To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, December 28, 2010

Tahun Baru tapi Azam Masih Sama

Salam..Bismillahirrahmanirrahim


Tinggal beberapa jam jer lagi kita akn melangkah dari tahun 2010 kepada tahun 2011.Apa azam tahun neh? psssst...pssst azam tahun lepas tercapai x lg? Huhu wiyah..waloupon thn baru...tp azam still sama ngan tahun lepas..harap2 thn 2011 akan tercapai semua yang wiyah hajatkan..x byk just 2 yg thn lps + 1 yg thn nie.. jerk! nak tau? ermmm..

1. Nak beli rumah sendiri
2. Nak jadi Mommy & Isteri yg terbaik kpd en.suhairi...hope 2011 kami akan bertiga!
3. Nk abiskan study master

Apapun tahun 2010 memberi & meninggalkan banyak kenangan yang indah + pahit + manis + bahagia + duka + sepi + berjaya + gagal = 1000 kenangan yg mmg x dpt dilupakan. So....wiyah ucapkan

SELAMAT TAHUN BARU 2011 kepada semua

Apapun Alhamdulillah 2010 memberi sangat byk memori2 indah bersama tersayang....semoga dgn kedatangan tahun 2011 ini akan memberi lebih kematangan serta kebahagiaan hidup kepada kami sekeluarga...amin...amin!

Semoga tahun 2011 yang akan datang, Allah murahkan rezeki kami, memberi kami kebahagiaan kehidupan didunia & akhirat...insyaAllah!!

Tanggal 1 Januari juga ada tarikh terindah antara Ayie & wiyah...Esok genap 5 tahun kami bersama2 menyulam cinta yang dibina di FKA, UiTM Shah Alam. Thanks GOD kerana telah menemukan kami & menyatukan CINTA kami...Alhamdulillah CINTA kami kekal sehingga ke hari ini...semoga hari2 esok CINTA kami akan terus mekar.

UiTM Dihatiku...(Bangga jd student UiTM neh) kehkeh











Situ Sana Sini Cristmas









wiyah kurang rajin nk story mori hr ni...so let picture tell d moment!! keh keh

Roti Bakar Simple




Hye..hujan2 ni mesti yik lapar jer kan perut ne!! actually last week da wat roti bakar ni..tp br rajin nk update..rajin terlampau wiyah ni kannn..

lps mkn nasi..raa mcm nk kunyah2 lg..just roti jer yg ada so wiyah pon bakar la roti...6biji we all bantai mlm tu..kuat mkn erk !pe2 pon resepi sgtla simple..jom kita share

Bahan2:
Roti +kaya+ marjerin = Roti Bakar

Roti bentuk bulat..then wiyah potong 2 nk bg sng mkn...juicy with marjerin + kaya!! best rasa manis + masin+ rangup = bes makan masa panas2!

K u all bley try nanti..2menet jer nk wat!

Monday, December 27, 2010

Kami Bertiga Ke Masjid


weeeeee...kali ni wiyah ikut en.hubbyg masjid eh eh eh dkt dgn masjid,,pegi tengok org bersukan (bkn wiyah yg bersukan yer) kat Padang MPK 1 berhadapan dgn Masjid Negeri yg indah tersergam kat Bandar Kuantan neh..ngeh ngeh :-D

actually wiyah ni tersgt la mls nk bersukan xtau la nape since sek rendah mmg wiyah xpenah join main apa2 pon...jenis LEMAU cket so xleh nk main itu ini la,,sumenye dilarang keras..
seumur idup xpenah main NETBALL..percaya x? hehe tp mmg siyes..tanya la kwn2,famili sume penah tgk x wiyah main? yg wiyah tau peranan GS jer..yg lain GB,GD ke ape mmg xtau per peranan diorg jerit2 kat tengah padang tu...ahaks! jgn marah yer kalo sape2 yg minat netball tu,,xberniat nk mengutuk just share wiyah punya pandangan peribadi cap ayam jer..kehkeh

