To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, April 29, 2011

Sambal Belacan Mak Wiyah

assalamualaikum w.b.t....

selamat petang sume....wat kue apa petang ni??? hurm petang ni wiyah nak share resepi sambal belacan mak wiyah...dah lama kursus ngan mak,,banyak kali dah belajar tapi tak jadi!! last2 baru2 ni wat jadi...haha so wiyah nak share la kat sini...mana la tau kan kot2 nak try ke style mak wiyah nie...hehe

oke u ol bleh try nanti yer...wiyah nk cepat nak blik umah mak semalam!!


******************
Sambal Belacan Mak wiyah
******************

bahan2 :

1. 10 biji cli padi + 3 Biji Cili besar
2. Belacan dlm 1cm kot + 1 biji tomato [bakar dulu cket]
3. asam limau + garam + gula +  1 biji bawang merah cincang

cara buat :

1. tumbuk/blender cili-cili tu sampai lumat [ kalo wiyah lg suka tumbuk]
2. then masukkan belacan + tomato + gula + garam  & lenyekkan,,[jgn tumbuk tau nanti terpercik kat mata,,tp kalo blender xder hal la]
3. perasakan SESEDAP RASA then perahkan asam limau & masukkan jer bawang merah tadi

note : sambal belacan ni akan bagi rasa masam,manis & pedas2 belacan + bawang merah tu!

sambal belacan ni sedap kalo makan ngan nasi panas2 + ikan goreng + sayur lemak or sayur air ker!! mmg menambah2 la we ol dua org neh..huhu

Satar & Otak-Otak Kuala Kemaman sangat best!!

assalamualaikum...wbt

hai slamat berhari jumaat semua...esok lusa & tulat cuti kan,,lama tu cuti so apa planning??? tak kemana-mana ke...hehe,,ok la tgh hari ni wiyah share 1 tempat makanan orang timur a.k.a ganu la kan...coz umah mak wiyah pon dah hampir2 sempadan terengganu gak,,so wiyah pon agak tahu la mana tempat makanan yg sedap & oke kan!!

mana la tau kot2 u ol ada kesana nanti...so bleh singgah gerai ni!! rugi kalo ke sana tak rasa ni...mmg terbaiklah!! beli kat lain xkan sama rasa mcm yg ni..hehe  

oke ni la kedai dia...we ol kalo ke sana  mmg akan singgah beli punya la!! kedai dia kat sini Kedai Satar Amal kat Kuala Kemaman, Terengganu!!
senang jer landmark dia..kat tepi jalan,,berdepan dengan rumah peranginan Bank Rakyat 

en.suami tengah beli satar & otak-otak,,while isteri duk tunggu dlm kete jer sbb kat luar panas sangat..hak2 

ni dia rupa otak-otak orang timur...lebih kurang sama mcm otak-otak johor gak dibungkus ngan daun kelapa...tp isi dalam dia tak sama tau!!
otak-otak ni guna ikan tenggiri + kelapa + rempah2!! sebagai bahan utama dalam otak-otak neh...harga otak-otak ni,,RM 3.50 utk 10 batang,,murah kan!! ;-)

ni plak rupa SATAR..wiyah suka sgt!! mengikut kata tuan kedai tu..dia guna ikan selayang + kelapa+ hirisan bawang merah + hirisan cili padi!! rasa dia manis2 ikan & lemak kelapa terasa + rasa pedas2 kalo tergigit cili padi tu la!!! ..harganya 1batang tu ada 10 biji,,Rm3.00/batang!! kira 30sen la kan sebiji...murah kan,,dah la sedap & susah nk wat kena balut daun pisang & bakar pakai arang bagai...


ni yang we ol beli..otak-otak 10 batang & satar 10 biji,,sumenye RM 6.50 jer!!

rupa isi dalam SATAR...kaler putih,,rasa manis,lemak & pedas cket

rupa isi otak-otak orang timur...nampak tak seketul ikan tenggiri + kelapa & rempah!! bila makan terasa ikan tu manis2 cket & pedas rempah tu...mmg nikmat la makan neh,,,wiyah mkn 6 batang pon rasa nk lg,,padahal mmg makan banyak sokmo wiyah nie.. kahkah!!

