To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, January 28, 2011

Tunggu Nasi Ayam Kuantan Parade!!

Salam..slamat petang semua

perut da berbunyi2 tahan lapar tunggu di tapau..haha!! sementara menunggu en.suami blik g beli nasi ayam kat kuantan parade lps abis meeting kat hospital tadi..mmg favourite nasi ayam dia..makan since ting4 sampai la skang..nasi ayam ni paling sedap la!! sajer rajin nk menyelit cket pasal long journey hr nih...fuhhh it takes long hours to safely arrived @ my mini home sweet home!! plan nk gerak awal pagi dlm kul 8am tp terlajak tdo sampai kul 9.00am coz ujan yg sangat lebat pg td..bangun siap2 g beli pinggan correll dulu b4 blik coz sgt berkenan ngan design dia..rasa mcm rugi kalo x beli ! so g la beli dulu kalo x nanti duk teringat jer kat pinggan tuh ...hahahaa

lepas beli pinggan terus g amik naza classmate wiyah janji nk blik sama coz kami sejalan...kat muadzam jer,,,at least ada la teman org bercakap ngan wiyah dlm kete kan! lbh kurang kul 10am gerak dr parit raja..ujan lebat gila sepanjang jalan so perut bunyi2 la..benti makan kat labis, dun tenang kat org ngundi tuh....nasib la jln xjem & tenang jer hahahaha..coz hr ni 2nd last day utk mengampu pengundi2 sume...cume roadblock & polis mmg merata2 la

drive slow & steady jer...dlm kul 2pm stop kat segamat jap,then kat keratong & last skali kat hosp kuantan ambik kunci umah ngan en.suami..kul 5.30pm baru sampai umah...fuuuhh perjalanan 7jam setengah wiyah drive hr ni..slalunya 4 jam jer parit raja - kuantan..tp hari ni jd berganda jam la plak...sengal abis satu badan...Alhamdulillah bersyukur sampai dengan selamat ...risau gak semlm coz hr rabu mlm khamis wiyah ada mimpi terbabas jatuh gaung & wiyah cedera!! syukur semuanya hanyalah mainan tidur jer..doa2 mintak dijauhkan dari segala petaka dunia..amin ya rabbal alamin!

otw blik tadi sempat tengok ombak kat pantai batu hitam..ombak kuat sgt,,nanti mlm nk ajak en suami g tengok ombak & nanti wiyah update pasal ombak yer...tengok ombak sangat menenangkan jiwa wiyah..;-)

kkk daaaaa!!!

Thursday, January 27, 2011

Rojak Ayam Pasar Malam Kg. Sg. Ular Memang TERBAIK !!


hye..hye salam malam jumaat semua,,,tgh wat per tu! hurm...mlm ni sejuk jer hr ni 2 3 kali ujan dengan selebatnye since subuh tadi...tambah ngan angin selatan yg kuat!! wahhhh buka tingkap bilik angin sepoi2 masuk umah...fuhhh feeling g holiday kat tempat sejuk plak ...[ hint kat en.hubby untuk cuti CNY nanti neh kehkeh]

okeh..wiyah nk update n3 pasal rojak ayam yg bg wiyah mmg TERBAIK la coz rasanya lain dari yang lain...mkn kat tempat lain mmg xngam rojak ni gak yg paling besh...[ maybe dah sebati ngan jiwa makan since dari kecik lg kot]..

rojak ni ada jual kat pasar malam kampung wiyah jer...Kg. Sg Ular!! rata2 yang pernah makan,pernah menetap kat situ ( slalunya cikgu2 la) mesti akan teringat Rojak Ayam neh..sama la ngan wiyah tiap kali balik kampung since dr Sek. Men dulu mesti pesan kat mak suruh beli walaupon balik dr asrama dah petang jumaat ...padahal pasar mlm tu hr ni..hari Khamis Mlm Jumaat!! sanggup panaskan semula...mak akan beli lebih dr 1 bungkus coz request dr org yg suka makan banyak...hakhak

I
I
I
V

ni la rupa rojak ayam pasar malam kg.sg. ular...kalo dulu harga nya RM 2.00 then RM2.50 and skang neh RM3.00 dah..yer la harga barang skang ni kan sume naik so bg wiyah tetap berbaloi & boleh diterima lagi la coz mmg sedap sgt...


hurm camane....nampak sedap kan!! mmg sedap pon ngehngeh :-D

amacam ada yang terliur x tgk rojak neh...makan masa panas2 mmg terangkat!! haih rasa teringin nak makan plak..tp xpesan kat kakak plak suruh beli...xpe next week confirm kena g beli rojak neh..

p/s : so pada u ol sume kalo kebetulan lalu kat situ petang khamis jemputla singgah & rasa keenakan rojak neh...hahaha promosi tak berbayar!! xper2 tolong menolong semasa islam..



