Alhamdulillah dis year kami " Ayie & Wiyah" dah pon mencecah 4 tahun bersama melayari alam rumahtangga...bersyukur diatas kebahagian & kurniaan rezeki yang diberi  yang diberi...di pertemukan dan disatukan menjadi pasangan hidup...kawan..teman..pencinta & menyinta..suami yang bertanggungjawab , pengasih & setia kepada penciptaNYA dan memahami isi hati ini disetiap saat ianya diperlukan...

"every year we celebrate together with parents..frens & perhaps to celebrate with our baby by next year,,,insyaAllah"

my card to him 2011...combined birthday & anniversary ! u r 29 & we r 4...special request from my fren Cik moon .....surprise direct post to husband 's office!! even 1 day early..it means that its well prepared right ! ;-)..suami nak frame kan nanti..thanks muna...i appreciate ur work!!

rasanya tidak terbalas pengorban & kasih sayang yang diberi...dan sebagai tanda kasih seorang Isteri pun menghadiahkan sebatang pen!! barang yang paling penting dalam hidup suami untuk signature itu & ini..hopefully setiap setiap surat & agreement yang ditandatangani diiringi dengan keberkatan doa daripada Isteri..Amin

create name on his pen SUHAIRI

untuk Isteri....Suami bagi apa????
hurm..mula2 merajuk hati coz suami buat tak tahu saje..just on leave on our special day!!...dalam hati,,mana abng ni hari tu janji macam2 nak bagi itu & ini..nak g sana sini..xder pon..ni geram!! muka dah menyinga bercampur ngan demam badan sakit2 lagi...muka masam mencuka! huhu..isteri..oh isteri tak sabar langsung kan..last2 time dating tu baru la suami tanya...baby nak apa?? ada ker tanya macam tu...ntah apa2 tak romantik langsung kan!!! lagi panjang muncung isteri...tak uka menyampah ;-(

suami ajak tgk cite NUR KASIH tapi isteri moody tak tengok la plak..gatal kan!! nak tengok cite hantu  so layan  la cite KARAK...agak seram la jugak!! nak tgk 3D on xde mood..huhu,, then b4 movie suami tanya lagi nak makan apa....nak johny? nak pizza? nak laksa shake?? isteri senyap jer..last2 cakap nak makan2 kat chicken rice shop..hurm suami layankan jer la,,wiyah plak yang ntah apa2 kan!!..

.balik umah..malam tu suami duk sibuk cakap ada projek malam ni....[jgn pikir yang bukan2 yer]

*******************
Perbualan Suami & Isteri 
*******************

suami : baby ada gunting & gam tak? 
isteri : ada nak wat pe plak malam2 ni ...gunting kat dapur & gam meh sini nak bagi yang fresh { hingus} haha..isteri pengotor kan 
suami : bukak meja jepun..ambik newspaper lama..ambik gam & gunting { wiyah tgk duk sibuk menggunting & menampal macam buadak darjah 1 pon ada..tolong anak wat keje skolah}hahaha..sabar jer la
isteri : abang wat mende tu sepah2..dah membebel lg!! haha
suami : abang wat untuk baby la ni...handmade jugak coz wiyah tempah yang handmade so dia pon nak balas yang macam tu gak la...at least dari air keras tangan abang sendiri
isteri : owh oke...senyap jer ;-)

at last..hasil keras tangan suami buat isteri

creative tak?? bagi wiyah..alhamdulillah not bad ada usaha untuk mengembirakan & pujuk hati wiyah kembali...i'll appreciate it!! thanks abang...

tapi..
wiyah tak tau nak baca dari mana coz nampak macam berterabur...then suami pon tolong explain & bacakan untuk wiyah..haha,,rupa2 nya sangat mendalam maksud kad tu..1001 makna!! ...terus macam teruja ngan suami..kehkeh

wiyah for ayie
wiyah for ayie with love
wiyah more I love U
Happy annivesary of 4 years
4 years with love
& macam2 lagi ntah apa2 yang suami explain..terus tak layan zzzzzzzzz

apapun...walopon abang lewat,,baby hargai pemberian abang! & bersyukur kalo bleh nak yang lagi grand bleh??? samsung galaxy tab..wishlist!!..huhu..boleh tunaikan ke??

semoga ikatan ini...berkekalan hingga ke hembusan nafas kita yang terakhir! ammin..ya rabbal alamin

terima kasih pada keluarga yang banyak memberi sokongan & nasihat pada kami...

on 27th May 2011..happy 4th anniversary to us
thans for being my partner,,my spouse,,my fren, my lover & u r a part of my life!!
till d end my love for u..