oke..kalo ada ke sana jemputla singgah kat gerai neh,,,rasa keenakan makanan orang timur!! mmg bes..rugi tak rasa tau..hehe

--Thanks for Reading--

Wednesday, April 27, 2011

Jom Shoping Tudung kat QAIRA HIJAB COLLECTION!!!


hai girlsss kat luar sana...u ol mesti suka shoping2 tudung,shawal & baju2 sume nie...meh mlm ni wiyah baik hati cket nak share tempat yg wiyah slalu online tudung...almaklumla baru balik menternak lemak kat secret recepi & berkaraoke tadi!!! release tension la sangat wiyah yer...apa yg ko study hari ni??? lalallaala..mmg tak study langsung hari ni..duk mengarut jer kejenyer..huhu

tudung2 nya mmg sgt cantik,,kain yang selesa, design yg lain dr yang lain, pilihan color yg banyak,corak yang menarik,,harga berpatutan & yang paling penting kita senang & mudah berurusan dengan tokeinya..hanya kat hujung jari jer...just pilih & click itu ini,,booking yang mana berkenan ...then confirmation drp tokei either ada stock lg ker tak...

if ada stock & dah confirm...kita bleh transfer duit kat akaun tokei ni,,dlm sehari dua jer tudung ni akan sampai kat kita...mudah jer kan!! xpayah susah2 nak traffic jam & cari parking bagai kan...duk kat mana2 pon bleh dapat tudung cantik2...

nak tau wiyah slalu shoping tudung online kat mana??? ha meh nak bg tau click kat sini for further info hehe..AINIL HAWA nama kat fb dia or kat blog QAIRA HIJAB COLLECTION ,,,,sume urusan melalui fb jer!! ala fb kan bleh katakan sume org ada,,so mudaah la kan !!...seriously wiyah cakap,,tudung dia mmg sgt222 selesa dipakai!! lebih dr 10 helai dah kot wiyah shoping kat sini...

oke kat bawah ni antara tudung yg wiyah beli...ni bkn pikcer wiyah yer,,ni la tokei kedai tudung neh,,,muda & cantik kan orangnyer...bertuah badan!! hehe..serius pujian bukan bodek yer ainil ngehngeh


ni koleksi terbaru...wiyah br je beli tadi!! RM 38

ni pon sama...br beli gak,,RM 35,,terima kasih suami coz blanje isteri beli tudung lagi!! rasanya ada lg 2 3 helai tudung & shawl yg belum bersentuh & pakai...masih dlm plastik lagi ...
perempuan kan...haha

kat bawah ni antara koleksi yg wiyah beli ngan ainil hawa neh

kain lycra...rm 25 jer rasanya!

ni pon sama..rm 25 gak,,kain sejuk & selesa dipakai!

wiyah suka yg ni coz combination color pink + blue...RM 30 rasanya

yg sebab dia corak batik2 gitu...lom pernah pakai lg!! haha..RM 40

kaler kelabu...corak dia abstrak wiyah suka,,slalu jumpa yang bunga2 & plain jer kan,,skali skala try corak yg abstrak plak kan...baru la ada kelainan ngehngeh...RM 40 rasanya

yang ni corak ABC...memang susah nak jumpa kat mana2 kedai lain,,anak buah wiyah siap bleh baca ABC lagi kat tudung wiyah ..haha RM 40 gak rasanya

color peberet....kelabu!! walopon dah ada tapi nak gak yg neh..nafsu perempuan!! hehe

bila tgk pikcer koleksi qaira hijab neh...mesti tertanya2 dalam hati,,,tak penat ke si ainil neh senyum ek??? dah la banyak giler pikcer dia...ha ainil kalo baca entry neh,,,cer jawab cket!! ngehngeh

V
V

ni plak antara pikcer yg wiyah ada amik ngan tudung2 dari sini...sikit jer la coz malas nak belek2 album lama hehe


xtau la tudung ni nama apa...tp wiyah suka coz corak dia bunga kecik2 ala vantage gitu...time neh peknen 12minggu dats y perut buncit hahha

ni pon sama..suka kaler biru yg nak kata tua tak gak..muda pon tak gak! susah nk cari color gini..so bila da jumpa tu grab jer la kan..