Ikan Masak SOS


hye salam pagi minggu semua...hurm per aktiviti hr ni??? n3 pagi ni adalah n3 utk amik mood b4 stat wat assignment yg berlambak2 tak terkira..boleh katakan tiap2 hari ada jer keje yg nk kena submit & present...haih pening2,,harap2 sume ni akan cepat berakhir!

k utk n3 refresh pagi ni...Ikan masak sos! actually n3 ni da lama duk terperuk kat almari blog neh! belek2 post yg lama2 terjumpa la yg neh..eh x publish lg ke yg ni?..hurm nk wat la kejep..kehkeh so terima la yer..mana tau kot leh wat menu lunch hr ni ker...hehehe

***********************************

IKAN MASAK SOS

bahan2:

mesti la ikan kan [ gaul garam & kunyit & goreng sampai garing]
bwg merah + bwg putih + halia cket [ tumbuk/blend ]
sos cili + tomato


cara nak masak :

tumiskan bahan tumbuk/blend td sampai garing
then masukkan SOS CILI [ masak sampai jd mcm buih2 gitu]
then masukkan perasa SESEDAP RASA [xletak pon xpe coz sos da cukup sume rasa kan]
then masukkan tomato...tutup api
curahkan kuah atas ikan..taddaaa SIAP utk MAKAN!!!

*****************************
I
I
I
V

ni la rupanya...

ikan yang digoreng garing..wiyah suka mcm neh coz dia rangup!!
.
.
.
.
then

kuah yg dicurah atas ikan...jadi lacam neh!! [ ikan tu x jd lembik bila curah mcm ni jer]
.
.
.

meh kita zoom cket bg kecur air liur macam kat jalan2 cari makan tuh!! ...terliur tak ???....sure la kan coz perut tgh lapar time2 gini..hehe

dah ready utk makan...jom kita ngap!!!

k bley try nanti...wiyah pon da nk stat wat keje skolah plak..hrp idea dtg mencurah2 huhu


Nasi Goreng Soploh Menet!!


hurm malam ni nak wat n3 menu last week la...line pok agak ok je malam neh maybe ramai student yg dah blik kg kot..x congest la sgt! asyik busy jer kang neh xempat nk update basi pon basi la yer..haha ,,since hr jumaat lepas time wiyah balik kuantan,, en.hubby request nak suruh wiyah masak gak coz dah 3minggu asyik makan luar bosan dah katanya.....so wiyah pon ala2 malas nk masak yer la kan blik umah mesti nk relax hakhak! wiyah la tu....

so wiyah suruhla en.hubby g beli ayam goreng kat pasar malam batu hitam ..ala dekat jer dgn kawasan perumahan tu,,dia tanya nk wat pe coz 2ketul jer wiyah nak..[ nk beli ayam alang kepalang nk masak cket jer pon] adalah projek XX projek org rajin!! :-D en.hubby pon g la beli...sementara tu wiyah siapkan bahan2 yang ada dlm peti..yang mana ada dalam peti jer la!!

____________________________________________________________________

resepi nasi goreng soploh menet :-


bahan2 :

1. bawang besar + cili api [ mayang dadu jer]
2. carrot + kacang panjang [ dadu gak]
3. daun sup + daun bawang cket jer [potong halus2]
4. ayam goreng ( ambik isi jer) td pon potong dadu gak [hah ni la gunanye..senang kan]

cara nak masak :

1. panaskan minyak & tumis bawang + cili sampai wangi
2. then masukkan ayam goreng + carrot + kacang panjang + nasi
3. gaul rata & perasakan SESEDAP RASA
3. then taburkan ngan daun bawang + daun sup + bawang goreng!
5. siap utk makan- kejap jer kan!!