THE END...to be continued next year ;-)

Thursday, May 26, 2011

Goreng Pisang Rangup & Nora Elena

assalamualaikum...

hurm..hari ni kuantan hujan,,alhamdulillah basah bumi Allah hari ni,,rasa sejuk cket & perut pon rasa lapar jer la kan..hehe,,ok disebabkan nak tgk cite nora elena punya pasal..sanggup balik awal dari umah mak & singgah beli barang cepat2...

hasilnya..beli 4 biji pisang nangka coz terasa nak makan goreng pisang yang panas2 time tengok nora elena nanti....beli honeydew lagi & blender buat air..hurm yummmy,,demam nora elena la katakan!! slalunya suami tak layan cite2 melayu..tapi kali nih siap tersengih2 sorang lagi,,haip hebat btol penagan cite ni ek...ok sambil tu meh kita makan goreng pisang ;-)

mula2 wiyah goreng 2 biji pisang...bagi kat jiran sebelah dulu,,balas semula pinggan bubur labu kuning yang dia bagi dah seminggu kot,,hari ni baru nak pulang hehe

ini untuk jiran ;-)

meh wiyah share tepung goreng pisang yang wiyah berguru ngan mak

*************
Tepung Goreng Pisang
************

bahan2

1 cawan tepung beras
1 sudu kecil (sk) kunyit + 1 sk garam + 2 sk air kapur + 2 sk cuka 
 1biji telur + air sukatan sendiri

cara-cara : campurkan semua bahan sampai sebati  [jangan terlalu cair coz takut tak lekat ..& jgn terlalu pekat takut keras tak bes plak]

p/s: minyak mesti betul2 panas & potong pisang celup dalam tepung terus masukkan dlm minyak yg panas td,,api sedang2 jer tau! takut hangus plak ;-)

goreng pisang ni utk suami & wiyah makan sambil tengok nora elena...2 biji pisang nangka baki dari goreng untuk jiran tadi,,tp nampak banyak kan

skang dah oke cket la wat goreng pisang...nak tengok n3 goreng pisang hangus masa mula2 belajar goreng pisang kat SINI..kalo baca balik ntah apa2 la wiyah ni hehe
then
ada lebihan tepung...sayang plak nak buang macam tu jer kan,,apa lagi wiyah pon celup la dgn hotdog & chicken ball..haha yang ni habis dulu 

hotdog + chicken ball + cicah ngan sos cili mmg terbaik!! haha

ok tu jer...nora lena dah habis tp n3 tak siap gak lagi ..kehkeh,,oke boleh cuba nanti lagi sedap & rangup tau!!!

Ketupat Sotong

assalamualaikum...

ini 2 hari lepas punya resepi..tak masak nasi,,just masak ni jer,,yang lain lain tak der selara nak telan ;-)...oke since orang  terengganu & pahang skang ni musim orang mencandat sotong..so agak senang nak dapatkan sotong fresh & besar...ternampak sotong & terus terpikir nak wat ketupat sotong walaupon sotong ni besar gila..Rm 15/kg,,wiyah ambik 5 ekor just RM 8 jer

wiyah pernah wat n3 pasal ketupat sotong kat SINI ...hari tu wiyah gunakan sotong kecil jer tp yang ni sotong besar,,,ada beza tau guna sotong besar & kecil..
wiyah just copy & paste resepi jer la yer

