To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, March 29, 2011

Jambu Madu lagi dan lagi !!!



assalamualaikum semua...bersiaran dgn mata yg sgt mengantuk,,nk amik mood utk buat slide presentation kat supervisor esok!! masih belum start apa2 lg..sgt2 xde idea!! huhu

oke sementra wiyah dapatkan semula mood nk wat keje sambil2 tgk fuhhhh @ TV3,,wiyah nk share cite pasal jambu madu la...hr tu da cite kan,,tp tu jambu madu kat tepi umah wiyah kan..tp ni kita g kebun tok saudara en.hubby la plak..kat dungun


sgt2 fresh & juicy jambu madu ni...manis,besar, rangup,merah...bla bla hehe [ wiyah petik sendiri yer buah ni..capai ngan tangan jer]


alkebetulan baru2 ni wiyah ada balik dungun..kampung en.hubby coz lawat tok perempuan yg sakit skarang neh,,,semoga kesakitan & kerinduan tok dikurangkan serta terubat dengan kehadiran ank cucu semua!!


b4 sampai umah tok...we ol akan lalu kebun yg macam2,,sayur buah2an, ladang limau,ladang sawit,ladang getah & ladang jambu!! for ur info umah tok agak terpencil & jauh ke dalam kampung!! dr jauh wiyah dah aim kalo jambu ni berbuah & tok su [to saudara en.hubby] ada kat kebun...wiyah nk singgah coz dah lama tunggu jambu tok su neh,,,slalu blik kampung x kena musim..tp kali ni rezeki we ol...apa lagi mcm kera dapat bunga la kan!! tok bg permission suruh petik sendiri nk yg macamana & banyak mana...terus berlari sana sini mcm org g*** ...haha,,en hubby jd mangsa kena jd photographer x bertauliah...

tp takkan nak tempek sume pikcer kan...tempek yang mana patut jer la kan!! so layan yer minah & mamat yg terkinja2 kat kebun tgk buah jambu yang sangat2 banyak...6 hektar oke!!! fuhhh mcm2 jenis jambu ada..tp wiyah g bhg depan jer la coz hari da nk maghrib & hujan plak tu..kehkeh



tengok tu lebat kan buah jambu madu tok su ni...en.hubby x sabar2 nk petik buah,,habis sume plastik di buka..wiyah tukang bagi arahan..yang tu besar abang,,yg tu merah abg!!
wiyah x gerak mana pon coz takut pacat..kehkeh



hah ni la keje wiyah..abang ambik gambar jap!! sana situ sini...nasib la en.hubby jenis yang YES je sumenyer..hehe,,thanks yer abang!!


dalam mulut dah penuh jambu...dalam baldi pun banyak dah!!! then petik lagi coz nk yg lagi merah & besar haha...padahal bkn makan sgt pon,,,geram tengok buah tu banyak sgt actually!!


ha..ni la tok su!!! jgn x caye umur dah hampir 70+++ tau..tp masih gigih & kuat lagi berbakti pada tanah tau!!!

tok su tengah timbang buah jambu yang wiyah nak wat balik kat family & jiran tetangga..to su bagi special price rm5/kg plus ngan 1 plastik lebih lagi tau!!

kat lain mmg xleh dapat harga mcm ni...kat luar slalu wiyah beli harga lebih kurang rm 10-12 per kg..dats why wiyah beli banyak!! haha..makan biar puas hati kan..alang beli biar banyak!! so saper2 yang berjiran selang 2 3 buah rumah dapatla merasa jambu madu neh...haha lepas ni bleh la berjiran ngan wiyah kalo nk..lalallal ;-0



OKE..THANKS FOR READING!!!

Saturday, March 26, 2011

Meehoo Goreng Singapura


oke..assalamualaikum,,,wiyah ada prasan visitor dari singapore tp wiyah xtau sape...if blogger tu baca,,wiyah harap sangat akak/adik dapat tinggalkan jejak kat sini...at least wiyah bleh dtg lawat umah akak plak yer...;-)

hurm pg ni wiyah masak meehoon singapura,,since perut lapar & meehoon yg dicelur utk mee sup mlm tadi pon ada lg so wiyah pon goreng la..dapat 1 mangkuk,,jadi la kan wat alas perut!! makan sorang2 dpn tv + air tea O panas..hukhuk sedih ;-(

oke layan jer la...resepi ni yer,wiyah xtau btol ke x cara wiyah ni,,akak/adik blogger singapore kalo wiyah salah sila betulkan yer...hehhe