_____________________________________________________________________

ni la rupa nasi goreng soploh menet...simple tp sedap!! bahan2 pon sikit jer

habis 1 kuali we ol bedal malam tuh..kekenyangan terus kuar ambik angin kat bandar kuantan...so sweet coz macam org tengah bercinta jer..duk lepak2 tgk laut kat pantai batu hitam , borak2 pasal aktiviti harian [slalu b tdo story2 per yg wat hr ni..xder rahsia antara kami]

camane nampak yummy x??? try la wat mmg sgt2 yummy cakap...

ala kejap jer duk dapor bukan lama pon,,yang penting kita puas hati walopon main campak2 jer masak...nak tak nak kena dapur gak skali skala kan..mesti kreatif utk jd kan rasanya berbeza walopon nasi goreng tiap2 hari..hakhak

Sup Ayam Cendawan Slurrrppp



hye..wat per tu? n3 b4 tdo & sementara tunggu en.hubby iron baju [ hakhak bini pemalas kan] tgh kesejukan ker..wiyah sure mesti byk tempat hujan & angin kuat eh skang neh...tgk berita banyak tempat dah banjir hr ni coz hujan lebat xbenti2..kat area umah wiyah pon sama gak..ujan je sepanjang hari + angin kuat sangat sampaikan tong sampah pon asyik terbalik jer huhu [ wiyah tengok jer dia tergolek..x g angkat pon malas nk kuar haha]...hurm banjir maybe x la kot coz umah wiyah kat atas bukit..insyaallah xde pape jadi la hendaknya..

so utk u ol sume..wiyah nk bg 1 n3 utk musim2 sejuk macam neh...musim2 ujan & sejuk sesuai mkn sup2 utk panaskan badan kan..kehkeh k lets try this resipi utk menghangatkan badan u ol..harap dpt membantu :-D

____________________________________________________________________

Sup Ayam Cendawan Slurrrrp


Bahan2 :

1. ayam + cendawan + carrot + kentang + daun sup + daun bawang [bunga kobis & brokoli pon bley gak]
2. bwg merah + bwg putih [ tumbuk]
3. rempah kasar + sup bunjut + lada hitam/cili padi cket [bg rasa pedas jer]

cara nak masak :

1. tumiskan rempah kasar + bahan yg ditumbuk td
2. then masukkan ayam + air 5 gelas + kentang + sup bunjut [ biar ayam empuk]
3. then masukkan sayur carrot + cendawan & perasakan SESEDAP RASA
4. da siap & boleh hidangkan tabur daun bwg + daun sup

____________________________________________________________________

okeh boleh cuba nanti & wiyah pon nk tidur dah coz dah 2 hr xmelekat kat umah..penat sesangat!! zzzzzzzzz :-)

Tuesday, January 25, 2011

Tiba2 rasa nak makan MANGGA MUDA + KICAP !!



ai malam ni tetiba plak rasa nk makan neh..meleleh air liur,,nyum2 besh nyer! padahal br lps mkn nasi lauk asam pedas ikan pari...blurpppp alhamdulillah rezeki hari ni!!

knp nak time neh..huhu,,sabar yer wiyah tggu blik kuantan nanti ko makan la sampai muntah yer!! paksa en.hubby g pasar tani ahad..mcm2 nk beli ikan patin,ikan keli, ikan sungai yang da siap isi garam kunyit,ayam organik & pokok orkid...hoooyeh hooyeh ..sonang balik umah goreng jer :-D ..rajinkan wiyah ngeh ngeh

I
I
I
V

tp skang neh rasa nk makan neh...xde neh limau mandarin pon boleh la :-( [ en.hubby ckp ada dpt 2kotak ,Alhamdulillah rezeki raya cina...org raya kita pon raya gak la ]

mangga epal dr pasar malam air hitam [ besh rasa lemak + manis +masam]

makan ngan kuah rojak mak bee mmg TERBAIK yang pernah jumpa [ pedas + manis2 cket]

p/s : kpd adik2 wiyah yang tengah mabuk tak hengat tu..cik su & cik nor baby u ol x rasa nak makan neh ker...sedap oooowh kecur air liur tak....slurrrp!!!!




Ku Hanya Mampu Berdoa Dari Jauh !!