Tp wiyah xnk citer psl hr sukan ni..takut ada tersalah ckp ke per kan,,coz wiyah bkn nyer involved directly just follow en.hubby jer untuk penuhkan aktiviti hujung minggu wiyah..
k lets pikcer tell d story

En.hubby selaku urusetia wakil dr Jabatan beliau..sama ngan baju Menteri Kerjaraya Y.B Menteri Kerja Raya, Dato' Shaziman Abu Mansor...Idola En.hubby saya


Adam pon join skali..mata stil shepet lg,,awal sgt bangun yer..cian dia xde mood lg nk senyum muka blurrrr je tgk org maen bola

Puan Suri hati en. suhairi..(bkn puan sri yep) :-)


acara last..we all masuk ke padang Stadium Darul Makmur merasmikan penutup bersama2 ngan Menteri Kerja Raya

bawak adam g giant..adam dah berkenan ngan beskal neh!! sabar yer tggu cik yah blik lg skali..skang tgh separuh nyawa poket nipis..kehkeh



Hujung Minggu di Dungun (Part 1)


Minggu2 akhir di tahun 2010 ni..wiyah menghabiskan cuti di rumah mertua di Dungun! Emmm agak lama jugak tak blik sana..asyik sibuk jer tp walau sibuk camana pon mereka masih lg diadalam HATI & INGATAN wiyah..takkan lupa,,sentiasa bermain difikiran tau! kehkeh..whatever past is past la,wiyah xnk ingat lg,smoga tahun baru 2011 nanti memberi sinar kehidupan yang bercahaya buat kami AYIE & WIYAH sekeluarga..AMIN

Cucu Sulung Keluarga En.Ramli + Pn.Rohani...sgt nakal hokey!

Adik ipar + Biras = Mama Papa Nurul Zoela Sofea


Menantu Sulong to En Ramli + Pn Rohani = Shangat2 montel!

Hah ni plak anak sulung mereka a.k.a En. Husband Wiyah..kehkeh


okey..abis citer part 1,,sori xde la plak pikcer En.Ramli + Pn. Rohani..lenkali la yep

Wednesday, December 22, 2010

Kemalangan Ngeri Meragut 27 Nyawa Di Cameron Highland


Ya ALLAH..masa wiyah dengar berita ni,,mmg x tenteram sgt hati wiyah...apa taknye wiyah br jer check in hotel dlm kul 6.30pm kot..wiyah kesana coz ikut en.suami yg berkursus disana 3H2M so alang2 cuti wiyah join la skali...syok jugak kan..

pagi isnin 20hb,,,11.00am tu...pelik gak byk sgt bunyi ambulance.. police.. bomba.. pertahanan awam..mmg xhenti2 bunyi nyer! so wiyah agak2 maybe ada tanah runtuh , jalan putus or so ever coz hujan lebat logik la kan kalo ada perkara mcm tu berlaku..tp sebaliknya bila tgk berita 1.30 tu

Share d moment with en.google!

Bayangkan bas 2 tingkat dibawa dlm keadaan jalan yg ada curve..turun naik keliling bukit,
penumpang yang ramai..haish Ya ALLAH mintak jauh kan malapetaka dari kami..Amin

Jenazah yang telah dikeluarkan...menggerunkan !

Bayangkan orang2 yang berada dlm keadaan tersebut...keluarga mereka?

wiyak agak tersentuh hati & sedih bila tgk berita tentang kemalangan ni...MasyaAllah teruknya! Rasa meremang bulu roma masa dgr berita tu..dalam kepala asyik terpikir camane la diaorg tu..Alhamdulillah coz kami x ikut jalan Simpang Pulai tu....Syukur sgt2, dalam hati ni tuhan jer yang tau betapa bimbangnye time nak balik nanti...coz ujan mmg tersgt la lebat xhenti2..

Alhamdulillah kami telah selamat sampai hari selasa malam kul 11.00pm...perjalanan yg agak lama 7jam coz en.hubby sgt berhati2 80km/hr xlebih dr tu..hubby cakap

"Biar Kita Lambat Asalkan Kita Selamat" ..

anyway
Thanks to en.hubby..coz Ingat Orang Tersayang!! kahkah..sayang la sangat

Tuesday, December 21, 2010

Permata Buat Isteriku



Lagu ni sangat2 menyentuh perasaan wiyah..bila wiyah dengar & sebut lirik2 lagu ni...airmata mesti bertakung je dlm kelopak mata neh...rasa terharu & menyentuh hati sangat2...sbb apa????