******************
KETUPAT SOTONG
******************


bahan2

1. sotong 1/2 kg (2 org makan)
2. beras pulut segenggam ( direndam 1/2 jam)
3. santan 1 kotak
3. bwg merah + halia cket
4. lidi utk tutup perut sotong

cara masak

1. bersihkan sotong then masukkan beras pulut td 1/4 perut sotong
2.then masukkan kepala & ttp perut ngan lidi td
3. pastu susun dlm periuk
4.masukkan santan + bawang + halia + gula garam SESEDAP RASA
5. masak ngan api yg slow..sampai perut sotong kembung & kuah pekat ;-)


pikcer tak clear sangat..sori yer,,wiyah isi gak beras pulut yang lebih masukkan dalam kuah..daripada buang macam tu jer baik wiyah masukkan dalam kuah kan..at least boleh pekatkan kuah tu..;-)

pikcer lebih kurang jer..


oke..boleh cuba nanti,,,musim sotong skang ni rugi tau tak cuba ;-)

Asam Pedas Ikan Merah


bila badan tak sihat mulalah la nak makan benda pelik2 & masam2 kan..itu wiyah la tp tau la selera u ol camne yer..macam wiyah gak ker?? hehe...mulut terasa nak makan masam2 & pedas2..apa kes ko ni wiyah?? macam org mengidam pon ada gak...tp tak yer,,coz bendera jepun sedang berkibar skang neh...layan kan jer la tekak..alkebetulan pegi gerai ikan..ada ikan merah,,so wiyah rembat jer la!! itu pun setengah ekor jer ada..dipotong lagi 2...apa lagi terus pergi cari daun kesum + tomato!! bunga kantan takder...

ini wiyah masak sepotong jer...ada lg sepotong tak tau nak masak per!! hurm..tggu rajin la
wiyah pernah wat n3 pasal asam pedas neh..refer SINI yer,,hehe

*************
Asam Pedas Ikan Merah 
**************

Bahan2 :

1. ikan merah/pari/kembung or apa2 ikan lain
2. pes cili kering + bawang merah + putih + halia [ blend sume]
3. daun kesom + bunga kantan [wiyah tak isi coz tak der]+ air asam jawa +  tomato

cara masak :

1. tumiskan bahan blend sampai garing or wangi
2. then masukkan air + air asam jawa
3. masukkan ikan + daun kesom  +  tomato
4. Perasakan SESEDAP RASA ...siap hidangkan!



asam pedas ikan merah boleh gak digantikan dengan ikan tenggiri, ikan mayong, ikan pari, ikan kembung, ikan kerisi ,apa2 ikan pon boleh jer ikut kesesuaian.. ayam & daging pon boleh gak tau..

oke selamat mencuba yer..

Wednesday, May 25, 2011

Mari kita sejukkan badan & legakan tekak!!

assalamualaikum...

hai...kat tempat u ol panas tak skang neh??? serius kat kuantan tersangat la panas..wiyah tak tahan ngan cuaca skang..dah 4 hari demam + selsema + batuk + sengal2 badan + tak boleh tidur  disebabkan cuaca panas & hujan yang tak menentu...

dan utk sejukkan badan selepas minum air asam jawa + gula batu + minum air masak lebih dari sepatutnya!! tapi still tak menjadi gak..last2 wiyah amalkan ni & alhamdulillah its work!! mengurangkan cket sakit tekak & panas kat dalam badan...nak try gak ?? jom.. ;-)

******************
untuk sejukkan badan: Amalkan minum air barli fresh [ rebus sendiri yer]
*****************

Air Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w pernah memberikan sup (air)  barli kepada orang yang mengidap demam. Minum air barli di waktu cuaca yang panas dan tak menentu sekarang mmg sangat sesuai. Tambahan pulak jika tekak terasa kering dan perit akibat kekurangan cecair dalam badan.