Assalamualaikum..


n3 selingan dr dalam lab macromedia :-)...thanks pd member yg forward email ni kat wiyah..macam tau jer hati tengah gusar gundah gulana sekarang neh!!! ...email ni mampu buatkan wiyah tersenyum walopon dlm hati hr ni sangatla x tenteram since dr semalam...coz hr ni ni kul 8.30 pagi td ayah wiyah telah ditolak masuk ke operation room kat Hospital Pakar UIA Kuantan..utk buat operation mata..wiyah skang kat batu pahat hanya mampu berdoa yang terbaik buat ayah wiyah......alhamdulillah jantung sume dah stabil !!! hingga ke saat ni sentiasa memohon DOA berdoa agar sumenya berjalan lancar & operation berjalan lancar seperti yang dirancang...kita hanya mampu merancang & berdoa agar semuanya dibawah lindungan darinya..amin


sob..sob..sob


since dr semalam kakak,abang & adik call suruh wiyah wat solat hajat utk ayah..


perbualan antara kakak ngan ayah kat umah ayah wiyah petang semalam


kakak: ayah sanggup ke x nk wat operation nih..ayah dah tau ker risiko neh macamana [ menurut doktor chance adalah 50 -50 sahaja coz melibatkan jantung ~ serangan jantung bleh jadi dengan tiba2 kalo masa operation tuh urat tegang or patience stress]


ayah : senyap jer pura2 xdengar kot...then lepas tuh bersuara " ayah faham sume tuh & sanggup ..& kalo mati pon ayah redha coz kita dah berusaha !


{STOP SITU & sumenyer senyap..wiyah pon bila dengar cite dr kakak terus SENYAP x terkata apa..air mata jer yang mengalir walopon time tuh ada kat vinci kluang mall..huhu } masing2 bergenang air mata..sampai la skang ni kat lab pon duk sok sek sok sek ..touching sangat2 xleh nak control !!


semua adik beradik buat solat hajat dari jauh tp masih xlupa untuk berdoa...berharap & tawakkal agar semuanya lancar dan yang paling penting ayah wiyah dapat melihat semula dengan sempurna seperti sediakala...

I
I
I
V


Smile since you were kids




To be beautiful when you grow up



Even your beauty faded...but still look so happy



No matter what bad things happened to you, keep a smile on your face..



~ and mine too~ keep smiling *_*

HARUS lah tersenyummm dengan x ikhlas [ xder pikcer nk tunjuk smile coz kat lab]...
bila saya senyum awak mesti senyum skali...
senyum xperlu kata apa2...
p/s : Senyum dengan seribu pengertian maksud tersirat xsiap dapat merungkaikannya... (^-^)

Friday, January 21, 2011

Aku Pregnen?

Assalamualaikum...

hye..wiyah bersiaran terus dr kuantan keh keh :-D..bunyi mcm happy jer kan! tp x happy sebenarnye..walopon balik kg dpt jumpa en.husband, famili & anak buah sume.. dalam hati x ada rama-rama..masa otw blik hr rabu ru mmg sgt bahagia..tp bila ptg dah x bahagia..huhu knp? nk tau eh...hurm meh nk story cket

actually petang wiyah sampai kuantan tu dlm kul 6.00..sampai je umah terus flat coz time drive sakit kepala sangat2 + sakit pinggang + rasa senak2 kat bawah abdomen perut [ rahim ]..disbbkan xtahan sgt wiyah stop kat petronas muadzam beli panadol actifast..telan 2biji utk bertahan sampai ke kuantan!! alhamdulillah sampai dengan selamat..

hajat dihati nk rehat & tdo jap b4 maghrib..alih2 lepas en.hubby blik beli makanan dia tegur ada darah kuar,,,darah cair meleleh kat peha!! tp wiyah xperiod..tp menerima sbg period jer la!! agak terkejut coz xperiod then g bersihkan diri sume..darah tu stop sampaila ke hr ni..tp sakit perut masih lg terasa sgt..xbleh nk tdo coz xtahan sakit!!!

bertanya kpd yg pakar2...diaorg ckp maybe wiyah early pregnency & hentakan masa drive ..thats y bleeding!! agak terkejut coz x planning utk time neh!!
xtau ampai skarang masih lg kat umah....xrasa nk g klinik or nk wat pregnency test ,, xbersedia nk hadapi sume neh!! sgt2 xde mood coz dlm kepala hanya pikir psl assignment yg menambun2..pasal nk abis kan study neh...kalo la btol wiyah pregnen mcm mana ngan sume tu..macamana ngan baby neh!! haih kusut btol kepala neh..apa pon sumenye rezeki dr ALLAH ..

masih berharap..dua2nya wiyah nak dlm masa yg sama kena pilih salah satu,,semoga ada jalan kelur yang terbaik utk wiyah..

kpd puan aida...apa yg patut i wat skang neh!

wassalam...