Hah sebabnye lagu ni...husband wiyah dedicated utk wiyah masa MAJLIS AKAD NIKAH kami...husband wiyah tulis liriknyer atas satu kertas cantik & laminated pastu...digulung mcm scoll degree atas dulang hantaran nikah...sangat menyentuh hati! tq en.suami....i luv it!!!!



Permata Buat ISTERIKU ~ ROBIATUL ADAWIYAH MOHAMED


Telah ku siapkan
Satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi
Sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan
Seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang
Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama SUAMI
Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti
Bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau ISTERIKU...



Ikhlas Dari SUAMIMU ~ MOHD SUHAIRI RAMLI


Monday, December 20, 2010

tiap hari adalah indah bagiku


hoooyeehhhh..hooyehh!!! setiap hari adalah hari cuti apatah lg hari2 minggu & cuti sekolah mmg sentiasa ditunggu2..xsabar nk tggu cuti! tp knp agaknya bg org yg x menikmati kehidupan sepenuh2nya...bg famili wiyah mmg pantang ada cuti or free cket..mmg sure berkumpul makan2 wat potluck then berkumpul kat umah famili wiyah...mmg besh & suasana riuh rendah ngan 15 org ank buah + 6 0rg anak + 6 org menantu yg kepalanya mmg gila..


alhamdulillah famili wiyah mmg bahagia & happy slalu...sporting beb! xde istilah menantu or aper..sumenye sama jer! xdpt dinafikan mmg kadang2 ada gak masalah yg dtg..tp kami cuba atasinya bersama,,xde istilah simpan rahsia dlm famili! even cintan cintun cucuanda mu sampai ketelinga atuk nenek...never mind mak ayah wiyah ok jer asalkan pelajaran x terabai..

purple + silver = theme wedding wiyah

gold + coklat = tema kawen bibah ..kahkah3x


Semoga kebahagiaan ini berkekalan ke akhirnya...Amin



Friday, December 17, 2010

Malam yang Sepi


Ujan lebat sangat kat luar...dr lps magrib td ujan sampai la skarang,,angin pon agak kuat! tapi kenapa mata ni x ngantok..susah sangat nk tdo lately ni,mlm td kul 4lebih br TERTIDO...haih malam ni xtau kul brape la agaknyer...

en.hubby dah lena diulit mimpi...penat sgt kot mgu ni outstatuion sana sini...jadi urusetia utk sukan kementerian kat stadium lg..walaupun just urusetia tp duduk kat bwh matahari mmg memenatkan erk! nampak hangus muka dia td...tdo berdengkur2

td masak IKAN BAKAR BEREMPAH...rempah dah wat hari slase lepas,,wat banyk terus then bagi2 kan kat mak ,kakak2...share tiap rezeki yang kita ada lagi berkat kan! pastu tgh hari blik umah mak..ayah ajak g kemaman beli beras & g klinik nk amik ubat while kakak aku plak g amik barang kat LENO..otw blik mak ajak g cari ikan pari kat pantai,,tp xder just ikan kembong jer! ayah nk mkn ikan pari..xper esok anakanda g cr ikan pari kat pasar yer...

ermmm..esok nk wat makan ramai2 kumpul famili since dah lama xberkumpul,,so wiyah plan nk wat YONG TAU FOO hopefully menjadi la..nanti wiyah upload resepinyer!

hokey wiyah nk baca novel la...nk bagi mata ngatok sikitt! well membaca kan bley wat kita sangat 4 5ploh kali ngeh ngeh..