ni tudung pusing...kalo tak silap org panggil butterfly kot!! baru sekali rasanya pakai tudung neh..coz muka nampak bulat cket bila pakai..xtau per prob,,tang muka wiyah kot bertambah2 tembam!! haha

oke tu jer nak share hari ni...ok kalo berkenan bleh la buka fb ainil hawa yer...hari ni dia br upload koleksi tudung Qaira Hijab yang baru!! so jangan lepaskan peluang,,memang cun2 giler la...rugi tak tengok & tak beli tau...haha

anyway
-THANKS FOR READING-

Monday, April 25, 2011

Bersiar-siar di Pantai Teluk Chempedak



hye semua..dah bayk hari wiyah tak bukak blog,,huhu tgh final exam skang neh!! alhamdulillah td dah lps 1 paper statistik...sgt2 mencabar jiwa & IQ!! redho jer la..past is past,,,

oke la..wiyah nak amik mood utk study next paper plak hr khamis ni..sambil tu wiyah nak update n3 ni dulu!! time blik kuantan last week...lps shoping2 kat mega mall then ajak en.suami...abang jom kita dating kat TC!! suami ckp..ok jom!! i like...

sedikit info dr en.google pasal tempat peranginan dan riadah Teluk Chempedak or lebih glamour dikenali dgn nama TC

****************************

Teluk Cempedak merupakan antara pantai yang popular di Negeri Pahang. Terletak hanya 5 km daripada bandar Kuantan dan berhampiran dengan Kelab Golf Diraja Pahang. Pantai ini lebih dikenali oleh masyarakat setempat dengan nama TC yang bermaksud Teluk Cempedak merupakan tempat tumpuan dihujung minggu. Pantainya yang memutih, bersih dan dikelilingi dengan batu-batuan ,rimbunan pokok-pokok serta angin pantai yang bertiup bayu...;-)

Permandangan dipantai Teluk Cempedak diwaktu petang sangat menarik & ramai pengunjung terutamanya pada hari sabtu, ahad & cuti2 umum. Banyak kemudahan lain yang terdapat disini seperti tandas, bilik mandi, surau, gerai makanan & cenderamata dan pakaian,taman permainan kanak-kanak, restoran, KFC, Mcd, laluan riadah dan jungle Tracking,

waktu malam minggu TC mmg happening coz ramai anak2 muda, famili yang bawak anak2 beriadah & amik angin malam kat sini...wiyah lg suka waktu malam dari waktu siang!! nak2 kalo time bulan penuh...bintang2 banyak kat langit!! wiyah suka sangat,,,relax & tenang jer rasa!

********************************************

ok jom kita layan pikcer nyer....wiyah suggest tempat ni mmg sesuai utk seisi keluarga tak kita tua,muda!


angin yang kuat...boleh main layang2! nice view...

batu-batan yang cantik serta unik

pantainya yang landai...sesuai bagi aktiviti riadah & mandi manda

permandangan dari atas jambatan kayu

permandangan menghala ke hotel apa ntah..xperasan plak!! ;-)


selain daripada pantainya yang cantik, bersih & landai, flora yang cantik...kat sini gak glamour ngan makhluk Allah yang satu ni!! mmg sangat2 ramai j& jinak...siap beranak pinak cucu cicit kat sini..haha
banyak pikcer wiyah snap ngan monyet ni..tp wiyah nk simpan nk masuk competition coz bg wiyah pikcer tu unik cket...nanti ada masa wiyah upload & citer ye

ha..ni la dia monyet TC!! 

sgt demand bab makan neh..bagi keropok xnak..rupanya nk mkn fries McD huhu,,sabor jer la..;-)

pandai posinh monyet TC neh...tgk ada anak kecik kat blakang dia!!

keluarga monyet TC....hehe

bila dah citer itu ini..mestilah ada pikcer tuan punya citer kan!! of course la..camera benda paling penting bagi wiyah selain drp purse & handphone!! 3 benda ni wajib ada dlm handbag wiyah...yang lain tak perlu..hehe

atas jambatan kayu...panjang sangat!! mmg kuar peluh la kalo sampai ke hujung jambatan..dlm 1km gak kot tp condition skang ada yang x brapa oke..maintenance tak jaga!