Wednesday, January 19, 2011

Doakan Ayah Ku Selamat!!


salam semua...n3 ringkas & nak cepat2 sementara tunggu waktu zohor..br jer abi kelas,,dah present set induksi kat kelas microteaching!! lepas present td dpt msg dr kakak bg tau ayah wiyah tgh proceed 2nd appointment utk operation mata & jantung..lepas dah wat check up sume..resultnye selasa next week is d operation dayfor mata & seterusnya jantung!! naib baik dah lps present masa tuh..kalo x mesti wiyah macam2 kat depan tuh..terus kepala teringat kat ayah,,then g toilet coz mutiara dlm mata terkeluar meleleh...sob sob sob [ sape yg close ngan mak ayah dia akan faham situasi wiyah skarang ni]

sabar bertahan jer..so wiyah wat keputusan since cuti 4 hr samapai ahad,terus SMS en.husband bg tau nk balik jap lg..his said ok tp rumah abang xkemas lg..haih mesti rumah mcm tongkang pecah la tu rasanya [ dia lg suka coz dah 3 mggu kami x jumpa ..huhuhu] !!wiyah nk blik ktn jap lg sensorang drive..dah la mata tengah sgt mengantuk..perjalanan yg x dirancang...planning ngan abg kakak sume nk wats solat hajat & makan2 cket kat umah ayah esok....doakan semoga segalanya berjalan lancar & ayah wiyah selamat melihat sempurna seperti sediakala..owh for ur info ada katarak luar & dalam mata ayah wiyah yg watkan beliau jd xnampak sangat2...ikan & ayah pun dah xleh nk beza..xclear! sedih sgt kalo time makan nasi kena bg tau ni ape tu ape..takut makan tulang or tergigit cili padi..

harap2 sumenye akan berakhir dengan berita gembira nanti [tengah wat n3 ni pon..air mata dah bercucuran], bab mak ayh mmg xleh nak tahan air mata ni...sgt2 sensitif!! d moment operation wiyah xder coz ada byk keje skolah utk disetelkan...






Ya Allah Ya tuhanku..
kau selamatkanlah & berikanlah semula nikmat penglihatan
kepada ayahku..sesungguhnya aku masih & amat memerlukannya
sihat ceria seperti dahulu kala..
Amin ..AMin Ya Rabbal Alamin!!



Monday, January 17, 2011

Sayur Goreng Campur

Salam semua ...

hye org parit raja dah mandi ke belum tuh..huhu,,har ni dr kul 10 pagi td sampai kul 10 malam td parit raja xder air...yg nak marahnyer knp x bagi notis ckp air takde hr ni...menyusahkan org jer!! bila time xder air ni la mcm2 keje nak wat tol x...time ada air x nak wat pon..rajin terlebih!! alasan kan...hakhak

disebabkan xder air..hr ni dapor umh kami x berasap!! perut lapar x pyh ckp la coz mkn kul 10 pg td jer...fuhhhh sabar jer la...housemate ajak mkn kat luar tp wiyah mcm ragu2 la plak coz terpikir dr mana plak punca air dia..ntah2 ambik air dr bilik air!!! owh no no...so wiyah pon cadang bley kalo nk mkn luar tp kena fast food la...hurm yg paling dekat ngan umah KFC jer,,,nk g ke x tak nk g ke x nak..last2 x g gak..lapar lg disitu hukhuk...

berkat sabar akhirnya air ada kul 10 td..o we all bergegas ke dapor masak cepat2 coz sume dah lapar sangat2...haha so ni la menu cepat2 kami mlm ni..

alhamdulillah br jer siap makan...blrupppp kenyang!! [ hehe x senonoh]

Sambal telur masak merah..oleh cik muna!!

ni plak sayur campur..oleh puan wiyah :-D

sangat cepat hokey we ol masak td..dlm 15 min jer kot sume siap..kehkeh,,ni resepi sayur campur wiyah masak td..