*******************************
Meehoon Goreng Singapura


bahan2 :

1. meehoon
2. telur + ayam + ayur kubis + carrot
3. bwg merah + bwg putih + cili padi [ dihiris]
4. lada hitam [ditumbuk]


cara wiyah masak : ;-) [ikut suka hati jer]

1. goreng telur bagi hancur
2. then tumiskan bahan2 hiris td + ayam + telu + sayur
3. masukkan meehoon + lada hitam
4. tambahkan perasa SESEDAP RASA

actually kali ke-2 wiyah wat meehoon nie...dulu lupa da wat cane,,kali ni gunakan jer apa yg ada,,tp not bad ada gak rasa lada hitam tu la kehkeh

********************************

boleh cuba kalo teringin nak rasa yer ;-)
THANKS FOR READING

Minggu e-pembelajaran...Yeay kami menang!!! ..

<
assalamualaikum & slamat pg minggu semua!...hurm apa aktiviti hr ni yer,mesti plan yg besh2 kan..waaaa jelesnyenye kan korang dpt beraktiviti ngan famili & yg tersayang,,wiyah sensorang kat sini..huhu

tp xpe nk pujuk hati sendiri...ptg nanti bersama kwn2 terayang nk g main paintball for d 1st time dlm hidup!!....harap2 dpt release tension

owh ye...wiyah nk share pasal aktiviti wiyah last week,,,minggu e-pembelajaran UTHM !! ada apa dgn minggu ni??? hah ni nak citer....
HOOOYEH...YEAY KAMI MENANG..KAMI MENANG TEMPAT PERTAMA!!! [sila guna nada power root tu yer,kalo kat situ dia ckp time kasih pada power root]
kat sini wiyah nak ckp time kasih pada muna,azean,shazana, wiyah & en.azani lecturer we ol....sila la jeles ngan we ol oke!!! lalalala


actually we ol diwajibkan masuk pertandingan mencipta & membina CD Interaktik bagi pelajar-pelajar tingkatan 4 & 5 sek men teknik & vikasional...

we decide buat tajuk "Binaan Asas Bangunan" bagi pelajar-pelajar Kursus Binaan Bangunan (Sek men Vocay) & Kursus Kejuruteraan Awam (Sek Men Teknik)

ada syarat2 dlm binaan CD tersebut..so just follow d rules la kan,pd mulanya agak tertekan & rasa membebankan utk masuk contest yg perlu we ol explore software2 baru..tp demi utk subjek Teknologi Multimedia & ada markah 30% we ol teruskan dgn mcm2 hal & masalah yg menimpa [almaklumla suka wat keje last minute kan..haha] sampai la ke hari penilaian pertandingan tu,,we ol masih record audio utk cd tu..hakhak...pameran ni dibuat selama 3hr iaitu pd hari isnin,selasa & rabu

ok let we share d moment b4,during & after d competition yer....

b4 start...we ol siapkan meja & hias booth ala kadar jer [booth yg paling simple]
[wiyah,azean,shazana & roomate wiyah muna]
org kuat dlm projek ni adalah azean & muna..shazana & wiyah,,,U fren sgt2 superb la,,sgt2 kreatif & inovatif!! ai solute la...ai bangga ngan u ol..


di antara bahan2 yang we ol sediakan utk pameran koswer tu...

ni plak...sebahagian model asas bangunan...so memudahkan pemahaman!


poster,brochure, pamphlet,CD

meh wiyah cite cket content dlm CD interaktif 'Binaan Asas Bangunan'



oke ni la content dlm CD interaktif...semua penerangan melalui gambar, video , audio [record suara wiyah tau..suara x commercial langsung], latih tubi & last skali evaluation...so complete CD interaktif bermula dr pengenalan asas bangunan, fungsi-fungsi asas , cara pemilihan asas, aplikasi asas pada jenis tanah & bangunan...revision & excercise dgn cara yg sgt mudah utk dipahami....ada cikgu2 kat luar tu yg berminat ker,,??? kehkeh..boleh jer contact wiyah nanti...sharing is caring kan & caring is loving!

oke software yang digunakan dalam binaan CD interaktif ni termasukla...microsoft publisher, Ulead, movie maker,Macromedia Dreameweaver 8 & adobe flash


detik2 kemenangan...bergambar ngan lecturer en.azani...we ol sgt2 terkejut bila di umumkan pemenang tempat pertama huhu..apa2 pun alhamdulillah syukur diatas kesabaran


then we ol g celebrate..mkn @ Mc'D & tgk wayang cite Hikayat Merong Mahawangsa...sangat2 best hilang terasa sume kepenatan & stress...