kat sini ada byk belangkas...sana sini ada sepasang melekat!! haha..celah batu ada..bawah pokok blakang pokok..atas pondok sume ada!!...sakit mana tengok..haha

en.suami yg dah berpeluh..keletihan berjalan haha!! tp kena paksa ngan wiyah nk amik gambo...muka tak ikhlas langsung amik gambar ;-)

ni sesi org syok sendiri...amik gambar sendiri so begini lah jadinya!! senget sana senget sini..kehkeh but i like..

at last dapat gak gambar yang complete we ol...mintak tolong pasangan belangkas tu ambikkkan!! kata tak suka..tp mintak tolong gak haha..tengok duk tergedik2..baik ko amik gambo aku ada gak pekdah nyer...haha!! macam2 posing la kami...kat sini 1 keping cukup la kan...nanti kata perasan cantik la,,nk menunjuk la,,,blalbla...(haip membebel plak wiyah nie...)

Us in black & white theme....

lepas penat2 jalan dahaga & lapar la plak,,, macam wiyah cite kat atas tu...kat TC ni macam2 adaMcD,KFC  & restoran,gerai,surau,tandas & macam2 lagi la nyer...so we ol g basahkan tekak ngan Sundae ice cream McD..panas2 makan ice cream mmg syok kan !!

wiyah pilih sundae Mango Peach while en.suami nak choclate sundae....serius mmg sedap gila perisa mango peach ni!! tak cukup tau...itu wiyah la haha

masing2 syok layan ice cream masing2....hehe,,rasa terliur plak time2 gini tp jauh nk kena ke bt pahat sana..huhu!,,,,tggu esok2 la wyah oit!

ok lah...cukup takat ni kot jap lagi nak kena buka buku plak,,
miss my hubby very much...i need u by my side right now!!

-THANKS FOR READING-



Friday, April 22, 2011

Gunung Senyum...Here I Come [ Sukaneka,BBQ,Penutup]



sambungan citer daripada SINI...dah lama tinggal cite nih,,agak2 lupa dah hehe,xper wiyah try refresh & try complete kan cite ampai abis yer..untuk rujukan wiyah & kawan2 sume for d next program nanti ;-)

oke wiyah straigh to d point la yer...petang lepas we ol daki gunung & teroka gua tu...xder apa nk buat!! masing2 dah penat,,,lepas sampai base camp we ol mandi,solat & rehatkan badan kejap...the pukul 5 kawan2 gerak,,,tanya urusetia (kami la tu...urusetia 4 org terbongkang tidur haha)....tanya xder aktiviti ke petang ni....diaorg ajak wat sukaneka  coz bosan...plan nye nk wat hr ahad pagi skali ngan penutup!!

tapi takpe lah....kita yang rancang so kita boleh ubah la kan..kalau xder halangan!!...so we ol kata ok lah...proceed jom kita wat sukaneka petang neh....walaopon sgt penat tp bangun jugak demi kawan2 kan ;)
apa aktiviti nya??? hurm...sumenya

Permainan Tradisional!
permainan masa zaman kanak2 dulu...dah lama tak main mmg syok la kan

meh wiyah senaraikan permainan sukaneka dat day :

1. belon air
2. gula-gula dalam tepung
3.bola pingpong dalam sudu
4. zero point  or main getah
5. galah panjang
6. baling selipar

u ol sume pernah main tak??....hurmmm  ingat lagi masa kecik2 dulu!!
so sweet....kan :-)
jom kita layan gambar... 

 bawa bola pingpong dalam sudu menggunakan mulut...group yang habis dulu di kira pemenang!!


 haha...mainan budak sekolah tadika kan!! tapi seronok tengok muka semua putih melepak kene ngan tepung...semata2 utk cari gula2..group sape yang dapat paling banyak gula2 dikira sebagai pemenang..