____________________________________________________________________

bahan2 utama : sayur brokoli, bunge kobis, carrot kubis & udang

Bahan tumis : 3 ulasbwg merah + 2 biji cili padi + 2 ulas bwg putih [ mayang jer sume]


cara masak :

1. tumiskan bahan2 yg dimayang td sampai naik bau
2. masukkan udang + semua sayur2 tadi + kicap + bancuhan tepung jagung [ bagi sayur layu cket & kuah agak2 pekat gitu]
3. perasakan SESEDAP RASA & siap hidang terus makan :-D

____________________________________________________________________

hokey..dah kenyang mata pon layu!!skang dah bleh tart wat assignment coz perut dah xbunyi2 lagi..kehkeh

k slamat malam sume..have a gud sleep!!

Sunday, January 16, 2011

9 Sebab Hati Tidak Bahagia


kredit to kandahasra.com [org kampung wiyah ni..bangga & kagum dengan penulisannya sgt mendalam maksud setiap ayat2 yang dikarang ]...wiyah tertarik ngan n3 ni sifat -ve yang ada dalam diri kita mesti dikikis dan di buang jauh2...! masa baca blog ni td wiyah rasa mcm down cket [mcm muhasabah diri] coz ada diantara sifat2 ni dalam diri wiyah...cpt2 istighfar patutlah kdg tu hati rasa x bahagia kan..mungkin ni la antara penyebabnye!! so kat sini wiyah nak share plak ngan kawan tentang ilmu dunia akhirat yan sgt berinformasi dan berguna pada kita..

~ 9 sebab utama yang menghilangkan bahagia di hati ~

1. Pemarah
Sifat pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang

2. Pendendam

Sifat dendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki

Amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil

Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain perkara dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama). Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah, tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui manusia

5. Tamak

Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut... walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis juga... lagipun org tamak selalu rugi.. Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar

Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar.

7. Ego

Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak

Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji.
Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn apa yg kita ada..

9. Cinta dunia

Tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan tetapi ialah sifat MAZMUMAH.




Saturday, January 15, 2011

Yong Tau Foo


hye sklamat malam sume...pe aktiviti hr ni..besh x? hurmm mesti bes kan..wiyah gak yang x bes..dr pg td duk mengadap keje skolah jer yg x abis2..nk termuntah da rasanya,, haih tp kena telan gak walaupon x sedap...moga pengorbanan hari ni berbaloi utk hari esok,,mudah2an insyaAllah...amin amin

disebabkan seharian duk ngadap assignment jer...so mlm ni nk rest kejap nk berbelog2 since ank buah upload pikcer masa wat makan2 petang kat umah mak wiyah time cuti sekolah hr ni...bila ramai2 ada mcm2 la req nk mkn itu ini kan...so wiyah masakkan yong tau foo!! budak2 kan mmg suka mkn fast food mcm tuh,,, :-D

ok ni la rupa dia..kali ke 2 buat!!

siap cucuk kat lidi lg...comel kan!!

____________________________________________________________________

campur kuah pedas & kuah manis ..tabur ngan bijan & kacang tanah

k ni resipi utk kuah hitam or manis :

1. 1/2 cawan kicap cair
2. 1/4 cawan kicap pekat
3. 2 biji bawang putih ( tumbuk hancur)
3. 1/2 caan gula
4. 1 sudu tepung jagung (bancuhkan dgn air)
5. 5 cawan air

cara masak :

- didihkan semua bahan2 masak sampai pekat

resepi utk kuah pedas :

1. 1/2 cawan sos cili
2. 1/4 cawan sos tomato
3. gula + garam ( sesedap rasa)
4. cawan air
5. 1 sudu tepung jagung ( bancuhkan dgn air)

cara masak :

didihkan semua bahan2 sampai kuah pekat

p/s : boleh hidangkan dengan crab ball, sotong ball, chicken ball, hot dog, telur puyoh, kangkung + sayur2 lain, wantan, crab stick & pa pe jerla yg suka kan..

taburkan dgn bijan + kacang tanah hancur

____________________________________________________________________

ni versi gaul2 jer..xdan nk cucuk kat lidi!! makan berebut mmg besh..hehe

wiyah x makan pon...suka tengok sume happy!! pegang aulia yg ralit tgk org bising2..


k slamat mencuba..nanti kalo ada masa insyaAllah wiyah wat kat umah sewa ni plak yer kawan2....