Khasiat barli dipercayai dapat menyejukkan badan, baik untuk melawaskan kencing dan meningkatkan kesihatan buah pinggang.Selain itu, barli juga dikesan boleh membantu merendahkan kolesterol, meredakan sembelit dan mencegah penyakit kanser.
Bijirin Barli kaya dengan khasiat pemakanan seperti fiber, vitamin dan mineral penting (Vitamin B3), thiamine ( Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, copper dan niacin) serta sedikit lemak dan tidak mengandungi kolesterol seperti lain-lain bijirin.Jika meminum air barli selalu diamalkan, ianya dapat mengurangkan risiko kencing manis, menyejukkan badan, memelihara buah pinggang, melawaskan kencing dan membantu untuk sistem penghadaman. Sumber dari website dr.rozmey kat SINI

wiyah masak barli + daun pandan + gula &  cincau beli kat pasar


menjadi buah yang wajib ada dlm peti ais wiyah...honeydew + asam boi

Khasiat Tembikai susu (honeydew) dapat mengatasi masalah sembelit
Buah tembikai susu kaya dengan vitamin A, B kompleks dan C. Ia sesuai untuk penjagaan kulit dan saraf, juga dikatakan dapat membantu mengatasi masalah sembelit. Selain boleh menurunkan berat badan disebabkan kandungan kalorinya yang rendah, tetapi mampunyai kandungan air yang banyak. Oleh itu, ia boleh membuatkan seseorang itu rasa kenyang bila memakannya.

Tembikai susu mengandungi pelbagai jenis nutrisi iaitu vitamin – vitamin seperti A, B6 dan C, Folat, Potasium, Zink serta lain – lain enzim berkaitan dengan penghadaman. Mengambil kitavitamin C sahaja, ianya bertindak sebagai antioksida yang mana kita tahu antioksida inimembantu dalam melindungi tubuh dari penyakit – penyakit kronik khususnya kanser. Malahvitamin C juga membantu dalam meningkatkan sistem imun tubuh dan sekaligus menghalang tubuh dari dijangkiti selesema dan batuk. Untuk vitamin B6 pula, ianya penting untuk kesihatan kulit dan sistem peredaran darah tubuh anda

Selain itu tembikai susu turut merupakan sumber asid folik yang bagus, dimana asid folik ini bagus untuk ibu yang mengandung dimana ia boleh mencegah kecacatan ketika lahir. Malahtembikai susu dilihat mempunyai kandungan sodium yang kurang, bebas lemak, bebas kolestrol dan rendah kalori, oleh itu ianya sedang elok untuk diterapkan dalam menu diet anda yang ingin mengurangkan berat badan.
Potasium yang terkandung dalam tembikai susu dapat mencegah otot dari mengalami kekejangan dan membantu dalam mengawal tekanan darah, serta kandungan air tembikai susu yang banyak akan membantu tubuh anda dari kekurangan air. Untuk rekod, satu mangkuk keciltembikai susu hanya mengandungi 60 kalori dan membekalkan vitamin C yang mencakupi 70% keperluan harian tubuh anda.
Tembikai susu boleh disimpan dalam suhu bilik sehingga 4 hari, manakal jika disimpan ke dalam peti  sejuk ianya boleh bertahan selama 5 hari
refer kat SINI banyak bercerita tentang khasiat buah-buahan


buah pear + asam boi : buah pear ni mempunyai kandungan air yang banyak dalam buahnya

Tahukah anda, pir paling mujarab utk melegakan sakit dada akibat batuk yg keterlaluan, contohnya akibat penyakit Tuberculosis (TB) atau batuk kering. Pengidap TB akan merasai sakit menusuk di paru2 setiap kali batuk yg berlanjutan. Pir dipercayai dapat melegakan kesakitan itu walaupun untuk sementara

Selain itu, pir juga bersifat diuretik dan laxcitive. Ia sesuai untuk melancarkan sistem penghadman terganggu akibat pengambilan makanan yg terlalu berminyak atau terlalu pedas. Oleh kerana ia mempunyai serat, pir baik utk alat pencernaan dan saluran makanan dalam tubuh seperti perut, usus kecil dan besar. Perut yg sebu akibat terlebih makan juga dapat dilegakan dengan segelas jus pir

Pir juga bersifat sejuk dan ini menjadikan ia sesuai untuk meredakan demam panas. Bagi wanita mengandung, ia dapat meredakan rasa loya akibat morning sickness dan juga untuk mabuk perjalanan.