Thursday, December 16, 2010

Sikit-sikit Lama-lama Jadi Bukit

disebabkan mata x boleh nk tdo & x rasa ngantok langsung..so wiyah nk merapu cket pagi nih! kalo xsuke sila tekan Ctrl Dgn F4 yep...g main jauh2 ngeh ngeh

hurmmm...betol pepatah melayu "bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian" , " Simpan sikit-sikit lama-lama jadi bukit" bila dah berumah tangga,dah ada tanggungjawab pada diri sendiri dan untuk keluarga barula wiyah sedar tentang kehidupan yang sebenar...

bukan senang nak senang dan jugak bukan susah nak susah...wiyah alami sendiri semua ni! wiyah bukan asal dari keluarga yang senang so dari itu alhamdulillah syukur sangat2 dengan kehidupan sekarang ni..bukan kemewahan yang dicari cukuplah sekadar selesa & sempurna dalam segala keperluan hidup..sob sob sob!

eh byk merapu plak wiyah ni..hihi biasalah tu,,sebenarnya wiyah nk share pasal "duit syiling" yang we all kumpul dengan secara X SENGAJA dalam tabung kueh..letak je kat ats meja,, bila ada syiling isi jer dalam tu coz xnak bg wallet berat ngan syiling..dengan secara X LANGSUNG jugak wiyah tergerak hati nk kira (walaupon bkn wiyah yg kira)...wiyah arah jer hihi,,,

YA ALLAH banyak jugak bila dah kira..sama ngan bilangan hari dalam setahun! boleh beli kasut crocodile yg wiyah berkenan tgu...tp haih jgn harapla en.hubby bagi coz duit tu utk akuan bersama katanya..xper wiyah xkesah!

k jom tgk detik2 mengira DUIT SYILING tu..ngade2 kan,,ni pon nk cite! u all jgn salah paham eh..wiyah just nk encourage kn u all utk kumpul secara X SENGAJA mcm ni..at least sikit sebanyak dapat membantu time kita memerlukannya...

dalam tabung kueh tempat simpan duit we all....klasik kan! ngeh ngeh


berkiluan duit ni..wiyah kira yg 50sen jer,10sen 20sen 5sen 1sen en.hubby yg kira.... ngelat kan wiyah!!!


menyungguh en.engineer ni kira...ai jd fotogediks jer!



so ni la hasilnya...setelah di +-/x,,dapatlah total +- 365hari! tambah semangat pantang jumpa duit syiling mesti kutip semua isi dalam tabung...ngeeeeee
p/s: so pada u all sume ingat hari susah nanti,,asingkan 10% drp gaji kita sbg simpanan utk masa depan...simpan dulu baru bley shoping yang lain!

Wednesday, December 15, 2010

Ikan Patin Masak Tempoyak


hi ladies,,ibu2..kakak...masak per har ni?hari2 cuti ni kadang rajin nk kedapur kadang tu ada gak hr yg mlas tahap cipan ntah kuasa brape ntah...sampaikan nk wat air pun malas! tapi hari ni wiyah ada sikit rajin coz da lama x masak & terasa nk makan ikan patin masak tempoyak plak...kalo dolu2 time keje slalu mkn kat PAK AKOB PATIN HOUSE..kat tepi sungai kuantan kedainya,,suasana pon bessh & nyaman..lg 1 tempat kat R&R Temerloh, nama kedai lupa la plak hahaaha (hala menuju ke kuantan tau...kedai yang kedua daripada hujung)...haih jadi tukang promote la plak! xpe2 'sharing is caring' kan..kann

Perghhh..lauk dia mmg cukup meletop222 + ulam2 + sambal belacan ...mmg kick giler,,lg pedas + pasam = lg power!

So hr ni...jom kita share lauk yg wiyah masak untuk santapan hari minggu kami dirumah,,,since bgn agak awal & bley g pasar tani mega kat tepi stadium kuantan..


Ikan ni dibeli dari kedai en.google!

Jom try resepi ni :

Bahan2:-

1. of courselah ikan patin
2. tempoyak ( ikut suka byk mana yer)
3. 1inci kunyit hidup + 15 biji cili padi + 4biji cili besar ( blend semua)
4. daun kesom + daun kunyit

p/s : lauk ni mmg x gunakan sebijik bwg pon yer! so jgn nk tambah2 nanti lain plak rasanya... bawang mmg xsesuai langsung utk masakan ni tau!