Asam Pedas Ikan Pari

hye ..slamat pagi2 buta coz skang dah kul 2.30 pagi!! tp en. mata neh kenapa x ngantuk2 lg..pelik slalunya kalo x tido siang hari confirm da ngantuk dr td lg...xpe lah abaikan jer,,disbbkan ada masa terluang n tenet pon laju jer pepagi buta ni..so wiyah nak update lauk ASAM PEDAS yang masak hr tu...lepas belek2 album br terperasan pikcer neh.. hehe

ASAM PEDAS ni lauk feberet ayah wiyah..so nk x nak kena belajar gak kan,,alhamdulillah dr hari ke hr rasanya makin bertambah baik.. [ perasan giler kehkeh]..sebenarnyer x pon masak camane pon rasanya stil rasa mcm ASAM PEDAS gak la kan...ahaaksss!!


ni asam pedas ikan merah yg wiyah masak kat umah kuantan




ni plak asam pedas ikan pari yang wiyah masak kat umah batu pahat

___________________________________________________________________

ok ni resepinya [ pandai2 la agak sukatan nk masak byk mana yer]

Bahan2 :
1. of coure la ikan merah/pari/kembung or pa pe jer la
2. pes cili kering + bawang merah + putih + kunyit idup cket + halia cket jer [ blend sume]
3. daun kesom + bunga kantan + air asam jawa + buah tomato

cara masak :
1. tumiskan bahan blend sampai garing or wangi
2. then masukkan air + air asam jawa
3. masukkan ikan + daun kesom + bunga kantan + buah tomato
4. Perasakan SESEDAP RASA ...siap hidangkan!

P/s : simple jer kan...so bleh try wat nanti,,wiyah blajar dr kakak yg mmg expert masak ASAM PEDAS neh...
____________________________________________________________________

kailan ikan masin di masak oleh cik muna...meletop mmg besh tau!! tengok pon dah tau mmg sedap kan..kan :-D


ok daaa..nk tdo la eok nk sambung wat keje skolah lg...nite!! eh eh morning la ngeh ngeh :-D

Friday, January 14, 2011

Menu Petang~ versi RINDU


batu pahat dihujani mutiara selabat2 nya petang ni..cuaca sejuk jer!ujan x ptg ni kat kawasan u ol? since duk dlm kelas td perut dah berbunyi2 kelaparan...sampai jer umah roomate wiyah cik muna memulakan misi membuat cekodok ikan bilis [ sori pikcer lupe plak nk snap coz sume tgh lapar kan...so sekelip mata jer abis] .ujan2 ni perut asyik lapar jer la..so maak apa pon confirm licin..alhamdulillah skang dah separa kenyang..hikhik [perut tong]

housemate yg lain pon take part kat dapur hr ni..ada yg masak sup ayam, sayur goreng...hurm per lg ntah nanti mlm br tau [ wiyah cuti hr ni a.k.a malas] haha

bila time macam ni rasa rindu plak kat en.hubby...dah balik keje ke blom?..makan pe la ek hr ni? cian duk sorang2 dah la mak ayah jauh...hehehe,, sabar eh lg 2mmgu baby blik!! slalu time gini kalo wiyah ada kat umh..b4 eh.hbby kuar dr ofis dia akn msg masak per hr ni..kdg2 tu ada req nak itu ini..hurm layan jer la [ikut mood gak nk masak ni] petang2 bila en.hubby blik keje br sampai pintu depan..stokin x bukak lg dah tanya B masak pe ptg ni abg lapar la..tu la ayat dia tiap kali blik keje!!
byk sgt keje g sana sini slalu jer skip lunch..haih per la u ni!!! workerholic btol la cinta hati wiyah ni...

menu petang wiyah senang jer hehe..simple & cepat kan,,ala wat alas perut b4 dinner k la kan..tp fast food jgn amalkan slalu..skali skala ok la coz sgt membahayakan kesihatan!!
I
I
I
I
V

chicken ball + hotdog + tomato + timun + salad = makan ngan roti sandwich mmg best !! sumenye bleh beli siap kat pasaraya..just goreng jer


kadang2 tu daging berger + hotdog +tomato + bawang = cicah sos


okkk..e.hubby kalo baca ni mesti g dapur goreng sendiri kan..hikhik,,cian dia kena masak sendiri....sabar eh!!