Antara khasiat buah pear untuk anda ialah:
1. Menghilangkan rasa dahaga dan muak.
2. Menghilangkan rasa sakit akibat kerap buang air besar.
3. Menghilangkan lendir yang terdapat dalam darah.
4. Baik untuk usus.
5. Mengatasi masalah kencing tak lawas.

oke tamat sudah...semoga wiyah cepat sembuh!! sentisa beringat..Allah berikan kita sakit kerna Allah sayangkan kita & mahukan kita sentiasa beringat kepadanya..


Monday, May 23, 2011

Jalan-jalan di Pantai Kemasik, Terengganu [part 2]

sambungan drp part 1 kat SINI

oke kat sini kalo nak berphotoshoot memang cantik sesangatla nyer...nak2 kalo pengantin baru yg nk outdoor session ker, pre wedding ker..family gathering lagi la cantik coz kawasan yang luas & banyak choice la...

wiyah just enterframe cket2 coz pakai baju kurung br blik dr kenduri kawen...agak tak selesa coz angin kuat abis sume terbang & terangkat..just ambik utk kenangan jer.. !! cket2 udah nanti org nak muntah plak tengok kan...bosan asyik muka neh jer...yer ke? hehe


kat gerai ?& tepi pantai..kena cover coz angin kuat sangat

ABC kat gerai/tempat makan...hurm ok la not bad,, tp mmg tak leh lawan ABC kat sec 2 shah alam..mmg terbaik lah!!..ada eskrem,,buah campur laici,,kacang, barli & macam2 ada la...slurp besnyer kalo dapat time2 panas mcm neh kan...basahkn tekak!

cuaca agak pana...so mata jd kecik jer ;-)

suami yg dipaksa bergambar..muka 5sen jer,,membaca jer kejenyer!!

ni ABC tadi...terangatla cepat cair coz cuaca yang panas

ok cukupla..nanti orang menyampah susah plak kan!! oke daa..thanks for reading & kalau lalu ikut jalan Kuala Terengganu - Kuantan dijemputlah singgah  yer..;-)

Sunday, May 22, 2011

Jalan-jalan di Pantai Kemasik, Terengganu [part 1]

Bismillahirrahmanirrahim...

selamat berhujung minggu semua..apa aktiviti hari ni ??hurm wiyah just duk umah jer hari ni...& belek2 album tertengok pikcer Pantai Kemasik yang banyak blom di n3 kan lag [haha bahasa rosak]....rajinkan diri update cket2 pasal n3 yang dah banyak tertunggak...huhu,,apapun hari ni wiyah akan try setelkan cket2 yer

meh wiyah cite cket pasal pantai ni..

Pantai Kemasik terletak dalam daerah Kemaman, Terengganu. Kedudukannya pada perjalanan jalan utama Kuala Terengganu - Kuantan memudahkan orang ramai untuk mengunjunginya. Permandangan pantai ni sangat cantik & sesuai untuk aktiviti riadah, mandi manda, main layang2, berkelah & bersantai bersama keluarga..pantainya sangat la indah & bersih,,,angin bayu pantai yang lembut & pohon kelapa & rhu yang melambai kedatangan pengunjung,,,pasir yang bewarna keemasan..batu batan yang cantik seolah2 seperti pulau-pulau kecil terbentuk dipesisir pantai kat sini...pandai wiyah mengayat haha,,yeye jer!! tp serius mmg cantik wiyah tak tipu...tengok pikcer kat bawah mesti terpegun ;-)

Banyak kemudahan/prasarana disediakan untuk para pengunjung seperti gerai makan & taman permainan kanak-kanak. Boleh juga tgk kat website Pelancongan Terengganu ,, lagu2 terengganu juga ada kat website ni,,sambil baca sambil dengar lagu2 hot negeri terengganu ;-)...promote terengganu nampak eh hehe

selalunya kalau wiyah blik kampung suami di Dungun,,,kebetulan hari masih cerah & cuaca baik mmg wiyah akan singgah la,,tp lalunya blik mlm lps isyak mmg tak boleh nak singgah coz dah gelap walaupon ada lampu2 sekeliling kawasan rekreasi ni...just singgah2 ambik angin kejap then teruskan perjalanan semula...ala kuantan - dungun  bukan jauh sangat pon hehe..ayat macam jauh gila dua tempat neh hehe