 main ni mmg kelakar habis...air di isi dalam belon then baling ke belakang,,cara main belon tak boleh pecah sampai ke orang yang paling last...then pemenang akan dikira dengan jumlah belon yg paling banyak tak pecah ..of course la xder kan hhaha...habis sume belon pecah di tengah jalan sebelum sempai sampai ke belakang!! kehkeh...suka suka,,;-)

 ni plak main baling selipar & galah panjang!! sori tercampur plak..
main ni pon bes...masa kecik2 dulu ni la antara game yg paling famous wiyah main...boleh katakan tiap2 hari main la..hehe


 sesi warming up b4 start game....comel kan diorg neh!! kecik comel jer..awet muda hehe


 tu dia ...game baling selipar! haha...salah sorang akan baling selipar ke arah selipar tiga segi tu (apa ntah lupa da nama dia)..then bila terkena kat selipar 3 segi sume org akan lari...baling kat ahli kumpulan lain sampai sume ahli kumpulan mati...baru la bleh shift ngan group lain,,,game ni xder pemenang main just utk suka2  jer...tp mmg bagus coz badan & otak kita akan bergerak aktif dalam masa yang sama...


 aksi2 masa main zero point or main getah..mmg xleh nak tahan gelak time neh!! u fren mmg rock & sporting la....i like 1000x haha!! main ni kita just lompat2 jer..tp bkn takat lompat biasa tau...kena ada skill melompat gak yer..salah lompat nanti buruk padahnyer...;-)



MALAM BBQ & MAJLIS PENUTUP

actually malas nk wat n3 baru so continue sini jer la yer...jgn bosan plak baca panjang sangat nanti hehe...
oke lepas we ol bersukaneka petang tu...then blik mandi & solat sume...lps isyak sesi makan malam & barbeque plak..kiranya masa we ol mmg full la d whole day!! then proceed ngan majlis penutup terus..

 majlis dimulakan dengan ucapan drp pengarah program cik epo, &  pensyarah en.pie serta mc kita cik moon!! thanks atas nasihat,komen dan pandangan yang membina..pengalaman mengendalikan program ni sangat2 bermakna!!1st time handle alhamdulillah syukur...semuanya berjalan seperti yang dirancang...
walaupun susah perit pada awal kertas kerja tp..segalanya makin dipermudahkan sehinggalah tibanya hari program,,berkat doa & kesabaran!! terima kasih tuhan..kawan2..suami & semua yang memberi sokongan pada kami.....

then majlis diteruskan dengan penyampaian hadiah sekaligus merasmikan majlis penutup program...tahniah kepada semua penerima & thanks pada semua sponsor!! jasa2 kalian sangat dihargai..semoga bisness kalian bertambah maju di masa kan datang...amin

 penerima2 hadiah...

then kat bawah aktiviti urusetia utk adakan slide presentation malam tu...disebabkan projector dah dipinjam terpikir2 nak wat apa...malam kebudayaan mcm yg dirancang??? hurm x bes jer..
then terpikir la...nak wat tayangan semula gambar2 yang we ol ambil sepanjang program..at least ada gak aktiviti yang membosankan kan..kan just nk release tension so wat pe nak sakitkan kepala kat sini...we enjoy d show la!!

b4 tu kena la wat kertas layar dulu [eh btol ke tak ni yer..hee]....kat hutan mana la ada sume benda alh ni kan!! so as a lecturer to be...must be creative & critis kan!! kertas putih kami jadikan layar dgn cantum2 kan jadi mcm screen besar macam kat kedai mamak tu...ngeh ngeh

 sesi wat kertas layar & cik moon wat video movie maker +++ background lagu senyum...sesuai ngan tema gunung senyum ..pergi utk bersuka ria kan!!
senyum tak perlu kata apa2..

pastu sesi makan2..bbq melantak sampai buncit perut haha
pada chef2 malam tu...thanks yer kamu sangat rajin!!

menu malam tu ...

nasing goreng + bbq ayam,hotdog,burger + coleslow ( we ol wat sendiri) + megi kari + buah2 + air kopi + air sirap br catering jer sume..hehe bukan masak pon...tp catering ni mmg bes2 pa yg dia masak sumenye sedap!! 

meh nak promote cket..kalo nak g  sini bleh kol kak azia (catering) haha..ni no tel dia : 016-9361671 [harga boleh dirunding2 lagi..kualiti terjamin]

oke la...kat sini jer kot,,ada lg 1 part last..skang ni wiyah nk study dulu isnin ni 1st paper final exam for dis semester!! good luck utk diri sendiri

-THANKS FOR READING-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...