HABIS CITER MINGGU E-PEMBELAJARAN
ni citer org perasan bergambar sana-sini during d competition plak ahaks....layan jer la,kalo rasa nk terjeluak pon x per....ai don care oke!!! blog ai suka ai la kan..lalalala hahha

tgk tu bleh sempat g bergambar2 perasan dlm dewan, jakun dgn tiang yg bercermin sana sini....haha

ha ni sume keje wiyah & sha..org lain duk diam jer tp we ol habis explore 1 dewan tu haha

ni pon sama..kalo dulu UiTM dihatiku..kalo UTHM apa plak yer? lalalala

tumpang bergambar yer dato' NC..saya budak jakun!! ;-)

OKE DAH HABIS PON...KAMERA TU DAH TERMUNTAH ASYIK GAMBAR ORG YG SAMA JER..HUHU,,,K DAAA


~THANK YOU FOR READING~

Friday, March 25, 2011

Terima Kasih Abang !!


oke..hari ni nak berjiwang karat ngan en.hubby kejap yer!! kalo rasa nk muntah hijau ke kuning wiyah x kesah,,silakan ;-)

ala bkn pe pon,,kalo u ol ada terbaca n3 wiyah pasal Alhamdulillah aku terselamat!! tempohari..sori mls nk link kan..sila cari sendiri yer,,hehe
wiyah 3 kali di uji miss accident on that day..

alhamdulillah en.hubby baca n3 tu & last week wiyah blik ptg jumaat..esok pagi2 sabtu en.hubby ajak pegi kedai tayar..thanks abang for ur concerned & caring..really appreciated it!!
okeh straight to d point....kete myvi putih+kuning+ oren+coklat ( coz sgt2 kotor mesti la mcm2 kaler kan) lalala..musim ujan la,, hakhak tu ditukar keempat2 tayar sime tyres kpd michelin (guarantee 6 years u)..[ maaf x berniat nk kutuk mana2 tayar yer..just pilihan kali ni tayar michelin jer]

d moment2 tayar lama diganti baru..;-)


mula2nye ingatkan masalah tayar jer..rupa2 nye mcm2 prob lg,,tambah itu baiki itu dan ini,,meh wiyah list cket apa yg wiyah ingat for my & ur reference later!!


1. masalah tayar yg dah xder bunga
2. masalah minyak brek yang tersumbat ( minyaknyer sgt2 keruh)
3. masalah alignment & balancing ( byk langgar lubang) haha
4. masalah chamber ( tayar makan sebelah)


alhamdulillah sume masalah telah diatasi dgn kos 3 belah tapak tangan huhu kering sementara tunggu 24hb haha..tp apa2 pun sgt2 berpuas hati dgn servis yang diberi..3jam ++ just utk tkr & check tayar semata2...wiyah suggestkan pd org2 kuantan..kalo ada masalah sila dtg sini tkg promote xberbayar haha..xpe janji kita puas hati walopon cost agak tinggi!

niat awal b4 pilih tayar nk tukar skali ngan rim 15'..tp bila di calculate +- huhu,,agak byk yg perlu ditamba over d budget!!..mungkin kos cecah 5 belah tapak tangan,,,mmg tak mampu !! so we decide tukar tayar jer la dulu..bersabar & bersyukur ngan apa yg ada coz rim asal masih elok condition nya...selepas ditimbang semula

so..kat situ wiyah ada snap address kedai pengedar tayar michelin tu,, lagi senang jalan otw ke PSDC dari semambu...tepi jalan jer kedainyer!




to en.suami tersayang....

thanks a lot for ur concerned & caring
thanks for the 1K +++
time kasih atas kesabaran menanti walaupon abang ada discussion..
but still teman baby kat kedai demi pastikan
perjalanan baby dr ktn - bt. pahat & bt.pahat - kuantan selamat
insyaAllah baby akan sentiasa ingat pesan abang
Bawak kete slow..ikut speed limit yg ditetapkan!! arahan JKR la katakan
(tp bila ikut speed limit abg...perjalanan melebihi 1jam +++ huhu)
terima kasih segala-galanya
I LOVE U...i will loving U for the rest of my life!
InsyaAllah