welcome to Terengganu
Pantai Rekreasi Kemasik, Kemaman Terengganu

batu tanda Pantai Kemasik

pantainya yang landai, indah & bersih...seuai untuk aktiviti mandi manda

batu tu macam pulau2 kecil kan...unik tempat lain takde hehe

perkampungan nelayan...bersebelahan pantai ni

saiz batu ni agak besar...wiyah tak g dekat pon just tgk dr jauh jer

subhanallah...cantik sangat2 kan

masa ni air nak surut...kalau air pasang maybe lagi cantik,,nampak macam betul2 pulau kecil

tak tau nak describe apa tempat ni...pondok rekreasi kot! hehe apa yang wiyah tau drama TV3 cite bunian/dayang bunting ada shot kat sini...nice view kan

view daripada pantai..perkampungan nelayan kat belakang tu

rumah api tujuan untuk rujukan kapal2 & bot nelayan...ada pempuan jakun kat situ!!

ni plak tempat makan & gerai2 la...ada jual kopok lekor , goreng pisang, ABC , air kelapa & macam2 lagi 

 bagi pandangan wiyah...gerai & tempat makn ni perlu di upgrade kan lagi dari segi kebersihannya coz bagi wiyah kalo 5 star terbaik..wiyah akan bagi 1 jer kot..tersangat la worse sorry to say bkn nak memburukkan just sebagai cadangan penambahbaikan sebagai orang melayu sesama melayu dalam masyarakat 1 Malaysia,,,ececeh cewah ayat tak menahan!! hikhik

tu baru part gerai makan... part sampah yg buang merata pon satu hal gak...part toilet tak tau la wiyah tak kesana...hopefully oke la kan,,

selesai part 1 pengenalan jer dulu...next wiyah cite cket2 lagi apa yang menarik kat sini,,malas nak wat watermark la huu..oke skang dah asar so wiyah nak solat & nak g mandi pantai dekat umah Pantai Batu Hitam,,,walopon pantai depan umah tp wiyah tak pernah cite pon kan,,

haih ni la orang kata anak kera dihutan disusukan anak sendiri mati kelaparan,,,aik ada kena mengena ke hahah lantakla...lalallalalal,,
nanti wiyah ambung lagi yer...daaa

Saturday, May 21, 2011

Jom makan kacang kuda rebus

bismillahirrahmanirrahim...

hai semua... hurm 2 3 hari ni hari rajin cket,,rasa sume benda nak ry wat since sume benda beli rasa tak sedap nak makan!! apa kes...suami pon membebel beli kueh macam2 tp bila makan cket complain tak sedap la, masin la itu la ini la...haih ntah knp mulut ni gaknya...hurm lagi bagus wiyah wat sendiri masin ke manis ke tak leh nak complain diri sendiri hekhek

baru2 ni rasa nk mkn sesangat kacang kuda..tp bila beli rasa macam kacang yg lama je,kering & masin!! per lg pot pet pot pet wiyah duk membebel dkm kete tu..!! haish disebabkan rasa geram..nak makan tp tak leh nak telan wiyah ajak suami ke supermarket eng hong kat kuantan nak cari kacang kuda yg belum di rebus...nak wat sendiri la biar puas hati!!

wiyah refer resepi kat SINI 

mmg tak pandai nak wat..tp wiyah ingat mak mertua pernah wat & cerita step2 tu!! erm..bantai jer la
wiyah beli cket je dulu...RM 4.50/kg tp wiyah ambil cket just Rm 1.80 jer

mula2 kacang perlu direndam..kalo nak makan pagi esok,,so kena rendam malam b4 tdo tu...

rendam dlm bekas besar cket coz kacang tu akan mengembang...ini wiyah rendam 1/3 drp yang wiyah beli tu,,bila dia kembang akan jadi banyak!