Thursday, January 13, 2011

Paru + Kentang Berlada Org Bujang


salam shemua....erkkk alhamdulillah kenyang..kehkeh,,br lps lunch ASAM PEDAS IKAN PARI ..bila dah kenyang ni mata mula lah layu..dah la semlm tdo lewat..plan nk tdo tp ada tugas yg lebih penting dr TIDUR!!! nk g baca PS coz nk wat guide utk wat literature nanti...kalo xwat hr ni maka bertangguh2 la lagi keja wiyah..huhu,,

en.pemalas penghasut syaitan durjana sila g main jauh2...shuhhhh shuhhhh pergi pergi !!!!! : -D b4 g fakulti nak update satu n3 masakan bujang { bila duk ngan org bujang MAKA wiyah pun bujang la jugak kan..kan } ...simple je masak tp makan tetap berselera..menu super duper dr penghuni a.k.a CHEF taman parit akan sentiasa di update la nanti...hehe jom kita tengok..per yg kami masak!!

Selasa 11/01/2011 [ cuti kan..mesti lapar slalu] :-)

1. Sayur goreng campur by Chef shue
2. Telur dadar by chef ina
3. Ikan goreng by chef shue
4. Keropok goreng by chef shue jugak

ni plak menu Paru+ kentang berlada by chef wiyah!!

__________________________________________________________________
menunya senang jer....meh nk ajar :-D

Bahan2 : paru ( beli & rebus then br potong nipis2 yer) + ubi kentang bwg merah + putih + cili besar + cili api + sos cili ( br rasa maam manis cket) ~ agak2 la bahan nk makan byk mana eh!

Cara2 masak :

1. goreng garing paru & kentang
2. then tumiskan bhn yg di tumbuk td sampai garing + sos cili + perasakan SESEDAP RASA
3. pastu gaulkan ngan paru + kentang td...
4. SIAP..senang jer kan !!

masak ni xsush..antara rajin n tak jer & hasilnya mmg memmuaskan hati rasa garing +pedas + masam+ manis = Sila CUBA kalo nak tau rasanya sedap ke x kan !!

___________________________________________________________________


menu org bujang seharusnya SIMPLE & CEPAT tp SEDAP

housemate skang ni dah ada 8 org..sori u ol xder gambar latest!


k selamat mencuba...

Wednesday, January 12, 2011

LALA Cili Padi~ KAMI


hye..selamat tgh mlm shume,,,org dah tdo ek tp mata wiyah masih terbuntang lg...ssh nye la nk tdo lately neh !! ni n3 tgh2 mlm yg bosan yer!! serius sgt bosan + tension + hot + malas + serabut & macam2 lagi la...so utk release tension wiyah...bukak la photo album time cuti br2 ni,,jumpa gambar LALA ni!! ni resepi peberet KAMI coz x ambik masa yg lama utk prepare bahan & masak ...so malam ni wiyah berbesar hati nk share resepi ni ngan kwn2 coz resepi dia sgt la SIMPLE tp yang penting SEDAP...10min dah cukup siap bley makan dah... :-D

ni n3 basi ekceli coz wiyah masak 2 days b4 i leave kuantan to bt pahat..about 2 weeks dah la,,tp kat sini still xbasi lg tau..hehe

ekceli nak tunjuk pokok cili beli kat cameron hr tu...hehe [ tumbuh segar hokay]


k senang jer 4 step dah setel rasanya...kehkeh ( ikut step atas tu jer)

Bahan2 : cili api + bwg putih + serai { tumbuk sume bahan neh}
basuh LALA sampai bersih { kadang ada selut gak kat lala tu}

then
I
I
I
V

basuh biar btol2 bersih... [ wiyah suke gambar ni :-) ,,,mcm pakai dslr jer]..en.suhairi please noted DSLR yer...

tumis sampai naik bau & garing


pastu masukkan LALA...masak sampai dia terbuka then perasakan SESEDAP RASA yang penting....dah siap utk dihidangkan !! simple jer kan...so bley la try nanti


p/s : utk lebih SEDAP perahkan jus lemon....akan memberikan rasa masam2 manis!! K selamat mencuba...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...