Ketupat Sotong Terengganu


Assalamualaikum & hai semua...dah lama wiyah tak bersiaran kan!! oke wiyah sgt2 busy actually xsempat nk jalan2 blog pon skang neh...masa utk PS wiyah sgt2 terhad campur ngan prog sana sini..huh sgt2 memenatkan !! tp x per pujuk hati nanti cuti 4 bulan dah bleh relax cket..sabar2 ;-)

oke n3 ni..wiyah tulis sementara tggu azan zohor coz jap lg siap2 nk setelkan byk perkara lg..then zassst terus ke library ,,so wiyah update dulu coz da lama x mop blog neh,,dah ada spiderweb huhu..bak kata en.suami,,umah we ol ada byk spiderweb coz x berpenghuni!! huhu

hr ni wiyah nk share 1 n3 resepi ketupat sotong...resepi turun temurun org terengganu!!
ini wiyah wat last week coz req dr en.hubby yg kecik hati ngan somebody toooot!!!..so wiyah realiasikan kan coz wiyah pun kecik ht gak..kehkeh,,walopon xreti sgt tp try jer la kan utk penuhi hajat org terengganu!! ..jom tgk resepi

*************************************
KETUPAT SOTONG



bahan2 :

1. sotong 1/2 kg (2 org makan)
2. beras pulut segenggam ( direndam 1/2 jam)
3. santan 1 kotak
3. bwg merah + halia cket
4. lidi utk tutup perut sotong

cara masak;

1. bersihkan sotong then masukkan beras pulut td 1/4 perut sotong
2.then masukkan kepala & ttp perut ngan lidi td
3. pastu susun dlm periuk
4.masukkan santan + bawang + halia + gula garam SESEDAP RASA
5. masak ngan api yg slow..sampai perut sotong kembung & kuah pekat ;-)

siap utk dimakan..tp sian kat en.suami tak cukup,,nanti baby balik baby wat lg eh,,cr sotong yg besar cket..!

*******************************

oke kat bawah ni wiyah closed up cket bg terliur..haha,,

total semua 14 ekor..so bayangkan byk mana we ol makan! haha..skang ni pon rasa mcm nk makn lg...hurm yummy yummy burul lantak kan wiyah neh..hahah


nk view pulut kat dalam sebenarnya tp x clear plak maklumla camera cap ayam jer kan!


okeh..bila free & terasa nk makan ketupat sotong,,,dipersila kan cuba!! serius skali mkn sure tak cukup..mesti nk tambah lg!!..kalo kat kedai may be rm 3 -4 sekor,,so benda yg mudah y not kita wat sendiri kan!!

OK thanks for viewing my blog...insyaAllah ada kelapangan waktu wiyah update lg coz masih byk citer yg nk share tp xcukup hour..huhu

Wednesday, March 16, 2011

Kem Kepimpinan Pengawas


ok semua...hari ni wiyah nk update 1st aktiviti wiyah for dis semester...Kem Kepimpinan Pengawas or bleh katakan sbg kem motivasi la kan , actually dis camp was done 2 weeks ago disbbkan xde masa nk edit gambar & recall semula aktiviti tu...so tertangguh la n3 ni,,tp hr ni wiyah cuba usahakan utk complete kan part 1, 2 & 3 or within a few days la kalo xberkesempatan mlm ni..ngehngeh

program ni actually anjuran daripada UTHM diserahkan kepada class we ol utk realise kan as requested drp Pengetua Sek. Men. Tengku Mahmud Iskandar , Senggarang Batu Pahat Johor.actually program ni diberi pada lecturer we ol [ class of pengurusan kokurikulum] tp disebabkan we ol student lecturer tu...so kami la yang terpilih untuk handle program ni...hehehe, walopon xde experience dlm buat program mcm ni..but we take d challenge!!

for d 1st step...we ol kena complete paper work/ proposal & construct modul for d activities...
alhamdulillah everything was done as our plan..sebanyak 16 modul telah dibina oleh class we ol..tp wiyah terkecuali drp buat modul coz wiyah bhg pengurusan!! tapi x terkecuali dlm mengengendalikan aktiviti bersama pelajar tau..
.
.
.