then

pagi2 tu boleh la rebus ngan air ala2 macam macam nasi tu  dgn api yang perlahan + garam + gula + kunyit [tp wiyah tak isi pon] + lada kering sebiji [ just nak bagi hilang bau kacang tu jer]

bila dah empuk rasa masin manis dia...kalo nak tambah perasa bleh lagi time neh...
angkat & tos kan bolehla dimakan sampai kembung perut...bak kata suami :-)

jadi la macam kat bawah ni... may be tak isi kunyit so color kurang menarik cket kot,,

kacang kuda homemade by puan wiyah ;-).... wiyah suka kacang yang btol2 empuk & manis2 masin gitu nikmat & puas hati sangat coz dapat wat sendiri ikut citarasa kita...suami makan habis tau!!

next time nak try wat kacang kuda berempah ala2 orang india la plak..coz masa google tu ada jumpa macam resepi berasaskan kacang kuda nie...

ok daa...bleh try kalo rajin nanti
thanks for reading

Today "Ayie & Wiyah" is 4

assalamualaikum w.b.t

alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurniaannya....hari genap usia pernikahan kami " Ayie & Wiyah" 4 tahun bersama melayari alam rumahtangga...Bersyukur dengan kebahagiaan, keharmonian,keserdehanaan hidup berama-sama... kesempurnaan dalam melengkapi kehidupan sebagai hambanya..

rasa macam sekejap jer masa berlalu..macam baru setahun jagung berkahwin & menjadi isteri orang! Apapun..

************

Abang..
thanks for everything 
thanks for ur loving & caring 
thanks for ur support & encourage
thanks for ur attention 
thanks for everything
i'll be with u & i'll promise to love u
for the rest of my life
for the end of my time
honest & true
InsyaAllah

*************

saat-saat yang tak boleh dilupakan dalam hidup...


ikatan kami diakad kan oleh  ayahanda wiyah sendiridan disaksikan oleh sanak saudara  di teratak kami..Home Sweet Home

Mas Kahwin RM 100..tanda ikatan hubungan ini bermula!! Merah itu CINTA..

semalam..hari ini..esok & selamanya! hanya kau lelaki yang bergelar SUAMI pada ku dan hanya aku yang bergelar ISTERI kepadamu..insyaAllah

Ya Allah Ya Tuhan ku...Ku berharap semoga ikatan suci ini..rumahtangga ini akan berkekalan, berbahagia hingga ke anak cucu...dan ku bermohon padamu yang ESA kurniakan lah kami rezeki cahayamata tanda serta pengikat cinta & kasih sayang diatara kami ...Amin amin Ya rabbal alamin 

Friday, May 20, 2011

Laksa Pahang a.k.a Laksa Lemak a.k.a Spagetthi Pahang

assalamualaikum

hai...slamat malam jumaat semua,,,,baca yasin tak tadi?? hurm skali skala at least kita sedekahkah surah al-fatihan & bacaan yasin pada semua saudara-mara serta umat islam yang telah pergi meninggalkan kita...ececeh berceramah yer wiyah malam ni,,,hehe tak de lah just peringatan utk diri sendiri jugak ..;-)

oke la..al-kuliyyah dah habis,,kita tgk kul 5.30ptg esok plak yer kat TV3...ngehngeh,,malam ni wiyah nak share satu menu/resepi  just nak memperkenalkan laksa pahang & cara2 makannya aje...resepi?? wiyah tak pandai sangat la ..sikit2 boleh la coz slalunya mak wiyah yg wat,,so today wiyah just nk tunjuk je la..hehe

or u ol bleh gak refer complet resepi kat portal rasmi Majlis Daerah Pekan, Pahang kat SINI
kalo mak wiyah just wat kuah laksa dia jer..yang lain2 sume beli kat pasar termasuklah laksa tu 1kg RM 5 kat pasar pagi kemaman slalunya mak wiyah beli...

or bleh gak tgk resepi kat SINI...lebih kurang mcm resepi mak wiyah :-)

credit to en.google


oke meh wiyah cite sikit pasal laksa ni...Laksa pahang ni lebih kurang macam laksa terengganu gak,,hurm bezanya tak tau la tang mana! LAKSAM pernah makan tak?? hah rasanya lebih kurang bezanya cuma laksa halus tp laksam tebal2 besar kan..hehe tu jer yg wiyah tau,,yang lain2 sume sama jer kot

bahan utama dalam LAKSA PAHANG: 