Cara nak masak :-

1. didih kan air dlm periuk,,ikut nak banyak mana kuah la
2. then masukkan bhn2 yg blend+tempoyak+ikan
3. masak sampai kuah jd agak pekat (kalau cair mmg confirm x sedap)..tambah lg tempoyak
utk tambahkan pekat & masam (api kecik je yer)
4. masukkan daun kesom + daun kunyit td!! then perasakan SESEDAP RASA
5. sedia dihidangkan dgn nasi panas+lauk ni+sambal belacan +ulam-ulaman

senang & kejap jer masak lauk ni..jgn masak lama sgt coz takut ikan tu hancur plak nanti! hidangkan mcm yg wiyah tayang kat bawah ni yer..hehe,,mesti cuba tau!
....
....
....
....


Hasil air tangan wiyah...kihkih! nanpak sdp kan..kan



x dinafikan..mmg sdp pon!! pedas+masam=berpeluh2!



ulam2 + sambal belacan= menambah2 nasi!


last skali mesti ada buah= balance menu! BUAH DELIMA


okeh happy cooking to u all..ada masa mesti try tau!

Demo Masakan Bersama Chef Hanieliza



jom kita tgk chef hanieliza masak2 hr ni nak..wiayh pon ada join sama gak last saturday kat kedai buku popular,megamall kuantan...alkebetulan mlm tu wiyah terbaca kat blog kak liza pasal demo ni,niat sebenar nk tgk resepi rendang tp terTENGOK jadual kak liza..rasa mcm teringin getik2 nk g...actually wiyah dah follow resepi2 kak liza since wiyah study kat shah alam lg..almaklumla duk umah sewa time tu,mmg xreti masak langsung...so kadang tu alang2 g cc search la resepi2 yg senang kat mesra.net & blog2 masakan yg simple resipinya..start dr time sampai la skang byk resepi wiyah adptasi dr kak liza..Thanks kak liza!

so since en.hubby dah izinkan wiyah join demo masakan kak liza..& dia pon join baca buku FREE kat popular tu,,en.hubby sanggup tunggu almost 3jam kat popular sampaila habis demo masakan tu! kak liza pon ada jemput 2 3 org penontor or peminat setia datang jadi pembantu kak liza kat depan,,3 org + 1 org blogger a.k.a kawan kak liza,,

ada 4 menu masakan hari tu, semua resepi masakan ada dalam buku "1 hari 1 resepi" keluaran PTS...macam2 resepi ada dlm buku tu,,semuanya best2 & xsabar nk try wat (tp wiyah ni ada hari rajin ada hr malas,so da mmg confirm xabis 365jenis masakan tu dlm setahun) hehe...
or korang bleh tgk kat website kak liza http://hanieliza.blogspot.com/ semua info & resepi bley tgk kat sini..tp wiyah syorkan beli buku coz lg puas hati,menarik untuk cuba tiap resepi tu...jom kita share gambar demo masakan hr tu...

ni la dia buku "1hari 1 resepi"...b4 stat demo masak2


wiyah jadi pembantu...haruslah dimulakan dgn gambar tuan punya dolu..hehehe (wiyah tolong gaul2 jer,sume resepi kak liza yg punya : sambal kentang)



sdg menumis sambal..muka serius jer kan!


org 1st yg dijemput kak liza..respi : nasi goreng nanas


ni blogger masakan gaks..kak umi aktif update menu tiap2 hari

ni sambal kentang yg wiyah tlg gaul2 tadi...

salad telur hancur...mmg btol2 best,,ada masa nanti wiyah nk try


sambal tauhu rampai...bes rasa pedas2 ckit campur ngan tauhu+tempe+ikan bilis


menu utama : Nasi goreng nanas..1st time makan mmg bes!


hokey..cukup utk part 1,,next time sambung lg yer nanti nk muntah plak tgk mende yg sama jk kan,,so bila ada masa nanti wiyah update skali ngan resepi credit dari kak liza yer!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...