pada awalnya 150 orang pelajar sahaja yg terlibat..tapi pada hr pendaftaran tu lebih drp 170 org pelajar berdaftar..sambutan sangat menggalakkan membuatkan we ol bersemangat utk teruskan aktiviti...antara pelajar yg terlibat dlm program ni seperti pengawas sekolah,pengawas pusat sumber, ketua kelas & penolong ketua kelas
.
ok

sebelum tu meh wiyah perkenalkan barisan pemimpin
pemimpin yang memimpin bakal pemimpin pada masa hadapan


kakak & abang fasilitator yg ceria2

tengok tu..macam2 kan,,apa pun bersama u ol sgt seronok & syok tau!!

di pagi hari pendaftaran [ sempat lg posing]


okey kita teruskan dengan program pada hari tersebut:

Nama Program : Program Kepimpinan Pengawas
Pelajar Yang Terlibat : Pelajar tingkatan 1 - 5
Peserta : 170++ orang pelajar & 19 0rang fasilitator
Lokasi : Sek Men Tengku Mahmud Iskandar, Senggarang Batu Pahat Johor
Penceramah : Tuan Haji Yusof Jamar [ pensyarah falsafah pendikan wiyah sem lepas]

Objektif Program :

  1. Memupuk semangat kepimpinan dalam kalangan pemimpin sekolah
  2. Menggalakkan pelajar untuk berani tampil menyuarakan pendapat & pandangan masing-masing
  3. Melatih pelajar menjadi pemimpin yang bertanggung jawab pada setiap tugas yang diberi

Berikut senarai modul & fasilitator yang bertugas utk aktiviti masing2...setiap modul yang dibangunkan mempunyai objektif & tujuannya tersendiri...[kalo ada sapa2 yg berkenan & berminat ngan modul ni boleh contact wiyah...xder masalah utk berkongsi ilmu kan]


Bil.

Modul

Nama Fasilitator

1

Run The Round (Ice Breaking) (30 Minit)

shazana

2

Jejak Kasih (LKB) (20 Minit)

wiyah

3

Trademark (Ice Breaking) (20 Minit)

muna

4

Siapa Saya? Keunikan Nama Saya

Hawa

5

Potensi Saya

Azmarida

6

Garis Wawasan Generasi Baru

niza

7

Kumpulanku

Wani mansor

8

Penjaga Harta Karun

salme

9

Silang Dan Menang

najwa

10

Si Putih Dan Si Hitam

akmal

11

Di Mana Anda Berada

yon

12

Kapal Karam

Hamizah

13

Menaiki Rakit

Norizazi

14

Radio Buruk

Teh amelia

15

Bubble Coach

Che ah

16

Talk What You Want

Syafinaz
























fasilitator ni mmg suka bergambar...time ceramah pon sempat lg..kahkah

lepas acara ceramah oleh tuan haji yusof jamar...kem kepimpinan diteruskan dengan 16 modul yg terenarai kat atas...tp tunggggu kita continue part II yer coz wiyah nk kena wat assignment statistik plak..esok ada class huhu...sori yer...

Kem Kepimpinan Pengawas...to be continued part II ;-)

anyway thanks for reading..i'll be appreciate it!

JANGAN TELAN PANADOL or PARACETEMOL !!!



selamat tengah hari semua....hurm ibu2 masak apa hari ni,,kakak2 lunch kat kedai mana hari ni...hehhe,,wiyah??? blom lunch lagi coz tgh wat PS yang xberentuh 2 minggu dah..ok ni time break b4 solat zuhur nanti so update n3 ni la kejap...ngehngeh

wiyah nak share pasal neh coz wiyah adalah pengguna tegar panadol & paracitemol !! nama pun dah terang2 parasit kan haha.. kalo dulu panadol biasa, skang ni actifast,soluble,extend for muscle & join pain & panadol menstrual for period..ubat ni mmg sgt2 penting utk wiyah!!



mmg panadol jd teman baik wiyah..dalam handbag mmg kena sentiasa ada..hingga kan skang nih bila wiyah sakit kepala telan 2biji pon xder rasa apa pon ..last2 skang ni ambil 4 biji!! hah ambik ko dalam perut ni mesti mcm2 jenis panadol dah ada kan ...huhu


tapi skang ni bila dah baca artikel dari kwn wiyah kat FB,,wiyah rasa nk share kat sini la,, lepas ni tobat dah x nak ambil panadol lagi!! kita gunapakai alternative & suggestion yg doktor ni bagi...


so sila la baca sampai ke bawah..hehe
wiyah share cket pikcer dr en.google...antara panadol yg wiyah slalu ambil!!

untuk selsema



panadol utk senggugut period [utk wanita]



panadol untuk sakit-sakit sendi



panadol utk selsema




*******************
SEBUAH KISAH BENAR
*****************


Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.



Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ini kerana Iamerosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun.
[ camana wiyah yg telan panadol byk2 tuh..agak2 bila akan terhapus]



Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.



Alternative Treatment ( Tips ) Seperti kata doktor tersebut:-



sakit kepala disebabkan oleh ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2.
atau dengan ayat mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda. Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan. [ wiyah akui statement ni mmg tepat skali...mmg xberkesan langsung,,semakin lama dos mesti bertambah & bertambah]



Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses bersalin melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.



So bila U ol dah tau pasal ni..sanggup ke diberi dadah yang kuat seperti morfin? huhu absolutely no la kan ...Hargailah kehidupan kita.. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang biasa ini ke dalam mulut anda.



p/s: serik la wiyah xnk telan benda ni lagi..apa komen korang.??

Tuesday, March 15, 2011

Bila Matahari Naik Dari Barat & Meninggalkan Timur!!


Hai anda2 semua..kat sini wiyah nk share 1 n3 utk peringatan diri sendiri & utk makluman kawan2 semua! actually dis n3 kawan wiyah share dr FB so bila baca ni wiyah rasa terpanggil untuk share ngan kawan2 semua...harap dapat menjadi pedoman pada kita semua.

sebelum tu wiyah nk ucapkan selamat pergi & kembali menunaikan umrah buat kakak wiyah yang berlepas pada hr sabtu mlm ahad yang lepas...semoga dipermudahkan segalanya. salam takziah buat mangsa tsunami seluruh dunia!! semoga apa yg berlaku menjadi iktibar pada kita & bersyukur kerana kita terselamat dari melalui ujian tersebut..Amin

Bila matahari tidak lagi terbit dari timur itulah tandanya kiamat semakin hampir dan ianya merupakan tanda besar hari kiamat. Hari ini sudah banyak tanda-tanda kecil kiamat. Diantara tanda-tanda kiamat kecil seperti:

1. Zina bermaharajalela
2. Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik.
3. Bermaharajalela alat muzik.
4. Menghias masjid dan membanggakannya.
5. Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
6. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
7. Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa.
8. Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda.
9. Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)
10. Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.
11. Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.
12. Orang akan melakukan homoseksual.
13. Akan terdapat ramai anak luar nikah.
14. Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik
15. Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
16. Banyaknya berlaku gempa bumi.

Dan apabila melihat pada tanda-tanda kecil berlaku kiamat, maka jelas, diantara 1-16 itu jelas menunjukkan bahawa kiamat semakin hampir. Namun yang paling mengejutkan, tanda-tanda besar kiamat juga sudah ada. Yang paling ketara ialah matahari semakin menaik ke arah barat dan semakin meninggalkan timur.

Jepun,11 Mac 2011 negara matahari terbit telah dilanda tragedi tsunami Jepun dan kali ini ia merupakan paling dahsyat dalam sejarah negara mereka untuk tempoh 140 tahun. Kekuatan kali ini bukan calang-calang iaitu 8.9 skala Richter. Kejadian berlaku di timur laut Tokyo. Dan fenomena itu turut mengubah menyebabkan kedudukan Pulau Honshu yang merupakan pulau utama Jepun itu berganjak sehingga 2.4 meter.

Ini menunjukkan negara matahari terbit itu sedang mengubah kedudukannya. Maka fenomena ’Retrograde Motion’ yang pernah diperkatakan sejak 1400 tahun dahulu semakin hampir.

Dan ALLAH s.w.t pernah berjanji bahawa hari kiamat akan tiba dan sesungguhnya ALLAH swt tidak pernah memungkiri janjiNYA.

Semoga kisah Tsunami di Jepun tidak lagi menjadi bahan kelakar. Jadikanlah kisah Tsunami di Jepun sebagai pengajaran buat kita. ALLAH swt baru menyampaikan IKLAN KECIL KIAMAT. Dan sesungguhnya, hari kiamat semakin tiba. Semoga kita tidak merasai hari kiamat dan kita dimatikan sebagai orang yang taat, dan tidak diaibkan pada Hari Kiamat.

credit : jeming hasan (http://www.facebook.com/notes/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...