1. Laksa gandum beli kat pasar jer senang or rebus laksa segera yg kita slalu makan laksa penang  (tp tu laksa beras yer tak sama ngan laksa yang ni)
2. ulam-ulaman { slalunya timun, taugeh, daun kesum, ulam raja & apa2 jer bleh tambah}
3. cili kering kisar + belacan
4. kuah { ini yang paling penting kalo kuah tak sedap mmg garenti..laksa ni tak sedap tau}...wiyah suka kuah yang pekat & rasa pedas2 lada hitam...kat bawah ni cara mak wiyah buat kuah laksa ni bleh try kalo nak tau rasanya camane

****************

Bahan-bahan untuk buat kuah

Ikan kembung/selayang - 1 kilogram or agak2
Santan drp 1 biji kelapa { tgk nak kuah banyak mana la kan}
Bawang merah + bawang putih + halia 
+ Lada hitam { blender/ tumbuk}
4 keping asam keping 
garam - SESEDAP RASA

Cara-cara masak kuah laksa

1. Rebuskan ikan & asingkan isi dan tulang. then blender / tumbuk isi ikan kalo rajin :-) hingga halus.
2. Panaskan santan ngan api yang kecik jer then masukkan bahan yg di blender/tumbuk  & isi ikan + asam keping
3. Biarkan kuah mendidih dengan api yang kecil ( kacau slalu kuah tu yer nanti berketul2 plak ) + bahan perasa SEDEDAP RASA
4. Sedia dihidang bersama  laksa macam kat bawah ni...

*****************

masukkan laksa + kuah + belacan + cili kering + ulam

then gaulkan semuanya...perahkan asam limau & makan!! slurppppp hehe

P/S : insyaAllah kalau datang ke Pahang & Terengganu akan dapat jumpa ngan laksa ni..may be kelantan pon sama gak kot,,tp wiyah tak pasti sangat la..coz we ol kan berjiran so mesti la ada benda yang tersama kan..may be cara masak jer kot lain!! oke kalo dtg ke pantai ti ur jemputla rasa yer :-) daaa..thanks for reading

Wednesday, May 18, 2011

Sup Tulang ala2 Thailand

assalamualaikum...

wiyah tak nak cite panjang,,blog wiyah ntah apa jadi kena spam byk message & n3 yang hilang...last2 wiyah wat background putih & cari balik yang bleh cari semula...kali kedua berlaku,,blog lama langsung zero!! aduyai..sabar jer la...
oke petang ni wiyah nak share 1 resepi sup tulang yang biasa wiyah wat...walopon utk makan 2 org jer....tapi wiyah lg selesa masak sendiri coz bleh letak apa jer yg kita nak letak..tol tak? lagi pon sup tak perlukan masa yang lama..just letak dlm periuk & tinggal....tak perlu depan periuk tu :-)


****************
SUP TULANG ala2 Thailand
****************

bahan2 ( untuk 2 0rg makan)

1. Tulang lembu 1/2 kg [ambik bahagian rusuk & direbus sampai empuk]
2. rempah kasar + perencah sup bunjut tulang + serai + halia
3. ubi kentang + carrot + daun sup + daun bawang
4.  bawang merah/besar + bawang putih [blender or mayang]

cara masak

1.panaskan minyak & tumiskan rempah kasar + bawang2 + halia + serai
2. then masukkan tulang yg dah direbus + sub bunjut tulang + ubi kentang [ masak biar sampai ubi empuk]
3. then boleh perasakan SESEDAP RASA + carrot
4. kalo suka bleh masukkan tomato & lastly taburkan daun bawang + daun sup & perahkan asam limau


p/s: oke slalunya..org tak masukkan serai tp wiyah lg suka kalo sup daging or sup tulang tambah ngan serai coz bagi rasa yg agak lain, rasa masam2 & wangi serta yang paling penting kita tak rasa muak sangat...sup ala2 thailand!! org sana kalo masak sup mmg akan masukkan serai.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...